Hopp til innhold

– Gir ikke alt og respekterer ikke treneren

REYKJAVIK (NRK.no): Lille Island har produsert stjerne etter stjerne i en årrekke, men forblir et av Europas dårligste lag. Eksperter tror problemet har vært de største spillernes dårlige holdninger.

Island mot Kypros 2011

Islands landslag i en av de siste kampene fra forrige kvalifisering til EM 2012. Det var nok en mislykket kvalifisering for det islandske laget, til tross for gode enkeltspillere.

Foto: INGOLFUR JULIUSSON / Reuters

20 utenlandsproffer, flere i toppserieklubber fra land som England, Italia, Nederland, Tyrkia og Danmark.

Islands landslagssjef Lars Lagerbäck har kunnet velge utespillere til sin tropp mot Norge og Kypros, som utelukkende tjener sin lønn utenfor sagaøya.

Til sammenligning er det per nå 13 utenlandsproffer i den norske troppen som møter islendingene på fredag.

Bra på papiret - dårlig i praksis

For Island er ikke dette en ukjent luksus. De siste årene har det islandske landslaget hatt en rekke utenlandsproffer til sin disposisjon. Noen av disse har gitt seg med fotball eller landslaget, men da har nye spillere etablert seg ut i Europa - og tatt over.

Eidur Gudjohnsen

Eidur Gudjohnsen har vært Islands største stjerne i over ti år. Den gamle Chelsea, Bracelona og Tottenham-spilleren begynner å dra på årene og står uten klubb. Derfor er han utelatt fra troppen mot Norge.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Hvis man avgrenser seg til de siste fem EM- eller VM-kvalifiseringene til islendingene, så ser man at landet har stilt med en rekke spillere som var etablert i gode europeiske ligaer.

For å nevne noen:

  • Eidur Gudjohnsen (Chelsea, Barcelona)
  • Hermann Hreidarsson (over ti år i Premier League med Crystal Palace, Wimbledon, Ipswich, Charlton og Portsmouth)
  • Gudni Bergsson (Tottenham, Bolton)
  • Brynjar Gunnarsson (Stoke og Watford)
  • Heidar Helguson (Watford, Fulham, QPR)
  • Joey Gudjonsson (Real Betis, Aston Villa, Burnley)
  • Ivar Ingimarsson (Reading)
  • Larus Orri Sigurdsson (Stoke, West Bromwich)

På papiret har det islandske laget i en årrekke sett bra ut, og det lille landets spillerutvikling har fått mye oppmerksomhet i utenlandske medier. Spesielt norske.

Men på papiret finner man også noe mer håndfast og karakteriserende - nemlig Islands elendige resultater i kvalifisering til mesterskap de siste ti årene:

  • EM 2004: Tredjeplass i gruppa bak Tyskland og Skottland.
  • VM 2006: Fire poeng og nest sist i gruppa - ett poeng foran Malta.
  • EM 2008: Nest sist i gruppa med åtte poeng, ett poeng mer enn Liechtenstein.
  • VM 2010: Sisteplass i gruppa med fem poeng.
  • EM 2012: Nest sist med fire poeng, 12 poeng bak Norge på plassen over.

På Fifa-rankingen har Island de siste ti årene stupt fra 58. plass til 131. så sent som i juni i år. Nå ligger de på en 118. plass - med land som Tsjad, Etiopia, St. Kitts og Nevis, Luxemburg og Bermuda foran seg.

– Har ikke brydd seg

– Jeg mener at utenlandsproffene rett og slett ikke har gitt alt når de har spilt for landslaget. Det har preget laget veldig, forteller Teitur Thordarson til nrk.no.

Teitur Thordarson

Den tidligere Brann-treneren Teitur Thordarson har fulgt islandsk fotball tett og mener at spillerne tidligere ikke ga alt på landslaget. Han tror det er i ferd med å endre seg.

Foto: DARRYL DYCK / Ap

Den tidligere Brann- og Lyn-treneren har selv over 40 landskamper for Island og har også trent KR Reykjavik i hjemlandet.

Han har lenge fulgt landslaget tett, og påpeker at Island har hatt gode spillere som ikke har prestert på landslaget.

– Men jeg tror dette nå er i ferd med å endre seg. Det har kommet opp en rekke nye spillere som har gjort det utrolig bra på U21-landslaget og som har fått et sterkere forhold til flagget på brystet, sier Thordarson.

Han sier det islandske landslaget har gjennomgått et generasjonsskifte de siste to årene - et skifte han mener har kommet beleilig.

– Entusiasmen rundt landslaget er mye større. Vi har et ungt lag som jeg tror vi vil se det beste av i kvalifiseringen til EM i 2016, men det betyr ikke at de ikke kan prestere allerede nå. Det kommer ikke til å bli lett for Norge, sier den gamle Brann-treneren.

SE VIDEO: Skadetrøbbel for Island før møtet med Norge (saken fortsetter)

Skulderskade stopper angrepsstjerne.

Islands målmaskin måtte melde forfall.

– Forskjellen er status

Mange mener at Islands største problem lenge har vært trenerne. Det er vanskelig å livnære seg av å være fotballtrener på Island. Ettersom landet ikke har en profesjonell fotballiga har de fleste av spillerne og trenerne jobb ved siden av. Dermed blir det vanskelig å dedikere seg fult ut til jobben.

Islands forrige landslagstrener, Olafur Johanesson, jobbet som snekker før han ble landslagstrener, og etter landslagsperioden gikk han tilbake til den jobben, samtidig som han trener det islandske klubblaget Haukar.

Med Lars Lagerbäck har Island for første gang på over 20 år fått en trener med internasjonal erfaring. Den islandske sportsjournalisten Eirikur Asgerisson har fulgt landslaget i ti år. Han mener trenerbyttet kan gjøre underverker for laget.

Eirikur Asgerisson

Journalisten Eirikur Asgeirsson mener at spillerne ikke respekterer de islandske trenerne nok.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Forskjellen mellom en islandsk og en utenlandsk trener er statusen, og dermed respekten han får av spillerne, sier han til nrk.no.

Asgeirsson forteller at det er vanskelig for islandske utenlandsproffer, som er vant til et helprofesjonelt miljø, å respektere de islandske trenerne når de kommer hjem for å spille landslagsfotball.

– Med Lagerbäck får spillerne endelig en trener de kan stole på, respektere og forhåpentligvis lære av. Det er nok den største forskjellen mellom Lagerbäck og hans forgjengere, sier han.

– Mer taktikk på trening

At journalisten fra avisen Frettarladid har et poeng, kan dagens islandske landslagskaptein bekrefte. Aron Einar Gunnarsson forteller om store forskjeller fra tidligere landslagssamlinger.

– Den største forskjellen mellom Lars og den forrige treneren er at det nå er blitt mer profesjonalitet i alt vi gjør. Det er for eksempel mer taktikk på trening. Jeg har ikke noe mot den forrige treneren, men Lars har vært profesjonell i en lengre periode og det trengte vi, sa Cardiff City-spilleren under torsdagens pressekonferanse i Reykjavik.

Artikkelen fortsetter under bildet

Pressekonferanse Island

På pressekonferanse i Reykjavik torsdag var stemningen på topp i den islandske troppen. F.v.: Islands landslagstrener Lars Lagerbäck, Rurik Gislason, kaptein Aron Einar Gunnarsson og assistenttrener Heimir Hallgrimsson.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Der kunne man tydelig spore en avslappet holdning blant spillere og trenere. De smilte, lo og fleipet, og flere journalister bemerket seg en ny giv i laget.

– Disse unge spillerne er veldig selvsikre, ambisiøse og ønsker å gjøre det bra på landslaget. Tidligere var ikke dette tilfellet. Spillerne så på landslaget som en blindgate og tenkte mer på egne karrierer i utlandet. Potensialet er der, så gjenstår det å se om de kan få det ut, sier Asgeirsson.

Lagerbäck tror på VM

Sjefen sjøl, han som får æren for et nytt og mer profesjonelt Island, har selv sett forandringer i den islandske troppen siden han tok over landslaget i oktober i fjor.

– Selvsagt har det vært noen endringer. Det er blitt bedre og bedre, og jeg er fornøyd med det spillerne har gjort så langt, sier Lagerbäck under pressekonferansen.

Han sier han liker det han har sett; samarbeidet med forbundet, den profesjonelle innstillingen og den gode dialogen med spillerne.

Han har troen på sine unge elever og mener at vi godt kan se islendinger som springer ut på brasilianske fotballbaner i 2014

– Jeg sier alltid til spillerne: Vi kan slå alle hvis vi har dagen og klarer å yte 100 prosent. Gjør vi det sju eller åtte kamper i kvaliken kommer vi til Brasil, sier den svenske treneren.

Så gjenstår det å se om Island endelig kan skryte av at deres mange utenlandsproffer utgjør et godt landslag - eller om historien gjentar seg.

Island U21

I fjor kvalifiserte Island seg til U21-EM i Danmark. Åtte av spillerne fra mesterskapet ble tatt ut til troppen mot Norge: Eggert Jonsson, Gylfi Sigurdsson, Aron Gunnarsson, Kolbein Sigthorsson, Afred Finnbogasson, Bjørn Bergmann Sigurdarson, Birkir Bjarnason og Haraldur Bjørnsson. Her før en kamp mot Sveits i gruppespillet.

Foto: HENNING BAGGER / Afp

Fotball

  • Djurgården klager på lang Tokmac-utestengelse

    Tokmac Nguen er ilagt fire kampers karantene etter Allsvenskan-dramaet mot Malmö. Nå påklager Djurgården den lange karantenen.

    Det er Aftonbladet som tirsdag skriver om den siste utviklingen i saken mot den norske spilleren.

    Nguen ble utvist etter en duell med Malmös Derek Cornelius i den aktuelle ligakampen i forrige uke. I sekundene som fulgte, skallet han til Pontus Janssons brystkasse.

    (NTB)

    Tokmac Nguen
    Foto: Magnus Lejhall / TT / NTB
  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP
  • BBC: Premier League vil innføre kostnadstak

    En forbruksgrense ligger an til å bli en realitet i Premier League. Forslaget fikk nok støtte blant klubbene på et toppmøte mandag.

    Det melder BBC. Vedtaket betyr at det for første gang skal settes tak på hvor mye PL-klubbene i framtiden kan bruke på overganger, lønninger og agenthonorarer.

    Detaljene er ventet å være på plass før årsmøtet i juni. Man må blant annet bli enige om størrelsen på kostnadstaket.

    Ifølge engelske medier har Premier League-flertallet stilt seg bak prinsippet om at ingen kan bruke mer enn et gitt antall ganger av det beløpet ligaens dårligste lag mottar i TV-penger.

    Formålet med begrensingen er å sikre at Englands øverste divisjon forblir konkurransedyktig. Mange frykter at ligaen vil bli dominert av én eller to superrike klubber om det ikke tas grep.

    Alle forslag på et aksjonærmøte i Premier League krever et klart flertall for å bli vedtatt. Minst 14 av 20 klubber må si ja.

    Fra før har Premier League innført en regel som begrenser klubbene til å bruke opptil 85 prosent av sine totale inntekter på lønninger og overganger. Ordningen gjelder fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Premier League - Manchester City v Chelsea
    Foto: LEE SMITH / Reuters
Erling Braut Haaland
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.