Hopp til innhold

Dette må retten få svar på i overgangssaken

Idrettsjurister mener prisvurderingen i overgangene er det mest sentrale i bedragerisaken mot Stabæk og Vålerenga.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Gunnarsson tidslinje» i nytt vindu

Veigar

Her er Veigar Páll Gunnarsson etter Stabæk-kampen mot Odd i 2012. Gunnarsson spiller nå for islandske Stjarnan.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Mandag 19. august starter rettssaken mot de fire fotballederne i den såkalte overgangssaken (se faktaboks).

Det er snart to år siden det ble kjent at Stabæk solgte Veigar Páll Gunnarsson til Vålerenga for én million kroner, samtidig som osloklubben betalte fire millioner kroner for en opsjon på Herman Stengel (da 15 år gammel).

  • Se hovedutviklingen i Gunnarsson-saken i grafikkvinduet øverst.

Politiet mener Stabæk presset ned prisen på Gunnarsson fordi den franske klubben Nancy hadde krav på 50 prosent av overgangssummen.

– Alle kan være enige i at faktumet er merkelig

De fire bedrageritiltalte hevder imidlertid at overgangene ikke var en del av den samme avtalen, og at prisen på Gunnarsson var reell.

– Hovedspørsmålet i saken er om Gunnarsson-prisen kan forsvares i forhold til markedsverdien. Hvis den ikke kan forsvares, er det jo nærliggende å tenke hvorfor den ble holdt lav. Hvis det var for å unndra penger fra Nancy, beveger man seg inn i et område som i bestefall er en gråsone, sier idrettsjurist Andreas Nyhaug til NRK.no.

Nyhaug er styremedlem i Norsk Idrettsjuridisk Forening og har fulgt overgangssaken tett. Han synes det er åpenbart at de to prisvurderingene fremstår som mistenkelige.

– Jeg tror alle kan være enige om at faktumet i saken er litt merkelig: At Gunnarsson ble prissatt til én million, mens en opsjon på Herman Stengel ble solgt for fire millioner. Det er rart i seg selv, men jeg legger til grunn at påtalemyndigheten har mer enn det for å komme noen vei i retten, sier Nyhaug.

Rosenborg-vitner kan bli sentralt

Veigar Páll Gunnarsson ble solgt til Nancy etter seriegullet med Stabæk i 2008. Ifølge TV 2 var overgangsprisen i underkant av 15 millioner kroner.

Etter et mislykket opphold i Frankrike, returnerte Gunnarsson til Stabæk før 2010-sesongen. Før Gunnarsson ble solgt videre til Vålerenga sommeren 2011, sto han notert med sju mål og fire målgivende pasninger i vårsesongen.

Stengel

Herman Stengel (17) er fortsatt Stabæk-spiller.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner mener også det er nødt til å komme en vurdering av Gunnarssons markedsverdi.

– Det er prisen som er avtalt mellom Vålerenga og Stabæk som er interessant her. Om det var en reell pris, og hvordan oppgjøret fant sted. Her vil en vurdering av Gunnarssons markedsverdi på det aktuelle tidspunktet være helt sentral, og de forhandlingene som Stabæk hadde med Rosenborg om den samme spilleren, sier Kjenner.

Rosenborg var ifølge Aftenposten enig med Gunnarsson om kontrakt, men klubben klarte ikke å bli enige med Stabæk om overgangssum.

Etter spekulasjoner rundt Rosenborgs tilbud, sendte trønderne ut en pressemelding der de skrev at Stabæk avslo 2,5 millioner kroner pluss bonusordninger for islendingen.

Samtidig hevder Rosenborg at Stabæk tok initiativ til en pakkeløsning med Johan Anderson (i overkant av 4 millioner kroner) og Gunnarsson (én million kroner).

– Hvis det forelå et konkret tilbud fra Rosenborg på et høyere beløp, er det et sterkt moment som taler for at prisen var høyere enn det Vålerenga betalte, sier Kjenner.

Påtalemyndigheten har kalt inn fire tilknyttet Rosenborg som vitner i saken.

– Må sammenligne opsjonen

Kjenner mener en prisvurdering av opsjonen på Herman Stengel er det andre hovedelementet.

– Da må man se på hva andre spillere i den alderen og med det antatte potensialet har blitt solgt for, og det er en vanskelig problemstilling. Hvis aktoratet fører bevis for at prisen er totalt avvikende, nærmer de seg en dokumentasjon for at prisen var skrudd unaturlig høyt opp, sier Kjenner.

Holager Andenæs

Ellen Holager Andenæs forsvarer tidligere Stabæk-styreleder Lars Holter-Sørensen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Idrettsjurist Kenneth André Leren mener opsjonskjøpet ikke er unormalt i seg selv, men beløpet som er satt.

– Hvis de skulle ha kjøpt spilleren, mener mange at Vålerenga kunne betalt mindre enn fire millioner kroner. Normalt sett vil jo en opsjonssum være lavere siden den ikke er bindende. Spilleren har fortsatt mulighet til å velge andre klubber, sier Leren.

I kjølvannet av avsløringen rundt overgangsprisene, valgte Stabæk å betale rundt 1,6 millioner kroner (200.000 euro) til fotballklubben Nancy.

Stabæk hevder betalingen skjedde helt uavhengig av den pågående etterforskningen.

– Jeg har vanskelig for å se hvorfor de skal betale summen hvis de ikke har gjort noe galt. Det er ikke en innrømmelse, men hvorfor skulle de betale disse pengene i den økonomiske situasjonen de var i? spør Leren.

Nancy uttalte etter millionbetalingen at de er «ferdige med saken». Den franske klubben er fornøyd med hvordan saken utviklet seg.

– Det er ikke uvanlig at fornærmede i en straffesak er fornøyd, og det gjør ikke forholdet mindre straffbart. Det kan ha betydning for en eventuell straffeutmåling, men ikke skyldspørsmålet. Det har ingen betydning hverken rettslig eller moralsk, sier Leren.

Flere fotballprofiler skal vitne

Politiadvokat Morten Stene har ledet etterforskningen og skal føre saken for Asker og Bærum politidistrikt i retten.

En knapp uke før rettssaken offentliggjorde tingretten bevisoppgaven i saken, hvor blant annet aktoratets vitneliste ble lagt frem. Flere fotballprofiler, deriblant Erik Hoftun og Martin Andresen, skal gi sin historie i vitneboksen.

NRK.no har vært i kontakt med alle fire forsvarerne, men ingen ser noen grunn til å kommentere saken før rettssaken starter.

Samtlige nekter straffskyld.

– Det jeg har å si om saken, kommer jeg til å si i rettssalen. Min klient erkjenner ikke straffskyld, men utover det har jeg ingen kommentar, sier Ellen Holager Andenæs, som forsvarer tidligere Stabæk-styreleder Lars Holter-Sørensen, til NRK.no.

Fotball

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener. Han leder laget mot Sarpsborg søndag.

    LSK er blitt enig med Manchester United om kompensasjon for Georgson, som ledet LSK i 18 kamper etter at han ble ansatt ved årsskiftet.

    – Det ble en veldg mye kortere tid enn jeg hadde tenkt meg i LSK, en klubb og en supporterskare som jeg raskt kjente at jeg kan identifisere meg med og virkelig ta til hjertet, sier Georgson til lsk.no.

    Også Manchester United bekreftet ansettelsen fredag kveld, gjennom en melding på X.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben.

    (NTB)

    Andreas Georgson og Gjermund Åsen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Påtalenemnda anker KFUM-avgjørelse

    Påtalenemnda besluttet å iverksette sanksjonssak mot KFUM Oslo etter bruk av en ikke-spilleberettiget spiller i NM-kampen mot Sogndal 1. mai. Det skriver NFF i en pressemelding.

    De ønsker i stedet å kaste ut KFUM fra cupen.

    – Påtalenemnda anker herved beslutningen. Anken gjelder sanksjonsutmålingen. Prinsipalt anføres det også for ankeutvalget at KFUM Oslo må idømmes «tap av resultat» i NM-kampene mot Sogndal og Lysekloster, heter det i pressemeldingen.

    Den tidligere innstillingen fra Doms- og sanksjonsutvalget i NFF har vært at KFUM får fortsette i cupen, men at de ilegges en bot på 100.000 kroner.

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • RBK anker beslutning om tomme tribuner

    Rosenborg godtar ikke Norges Fotballforbunds vedtak om å spille den avbrutte seriekampen mot Lillestrøm uten publikum.

    Det melder klubben på egne nettsider.

    – Det er en beslutning Rosenborg har besluttet å påklage, sier Rosenborgs daglige leder, Tore Berdal.

    – De fleste av våre supportere deltok ikke i søndagens aksjoner, og dette blir da en kollektiv straff som rammer alt for mange som ikke har noe med denne saken å gjøre. Straffen blir derfor uforholdsmessig, sier Berdal.

    Sist helg ble oppgjøret mellom Rosenborg og Lillestrøm avbrutt flere ganger som følge av VAR-protester og gjenstander som ble kastet ut på banen. Til slutt ble aldri spillet gjenopptatt. (NRK/NTB)

    Eliteserien 2024: Rosenborg - Lillestrøm.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Brann holdt unna i Nederland – sikret sterkt resultat

    Mathias Dyngeland var i storform for Brann og kan ta sin del av æren for at de klarte 0-0 i Nederland mot Go Ahead Eagles i andre runde av Serieligaen-kvalifiseringen.

    Begge lag hadde sine sjanser, og det var ikke nødvendigvis en rolig affære til tross for at målene uteble.

    Det var de nederlandske vertene som var nærmest, og i sluttminuttene var Mathias Dyngeland god i Brann-målet og reddet en sen scoringsmulighet for Bobby Adekanye.

    Go Ahead Eagles-angriperen hadde flere sjanser i løpet av kampen, men han klarte ikke å få ballen i nettet.

    Helt på tampen skulle det bli tegn til drama likevel. Det var Blomberg som ble revet ned av Llansana. Dommer mente det var en åpenbar mulighet som ble fratatt og det resulterte i rødt kort.

    Brann tar imot Go Ahead Eagles på Brann Stadion torsdag 1. august. Nå vil de nok regnes som favoritter til å ta seg videre.

    Go Ahead Eagles ble nummer ni i nederlandsk æresdivisjon sist sesong og har ikke kommet i gang med 2024/2025-sesongen i hjemlig liga ennå.

    Tromsø og Molde har også levert sterkt i Europa torsdag kveld. I Serieliga-kvalifiseringen vant Tromsø 1-0 borte mot KuPS fra Finland, mens Molde vant 3-1 hjemme mot danske Silkeborg i kvalifiseringen til Europaligaen.

    Eliteserien i fotball 2024: Brann - Haugesund (1-1)
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB
Kjernen på Lerkendal

Rosenborgs anker avgjørelse om tomme tribuner: – En kollektiv straff som rammer altfor mange

Olai Bjarke Bjørnsen

15-åring debuterte som hoveddommer på seniornivå: – Det er sjeldent

Det ble en spesiell demonstrasjon mot VAR i kampen mellom LSK og KFUM.