Dette må retten få svar på i overgangssaken

Idrettsjurister mener prisvurderingen i overgangene er det mest sentrale i bedragerisaken mot Stabæk og Vålerenga.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Gunnarsson tidslinje» i nytt vindu

Veigar

Her er Veigar Páll Gunnarsson etter Stabæk-kampen mot Odd i 2012. Gunnarsson spiller nå for islandske Stjarnan.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Mandag 19. august starter rettssaken mot de fire fotballederne i den såkalte overgangssaken (se faktaboks).

Det er snart to år siden det ble kjent at Stabæk solgte Veigar Páll Gunnarsson til Vålerenga for én million kroner, samtidig som osloklubben betalte fire millioner kroner for en opsjon på Herman Stengel (da 15 år gammel).

  • Se hovedutviklingen i Gunnarsson-saken i grafikkvinduet øverst.

Politiet mener Stabæk presset ned prisen på Gunnarsson fordi den franske klubben Nancy hadde krav på 50 prosent av overgangssummen.

– Alle kan være enige i at faktumet er merkelig

De fire bedrageritiltalte hevder imidlertid at overgangene ikke var en del av den samme avtalen, og at prisen på Gunnarsson var reell.

– Hovedspørsmålet i saken er om Gunnarsson-prisen kan forsvares i forhold til markedsverdien. Hvis den ikke kan forsvares, er det jo nærliggende å tenke hvorfor den ble holdt lav. Hvis det var for å unndra penger fra Nancy, beveger man seg inn i et område som i bestefall er en gråsone, sier idrettsjurist Andreas Nyhaug til NRK.no.

Nyhaug er styremedlem i Norsk Idrettsjuridisk Forening og har fulgt overgangssaken tett. Han synes det er åpenbart at de to prisvurderingene fremstår som mistenkelige.

– Jeg tror alle kan være enige om at faktumet i saken er litt merkelig: At Gunnarsson ble prissatt til én million, mens en opsjon på Herman Stengel ble solgt for fire millioner. Det er rart i seg selv, men jeg legger til grunn at påtalemyndigheten har mer enn det for å komme noen vei i retten, sier Nyhaug.

Rosenborg-vitner kan bli sentralt

Veigar Páll Gunnarsson ble solgt til Nancy etter seriegullet med Stabæk i 2008. Ifølge TV 2 var overgangsprisen i underkant av 15 millioner kroner.

Etter et mislykket opphold i Frankrike, returnerte Gunnarsson til Stabæk før 2010-sesongen. Før Gunnarsson ble solgt videre til Vålerenga sommeren 2011, sto han notert med sju mål og fire målgivende pasninger i vårsesongen.

Stengel

Herman Stengel (17) er fortsatt Stabæk-spiller.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner mener også det er nødt til å komme en vurdering av Gunnarssons markedsverdi.

– Det er prisen som er avtalt mellom Vålerenga og Stabæk som er interessant her. Om det var en reell pris, og hvordan oppgjøret fant sted. Her vil en vurdering av Gunnarssons markedsverdi på det aktuelle tidspunktet være helt sentral, og de forhandlingene som Stabæk hadde med Rosenborg om den samme spilleren, sier Kjenner.

Rosenborg var ifølge Aftenposten enig med Gunnarsson om kontrakt, men klubben klarte ikke å bli enige med Stabæk om overgangssum.

Etter spekulasjoner rundt Rosenborgs tilbud, sendte trønderne ut en pressemelding der de skrev at Stabæk avslo 2,5 millioner kroner pluss bonusordninger for islendingen.

Samtidig hevder Rosenborg at Stabæk tok initiativ til en pakkeløsning med Johan Anderson (i overkant av 4 millioner kroner) og Gunnarsson (én million kroner).

– Hvis det forelå et konkret tilbud fra Rosenborg på et høyere beløp, er det et sterkt moment som taler for at prisen var høyere enn det Vålerenga betalte, sier Kjenner.

Påtalemyndigheten har kalt inn fire tilknyttet Rosenborg som vitner i saken.

– Må sammenligne opsjonen

Kjenner mener en prisvurdering av opsjonen på Herman Stengel er det andre hovedelementet.

– Da må man se på hva andre spillere i den alderen og med det antatte potensialet har blitt solgt for, og det er en vanskelig problemstilling. Hvis aktoratet fører bevis for at prisen er totalt avvikende, nærmer de seg en dokumentasjon for at prisen var skrudd unaturlig høyt opp, sier Kjenner.

Holager Andenæs

Ellen Holager Andenæs forsvarer tidligere Stabæk-styreleder Lars Holter-Sørensen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Idrettsjurist Kenneth André Leren mener opsjonskjøpet ikke er unormalt i seg selv, men beløpet som er satt.

– Hvis de skulle ha kjøpt spilleren, mener mange at Vålerenga kunne betalt mindre enn fire millioner kroner. Normalt sett vil jo en opsjonssum være lavere siden den ikke er bindende. Spilleren har fortsatt mulighet til å velge andre klubber, sier Leren.

I kjølvannet av avsløringen rundt overgangsprisene, valgte Stabæk å betale rundt 1,6 millioner kroner (200.000 euro) til fotballklubben Nancy.

Stabæk hevder betalingen skjedde helt uavhengig av den pågående etterforskningen.

– Jeg har vanskelig for å se hvorfor de skal betale summen hvis de ikke har gjort noe galt. Det er ikke en innrømmelse, men hvorfor skulle de betale disse pengene i den økonomiske situasjonen de var i? spør Leren.

Nancy uttalte etter millionbetalingen at de er «ferdige med saken». Den franske klubben er fornøyd med hvordan saken utviklet seg.

– Det er ikke uvanlig at fornærmede i en straffesak er fornøyd, og det gjør ikke forholdet mindre straffbart. Det kan ha betydning for en eventuell straffeutmåling, men ikke skyldspørsmålet. Det har ingen betydning hverken rettslig eller moralsk, sier Leren.

Flere fotballprofiler skal vitne

Politiadvokat Morten Stene har ledet etterforskningen og skal føre saken for Asker og Bærum politidistrikt i retten.

En knapp uke før rettssaken offentliggjorde tingretten bevisoppgaven i saken, hvor blant annet aktoratets vitneliste ble lagt frem. Flere fotballprofiler, deriblant Erik Hoftun og Martin Andresen, skal gi sin historie i vitneboksen.

NRK.no har vært i kontakt med alle fire forsvarerne, men ingen ser noen grunn til å kommentere saken før rettssaken starter.

Samtlige nekter straffskyld.

– Det jeg har å si om saken, kommer jeg til å si i rettssalen. Min klient erkjenner ikke straffskyld, men utover det har jeg ingen kommentar, sier Ellen Holager Andenæs, som forsvarer tidligere Stabæk-styreleder Lars Holter-Sørensen, til NRK.no.

Fotballnyheter