100 timer fotballkrig

Det begynte med en fotballkamp og endte med en krig. Og nå møtes de igjen.

Honduras - El Salvador
Foto: ORLANDO SIERRA / AFP

Når Honduras og El Salvador møtes til VM-kvalifiseringskamp onsdag, står det om en VM-plass.

Det gjorde det også en junidag for 40 år siden. Da tapte Honduras, og det hele kokte over.

Noen dager seinere var det full militær krig mellom de to nabolandene.

Ulovlig innvandring

Forholdene mellom de to var ikke det beste i utgangspunktet. I flere tiår hadde folk fra det tettbefolkede og fattige El Salvador slått seg ned i det langt større og romsligere nabolandet - mye av det var illegal innvandring.

Dette irriterte Honduras, og i 1967 hadde de satt i verk en lov som gjorde det mye vanskeligere for salvadirianerne å slå seg ned i Honduras. Og mange av dem som hadde gjort det, ble internert.

Dette skapte selvsagt opphisset stemning, og avisene i begge landene gjorde sitt beste for å fyre opp motsetningene.

Det var i denne atmosfæren de to landslagene skulle gjeste hverandre i semifinalen i Mellom-Amerikas VM-kvalifisering i juni 1969.

Nøytral bane

Første kamp gikk i Honduras 8. juni, og hjemmelaget kunne juble for seier på 1-0. Men det holdt ikke. I returkampen i El Salvador 15. juni ble Honduras ydmyket av hjemmelaget med solide 3-0.

Da stod lagene med én seier hver, det vil si likt etter datidens kvalifiseringsregler. Det hele måtte avgjøres på nøytral bane - i Mexico by 26. juni.

Dette førte bare motsetningene til nye høyder. Det oppstod stadige kamper mellom hondurianere og salvadorianere i Honduras, og det kom til flaggbrenning og bilbrenning.

26. juni brøt regjeringen i El Salvador alle diplomatiske forbindelser med Honduras, og beskyldte regjeringen i sitt naboland for å stilltiende godta angrepene på salvadorianere.

Hevnen var søt

Samme kveld fikk El Salvador en søt hevn. Etter ekstraomganger klarte landslaget deres å slå fienden 3-2. Gjett om landslagsspillerne ble feiret som helter.

Men i Honduras så både fotballtilhengerne og hundretusener av andre rødt. Dette ble for mye å bære. Angrepen mot salvadorianerne i landet tiltok i styrke, og det kom til flere trefninger langs grensa mellom de to landene.

Det kunne ikke regjeringen i El Salvador sitte rolig å se på. Utpå ettermiddagen 14. juli sendte de militære bakkestyrker inn i Honduras i en regulær invasjon. El Salvador hadde langt bedre organisert bakkeforsvar enn Honduras, men Honduras var bedre i lufta.

Derfor ble resultatet omtrent uavgjort. Etter sin første store offensiv, begynte de salvadorske styrkene å merke at hondurianske fly prøvde å avskjære forsyningslinjene. Og selv med innleide amerikanske fly og piloter maktet ikke El Salvador å knekke Honduras i lufta.

Video nsps_upload_2009_6_10_8_46_36_785.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

100 timers-krigen

Organisasjonen av amerikanske stater, OAS, hadde allerede fra første dag prøvd å mekle i konflikten. De klarte å forhandle fram en våpenhvile som trådte i kraft 18. juli - fire dager etter at krigen brøt ut. Krigen har derfor fått tilnavnet 100 timers-krigen.

El Salvador nektet imidlertid å trekke sine tropper ut av Honduras, men de lot seg likevel presse til å gjøre det de første dagene av august. Da hadde først Honduras gått med på at OAS-observatører skulle sendes til landet for å forhindre overgrep mot salvadorianere, noe Honduras' president også etterhvert lovet å ta tak i.

Krigen kostet 2000 sivile og 100 soldater livet. Mange salvadorianere flyktet tilbake til El Salvador, bare for å møte ekstrem fattigdom i et overbefolket land, og met et regime som ikke var synderlig interessert i å hjelpe dem, når det kom til stykket.

Ingen reprise, takk

Hvordan det gikk med El Salvadors landslag?

De kjørte ufortrødent videre. I finalen i kvalifiseringen slo de Haiti - også da etter omkamp på nøytral bane. Dermed var de i VM for aller første gang i 1970 - men der ble det tre tap og 0-9 i målforskjell.

Og onsdag møtes de igjen til en kamp som kan vise seg å bli avgjørende i kamp om en plass i VM.

Tabellen i Mellom- og Nord-Amerika

Men konsekvensene blir neppe like dramatiske denne gangen.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Thorstvedt-scoring da Genk vant

  Kristian Thorstvedt gjorde 3-0-målet da Genk slo Brugge 3-0 på eget gress i den belgiske mesterskapsgruppen i fotball fredag. Nordmannen hadde også en assist.

  Til tross for seieren ligger fortsatt Genk fem poeng bak serietoppen Brugge. Thorstvedt har scoret fire mål på totalt 26 seriekamper for Genk denne sesongen og spilte hele denne kampen for vertene.

  Thorstvedt.
  Foto: Kurt Desplenter / AFP
 • Ni utbryterklubber får kjempebøter

  Det europeiske fotballforbundet (Uefa) har bestemt at ni av de tolv klubbene som ville bryte ut og danne en superliga slipper unna med bøter, melder NTB.

  Det er imidlertid ikke snakk om småpenger. Hver av klubbene må betale 15 millioner euro, altså nærmere 150 millioner kroner, som skal gå til gressrotfotballen i Europa.

  I tillegg ilegges de en bot som skal tilsvare fem prosent av inntektene etter én sesong med europacupkamper. Uefa legger til at de aksepterer unnskyldningen etter at de forsøkte å starte sin egen superliga. De ni klubbene har sagt ja til å være en del av Uefas turneringssystem framover.

  De risikere ytterligere bøter på opp til 150 millioner euro om de gjør nye forsøk på å bryte ut.

  Ifølge en pressemelding fra Uefa, har de ni klubbene akseptert disse betingelsene.

  Tre klubber risikerter imidlertid enda tøffere sanksjoner. Det gjelder klubbene Juventus, Barcelona og Real Madrid. Trioen har ikke gitt opp planene om en framtidig Super League i europeisk fotball. Saken mot disse klubbene sendes videre til Uefas disiplinærkomité.

  nZptWNhyI8s
  Foto: TOBY MELVILLE / Reuters
 • Haaland usikker før toppkamp

  Det er lite sannsynlig at Erling Braut Haaland spiller Borussia Dortmunds viktige hjemmekamp mot RB Leipzig lørdag, skriver Kicker. Ifølge NTB var ikke storscoreren fra Jæren var ikke å se under Dortmunds siste treningsøkt. Kicker mener det er et klart tegn på at Haaland uteblir fra helgens toppoppgjør mot Alexander Sørloths lag i Bundesliga.

  En lårskade har satt 20-åringen tilbake den siste tiden. Dortmund må vinne for å holde liv i mesterligahåpet.

  Haaland
  Foto: INA FASSBENDER / Reuters
 • Arsenal og Ødegaard ute

  Arsenal er ute av Europaligaen etter at det andre semifinale-oppgjeret mot Villarreal enda 0–0. Det spanske laget leia 2–1 etter det første oppgjeret, og sjølv om Arsenal hadde sine sjansar så lukkast dei ikkje med å få ballen i mål.

  Martin Ødegaard hadde ein relativt anonym kveld for heimelaget, og blei bytta ut etter om lag halvspelt andre omgang med det som såg ut som ein liten smell.

  Villarreal møter Manchester United i finalen i Gdansk 26. mai

  Europa League - Semi Final Second Leg - Arsenal v Villarreal
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
Europa League - Semi Final Second Leg - AS Roma v Manchester United