Hopp til innhold

100 timer fotballkrig

Det begynte med en fotballkamp og endte med en krig. Og nå møtes de igjen.

Honduras - El Salvador
Foto: ORLANDO SIERRA / AFP

Når Honduras og El Salvador møtes til VM-kvalifiseringskamp onsdag, står det om en VM-plass.

Det gjorde det også en junidag for 40 år siden. Da tapte Honduras, og det hele kokte over.

Noen dager seinere var det full militær krig mellom de to nabolandene.

Ulovlig innvandring

Forholdene mellom de to var ikke det beste i utgangspunktet. I flere tiår hadde folk fra det tettbefolkede og fattige El Salvador slått seg ned i det langt større og romsligere nabolandet - mye av det var illegal innvandring.

Dette irriterte Honduras, og i 1967 hadde de satt i verk en lov som gjorde det mye vanskeligere for salvadirianerne å slå seg ned i Honduras. Og mange av dem som hadde gjort det, ble internert.

Dette skapte selvsagt opphisset stemning, og avisene i begge landene gjorde sitt beste for å fyre opp motsetningene.

Det var i denne atmosfæren de to landslagene skulle gjeste hverandre i semifinalen i Mellom-Amerikas VM-kvalifisering i juni 1969.

Nøytral bane

Første kamp gikk i Honduras 8. juni, og hjemmelaget kunne juble for seier på 1-0. Men det holdt ikke. I returkampen i El Salvador 15. juni ble Honduras ydmyket av hjemmelaget med solide 3-0.

Da stod lagene med én seier hver, det vil si likt etter datidens kvalifiseringsregler. Det hele måtte avgjøres på nøytral bane - i Mexico by 26. juni.

Dette førte bare motsetningene til nye høyder. Det oppstod stadige kamper mellom hondurianere og salvadorianere i Honduras, og det kom til flaggbrenning og bilbrenning.

26. juni brøt regjeringen i El Salvador alle diplomatiske forbindelser med Honduras, og beskyldte regjeringen i sitt naboland for å stilltiende godta angrepene på salvadorianere.

Hevnen var søt

Samme kveld fikk El Salvador en søt hevn. Etter ekstraomganger klarte landslaget deres å slå fienden 3-2. Gjett om landslagsspillerne ble feiret som helter.

Men i Honduras så både fotballtilhengerne og hundretusener av andre rødt. Dette ble for mye å bære. Angrepen mot salvadorianerne i landet tiltok i styrke, og det kom til flere trefninger langs grensa mellom de to landene.

Det kunne ikke regjeringen i El Salvador sitte rolig å se på. Utpå ettermiddagen 14. juli sendte de militære bakkestyrker inn i Honduras i en regulær invasjon. El Salvador hadde langt bedre organisert bakkeforsvar enn Honduras, men Honduras var bedre i lufta.

Derfor ble resultatet omtrent uavgjort. Etter sin første store offensiv, begynte de salvadorske styrkene å merke at hondurianske fly prøvde å avskjære forsyningslinjene. Og selv med innleide amerikanske fly og piloter maktet ikke El Salvador å knekke Honduras i lufta.

Video nsps_upload_2009_6_10_8_46_36_785.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

100 timers-krigen

Organisasjonen av amerikanske stater, OAS, hadde allerede fra første dag prøvd å mekle i konflikten. De klarte å forhandle fram en våpenhvile som trådte i kraft 18. juli - fire dager etter at krigen brøt ut. Krigen har derfor fått tilnavnet 100 timers-krigen.

El Salvador nektet imidlertid å trekke sine tropper ut av Honduras, men de lot seg likevel presse til å gjøre det de første dagene av august. Da hadde først Honduras gått med på at OAS-observatører skulle sendes til landet for å forhindre overgrep mot salvadorianere, noe Honduras' president også etterhvert lovet å ta tak i.

Krigen kostet 2000 sivile og 100 soldater livet. Mange salvadorianere flyktet tilbake til El Salvador, bare for å møte ekstrem fattigdom i et overbefolket land, og met et regime som ikke var synderlig interessert i å hjelpe dem, når det kom til stykket.

Ingen reprise, takk

Hvordan det gikk med El Salvadors landslag?

De kjørte ufortrødent videre. I finalen i kvalifiseringen slo de Haiti - også da etter omkamp på nøytral bane. Dermed var de i VM for aller første gang i 1970 - men der ble det tre tap og 0-9 i målforskjell.

Og onsdag møtes de igjen til en kamp som kan vise seg å bli avgjørende i kamp om en plass i VM.

Tabellen i Mellom- og Nord-Amerika

Men konsekvensene blir neppe like dramatiske denne gangen.

Fotball

 • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

  Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

  Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

  Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

  Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Glimt gikk på sesongens første poengtap

  Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

  Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

  Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

  De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

  Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
 • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

  Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

  Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

  Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

  Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

  Premier League - Leicester City v Liverpool
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Viking stoppet av FFK – tre kamper uten seier

  Poengfangsten går trått for Viking. Søndag ble laget holdt til 1-1 hjemme mot Fredrikstad.

  Ikke siden åpningskampen har Viking stått igjen som vinner i Eliteserien. Nicholas D'Agostinos hodestøt fikset poenget mot FFK.

  Før det hadde Morten Bjørlo gitt gjestene ledelsen på fantastisk vis. I det åttende minutt snappet han opp en svak Viking-pasning, tok seg oppover i banen og knallet inn 0-1 fra 20 meter.

  (©NTB)

  Eliteserien i fotball 2024: Viking - Fredrikstad
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • KFUM Oslo sikret klubbens første eliteserieseier

  Etter to uavgjort og ett tap vant KFUM Oslo sin første eliteseriekamp søndag. To mål før pause sørget for 2-0-seier over Sarpsborg på bortebane.

  Oslo-laget var effektivt før hvilen, og Johannes Nuñez og Petter Nosa Dahl ordnet 2–0. Sarpsborg ledet an i andreomgangen, men greide ikke å forhindre at poengene ble med tilbake til hovedstaden.

  Eliteserien i fotball 2024: Sarpsborg 08 - KFUM Oslo
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden