Hopp til innhold

100 timer fotballkrig

Det begynte med en fotballkamp og endte med en krig. Og nå møtes de igjen.

Honduras - El Salvador
Foto: ORLANDO SIERRA / AFP

Når Honduras og El Salvador møtes til VM-kvalifiseringskamp onsdag, står det om en VM-plass.

Det gjorde det også en junidag for 40 år siden. Da tapte Honduras, og det hele kokte over.

Noen dager seinere var det full militær krig mellom de to nabolandene.

Ulovlig innvandring

Forholdene mellom de to var ikke det beste i utgangspunktet. I flere tiår hadde folk fra det tettbefolkede og fattige El Salvador slått seg ned i det langt større og romsligere nabolandet - mye av det var illegal innvandring.

Dette irriterte Honduras, og i 1967 hadde de satt i verk en lov som gjorde det mye vanskeligere for salvadirianerne å slå seg ned i Honduras. Og mange av dem som hadde gjort det, ble internert.

Dette skapte selvsagt opphisset stemning, og avisene i begge landene gjorde sitt beste for å fyre opp motsetningene.

Det var i denne atmosfæren de to landslagene skulle gjeste hverandre i semifinalen i Mellom-Amerikas VM-kvalifisering i juni 1969.

Nøytral bane

Første kamp gikk i Honduras 8. juni, og hjemmelaget kunne juble for seier på 1-0. Men det holdt ikke. I returkampen i El Salvador 15. juni ble Honduras ydmyket av hjemmelaget med solide 3-0.

Da stod lagene med én seier hver, det vil si likt etter datidens kvalifiseringsregler. Det hele måtte avgjøres på nøytral bane - i Mexico by 26. juni.

Dette førte bare motsetningene til nye høyder. Det oppstod stadige kamper mellom hondurianere og salvadorianere i Honduras, og det kom til flaggbrenning og bilbrenning.

26. juni brøt regjeringen i El Salvador alle diplomatiske forbindelser med Honduras, og beskyldte regjeringen i sitt naboland for å stilltiende godta angrepene på salvadorianere.

Hevnen var søt

Samme kveld fikk El Salvador en søt hevn. Etter ekstraomganger klarte landslaget deres å slå fienden 3-2. Gjett om landslagsspillerne ble feiret som helter.

Men i Honduras så både fotballtilhengerne og hundretusener av andre rødt. Dette ble for mye å bære. Angrepen mot salvadorianerne i landet tiltok i styrke, og det kom til flere trefninger langs grensa mellom de to landene.

Det kunne ikke regjeringen i El Salvador sitte rolig å se på. Utpå ettermiddagen 14. juli sendte de militære bakkestyrker inn i Honduras i en regulær invasjon. El Salvador hadde langt bedre organisert bakkeforsvar enn Honduras, men Honduras var bedre i lufta.

Derfor ble resultatet omtrent uavgjort. Etter sin første store offensiv, begynte de salvadorske styrkene å merke at hondurianske fly prøvde å avskjære forsyningslinjene. Og selv med innleide amerikanske fly og piloter maktet ikke El Salvador å knekke Honduras i lufta.

Video nsps_upload_2009_6_10_8_46_36_785.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

100 timers-krigen

Organisasjonen av amerikanske stater, OAS, hadde allerede fra første dag prøvd å mekle i konflikten. De klarte å forhandle fram en våpenhvile som trådte i kraft 18. juli - fire dager etter at krigen brøt ut. Krigen har derfor fått tilnavnet 100 timers-krigen.

El Salvador nektet imidlertid å trekke sine tropper ut av Honduras, men de lot seg likevel presse til å gjøre det de første dagene av august. Da hadde først Honduras gått med på at OAS-observatører skulle sendes til landet for å forhindre overgrep mot salvadorianere, noe Honduras' president også etterhvert lovet å ta tak i.

Krigen kostet 2000 sivile og 100 soldater livet. Mange salvadorianere flyktet tilbake til El Salvador, bare for å møte ekstrem fattigdom i et overbefolket land, og met et regime som ikke var synderlig interessert i å hjelpe dem, når det kom til stykket.

Ingen reprise, takk

Hvordan det gikk med El Salvadors landslag?

De kjørte ufortrødent videre. I finalen i kvalifiseringen slo de Haiti - også da etter omkamp på nøytral bane. Dermed var de i VM for aller første gang i 1970 - men der ble det tre tap og 0-9 i målforskjell.

Og onsdag møtes de igjen til en kamp som kan vise seg å bli avgjørende i kamp om en plass i VM.

Tabellen i Mellom- og Nord-Amerika

Men konsekvensene blir neppe like dramatiske denne gangen.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Molde vann 3–0 mot Shamrock Rovers

  Molde vant 3–0 mot Shamrock Rovers i serieligaen. Etter eit tap og ein uavgjort i gruppespelet, trengde Molde ein siger. Molde tok leinga 1–0 etter scoring av Ola Brynhildsen, og same mann auka til 2–0 tidleg i den andre omgang. Etzaz Hussain scora i det 58. minutt.

 • Messi bekrefter at årets VM blir hans sistse

  Den argentinske fotballstjernen Lionel Messi gjorde det torsdag klart at fotball-VM i Qatar i november blir hans siste som aktiv spiller.

  Paris Saint-Germain-profilen har spilt 19 VM-kamper og scoret seks mål for Argentina. Torsdag sier 35-åringen i et intervju med den argentinske journalisten Sebastián Vignolo at Qatar-VM blir hans siste.

  Messi fikk sin VM-debut 16. juni 2006 mot daværende Serbia-Montenegro i en 6-0-seier. Han scoret ett mål og sto for én målgivende pasning.

  VM-sluttspillet i Qatar starter 20. november. Argentina er i gruppe med Saudi-Arabia, Mexico og Polen. (NTB)

  France Soccer League 1
  Foto: Aurelien Morissard / AP
 • Suspendert Djurgården-spiller varetektsfengslet

  Djurgården-spilleren som er anklaget for voldtekt, ble torsdag varetektsfengslet, opplyser Frida Vedin i den svenske påtalemyndigheten overfor TT.

  Mannen i 20-årene ble pågrepet mandag etter at politiet fikk melding om at en angivelig voldtekt fant sted sent søndag kveld i Stockholm. Spilleren ble umiddelbart suspendert av klubben.

  «Vi har tatt beslutningen om å utestenge en spiller fra klubben. Spilleren ble pågrepet av politiet natt til mandag og er mistenkt for lovbrudd. Djurgården følger utviklingen og har ingen ytterligere kommentarer», het det i en uttalelse på Djurgårdens nettsider.

 • Sampaoli gjør comeback i Sevilla

  Jorge Sampaoli er Sevillas nye trener etter Julen Lopetegui fikk sparken onsdag kveld.

  Det bekrefter klubben på Twitter.

  Sampaoli signerer en kontrakt til sommeren 2024. Argentineren trente også Sevilla i 2016/17-sesongen.

  62-åringen har en lang trenerkarriere som strekker seg helt tilbake til 1991. I løpet av de 32 årene har han trent en rekke klubber, blant annet det argentinske og chilenske landslaget, Santos og nå sist Marseille sist sesong.

  Klubben offentliggjorde sparkingen av Lopetegui i en Twitter-melding en halvtimes tid etter 1-4-tapet hjemme for Borussia Dortmund i mesterligaen onsdag kveld.

  UEFA Super Cup 2016.
  Foto: Ned Alley / NTB
 • Bergsvand og Andreassen forlater landslagssamlingen

  Guro Bergsvand og Cesilie Andreassen har slitt med skader og forlater landslagskvinnenes tropp før kampene mot Brasil og Nederland.

  Norges Fotballforbund opplyser i en pressemelding at det vil bli tatt ut spillere som skal erstatte dem.

  Bergsvand og Andreassen, som spiller for henholdsvis Brann og Rosenborg, har begge slitt med muskulære skader.

  – Vi har hatt nøye belastningsstyring og iverksatt behandling, men dessverre kommer kampene våre for tett på. Vi ønsker ikke å ta noen sjanser, og totalvurderingen blir derfor at det er best for spillerne at de reiser hjem, sier landslagslege Said Tutunchian.

  Norge spiller mot Brasil på Ullevaal fredag. Tirsdag er det bortekamp mot Nederland. (NTB)

  Trening og mediemøte med kvinnelandslaget på Bislett Stadion
  Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Britain Soccer Premier League
Italy England Nations League Soccer