Hopp til innhold

100 timer fotballkrig

Det begynte med en fotballkamp og endte med en krig. Og nå møtes de igjen.

Honduras - El Salvador
Foto: ORLANDO SIERRA / AFP

Når Honduras og El Salvador møtes til VM-kvalifiseringskamp onsdag, står det om en VM-plass.

Det gjorde det også en junidag for 40 år siden. Da tapte Honduras, og det hele kokte over.

Noen dager seinere var det full militær krig mellom de to nabolandene.

Ulovlig innvandring

Forholdene mellom de to var ikke det beste i utgangspunktet. I flere tiår hadde folk fra det tettbefolkede og fattige El Salvador slått seg ned i det langt større og romsligere nabolandet - mye av det var illegal innvandring.

Dette irriterte Honduras, og i 1967 hadde de satt i verk en lov som gjorde det mye vanskeligere for salvadirianerne å slå seg ned i Honduras. Og mange av dem som hadde gjort det, ble internert.

Dette skapte selvsagt opphisset stemning, og avisene i begge landene gjorde sitt beste for å fyre opp motsetningene.

Det var i denne atmosfæren de to landslagene skulle gjeste hverandre i semifinalen i Mellom-Amerikas VM-kvalifisering i juni 1969.

Nøytral bane

Første kamp gikk i Honduras 8. juni, og hjemmelaget kunne juble for seier på 1-0. Men det holdt ikke. I returkampen i El Salvador 15. juni ble Honduras ydmyket av hjemmelaget med solide 3-0.

Da stod lagene med én seier hver, det vil si likt etter datidens kvalifiseringsregler. Det hele måtte avgjøres på nøytral bane - i Mexico by 26. juni.

Dette førte bare motsetningene til nye høyder. Det oppstod stadige kamper mellom hondurianere og salvadorianere i Honduras, og det kom til flaggbrenning og bilbrenning.

26. juni brøt regjeringen i El Salvador alle diplomatiske forbindelser med Honduras, og beskyldte regjeringen i sitt naboland for å stilltiende godta angrepene på salvadorianere.

Hevnen var søt

Samme kveld fikk El Salvador en søt hevn. Etter ekstraomganger klarte landslaget deres å slå fienden 3-2. Gjett om landslagsspillerne ble feiret som helter.

Men i Honduras så både fotballtilhengerne og hundretusener av andre rødt. Dette ble for mye å bære. Angrepen mot salvadorianerne i landet tiltok i styrke, og det kom til flere trefninger langs grensa mellom de to landene.

Det kunne ikke regjeringen i El Salvador sitte rolig å se på. Utpå ettermiddagen 14. juli sendte de militære bakkestyrker inn i Honduras i en regulær invasjon. El Salvador hadde langt bedre organisert bakkeforsvar enn Honduras, men Honduras var bedre i lufta.

Derfor ble resultatet omtrent uavgjort. Etter sin første store offensiv, begynte de salvadorske styrkene å merke at hondurianske fly prøvde å avskjære forsyningslinjene. Og selv med innleide amerikanske fly og piloter maktet ikke El Salvador å knekke Honduras i lufta.

Video nsps_upload_2009_6_10_8_46_36_785.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

100 timers-krigen

Organisasjonen av amerikanske stater, OAS, hadde allerede fra første dag prøvd å mekle i konflikten. De klarte å forhandle fram en våpenhvile som trådte i kraft 18. juli - fire dager etter at krigen brøt ut. Krigen har derfor fått tilnavnet 100 timers-krigen.

El Salvador nektet imidlertid å trekke sine tropper ut av Honduras, men de lot seg likevel presse til å gjøre det de første dagene av august. Da hadde først Honduras gått med på at OAS-observatører skulle sendes til landet for å forhindre overgrep mot salvadorianere, noe Honduras' president også etterhvert lovet å ta tak i.

Krigen kostet 2000 sivile og 100 soldater livet. Mange salvadorianere flyktet tilbake til El Salvador, bare for å møte ekstrem fattigdom i et overbefolket land, og met et regime som ikke var synderlig interessert i å hjelpe dem, når det kom til stykket.

Ingen reprise, takk

Hvordan det gikk med El Salvadors landslag?

De kjørte ufortrødent videre. I finalen i kvalifiseringen slo de Haiti - også da etter omkamp på nøytral bane. Dermed var de i VM for aller første gang i 1970 - men der ble det tre tap og 0-9 i målforskjell.

Og onsdag møtes de igjen til en kamp som kan vise seg å bli avgjørende i kamp om en plass i VM.

Tabellen i Mellom- og Nord-Amerika

Men konsekvensene blir neppe like dramatiske denne gangen.

Fotball

  • Reiten mister enda en lagvenninne i Chelsea: – En utrolig reise

    Guro Reitens Chelsea mister også storscorer Fran Kirby, som har besluttet å gi seg i klubben etter ni år.

    Den annonserte Chelsea i et videointervju med en gråtkvalt Kirby.

    – Det har vært en utrolig reise med alle dere. Takk for at dere har tatt dere av meg siden dag én, gjennom både tunge og fantastiske tider. Jeg kommer aldri til å glemme hvordan det føles å spille foran dere, sier hun i videoen.

    Kirby er tidenes toppscorer for Chelseas kvinnelag med 115 mål på 205 kamper. På sin tid i klubben har hun vunnet 15 trofeer.

    Fredag ble det også klart at Maren Mjelde er ferdig i Chelsea etter sesongen. Det er ikke kjent hva som blir neste stoppested for verken Mjelde eller Kirby. (NTB)

    Guro Reiten
    Foto: Reuters
  • Schjelderup-perle hjalp Nordsjælland til seier

    En frisparkperle fra Andreas Schjelderup ble vinnermålet da Nordsjælland slo AGF 3-1 borte. Laget henger med i gullkampen i dansk fotball.

    Farum-laget inntok 2.-plassen tre poeng bak Brøndby, men ett foran FC København og Midtjylland før de tre andre topplagene skal i aksjon søndag.

    Halvparten av målene i kampen ble scoret av banens to nordmenn, for på overtid reduserte Magnus Knudsen for AGF, som torsdag spiller cupfinale mot Silkeborg.

    Søndag er det storkamp mellom Midtjylland og Brøndby, mens FC København gjester nettopp Silkeborg. (NTB)

    Z9MpMJjlMEg
    Foto: NTB
  • Marco Reus ferdig i Dortmund: – En av klubbens beste

    Marco Reus forlenger ikke kontrakten med Borussia Dortmund. Kontrakten utløper ved slutten av sesongen. Det bekrefter klubben selv på sin nettside.

    34-åringen har spilt for førstelaget til Dortmund siden 2012, da han kom fra Borussia Mönchengladbach. Reus ble født i Dortmund, spilte nesten ti år i akademiet før han forlot klubben for første gang i 2006.

    – Jeg er utrolig takknemlig og stolt over denne spesielle tiden i klubben. Jeg har tilbrakt mer enn halvparten av livet mitt i denne klubben og har nytt hver dag, selv om det selvfølgelig har vært vanskelige øyeblikk også, sier Reus selv.

    Reus legger ikke opp, og planen er nå å finne en ny klubb, melder klubben.

    – Marco Reus er en av klubbens beste spillere. Hans tilknytning til Borussia Dortmund er ekstraordinær. Vi ønsker Marco alt godt for fremtiden, sier Borussia Dortmunds administrerende direktør Hans-Joachim Watzke.

    Reus har så langt spilt 424 kamper for klubben. Han har scoret 168 mål og 128 målgivende pasninger. I tillegg har han vunnet den tyske cupen to ganger med Dortmund.

    Reus
    Foto: Reuters
  • Mjelde forlater Chelsea etter sesongen

    Norges landslagskaptein Maren Mjelde (34) er ferdig i Chelsea etter sesongen. Det bekrefter klubben på sin nettside fredag.

    Hun har spilt syv sesonger i klubben etter at hun ankom fra Avaldsnes i 2017. Der har hun blant annet vunnet den engelske toppdivisjonen fem ganger, fire FA-cuper og to ligacuper.

    – Når jeg ser tilbake på alle årene mine her, har det vært både opp- og nedturer – men det har vært flere oppturer enn nedturer. Det har vært litt av en reise, sier Mjelde til klubbens nettside.

    Mjelde har spilt 140 kamper i blått og scoret 23 mål, og har figurert både i forsvar og midtbanen til London-klubben.

    Maren Mjelde
    Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters
  • Norsk fotball oppretter eget VAR-utvalg – klubbene kan melde inn situasjoner

    Eliteserieklubbene kan framover be et uavhengig utvalg vurdere episoder som kan forberede videodømmingen i norsk toppfotball.

    Det er en tidligere dommer, en tidligere trener og en tidligere spiller som skal utgjøre det nye VAR-utvalg i NFF.

    Det opplyser generalsekretær Karl-Petter Løken på en pressekonferanse torsdag.

    – Klubbene kan etter hver serierunde melde inn VAR-situasjoner de vil diskutere nærmere, forteller Løken.

    Grepet blir gjort på initiativ fra interesseorganisasjonen Norsk Toppfotball.

    – Dette er et godt tiltak som vil bidra til økt forståelse for både bruken av VAR og dommerrollen. Det er fint å få andre perspektiver på vår rolle og bruken av VAR, sier dommersjef Terje Hauge.

    – Så håper jeg at klubbene er flinke til å melde inn, slik at vi får en diskusjon og en åpenhet rundt hvordan både spillere, trenere og dommere tenker rundt gitte situasjoner, legger han til (NTB).

    VAR Norge
    Foto: NTB
Erling Braut Haaland