NRK Meny
Normal

Så lite visste eliteserieklubbene om TV-avtalen med C More

En undersøkelse NRK har gjort viser at så mange som 13 av 16 eliteserieklubber ikke ante hva som foregikk da TV-rettighetene ble solgt på en kontroversiell måte til C More.

Yngve Hallén

Fotballpresident Yngve Hallén (bildet) visste ikke at så mange som 13 av eliteserieklubbene ikke kjente til salget av TV-rettighetene til C More. Lave seertall har fått debatten rundt salget av TV-rettighetene til betalingskanalen til å blusse opp igjen. Den nye TV-avtalen med trådte i kraft denne sesongen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Det er i strid med forsikringen Norges Fotballforbund fikk da de gikk med på avtalen.

– Vi fikk bekreftet av Norsk Toppfotball at de hadde en god forankring for avtalen blant klubbene, og det var helt avgjørende for at vi gikk med på den, sier fotballpresident Yngve Hallén til NRK.

Norsk Toppfotball (NTF) er klubbenes interesseorganisasjon og forhandlet frem salget sammen med Norges Fotballforbund (NFF). Fotballforbundet var lenge skeptiske til avtalen, men ble til slutt overbevist av NTF.

Fotballpresidenten: – Overraskende

NRK har snakket med samtlige klubber som spilte i eliteserien i 2011, og vet at minst 13 av dem ikke visste om salget før kontrakten var signert.

Administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Niels Røine

Daglig leder i Norsk Toppfotball, Niels Røine.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– I ettertid har jeg forstått at Norges Fotballforbund følte at hele toppfotballen sto bak, men det var ikke slik at vi hadde sagt ja. Vi ble underrettet da avtalen var forhandlet ferdig, sier styreleder i Lillestrøm Per Mathisen til NRK.

Han understreker at det er prosessen han reagerer på. Avtalen isolert sett er han fornøyd med.

Majoriteten av eliteserieklubber fikk ikke vite om avtalen før den var ferdig forhandlet i slutten av juni 2011. C More (tidligere Canal +) hadde kjøpt TV-rettighetene til eliteserien for 1,2 milliarder - uten en normal budrunde.

Avtalen var i så måte kontroversiell og innebar blant annet at hovedkampen skulle gå på betal-tv.

Konsekvensen har vært lave seertall. Debatten rundt TV-avtalen har derfor blusset opp igjen, torsdag skriver for eksempel både VG og Dagens Næringsliv om saken.

– Ville dere gått med på avtalen hvis dere visste at 13 klubber ikke kjente til den, Hallén?

– Jeg blir overrasket hvis det stemmer, for da føler jeg at det ikke var en god forankring, sier fotballpresidenten.

– Samme beslutningsgrunnlag

Det var selskapet Fotball Media, som er eid 50/50 av Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund, som forhandlet frem TV-avtalen.

Daglig leder i Norsk Toppfotball, Niels Røine, satt i Fotball Media-styret som forhandlet frem avtalen.

– Dette er et valg som ble gjort av begge eierne. Begge eierne hadde det samme beslutningsgrunnlag og begge eierne hadde overført disse rettighetene til Fotball Media. Det ble gjennomført eiermøter og styremøter og alle disse møtene er protokollført, svarer Røine på spørsmål om han mener at avtalen var godt forankret i klubbene.

Unntak

Røine understreker at klubbene har gitt Fotball Media rett til å forhandle på vegne av dem.

– Jeg respekterer at det er en forhandlingsprosess, men jeg mener at saken var så spesiell at vi som eiere burde vært mer involvert, sier Mathisen i LSK.

Også andre klubber NRK har vært i kontakt med mener at denne saken var så spesiell at klubbene burde vært informert mens det fortsatt var mulig å droppe avtalen - selv om Fotball Media har mandat til å forhandle.

Ekstraordinært møte

I stedet ble TV-avtalen hamret gjennom uten at verken daværende rettighetshaver TV 2 eller andre fikk mulighet til å komme med bud. C More sitt bud ble levert under bordet og godtatt.

Rettighetskuppet vakte sterke reaksjoner både hos TV 2, i Norges Idrettsforbund og blant klubbene.

Det var først da Norsk Toppfotball innkalte til et ekstraordinært medlemsmøte etter rettighetssalget klubbene fikk inngående kjennskap til den nye TV-avtalen.

PS! NRK gjør oppmerksom på at rettighetene som ble solgt til C More ikke var aktuelle for NRK. I den forrige rettighetsperioden solgte NRK sin ene kamp i eliteserien tilbake til Fotball Media, som deretter solgte den til Max.

Fotballnyheter

Videoklipp

Ingrid Hjelmseth ble tråkket på armen og ble liggende lenge på banen.
Caroline Graham Hansen. Så bommer Graham Hansen. Keeperhøyde og forholdsvis enkelt for keeper. Dette er tungt.
Ada Hegerberg var ikke fornøyd etter kampen mot Belgia