Hopp til innhold

– Ståle må få spillerne til å tro

Ståle Solbakken møter store utfordringer i den tyske fotballkulturen. Å få spillerne til å tro på fotballfilosofien sin blir det vanskeligste tror både han selv og Tyskland-ekspert Jan Åge Fjørtoft.

Solbakken

Ståle Solbakken har en tung oppgave med å endre spillestilen i Köln. - Spørsmålet er hvor lenge han får holde på med det, mener Jan Åge Fjørtoft.

Ståle Solbakken

- Solbakken må bruke all sin tid på å få spillerne til å tro på fotballfilosofien hans, sier Fjørtoft.

Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp
Finke

Volker Finke har prøvd å gi Solbakken arbeidsro ved å love at nordmannen blir i klubben i to år. Men presset øker stadig på både sportsdirektøren og treneren.

Foto: THOMAS BOHLEN / Reuters
Lukas Podolski

Før sesongen tok Solbakken kapteinsbindet fra Lukas Podolski (bildet). - Han burde utsatt den prosessen, mener Tyskland-ekspert Fjørtoft.

Foto: PATRIK STOLLARZ / Afp

– Ståle er blitt tildelt den verste klubben i Tyskland. I Köln står ikke tålmodighet høyt i kurs, sier Fjørtoft som er etspertkommentator for tysk TV.

Da Solbakken kom til Köln vraket han kapteinen og la om spillestilen. Det vekker reaksjoner i en klubb som har tradisjon for å sparke trenere.

– Den historiske klubbkulturen her har vært dårlig. Når det blir store omveltninger ofte, venter spillerne hele tiden på det neste som skal skje og da mangler de kanskje å gi de siste to til tre prosentene, sier Solbakken.

– Opptatt av å finne en skyldig

Å komme til tysk fotball med ny filosofi er ikke enkelt, og særlig ikke i en klubb der spillerne har blitt vant til at trenere skiftes ut i ett sett.

– I Bundesliga er de veldig opptatt av å finne en skyldig. Om et lag taper 2-0 leter media etter hvilken forsvarer som gjorde de avgjørende feilene. Det gjør noe med spilleren og måten han ser på en presset situasjon, sier Fjørtoft.

Må ikke gå bak ryggen på hverandre

Nå er nordmannen i gang med å skape en helt ny kultur.

Men da må han stole på at spillerne og klubbledelsen støtter han ett hundre prosent og ikke bøyer seg for mediepresset.

– Det er det både på og utenfor banen vi må tenke mer lag og helhet. Man må forsøke å skape en kultur der man ikke går bak ryggen på hverandre og prøver å lage et sunt prestasjonsmiljø som kan bære frukter, sier Solbakken.

– Er det vanlig at folk går bak ryggen på hverandre?

– Nei, men det å kun ta ansvar for seg selv har vi prød å ta et oppgjør med, uten at vi skal rokke helt ved alt, sier Solbakken.

Tung overgang

Nordmannen har ikke fått lang tid til å få spillerne overbevist om at hans soneorienterte filosofi er bedre enn lagets tidligere mannsorienterte spill.

– Akkurat det har vært en stor overgang for mange. Jeg synes vi gjorde dette bra i treningskampene, men da presset kom i serien ble det verre. Vi må også ha en plan og tenke samlet når vi har ballen, ikke bare fokusere på individuelle prestasjoner, sier Solbakken.

– Er det for mange stjerner i klubben?

– Nei, det er det ikke. Men det er viktig å prøve å skape et felles ansvar for produktet Köln.

– Må få støtte under revolusjonen

For at den meritterte norske treneren skal lykkes med å få spillerne til å tro på fotballfilosofien sin må ledelsen hele tiden gi klare og tydelige signaler om klubbsituasjonen til spillerne, tror Fjørtoft.

– Ledelsen er nødt til å gi støtte til Ståle og si at han kommer til å bli i klubben. De må også understreke at revolusjonen spillerne er igjennom kommer til å vare helt til de er der der Köln ønsker de skal være, sier Fjørtoft.

– Finke løfte har ikke stor verdi

Etter Kölns begredelige seriestart har det blitt spekulert i hvor lenge Solbakken kommer til å sitte ved trenerroret i Köln.

Treneren balanserer hele tiden på en knivsegg, og må stadig ha i bakhodet at filosofien kan felle han.

– Det er forskjell på HamKam og København og København og Køln. Men samtidig må du hele tiden i etterkant kunne se deg i speilet og tenke at du gjorde det du trodde på, sier Solbakken.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Jan Åge Fjørtoft

Jan Åge Fjørtoft har selv erfaring fra Tyskland gjennom spill for Eintracht Frankfurt fra 1999 til 2001.

Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS

Klubbdirektør Volker Finke har prøvd å gi Solbakken arbeidsro ved å love at nordmannen blir i klubben i to år.

Finke ble ansatt i februar og har ikke lang fartstid i klubben.

Fjørtoft tror derfor ikke et slikt løfte har så stor verdi.

– Spillerne kan tro på det når sportsdirektøren sier det. Men så får de kanskje høre av journalister og fotballeksperter at Finke selv ikke kommer til å sitte i to år, sier Tyskland-eksperten.

En slik beskjed kan gjøre spillerne skeptiske. Å hele tiden ha laget på sin side er det viktigste Solbakken må jobbe med, mener Fjørtoft.

– Alle får sparken til slutt

Enden på visa er uviss for den norske treneren, men eksperten tror ikke eventyret varer alt for lenge.

– Politikere, fotballtrenere og sportsdirektører får alltid sparken til slutt. Her er spørsmålet hvor lang tid dette vil gå, konkluderer Fjørtoft.

Fotball

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

    Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

    Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

    Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

    Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

    – Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

    Kunsgressbane med gummigranulat
    Foto: Lars Thomas Nordby / NRK
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

    Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

    Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

    Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

    Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

    Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

    I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

    Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

    I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland