NRK Meny
Normal

- Derfor bør vi lære av Barcelona

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Barcelona har avlet frem et halvt lag av verdensstjerner. Nils Johan Semb ser ingen grunn til at norske klubber ikke skal klare det samme.

- Puyol, Pique, Iniesta, Xavi, Pedro og Messi. Eller Fabregas i Arsenal for den saks skyld. Når Barcelona klarer det, så bør vi klare det samme, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb etter å ha ramset opp noen av nøkkelspillerne på den spanske storklubben Barcelona.

Felles for dem alle er at de har vært i klubben siden lenge før de ble klare for seniorlaget. Spillerne er et resultat av klubbens evne til å finne talentene tidlig og utvikle dem til toppspillere.

Etter åtte serierunder i årets norske eliteserie har 20 av scoringene kommet fra tenåringer (klikk på grafikken øverst i saken og se scoringene).

Messi

Nils Johan Semb lar seg imponere voldsomt av at Barcelona har fått frem spillere som Pique (t.v.), Xavi, Iniesta, Puyol og Messi.

Sportsinteressert? Bli tilhenger av NRK Sport på Facebook

Tror på ny Solskjær

Tendensen er at lagene på den øverste delen av tabellen er de som lykkes best med å få tenåringene til å lykkes fremover på banen.

Slik statistikk lyder som musikk i toppfotballsjefens øre. Og spesielt om man legger til at både Aalesund og Start har flere spillere på U21-landslaget, så blir Semb riktig så fornøyd.

Video Nils Johan Semb i intervju med NRKs Morten Stokstad

Toppfotballsjef Nils Johan Semb ser mye positivt ved talentarbeidet i norsk fotball, men mener enkelte klubber skuffer.

Foto: Nyhetsspiller

- Går man tilbake til 2002/2003, så har det vært et formidabelt løft i forhold til spillerutvikling. Nå har klubbene flere heltidsstillinger som jobber med dette, og jeg er av den oppfatning at vi kan utvikle spillere på øverste hylle.

- Vi kommer til å utvikle nye spillere som Bratseth, Solskjær og Johnsen, sier Semb.

Han tror finanskrisen som har rammet mange av klubbene hardt har hatt sin del å si i forhold til at klubbene har blitt tvunget til å gi unge spillere tillitt, men Semb er klar på at det primært er den organiserte talentutviklingen som nå bærer frukter.

NRKsport skriver denne uken om talentarbeidet i norsk fotball les mer her:

Hvem blir norsk fotballs neste internasjonale superstjerne? Diskutér nederst i saken!

- Disse har lyktes

I NRKs fotballprogram ”Bakrommet” tidligere denne uken sa NRKs fotballekspert Hallvar Thoresen at han mener det er flere talenter i Norge enn det klubbene klarer å få frem. Semb mener klubbene har god oversikt over talentene i Norge, og at det dermed ikke er noen store talenter som går klubbene hus forbi.

Nett-TV: Se hele "Bakrommet"

Han er likevel klar på at en rekke tippeligaklubber har en vei å gå i forhold til talentarbeidet.

- Noen klubber er veldig bra, andre er bra eller på vei til å bli bra, mens noen er dårlige, sier Semb, som ikke ønsker å gå detaljert inn på hvilke klubber han mener er dårligst i klassen.

- Det er også mange gode eksempler på klubber som får det til. Blant annet Stabæk, Rosenborg og Tromsø har lykkes, og det er den samme historien i mange klubber. Men det er også noen vi ikke har slike historier på i det hele tatt, og de må røskes opp i nakkehårene, sier Semb.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.