Hopp til innhold

- Aage (57) bak tidenes cupbombe

Aage Thoresen fikk en pasning i bakrommet, løp fra Godset-forsvaret og detonerte en kjempebombe i cupen. Så la han opp…

Aage Thoresen

Aage Thoresen scoret målet som kastet Strømsgodset ut av cupen i 1974.

Foto: honefossbk.no

- Scoringen kom i første omgang. Jeg husker vi ble satt under et voldsomt press i andre omgang, men vi holdt unna, sier Aage Thoresen i dag.

Hvilket eliteserielag blir slått ut først i år? Stem nederst i saken.

Kampen han snakker om var første runde i cupen i 1974. Regjerende cupmester Strømsgodset var Norges kanskje beste lag, og møtte tredjedivisjonslaget Jevnaker i første runde.

Den bittelille broren fikk en sjelden anledning til å leke med storebror, som hadde navn som brødrene Ingar og Steinar Pettersen, Inge Thun, Tor Alsaker-Nøstdahl og Thorodd Presberg på laget.

Tross massivt Strømsgodset-press gjennom store deler av kampen, holdt Jevnaker tett bakover, og klarte å score én gang.

Dermed var cupeventyret over for de regjerende mesterne før det hadde kommet skikkelig i gang, og Jevnaker ble Askeladden som stakk av med hele gevinsten.

Hvilke cupbomber fra 1. runde husker du best? Diskutér nederst i saken!

Scheie: - Den største bomben

Arne Scheie

NRKs Arne Scheie rangerer Jevnakers seier over regjernede mester Strømsgodset i 1974 som tidenes bombe i første cuprunde.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Når NRKs Arne Scheie blir bedt om å trekke frem de tre største cupbombene som er detonert i første runde, er det denne han rangerer aller øverst.

- Det blir selvsagt subjektivt, men for meg er det den største cupbomben i første runde noensinne, sier Scheie.

- Det er rett og slett fordi det er regjerende mester som får fyken allerede ved første hinder, fra et lag to divisjoner under, legger han til.

La opp etter sesongen

For Aage Thoresen var målet som senket Godset-skuta begynnelsen på slutten for fotballkarrieren.

Den unge spissen var med og senket Lyn i andre runde, og Jevnaker røk først ut i tredje runde mot HamKam etter omkamp. Etter sesongen ble unge Thoresen tilbudt kontrakt fra flere av klubbene i toppdivisjonen, blant annet nettopp Strømsgodset.

Men Thoresen takket nei til alle sammen, og valgte heller å satse på en karriere innenfor næringslivet. For ham var det aldri aktuelt å satse halvveis både på fotball og næringsliv.

- Vi hadde et bra lag på Jevnaker, og trente fem ganger i uka. Jeg husker godt scoringen mot Strømsgodset. Men for oss var kanskje seieren over Lyn på hjemmebane i andre runde enda større, sier Thoresen.

Årets 1. runde i cupen

Glemmes ikke i Drammen

At han la fotballskoene på hylla tross den lovende fremtiden, har han aldri angret på, men engasjementet for fotball har han beholdt. I flere år har han sittet som styreformann i Hønefoss BK, og han er også investor i samme klubb gjennom sitt selskap AKA.

Dessuten har han hatt kontakt med flere spillere fra storlaget til Strømsgodset.

- Jeg har blant annet spilt golf med en del av dem, og de glemmer aldri kampen mot Jevnaker, sier han.

Scheies topp tre 1. runde-bomber:

1 Jevnaker - Strømsgodset 1-0, 1974

Begrunnelse: Strømsgodset var regjerende mester, og dessuten ett av Norges beste lag på den tiden. Jevnaker var nyopprykket til 3. divisjon.

2. Rollon - Molde 1-0, 1977

Begrunnelse: Rollon var et middels tredjedivisjonslag, Molde et førstedivisjonslag som tok bronse i serien det året.

3. Navestad - Fredrikstad 1-0, 1975

Begrunnelse: Førstedivisjonslaget Fredrikstad ble slått av et lag fra den tids 4. divisjon.

Øvrige bomber i cupens 1. runde:

Klepp - Viking 2-1, 1968

Clausenengen - Molde 1-0, 1985

Åssiden - Mjøndalen 1-0, 1986

Grue - Kongsvinger 2-0, 1989

Jevnaker - Lyn 2-1, 1993

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Ein død i fotballbråk i Argentina

  Politiet måtte bruke tåregass og gummikuler for å stanse bråket under ein fotballkamp i Buenos Aires i natt. Ein person døydde og eit hundretal blei skadde.

  Uroa oppstod då folk pressa på for å kome seg inn på dei allereie fullpaka tribunene under toppkampen mellom Boca Juniors og Gimnasia y Esgrima.

  Då dei greidde å trenge gjennom portane, sprang tilskodarar ut på bana for å kome seg unna. Då var det spela ni minutt av kampen. Bilete viser spelarane i full fart mot garderobene for å kome seg vekk frå folkemassene og tåregassen.

  – Det blei heilt umogeleg å puste, sa dommaren.

  Ein 57 år gammal mann døydde av hjarteattakk under bråket.

  Fotballbråk i Argentina
  Foto: Gustavo Garello / AP
 • Molde vann 3–0 mot Shamrock Rovers

  Molde vant 3–0 mot Shamrock Rovers i serieligaen. Etter eit tap og ein uavgjort i gruppespelet, trengde Molde ein siger. Molde tok leinga 1–0 etter scoring av Ola Brynhildsen, og same mann auka til 2–0 tidleg i den andre omgang. Etzaz Hussain scora i det 58. minutt.

 • Messi bekrefter at årets VM blir hans sistse

  Den argentinske fotballstjernen Lionel Messi gjorde det torsdag klart at fotball-VM i Qatar i november blir hans siste som aktiv spiller.

  Paris Saint-Germain-profilen har spilt 19 VM-kamper og scoret seks mål for Argentina. Torsdag sier 35-åringen i et intervju med den argentinske journalisten Sebastián Vignolo at Qatar-VM blir hans siste.

  Messi fikk sin VM-debut 16. juni 2006 mot daværende Serbia-Montenegro i en 6-0-seier. Han scoret ett mål og sto for én målgivende pasning.

  VM-sluttspillet i Qatar starter 20. november. Argentina er i gruppe med Saudi-Arabia, Mexico og Polen. (NTB)

  France Soccer League 1
  Foto: Aurelien Morissard / AP
 • Suspendert Djurgården-spiller varetektsfengslet

  Djurgården-spilleren som er anklaget for voldtekt, ble torsdag varetektsfengslet, opplyser Frida Vedin i den svenske påtalemyndigheten overfor TT.

  Mannen i 20-årene ble pågrepet mandag etter at politiet fikk melding om at en angivelig voldtekt fant sted sent søndag kveld i Stockholm. Spilleren ble umiddelbart suspendert av klubben.

  «Vi har tatt beslutningen om å utestenge en spiller fra klubben. Spilleren ble pågrepet av politiet natt til mandag og er mistenkt for lovbrudd. Djurgården følger utviklingen og har ingen ytterligere kommentarer», het det i en uttalelse på Djurgårdens nettsider.

 • Sampaoli gjør comeback i Sevilla

  Jorge Sampaoli er Sevillas nye trener etter Julen Lopetegui fikk sparken onsdag kveld.

  Det bekrefter klubben på Twitter.

  Sampaoli signerer en kontrakt til sommeren 2024. Argentineren trente også Sevilla i 2016/17-sesongen.

  62-åringen har en lang trenerkarriere som strekker seg helt tilbake til 1991. I løpet av de 32 årene har han trent en rekke klubber, blant annet det argentinske og chilenske landslaget, Santos og nå sist Marseille sist sesong.

  Klubben offentliggjorde sparkingen av Lopetegui i en Twitter-melding en halvtimes tid etter 1-4-tapet hjemme for Borussia Dortmund i mesterligaen onsdag kveld.

  UEFA Super Cup 2016.
  Foto: Ned Alley / NTB
Britain Soccer Premier League
Italy England Nations League Soccer