Fossesholm rundlurt av Johaug og laget like etter etappe: – Jeg var på nippet til å begynne å grine

LAHTI/OSLO (NRK): Helene Marie Fossesholm leverte en råsterk tredjeetappe og var helt sentral da Norge på overlegent vis vant søndagens stafett. Men hun var fortvilet og lei seg kort tid etter at hun vekslet Heidi Weng ut som ankerkvinne.

cMam9LzY3ys

STOR SUKSESS: For de norske langrennsdamene i returen til verdenscupen. Her fra lørdagens 15 kilometer. Søndag ble det stafettseier.

Foto: JUSSI NUKARI / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

Den 19 år gamle junioren bare fortsetter å imponere. Men hun fikk virkelig kjenne på en følelsesmessig berg-og-dalbane under stafetten i Lahti.

Etter å ha distansert de andre nasjonene, og i praksis sikret norsk stafettseier foran Sverige og Finland, skjedde noe helt uventet. Da hun fornøyd skiftet til tørt tøy etter å ha vekslet ut Heidi Weng på ankeretappen, så alle plutselig alvorlig på henne.

– Det første jeg hørte da jeg kom inn her er at «de tror vi blir deplassert eller disket fordi du gikk feil i veksling». De dro den ganske langt også. Jeg var på nippet til å begynne å grine. Jeg tenkte «å nei jeg har jeg ødelagt for laget?», sier Fossesholm til NRK.

– Så at tårene kom

Fossesholm

BLE RUNDLURT: Helene Marie Fossesholm, her etter stafetten i Lahti søndag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Det var Tiril Udnes Weng på Norges førsteetappe, Therese Johaug og smører Tord Hegdal, som stod bak spøken. Fossesholm trodde en liten stund hun virkelig hadde ødelagt. Hun sier hun er lettlurt og gikk fem på.

Johaug bryter ut i latter når NRK tar opp hendelsen.

– Stakkars jente, sier hun og smiler fra øre til øre.

– Det var Tord som foreslo det. Vi sa «ja, vi gjør det». Så sa jeg at «jeg tror vi blir disket». Så så jeg at tårene nesten kom. Da måtte jeg bare si «nei, nei, nei».

Lover hevn

Fossesholm er glad i å tulle og er en type som heller ikke tar seg så høytidelig. Men hun sier dette før de gjenstående månedene av sesongen.

– Merk mine ord. Dette glemmer jeg ikke. Det blir hevn. Nå er vi skuls og jeg kan begynne på nytt igjen, sier hun.

– Men du liker «rampestreker» og at dere tuller med hverandre?

– Absolutt. Den som er med på leken må tåle steken, sier Fossesholm.

– Bare å gå og nyte

Ikke rart det var god stemning i det norske laget. Tiril Udnes Weng åpnet ballet for Norge, men det var først da Johaug overtok pinnen at det ble ordentlig sprekker i feltet. Hun vekslet Fossesholm ut med en liten luke til resten av forfølgerne.

19-åringen satte ut i en voldsom fart og bekreftet at VM-formen for alvor er i anmarsj. Fossesholm avgjorde stafetten med en maktdemonstrasjon av en etappe. Dermed var det bare for Heidi Weng å gå jevnt på sine fem kilometer mot mål.

– Det var veldig gøy dette. De hadde gjort jobben. Da var det bare å gå og nyte det selv uten publikum, sier Heidi Weng etter seieren er sikret.

L0y5vBo3LEM

FIKK LUKE: Therese Johaug fikk tidlig luke, og distanserte svenskene.

Foto: Jussi Nukari / NTB

Karlsson-utspill ble motivasjonsmat

For svenskene ble det andreplass, riktignok langt bak Norge. Men de norske damene hadde merket seg spesielt én kommentar i opptakten til søndagens stafett. Torsdag var nemlig svenskenes yndling Frida Karlsson veldig selvsikker med tanke på VM-stafetten.

– Hadde vi fått stille med to lag hadde vi hatt to svenske lag på pallen, sa hun til den svenske kanalen SVT, som omtalte svaret som «kjepphøyt».

Sverige stilte uten både Karlsson og sprint-esset Linn Svahn i Lahti søndag. Men etter seieren var sikret kommenterte Fossesholm det svenske utspillet:

– Bruker du Sverige som motivasjon?

– Ja det er motivasjonsmat for meg. Frida får si det hun som mener. Hun tar på seg favorittstempelet selv, det gjør oss ingenting. Sverige blir å bytte to og få et sterkere lag. Vi stiller med sterkt lag vi også. De har tatt favorittstempelet selv, men det får de ta.

– Frida og Linn får si det de vil, det gjør ikke noe. Det er motivasjon for meg, jeg tar det til meg.

– De må være storfavoritter

Therese Johaug sier etter målgang at til tross for den overlegne seieren er Sverige favoritter i VM.

Ebba Andersson

SVERIGES ANKERKVINNE: Ebba Andersson, her i pressesonen i Lahti søndag.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

– De er sterkest. Jeg føler det. De er regjerende mester på øvelsen, vi er utfordrere. De har Ebba, Frida, Charlotte og Linn. Vi har et godt lag vi også, men de må også være storfavoritter, sier hun til NRK.

Det var lenge usikkert om Fossesholm eller Heidi Weng skulle gå siste etappe. Valget falt til slutt på løperen fra Ytre Enebakk. Hun var klokkeklar før start.

– Kan du tape en spurt for Ebba Andersson?

– Nei, konstaterte Weng, som i ettertid kunne konstatere at stafetten aldri kom til det punktet.

Siste nytt

 • VM-lab blandet prøvesvar: – Sykt

  Andrew Musgrave er bekymret etter at menneskelige feil gjorde at han fikk uriktig prøvesvar på en blodprøve.

  – Det er helt sykt, forteller briten til NRK.

  Tirsdag fikk både Musgrave og lagkamerat James Clugnet beskjed fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) om at det var funnet antistoffer for korona i blodprøvene deres.

  Britene fikk det ikke til å stemme, ettersom de også tok en antistofftest under Tour de Ski, og de har blitt testen jevnlig for korona siden.

  – Jeg forsto at det ikke var mulig, så James sendte en e-post til FIS. Da fant de ut at de hadde blandet prøvene våre med noen andres. Det er meget spesielt, utbryter Musgrave.

  – De bør ha stålkontroll på laboratoriene når det kommer til dopingtester, utdyper han.

  FIS' etiske sjef Sarah Fussek legger seg flat når NRK ringer, og hun forsikrer om at hun har beklaget til langrennsløperne, men at det ikke er noen grunn til bekymring.

  – Analysene av dopingprøver skjer automatisk, men disse antistofftestene må legges inn manuelt. Derfor er det tastefeil som har gjort at resultatene ble blandet, forklarer hun.

  Andrew Musgrave fra Storbritannia under langrennet i skiløypene på Beitostølen Skiarena søndag
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Woods blir ikke siktet etter ulykke

  Golfstjernen Tiger Woods blir ikke siktet for uaktsom kjøring etter bilulykken der han pådro seg alvorlige skader tirsdag.

  Politiet har etterforsket hendelsen, som skjedde på et område som regnes som ulykkesutsatt. Woods var alene i bilen, som rullet rundt da han kjørte av veien.

  Fra før er det kjent at Woods ikke var påvirket da han krasjet, og dagen etter ulykken varsler politiet at det ikke vil bli opprettet sak mot ham for uaktsom kjøring.

  – Dette var en ulykke, sier politisjefen i Los Angeles, Alex Villanueva, ifølge NTB.

 • Elverum med surt mesterliga-tap

  Til tross for å ha ledet 20-17 til pause, og med to mål når under fem minutter gjenstod, tapte Elverum 35-32 for Vardar fra Nord-Makedonia i mesterligaens gruppespill.

  Elverums toppscorere ble Dominik Máthé og Carl Josef Pujol med fem mål, mens Vardars Timur Dibirov scoret ni.

  Den forrige kampen mellom lagene endte 34-34. Vardar passerte med dagens resultat Elverum. Dermed er det norske laget på sisteplass i gruppen som toppes av polske Kielce.

  Elverums neste kamp er mot Paris Saint-Germain 2. mars.

  Eliteserien håndball, menn (21. runde): Elverum - ØIF Arendal (27-27)
  Foto: Fredrik Hagen

Sendeplan

Kl. Program Kanal