Hopp til innhold

Rakettforsker skal sikre norsk hopp-suksess

Etter sju lange år bak Østerrike, tror hoppledelsen at de endelig har funnet måten å kaste rivalene fra tronen.

Erland Øbrekk

Rakettforsker Erland Ørbrekk står sammen med flere bak hopplandslagets teknologiprosjekt.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

Bråthen

Sportssjef Clas Brede Bråten deltok i presentasjonen av teknologiforskningen.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / Scanpix

– Gjennom avanserte verktøy får vi analysert hopperne og utførelsen på en helt annen måte enn tidligere. Der vi før baserte oss på antakelser, kan vi nå kvalitetssikre alt ved hoppingen, sier rakettforsker Erland Ørbrekk ved Nammo til NRK.no.

Sammen med sportssjef Clas Brede Bråthen og forsker Steinar Bråten leder han hopplandslagets teknologiprosjekt som skal løfte de norske hopperne til nye høyder.

Gjennom den nye teknologien kan de for eksempel gjenskape forskjellige hopp i forskjellige bakker, og teste ulike stiler under forskjellige forhold.

Alt handler om å finstille parameterne slik at man ser hvordan man kommer lengst ned i bakken.

– Vi bruker det samme verktøyet som brukes til å konstruere fly. Gjennom aerodynamiske tester ser vi hvilke detaljer som hjelper. Hvilken posisjon armene skal ha, hvilken sittestilling, vinkling av skiene, utgangen på hoppet og så videre, sier Ørbrekk.

– Vi har byttet ut skråsikker uvitenhet med sikker kompetanse, legger sportssjef Clas Brede Bråthen til.

– Skal bli verdens beste

I fjor stakk Anders Bardal og Norge av med sammenlagtseieren i verdenscupen.

Tom Hilde

Her er Tom Hilde på hopplandslagets pressetreff onsdag.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Men i nasjonscupen har Østerrike sju strake seirer med Norge som nummer to i fem av sesongene.

– Med denne forskningen skal vi bli verdens beste hoppnasjon innen overskuelig fremtid, sier Bråthen, og legger til:

– Men det må ikke bli en hvilepute. Det er fortsatt kraften hopperen legger igjen på kanten som er det viktigste.

Satser på kraft

Sportssjefen sier at forskningen én gang for alle har slått fast at kraften ved hoppkanten kompenserer for den reduserte farten.

Derfor var det ifølge Bråthen et «lykketreff» at Norge ansatte østerrikeren Alexander Stöckl, som er langt mer opptatt av kraft enn sine finske kolleger.

I sommer har Stöckls trening resultert i rekordgode testresultater for flere av hopperne.

– Forskningen viser hvor viktig det er med kraft i hoppet, og derfor jobber vi veldig bevisst med den fysiske treningen. I fjor rakk jeg ikke å bidra så mye før sesongen, men nå har vi hatt langt bedre tid, sier Stöckl.

Men den tidligere juniortreneren tror han fortsatt trenger litt mer tid.

Bråten

Steinar Bråten er tidligere skihopper og nå forsker ved NTNU.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Vi er på god vei til å ta igjen Østerrike, men det vil fortsatt ta en stund å ta skalpen på dem.

Rendyrker én stil

Steinar Bråten, som er tilknyttet Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), påpeker at teknologiforskningen også skal hjelpe de norske hopperne å spesialisere seg på sin egen stil.

– Ulike stiler gir enorme forskjeller fra for eksempel skiflygning til stor bakke. Én hopper kan ikke bli best på begge teknikkene, derfor vil vi finne ut hvilken stil hver enkelt skal dyrke, sier Bråten.

– Det er fortsatt helt opp til utøverne som skal konkurrere, men det gir pedagogikken mer tyngde.

– Betryggende

Tom Hilde er én av dem som har merket effekten av forskningsprosjektet som ble påstartet i 2010.

– Vi vet mye mer om skihopping nå enn vi gjorde for to-tre år siden. Det er betryggende å vite at det du blir fortalt ikke er synsing, men konkret forskning, sier Hilde.

Han har merket stor forskjell på treningen etter at Stöckl og forskningen gjorde sitt inntog.

– Det handler rett og slett om hoppteknikk. Den største forskjellen er at jeg nå bruker mer kraft og hele kroppen når jeg tar sats, sier Tom Hilde.

Han og landslaget gjør nå sine siste finjusteringer før sesongen hoppes i gang med NM i Renabakken om halvannen uke. Helgen etter er det duket for verdenscupåpning i Lillehammer.

Siste nytt

  • Klopp raser mot tidligkamper: – Kriminelt

    Jürgen Klopps tid som Liverpool-manager er snart over, men den verbale slagkraften er fortsatt på topp. Fredag brukte han den mot tidligkamper.

    Lørdagskamper med avspark 12.30 lokal tid er ikke Klopps favoritt, og særlig reagerte han på at Liverpool måtte spille på det tidspunktet mot West Ham sist helg, etter et svært tøft kampprogram.

    – Det er et generelt problem, men det var kriminelt at de våget å gi oss kamp torsdag, søndag, onsdag og så lørdag 12.30. Jeg ventet på at Amnesty International skulle gripe inn, sa Klopp på sin pressekonferanse.

    Klopp mener at Premier League-lagenes tøffe kampprogram er årsaken til at bare ett engelsk lag (Aston Villa i conferenceligaen) har tatt seg til semifinale i europacupene denne sesongen. (NTB)

    PaZeVXCKhhE
    Foto: AP
  • Gjert Ingebrigtsens forsvarer sterkt kritisk til politiets etterforskning

    Gjert Ingebrigtsens forsvarer Heidi Reisvang kritiserer politiets arbeid og sier at etterforskningsskritt forsvarerne har bedt om, ikke er gjennomført. Mediene får også kritikk for håndteringen av saken.

    Heidi Reisvang i Elden Advokatfirma er forsvareren til Ingebrigtsen sammen med John Christian Elden. Hun sier friidrettsprofilen er dypt ulykkelig over den situasjonen familien hans befinner seg i, inkludert den fornærmede i saken. Samtidig sier Reisvang til NTB:

    – Selv om det er en enorm belastning for både Gjert Ingebrigtsen og familien å stå i denne situasjonen, er han forberedt på å forsvare sin uskyld i retten når den dagen kommer, sier Reisvang og fortsetter:

    – Avhørene som er gjort i saken, kommer i all vesentlighet fra en lukket krets og fremstår som delvis å være avgitt i et ekkokammer. Gjert Ingebrigtsen selv benekter enhver form for straffskyld i denne saken, sier Reisvang, som legger til at Ingebrigtsen ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene som ligger til grunn for tiltalen.

    NTB har forelagt Reisvangs kritikk for politiinspektør Terese Braut Våge i Sør-Rogaland politidistrikt.

    – I en sak som dette vil det selvsagt være en omfattende personkrets som kan si noe om familien opp gjennom årenes løp. Det er derfor helt nødvendig å prioritere hvilke vitner vi mener er formålstjenlig å avhøre. Ved utvelgelse av vitner har vi foretatt en helhetlig vurdering av hva vi mener det er behov for å belyse ytterligere i saken, sier hun.

    Tidligere denne uken ble det tatt ut tiltale mot friidrettstrener Gjert Ingebrigtsen. Han er anklaget for mishandling i nære relasjoner. Tiltalen omfatter forhold knyttet til ett av friidrettsprofilens barn. Han erkjenner ikke straffskyld. (NTB)

    Gjert Ingebrigtsen på Trond Mohn Games i Bergen
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Norsk landslagsspiller blir utenlandsproff

    Landslagsspiller Kristina Sirum Novak forlater Sola og er klar for den franske håndballklubben Brest. Det bekrefter klubben selv på sin nettside. Høyrebacken har signert en to-årskontrakt.

    – Å bli en profesjonell spiller betyr også muligheten til å spille i mesterligaen, det er en drøm som går i oppfyllelse, sier Novak til klubben.

    23-åringen kom til Sola i 2018 og har vært en svært viktig brikke for gultrøyene de siste sesongene.

    Hun fikk sin landslagsdebut i 2022 og har spilt 30 kamper og scoret 47 mål for Norge.

    Novak
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal