NRK Meny
Normal

Fordel Tsonga?

Jo-Wilfred Tsonga har slått ut favoritter på sin vei til semfinalen i Wimbledon-tennisen. Og statistisk sett skal det ikke stoppe der.

Jo-Wilfried Tsonga

Jo-Wilfried Tsonga er den minst meritterte av Wimbledon-semifinalistene, men har statistisk overtak på sin motsnader

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

For franskmannen har et klart overtak på sin semifinalemotstander, serbiske Novak Djokovic. Han har vunnet fem av de sju møtene dem imellom før fredagens semifinale.

Sist var kvartfinalen i Australian Open i fjor. Da vant Tsonga maratonmatchen med sifrene 7-6 (8/6), 6-7 (5/7), 1-6, 6-3, 6-1.

Den skadeplagede franskmannen er rangert som nummer 12 i turneringen, og skapte overskrifter da han slo Roger Federer ut av turneringen i kvartfinalen onsdag. Da var det Tsongas stødige og gode server som var avgjørende.

For måten Tsonga snudde kampen på, imponerte alle. Federer vant de to første settene 6-3 og 7-6. Så slo Tsonga tilbake med 3 x 6-4, og den gamle mester var ute.

Nå venter en trolig enda tøffere motstander. Djokovic er rangert som nummer to, og har tapt bare én eneste kamp av de 49 han har spilt i år. Han er også oppmerksom på Tsongas server.

- Han har spilt meget godt på gress i år, sier Djokovic, og tenker ikke minst på Queens-turneringen nylig. - Han er en farlig motstander, sier serberen.

Bryter han forbannelsen?

Andy Murray

Bryter han den britiske Wimbledon-forbannelsen? Andy Murray kan bli første britiske Wimbledon-vinner i mennenes klasse på 75 år

Foto: GLYN KIRK / Afp

Den andre semifinalen blir minst like høyprofilert. Topprangerte Rafael Nadal skal bryne seg på hjemmefavoritten Andy Murray - "den evige semifinalist" - som vil gi alt for endelig å komme seg gjennom semifinalen.

Nadal pådro seg en fotskade i 4. runde, men det så ikke ut til å hemme ham i kvartfinalen, der Mardy Fish ble slått.

- Jeg slo Andy i semifinalen i tre strake sett i fjor, men det var en mye jevnere match enn det sifrene forteller, sier Nadal, som har vunnet 11 og tapt bare fire matcher mot sin gode skotske kompis. Nadal er også tittelforsvarer på gresset i Vest-London.

- Jeg tror jeg kan slå ham. Jeg hadde sjansen i fjor, sier Murray, som spiller sin sjuende semifinale i en Grand Slam-turnering. To av dem har gitt finaleplass - begge i Australian Open, der han har tapt.

Men i Wimbledon har han tapt semifinalene begge de to siste årene.

Og så er det den britiske Wimbledon-forbannelsen: I år er det 75 år siden sist en brite vant mennenes single-klasse - Fred Perry i 1936.

Semifinalene begynner kl 14, med Tsonga - Djokovic først ut. Og NRK sender finalen søndag kl 15.00.

Siste nytt

 • God norsk førsteomgang

  De norske hopperne har startet meget godt i dagens konkurranse i stor bakke i Engelberg.

  Anders Fannemel leder konkurransen med et hopp på 133 meter, og Robert Johansson deler andreplassen med japanske Kobayashi etter et hopp på 128 meter.

  Finland Ski Jump
  Foto: Martti Kainulainen / AP
 • Lie og Løvberg til semifinale

  Markus Lie og Emilie Nyenget Løvberg er klare for semifinale i kortbane-EM i svømming. Løvberg svømte inn til 58,05 og fjerdeplass på 100 meter butterfly, mens Lie ble nummer to i sitt heat på 100 meter medley med 53,06.

  Lie
  Foto: Jessica Gow/TT, Jessica Gow / NTB scanpix
 • Kombinertgutta må hente inn ledelse

  Beste norske under hopprennet i Ramsau ble Jarl Magnus Riiber på en syvendeplass. Han ligger 18 sekunder bak leder Taihei Kato før langrennet.

  Verdenscupleder Espen Andersen går ut som nummer ni, tjue sekunder bak Kato.

  Finland Nordic Combined
  Foto: Heikki Saukkomaa / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
EM svømming
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
EM svømming kortbane: Semifinaler og finale
Sport i dag
NRK Sport direkte: Sport i dag