Knuste Nadal i Wimbledon-finalen

Novak Djokovic vant søndagens finale mot Rafael Nadal i Wimbledon .

Video Wimbledon finale 03.07.11

Wimbledon finale 03.07.11

- Det er bare å gratulere Novak med hans fantastiske sesong. I dag var han rett og slett for god, sa Nadal etter kampen.

Siste: Djokovic server hjem kampen.

Djokovic - Nadal: 6-4, 6-1, 1-6, 6-3

Djokovic var tilbake der han startet kampen og viste glimrende tennis i det fjerde settet. Nadal forsøkte det han kunne, men hadde ikke nok å stille opp med da Djokovic dro fram hele registeret sitt.

Nett-TV: Bryter med nettball

Video Nadal med en snedig nettball

Nadal med nettball

Inn i kampen igjen

Rafael Nadal viser at han ikke har gitt opp og tar det tredje settet ganske greit. Grunnslagene sitter mye bedre samtidig som Djokovic gjør mange feil i avgjørende situasjoner.

Utklasser Nadal

Novak Djokovic tok med seg det gode spillet inn i det andre settet og lekte til tider med Rafael Nadal. Han brøt serven hans enkelt to ganger og spanjolen så rådvill ut gjennom hele settet.

Første sett til Djokovic

Djokovic tar det første settet etter at han bryter Nadals serve på stillingen 5-4. Spillerne hadde fulgt hverandre som skygger før det og ingen hadde vært i nærheten av å bryte den andres serve. Bruddet kommer etter at Djokovic slå inn et par fantastiske forehandslag som Nadal ikke er i nærheten av.

Nett-TV: Djokovic avgjør 1. sett

Video Djokovic vant første sett

Djokovic vant første sett

- Redefinert tennisen

Tidligere tennisproff Jan Frode Andersen mener Wimbledon-finalen mellom Novak Djokovic og Rafael Nadal er den absolutte drømmefinalen.

- Jeg så finalen mellom disse to i Roma, der Djokovic vant 6-4, 6-4 på grus. Da følte jeg at nivået i tennis var redefinert. Er man ung og skal satse på tennis, så bør man tenke seg godt om. Det er ganske røft, sier Jan Frode Andersen.

Søndag setter den tidligere tennisproffen seg i kommentatorboksen for å guide seerne gjennom den NRK-sendte Wimbledon-finalen mellom Novak Djokovic og Rafael Nadal.

Etter seieren over Jo-Wilfred Tsonga i semifinalen er det allerede klart at Djokovic kupper førsteplassen på verdensrankingen fra nettopp Nadal – selv om han skulle tape finalen.

Verdens to beste

At det er verdens for tiden to beste tennisspillere som møtes i Wimbledon, blir tydelig om man ser på statistikken:

** De innehar de to første plassene på verdensrankingen. Luken ned til Roger Federer var ved forrige ranking på nesten 3000 poeng.

** De har vunnet hver sin Grand Slam-turnering i år. Mens Djokovic vant Australian Open, var det Nadal som vant French Open.

** Djokovic har spilt 51 kamper i 2011. Det har gitt 50 seire. Det eneste tapet var mot Roger Federer i semifinalen i French Open.

** Nadal har nettopp fylt 25 år, men har allerede vunnet 10 Grand Slam-turneringer.

På tross av at Djokovic har slått Nadal fire ganger på like mange forsøk i år og at han på mandagens oppdaterte verdensrankingen innehar førsteplassen, holder Andersen Nadal som hårfin favoritt i finalen.

Holder Nadal som favoritt

Han begrunner dette først og fremst med at Nadal har vist seg bedre på gress, og har vunnet turneringen de to siste årene.

- Dette er den ultimate finalen. Det er vinneren av French Open mot vinneren av Australian Open. Det er den beste i år mot den beste de siste årene, sier Andersen.

Det siste året har de to plassert tidenes Grand Slam-vinner, Roger Federer, i skyggen. Andersen tror ikke dette er fordi Federer har blitt dårligere, men at Djokovic og Nadal har utviklet seg raskere.

Han mener noe ligger i en ekstrem bevegelighet, og en utholdenhet og slagstyrke verden knapt har sett tidligere.

Men kanskje aller mest særegent er returspillet.

- Sammen med Andy Murray har de to de beste returene i verden. Djokovic tar ballen tidligere enn noen annen spiller har gjort før ham. Returen sitter i beina på motstanderen før de har fullført servebevegelsen. Serve- og volleyspillerne er borte. De blir spist opp, sier Andersen for å forklare hva han mener med at de har «redefinet tennissporten».

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Jan Frode Andersen

Jan Frode Andersen hadde åtte år som tennisproff fra 1997. Her fra en Davis Cup-kamp fra 2002.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Novak Djokovic og Rafal Nadal

Vennskaplig mellom Novak Djokovic og Rafal Nadal før søndagens finale.

Foto: GLYN KIRK / Afp

Murray i skyggen

I fredagens semifinale var det britenes Andy Murray som måtte gi tapt for Nadal. Dermed gikk han glipp av Wimbledon-finalen for tredje år på rad.

Også Murray mener han har utviklet seg, men merker at hele nivået blir stadig bedre.

- Jeg føler jeg spiller bedre tennis i år enn jeg gjorde på samme tid i fjor. Det er veldig tøff epoke i tennisen. Nivået på toppen nå er eksepsjonelt, sier skotten.

Jan Frode Andersen er helt enig. Han er svært imponert over nivået Murray holder, og mener han sånn sett er uheldig som er på høyden av karrieren samtidig som to av tidenes kanskje beste tennisspillere (Federer og Nadal) i tillegg til Djokovic.

- Murray kommer i en epoke der to-tre av tidenes kanskje beste tennisspillere holder på, sier Andersen.

Skotten har imidlertid ikke gitt opp å bli best.

- Det er tøft. Men jeg gjør så godt jeg kan hver gang. De siste årene har jeg kommet meg relativt raskt etter tapene fordi jeg bare ønsker å bli bedre.

Video: Andy Murray med et praktslag i Wimbledon

Video Se Murray ydmyke Ljubicic

Se Murray ydmyke Ljubicic

Siste nytt

 • Gull til Vilde Nilsen

  Vilde Nilsen tok gull på 7,5 km langrenn i para-VM søndag. Hun var 10,3 sekunder foran ukrainske Liudmila Liashenko. Oleksandra Kononova ble nummer tre.

  – Jeg er stolt og rørt og hadde alle følelser på en gang, sier hun.

  Birgit Skarstein sikret også en medalje da hun tok bronse på 5 km sittende på den første dagen av para-VM i Prince George i Canada.

  Vilde Nilsen
  Foto: Norges Skiforbund
 • Strålende Moen-comeback i Monaco

  Sondre Nordstad Moen løp søndag for første gang siden EM i sommer. Der løp han inn til 13,36 og andreplass på fem kilometer gateløp i Monaco.

  Det er den beste tiden på distansen noensinne, melder Norges Friidrettsforbund.

  Sondre Moen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • VM-bronse til Skarstein

  Birgit Skarstein gikk inn til bronse på første dag av Para-VM i Prince George i Canada. Hun var ett minutt bak Oksana Masters (USA) som tok gullet.

  – Utrolig kult, det var et skikkelig jobbeløp. Jeg hadde en klar taktikk, og det gikk fint, sier hun.

  Birgit skarstein
  Foto: Norges Skiforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal