NRK Meny
Normal

For farlig til å løpe i felt

Den handikappede løperen Oscar Pistorius fra Sør-Afrika må løpe åpningsetappen hvis han skal løpe 4 x 400 meter i friidretts-VM. På de andre etappene blir han for farlig.

Video 6837bba4-1721-4992-a5cd-c8f058c53dd2.jpg

Slik skal Pistorius løpe i VM, og det er dette IAAF mener blir for farlig på langstafettens tre siste etapper

Det er det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som har bestemt dette. Årsaken er at hans kunstige bein er farlige for konkurrentene når løperne forlater banene sine og løper i et tett felt. IAAF frykter for skader.

Oscar Pistorius måtte amputere beina sine da han var barn, og han løper på kunstige bein av karbonfiber. Han har av den grunn fått tilnavnet "Blade Runner", og det er disse bladene som har fått IAAF til å reagere.

- Hvis han skal løpe stafetten, må han løpe første etappe for å unngå å skade sine konkurrenter

Lamine Dick, IAAF-president
Oscar Pistorius

Slik ser de omstridte beina til Pistorius ut

Foto: JERRY LAMPEN / REUTERS

På 4 x 400 meter stafett løpes det i delte baner hele første etappe og første sving av den andre. Deretter samles løperne i et felt inne ved lista. Der tillater ikke IAAF at Pistorius får være med.

- Det er klart at Pistorius er et helt spesielt tilfelle, sier IAAFs president Lamine Dick.

Nektet i 2007-VM

Han ble nektet deltakelse i VM i 2007, da med begrunnelsen at hans kunstige bein ga ham fordeler framfor konkurrentene. Før OL i Beijing i 2008 fikk han imidlertid klarsignal, men da klarte han ikke å kvalifisere seg. I stedet stilte han opp i Paralympics der han tok tre gull.

Nå er han kvalifisert på 400-meteren i VM, og 24-åringen blir dermed den første amputerte utøveren som får konkurrere i et VM for funksjonsfriske.

I sommer satte han personlig rekord med 45,07 sekunder, en tid som også gir ham grønt lys til OL i London neste år.

- Har aldri skadet noen

Han har også 10,91 på 100 meter og 21,58 på 200 meter. Begge deler er verdensrekorder for funksjonshemmede.

Selv tar han kravet fra IAAF med ro.

- Jeg skal være glad hvis jeg i det hele tatt får lov å løpe på laget. Jeg har løpt stafetter mange ganger, og med forskjellige typer bein, og aldri skadet noen. Jeg løper der jeg blir satt opp og skal gjøre mitt beste, sier han.

Siste nytt

 • Uforandret lag for Norge

  Norge stiller med de samme fire hopperne som forrige helg i morgendagens lagkonkurranse. Det til tross for at Anders Fannemel bommet totalt i kveldens renn. De fire som skal hoppe for Norge er da Tande, Forfang, Fannemel og Johansson.

  lag
  Foto: Janek Skarzynski / AFP
 • Forfang nummer to i kvalifiseringen

  Johann Andre Forfang ble nr 2 i hoppkvalifiseringen i Ruka. Han ledet lenge med et hopp på 138,5 meter, men Stefan Kraft overgikk alle med sitt monsterhopp på 144 meter. Av de norske var det bare Anders Fannemel som ikke klarte å kvalifisere seg.

  Forfang
  Foto: Janek Skarzynski / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Kvalifisering