Bolt-show gav Jamaica gull og verdens-rekord

Usain Bolt fløy den siste etappen til gull og ny verdensrekord for Jamaica på 4 x 100 meter stafett. Den nye rekorden lyder på 37,04.

Video 100m stafett, menn

100 m stafett, menn

USA og Jamaica lå likt inn mot siste veksling, da snublet USAs mann. Samtidig hadde Jamaica en ny god veksling, og Bolt suste inn til ny rekord, seks hundredeler bedre enn den gamle, som Jamaica også hadde fra OL i Beijing i 2008.

Nesta Carter, Michael Fraser og Yohan Blake løp de tre første etappene for Jamaica. For både Blake og Bolt var det årets andre VM-gull - Blake vant 100 meter, Bolt 200.

- Da Usain fikk pinnen, visste jeg at det skulle bli rekord, sa Blake.

- Dette var stort

- Dette var stort. Jeg koser meg og har det storfint. "I've been dancing my ass off", sa Bolt til NRK i vanlig show-stil.

Han sa at han visste det kunne bli gull og en sterk tid.

- Vi konsentrerte oss om å løpe for fullt helt fram, og det gjorde vi. Da visste vi at det kunne bli rekord. Jeg er stolt av laget og fornøyd med mitt eget løp, sa Bolt, som oppsummerte årets VM:

- Det har vært mye fin friidrett, og det er et flott oppspark til OL i London neste år. Jeg er fornøyd også for min egen del, sier Bolt. Han ble disket for tjuvstart på 100-meteren, men viste hvem som er verdens raskeste menn på 200 meter og stafetten.

- Hva med resten av sesongen?

- Jeg har to løp igjen, der skal jeg gi alt, sa Bolt, før han gikk videre til avslutningsfesten for å danse mer.

Video: "I've danced my ass off":

Video Jamaica intervju etter stafetten

Jamaica intervju etter stafetten

Patton snublet og brøt

VMs siste øvelse skulle dermed gi mesterskapets eneste verdensrekord.

Frankrike tok sølvet, men var godt over sekundet bak Jamaica.

Den uheldige amerikaneren var Darvis Patton, som snublet i Storbritannias Marlon Devonish i det han skulle gi pinnen til Walter Dix. Begge lagene brøt.

Siste nytt

 • Verstappen viste fingeren

  På dagens trening mellom VM-rivalene Max Verstappen og Lewis Hamilton økte temperaturen ytterligere mellom de to.

  De to kjørte side om side gjennom hele langsiden, før Hamilton kjørte på innsiden av Verstappen. Det irriterte nederlenderen så mye at han viste fingeren til rivalen.

  På radioen freste Verstappen.

  – Dumme idiot, hørte man på sendingen til Viasat.

  Rivalene har vært i flere sammenstøt tidligere i sesongen. På Silverstone (England) kjørte Hamilton inn i Verstappen, slik at nederlenderen måtte bryte løpet. På Monzabanen (Italia) var rollene byttet om, og Verstappens dekk holdt på å treffe nakken til Hamilton.

  Verstappen gikk nylig ut og sa han hadde trukket seg fra Netflix-serien «Drive to survive», fordi han mente de diktet opp rivaliseringer.

  Max Verstappen
  Foto: Umit Bektas / AFP
 • Arsenal kjørte over Villa

  Martin Ødegaard var plassert på benken fra start for Arsenal mot Aston Villa, og fikk se hjemmelaget spille festfotball.

  Thomas Partey headet inn kampens første scoring etter 23 minutter. Dette var hans første scoring for London-klubben etter overgangen forrige sommer.

  Rett før pause fikk Arsenal en kontroversiell straffe etter at dommeren sjekket en situasjonen med VAR-skjermen. Pierre-Emerick Aubameyang sitt forsøk ble først reddet, men han satte inn sin egen retur.

  I andre omgang kontret Emile Smith Rowe inn 3-0. Ødegaard entret banen etter 68 minutter, uten å involvere seg kraftig.

  Jacob Ramsey reduserte med et vakkert skudd ti minutter før slutt, men Arsenal kontrollerte inn til en 3-1 seier.

  Med det klatrer Arsenal opp på en niendeplass på tabellen, før resten av lagene i Premier League spiller i løpet av helgen.

  Emile Smith Rowe
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Ruud på pallen i verdenscupåpningen

  Friskikjøreren Birk Ruud slo solid tilbake etter et mislykket finaleforsøk og ble nummer tre i fredagens big air-konkurranse i verdenscuppremieren i Sveits.

  21-åringen fra Bærum kom skjevt ut i finalen i Chur. Der bommet han og fikk bare 28,00 i poengscore, men i det andre og siste forsøket viste Ruud helt andre takter.

  En bunnsolid gjennomkjøring ga ham en score på 97,25. Det holdt til ledelse, men Ruud så både canadiske Teal Harle (98,00) og østerrikske Matej Svancer (99,00) ta seg forbi på tampen.

  – Det er utrolig deilig å starte verdenscupsesongen med pallplassering. Dette var et fantastisk event med tusenvis av tilskuere, og jeg fikk ut det beste ut ifra omstendighetene. Jeg må si meg meget godt fornøyd, sa Ruud etter rennet.

  Kvalifiseringen skulle egentlig vært gjort unna på dagtid, men det siste heatet ble forsinket i mange timer på grunn av røffe vindforhold. Ruud var best i det første heatet med poengsummen 97,00.

  Tess Ledeux fra Frankrike tok big air-seieren i kvinneklassen. Hun greide 95,25 som bestenotering og vant foran Sarah Höfflin (Sveits) og Elena Gaskell (Canada).

  Sandra Eie var Norges representant i finalen. Hun endte på femteplass med 84,75 som beste resultat. I likhet med Ruud feilet Eie i det første forsøket.

  Tidligere på dagen greide ikke Johanne Killi å ta seg videre fra kvalifiseringen. Det var Dombås-jentas comeback etter en kneskade.

  X-Games Hafjell, Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal