NRK Meny
Normal

For dårlige analyser

Analysen av dopingprøver er for dårlig, mener Antidoping Norge.

Anders Solheim, Antidoping Norge
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Antidopingmyndighetene verden rundt må spille på flere strenger for å vinne kampen mot doping, mener daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.

Et tettere, formalisert samarbeid med myndigheter, utstrakt bruk av indirekte beviser for doping og endring av straffeutmålingen er ingrediensene i kampen mot doping, mener Solheim.

Han beskriver analysering av prøver som den største utfordringen antidopingmyndighetene står overfor for tiden.

- Analysemetodene er rett og slett for dårlige. Vi er nødt til å spille på flere strenger, sier han.

Viktig med samarbeid

Solheim ser på et formalisert samarbeid med nasjonale myndigheter som en av de viktigste strengene dopingjegerne behøver.

- Et samarbeid må til. Det er behov for å utveksle informasjon. Man ser utøvere som blir tatt for doping som sier de er blitt testet 15 ganger uten å bli tatt. Det viser at vi må gjøre mer. Når containerlass med anabole steroider blir stoppet på vei inn til Norge, så må vi stille oss spørsmålet om hvem som det skal til. Skal det til idrettsutøvere? Vi må etterforske hvor dopingmidlene skal hen, sier han.

Dømt uten prøve

Australia kan trekkes fram som et eksempel. Der ble for eksempel syklisten Mark Roland utestengt i to år for å ha brukt ulovlige midler, uten at det forelå en eneste positiv dopingprøve.

- Denne saken viser helt klart at utøvere ikke må avlegge en positiv prøve for å bli dømt. I denne saken jobbet våre etterforskere med myndighetene, og oppdaget et alvorlig brudd på dopingloven, som ikke ville ha blitt fanget opp på vanlig vis, sa Richard Ings, leder for Det australske antidopingbyrået den gang.

Hans norske kollega er hjertens enig.

Godt eksempel

- Australia er et godt eksempel. Der er det et formalisert samarbeid mellom antidopingbyrået og myndighetene. Vi er nødt til å kunne bruke indirekte beviser for å kunne felle utøvere som er dopet. Det kan være ulike profiler, for eksempel blodprofiler, men også etterforskning i samarbeid med myndigheter, sier Anders Solheim til NTB.

- Vi må også tenke på at dagens utøvere tjener millioner av kroner. De kan snyte til seg flere millioner på å dope seg. Det må myndighetene ta tak i. Lovgivningen i enkelte søreuropeiske land åpner for det, sier Solheim.

Han vil også ha strafferabatt til utøvere som samarbeider med dopingjegerne, samt mildere straff for mildere brudd på antidopingreglene.

Siste nytt

  • Ankelbrudd for Marcel Hirscher

    Alpinisten Marcel Hirscher har pådratt seg et brudd i ankelen på trening. Det melder østerrikeren selv på sin Twitter- og Instagram-konto. Han ble fløyet til sykehuset i Salzburg og ventes å være ute i rundt seks uker.

    Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: LSK Kvinner - Avaldsnes
Toppserien: LSK - Avaldsnes
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka: Sprint i Aure
Toppidrettsveka: Sprint