NRK Meny
Normal

Flott norsk innsats i 1. omgang

De norske hopperne har vist fantastisk flott hopping i 1. omgang av avslutningsrennet i Bishofshofen!

Video NRKs sportstorsdag

Siste: Tom Hilde leder etter 1. omgang i Bishofshofen. Han hoppet 138 meter og er 2,4 poeng foran Thomas Morgenstern. Andreas Kofler følger på 3. plass.

Johan Remen Evensen nest beste nordmann på en 5. plass etter 1. omgang. Bjørn Einar Romøren ligger på 8. plass, Anders Jacobsen ligger på 11. plass, mens Anders Bardal ligger på 12. plass.

Nett-TV: Se de norske hoppene i 1. omgang

Video Hilde leder etter 1. omgang

Hva gjør Morgenstern riktig?

Her treffer Thomas Morgenstern hundre prosent på hoppkanten i Innsbruck, og hopper mye lengre enn alle andre. Hva gjør han som ingen andre får til?

Espen Bredesen kommenterte disse slow-bildene slik da de ble sendt på TV mandag:

- Han er flink til å tråkke over vinkelen på knærne. Han må styre overkroppen litegrann høyt, for han sitter jo bra spisst med leggvinkelen. Han får mye trøkk ned, og får med seg fin høyde, og da har han også bra fart. Så det er mye bra.

Espen Bredesen

- Jeg tror østerrikerne også blir slått, sier Espen Bredesen

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Dette utdyper NRKs ekspertkommentator:

- Morgenstern er flink til å bruke den tiden han trenger på å finne og holde balansen på hoppkanten, og samtidig få kraften nedover. Dette kan han bruke mer tid på enn andre, fordi han er så trygg på det han gjør, sier Bredesen.

Se Morgensterns hopp i slow her:

Video Thomas Morgernstern i slowmotion

Slik er de avgjørende tidelene som gjør at Thomas Morgenstern for øyeblikket er verdens beste skihopper.

- De fleste andre må skyve knærne litt tidligere bakover for å hindre rotasjon, og da mister man mange meter med én gang. Det er der Morgenstern er ekstra flink, legger Bredesen til.

Torsdag klokken 16 starter avsluttingsrennet i årets hoppuke med rennet i Bishofshofen.

Bjørn Einar Romøren (14) møter Michael Hayboeck i første duell. Anders Bardal (12) møter Jakub Janda, Anders Jacobsen (11) møter Dawid Kubacki, Johan Remen Evensen (9) møter Primoz Pikl, mens Tom Hilde (1) møter Pavel Karelin i siste duell.

Østerrikerne høyere over kulen

Morgenstern leder hoppuka klart foran Simon Amman og Adam Malysz etter å ha vunnet to av de tre rennene så langt, og østerrikeren leder også verdenscupen sammenlagt.

Men Bredesen understreker at det som er teknisk rett for Morgenstern, ikke nødvendigvis er rett for andre hoppere. Folk er ulikt bygt, noen har lengre bein enn andre. Derfor er det viktig at hver enkelt hopper finner sin ideelle sats, mener han.

- Det er der man kan bygge det gode resultatet. Farten i tilløpet er som den er, den kan man ikke gjøre noe med, sier Bredesen, som har registrert at østerrikerne har større høyde over kulen enn nordmennene.

Tror østerrikerne blir slått

- Det er ikke nødvendigvis det beste. De som klarer å holde høyden utover i svevet, gjør det best. Derfor tror jeg østerrikerne kan bli slått når noen av de andre får til sin perfekte bevegelse på hoppkanten.

- En mann som Johan Remen Evensen er god til dette når han får det til på hoppkanten. Da flyter han framover, og får fort 20 centimeter ekstra høyde nederst i bakken. Da får han også mange meter. Men han har ikke fått det helt til ennå i vinter, sier NRKs hoppkommentator.

- Muligheter i Bishofshofen

Bredesen tror også det kan bli et interessant renn i Bishofshofen i dag. Der begynner bakken å flate ut på 120-125 meter.

- Da er det muligheter for dem som ikke har østerikernes høyde over kulen, sier han.

Siste nytt

 • Så kom augustmålet for Kane

  Harry Kane hadde aldri tidlegare scora i august – før i dag. I det 77. minutt sette Tottenham-spissen inn 3–1 i heimekampen mot Fulham. 3–1 vart også sluttresultatet i London-derbyet. Stefan Johansen spelte eit drygt kvarter for Fulham.

  FBL-ENG-PR-TOTTENHAM-FULHAM
  Foto: IAN KINGTON / AFP
 • Warholm tok NM-gull på 400 meter

  Karsten Warholm så ut til å ha god kontroll på 400 meter flatt og løp inn til tiden 47.32. – Jeg tror ikke Karsten var helt i kjelleren i dag, og viser at han hører hjemme i verdenstoppen. Han vinner kontrollert, sier Vebjørn Rodal.

  Friidrett, NM i Byrkjelo 2018.
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Grøvdal står over 3000 meter hinder

  Karoline Bjerkeli Grøvdal har valgt å stå av lørdagens 3000 meter hinder under NM på Byrkjelo. – Jeg sliter med forkjølelse, slik jeg gjorde i EM. Det har blusset litt opp igjen etter søndagen. Jeg tror det er smartere at jeg blir helt frisk og får et par gode løp på slutten av sesongen, sier Grøvdal.

  Friidretts-EM: Karoline Bjerkeli Grøvdal løper finale på 3000 meter hinder
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
NM-veka: Dans, breakdance og hiphop, finaler
NM-veka: Dans
Toppidrettsveka: NM-veka og Toppidrettsveka
NM-veka
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka
NM-veka: Kveldsmagasin
NM-veka: NM-kveld
NM-veka: NM-kveld