Hopp til innhold

Fjerde strake EM-gull til Norge

Norge sikret seg sitt fjerde strake EM i håndball etter at de slo Sverige 25-20 i finalen søndag.

NRKsport.no fulgte kampen kast for kast.

Før pause viste Sverige mye av det samme spillet som gjorde at de slo Norge i gruppespillet, og ledet også kampen 11-10 til pause, men den norske landslagsjefen Thorir Hergeirsson hadde tydelig sagt noen alvorsord til spillerne sine i garderoben. Det var et helt "nytt" norsk lag som kom på banen etter hvilen, og det var til tider klasseforskjell på lagene.

Gratuler det norske laget nederst i saken!

Ekstra gir

Norge satt inn et ekstra gir og i tillegg satt både forsvars- og målvaktsspillet mye bedre enn i 1. omgang. De svenske jentene klarte ikke å henge med på det norske tempoet og det resulterte i mange enkle norske mål på contringer. Norge gikk fra 13-13 til 19-13 på under ti minutter.

Kaptein Gro Hammerseng trosst smerter i akillessenen og viste vei både i forsvar og angrep. Totalt sett var hun Norges beste spille. I tillegg spilte Camilla Herrem en veldig god kamp på venstrekanten.

Historisk

De norske spillerne kunne dermed skrive håndballhistorie: Ingen nasjon har tidligere vunnet fire mesterskap på rad (EM, VM og OL), verken for menn eller kvinner.

Norges firling startet i 2004 (Ungarn). Det fortsatte i Sverige to år etter. I Makedonia ble hattricket sikret i 2008. Det skjedde uten en Hammerseng i landslagspause.

Frank Løke som fulgte kamper NRKsport.no, trodde at søsteren Heidi skulle gå vinnende ut av den.

Bonus og OL-billett

De norske EM-spillerne får en trivelig bonus etter gullet. Totalt koster suksessen cirka 2,5 millioner kroner. Tittelen utløser en utbetaling på 135.000 kroner til hver.

Gullet er i seg selv verdt 60.000. I tillegg vil spillerne få 25.000 for hvert mesterskap de kvalifiserer seg til. Nå er Norge klar for i Brasil-VM neste år, London-OL i 2012 og EM-sluttspillet i Nederland samme år.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal