Hopp til innhold

FIS vil granske ny Svindal-hjelm: – Kan være brudd på regelverket

Det internasjonale skiforbundet (FIS) undersøker nå om Aksel Lund Svindals nye hjelm er et brudd på sponsorregelverket. Samtidig varsler skiforbundet en prat med alpinstjernen.

Aksel Lund Svindal

NY HJELM: Aksel Lund Svindal startet sesongen med ny hjelm og ny figur på siden av hodeplagget. (Foto: Tommy Barstein, NRK)

Foto: Tommy Barstein / NRK

Det opplyser markedssjef i FIS, Jürg Capol, til NRK.

I sesongens to første fartsrenn i canadiske Lake Louise kjørte Aksel Lund Svindal med ny hjelm.

På hjelmens venstre side er det et bilde av en okse, som kan assosieres med kjennemerket til hans personlige sponsor Red Bull.

– Skal sammenligne

Fra 1. mai i år måtte alpinisten bytte hovedsponsorat på konkurransehjelmen fra energidrikk-produsenten til skiforbundets sponsor Telenor.

Ifølge FIS sitt regelverk er det ulovlig med merker og figurer på hjelmen som kan assosieres med en tredje sponsor.

I regelverket til FIS heter det at det kun er hovedsponsoren, og produsenten av hjelmen, som har som har lov å putte logoen sin på hodeplagget.

Derfor har FIS startet en undersøkelse av saken.

Jurg Capol

MARKEDSSJEF: Jürg Capol i FIS.

Foto: Morten Holm / NTB scanpix

– Vi skal undersøke om dette er en figur som er såpass nær til Red Bull-oksen eller om symbolet ikke kan sammenlignes, sier Jürg Capol til NRK.

– Kan dette være et brudd på regelverket?

– Ja, det kan det, svarer Capol.

Mener det er innenfor

NRK møter Svindal etter utfortreningen i Beaver Creek (natt til torsdag norsk tid), og da har alpinstjernen følgende å si om hjelmen:

– Nei, det er jo innenfor reglementet, men dersom det er innspill, så tar jeg imot det, men det er innenfor reglementet, sier Svindal til NRK.

– Er det noen baktanker med det (oksen)? Det er jo lett å assosiere den med oksen som skaper trøbbel.

– Ingen kommentar. Jeg skjønner hva du sier, men jeg har ikke noe godt svar annet enn det du sier, egentlig, sier Svindal.

Ifølge kommunikasjonssjef Espen Graff i Norges Skiforbund er ikke oksen på hjelmen avklart med Lund Svindal.

Svindal

NY OG GAMMEL: Til venstre er Aksel Lund Svindals nye hjelm uten hans private sponsor. Bildet til høyre er fra verdenscupen i januar, da Svindal fortsatt kjørte med Red Bull-merket foran på hjelmen.

Foto: Philippe Desmazes/Tommy Barstein / AFP/NRK

– Vi har kontaktet Aksel for å få mer informasjon om utseendet på den hjelmen. Og så har vi samtidig, som vi ofte har, dialog med hjelmleverandøren.

– I tillegg er det også slik at han er i USA og forbereder en ny verdenscupkonkurranse, så det er noen utfordringer med tidsforskjell. Vi må få litt tid på oss så vi får en ordentlig prat med Aksel. Vi vil ikke kommentere noe utover det, sier Espen Graff til NRK.

Kan bli bot

Energidrikken Red Bull er blitt et betent tema innad i skiforbundet.

En annen stjernealpinist, Henrik Kristoffersen har saksøkt forbundet for 15 millioner kroner. Årsaken er at forbundet har nektet Kristoffersen å kjøre med logoen til energidrikk-produsenten på hodeplagget. Saken skal opp i Oslo tingrett i mars.

Onsdag gikk Svindal ut med støtte til Kristoffersen i et intervju med NTB.

– Jeg forstår Henrik. Han ser på Marcel Hirscher som er i Østerrikes forbund, og som har et helt annet regelsett enn i Norge. Er det rettferdig? Burde ikke alle forbund følge reglene til FIS og ha noenlunde samme regler?, sa blant annet Svindal til NTB.

Ifølge FIS skal de se på Svindal sin sak i løpet av de neste dagene.

– Dersom dette er brudd på regelverket går vi først i dialog med utøveren om hvorfor dette ikke går. Er dette et brudd, kan det bli aktuelt med en advarsel, men også med en bot, sier Capol til NRK.

Siste nytt

  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal