Stafetthelten vrakes fra landslaget: – Forunderlig at de ikke har lyst til å satse videre på meg

Finn-Hågen Krogh gikk seg inn i skihistorien da han holdt unna for Sergej Ustjugov på sisteetappen under VM-stafetten i 2017. Nå er han i likhet med Ragnhild Haga og Didrik Tønseth ferdig på landslaget.

Finn Hågen Krogh

VRAKET: Finn-Hågen Krogh ryker ut av elitelandslaget.

Foto: Geir Olsen / NTB

I forrige uke bekreftet en skuffet Didrik Tønseth overfor NRK at han ikke har fått plass på neste års landslag. Mandag bekreftet en oppgitt og overrasket Ragnhild Haga at heller ikke hun får plass på landslaget inn i den forestående OL-sesongen.

Nå bekrefter også Finn-Hågen Krogh at han er vraket.

– Det er en ukes tid siden jeg fikk beskjed. Jeg visste på forhånd at det var 50/50. Da Arild Monsen ringte, skjønte jeg fort på stemmeleiet hans at det ble nei, sier Krogh til NRK.

30-åringen sier at sprintlandslagstreneren uttrykte at det var hans ønske å beholde Krogh på laget.

– Hvilken forklaring fikk du da på at du ikke ble tatt ut?

– Det jeg fikk høre er at jeg mister plassen og at det ikke kommer noen nye inn. De ønsker en litt mer jevn fordeling kjønnsmessig. Jeg synes det er litt rart, egentlig, at de kutter sprintlaget til fem løpere. Det er veldig fint å være seks på et lag. Da har man et heat på sprintøkter, påpeker han.

VM-helt

Langrennssjef Espen Bjervig skriver følgende i en sms til NRK mandag ettermiddag: «Laguttaket offentliggjøres i morgen, jeg kommenterer ikke uttaket før etter PK i morgen»

eNvG3QyM6zE

STOR TRIUMF: Finn-Hågen Krogh sikret norsk VM-gull i stafett i 2017.

Foto: Lise Åserud / NTB

Kroghs karriere har vært preget av opp- og nedturer. I 2015 gjorde han en strålende jobb som startmann da han sammen med Petter Northug tok VM-gull i lagsprint.

VM-stafetten i 2017 må likevel regnes som hans største bragd. Da Northug aldri fant formen, ble Krogh kastet inn som ankermann. På hele sisteetappen ble han jaget av russiske Sergej Ustjugov, men på imponerende vis holdt han unna og sikret norsk gull.

Han har åtte verdenscupseirer og 28 pallplasser i verdenscupen, men han var ikke på pallen sist vinter – i en verdenscupsesong som for norske løpere ble vesentlig redusert på grunn av pandemien.

– Kjipt

Til tross for en svak sesong, håpet og trodde han på fornyet tillit.

– Det er jo kjipt. Det er et utrolig bra opplegg å være med på. Og det er de beste kompisene jeg har i skimiljøet, sier Krogh, som også håpet tidligere meritter på skøytesprint og i OL-høyde skulle tale i hans favør.

DLfHbZoi-MY

GULLKLEM: Landslagstrener Arild Monsen gratulerer Finn-Hågen Krogh med VM-gull på lagsprint i 2015. Krogh føler også at Monsen ønsket ham med videre epå landslaget.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

– Så jeg synes det er litt forunderlig at de ikke har lyst til å satse videre på meg. Jeg føler at bak Klæbo, så har jeg vært den mest stabile skøytesprinteren i Norge de siste årene. Selv når jeg ikke er i form, føler jeg at jeg kan hevde meg der, sier han.

– Det er forståelig at Finn-Hågen Krogh blir vraket på elitelaget etter svake resultater i vinter, men det betyr ikke at han ikke blir å regne med i OL. Han har et stort potensial og trives i den høyden OL i Beijing går på, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Drømmer stort

To av Kroghs åtte verdenscupseirer har kommet på fristilsprint i høyde, nemlig i Davos og Val Müstair. Han har også flere pallplasser i høyden.

– Hva skal til for at han kan lykkes i OL utenfor landslaget?

– De fysiske forutsetningene må selvsagt være på plass, så han må finne glød og motivasjon til å gjøre den jobben som kreves, sier Bjørn.

Finn-Hågen Krogh bekrefter at motivasjonen er god og at han satser for fullt mot OL i Beijing uansett. Det mest sannsynlige scenarioet er at han går inn på regionlaget i Nord-Norge, forteller han.

– Jeg går «all in» på OL. Derfor vil jeg legge vrakinga bak meg så fort som mulig og se framover nå. Drømmen er å komme tilbake på mitt beste nivå. Jeg sikter på flere distanser i OL, sier han.

Harald Østberg Amundsen, som tok VM-bronse på 15 km i Oberstdorf, blir etter det NRK forstår den eneste nye elitelandslagsløperen på herresiden. Dermed reduseres antallet eliteløpere fra 12 til 11.

Siste nytt

 • Sjöberg lagt inn på sjukehus att

  Den tidlegare svenske friidrettsstjerna Patrik Sjöberg behandlast igjen på sjukehus.

  56-åringen vart for ei tid tilbake ramma av ei livstruande blodforgifting. Etter å ha blitt utskriven frå sjukehus for nokon veker sidan, må han no ha behandling igjen.

  «Eg har fått tilbake skiten, bakteriane har angrepet korsryggen, det er difor eg har hatt så vondt i ryggen», skriv Sjöberg i ei melding til den svenske avisa Expressen.

  Historiskebilder
  Foto: Richard Sagen / NTB
 • Fikk sparken før nedrykksdrama

  Florian Kohfeldt fikk søndag sparken som trener for den tyske fotballklubben Werder Bremen. Én serierunde gjenstår i nedrykkskampen i Bundesliga.

  Beslutningen om å sparke Kohfeldt ble tatt etter lørdagens 0-2-tap for Augsburg. Nederlaget sendte klubben ned på kvalifiseringsplass foran siste serierunde.

  Kun ett poeng skiller opp til Arminia Bielefeld på trygg grunn, men nestjumbo Köln har samtidig kun ett poeng opp til Bremen. Dermed kan alt skje i siste kamp.

  Der møter Werder Bremen middelhavsfarer Borussia Mönchengladbach.

  Til det oppgjøret har klubbledelsen allerede besluttet å hente inn Thomas Schaaf, som ledet klubben fra 1998 til 2013.

  Germany Soccer Werder Bremen
  Foto: Carmen Jaspersen / AP
 • Hevder Zinédine Zidane gir seg

  Zinédine Zidane har informert spelarane i Real Madrid om at han sluttar som trenar etter sesongen, melder spanske medium.

  Det er radiostasjonen Onda Cero og nettstaden Goal som hevdar å kjenne til at franskmannen nyleg gav spelarane beskjed om at han ikkje blir å finne i trenarrolla på Santiago Bernabéu til hausten.

  Zidane har kontrakt også ut neste sesong.

  Ifølgje Goal skal spelarane ha blitt informert om fotballprofilens standpunkt i forkant av ligamøtet med Sevilla sist søndag.

  Zidane
  Foto: BJORN S. DELEBEKK, Delebekk, Bjørn S. / VG

Sendeplan

Kl. Program Kanal