Hopp til innhold

FIFA endret reglene to uker før VM – LSK taper 400.000 kroner

Kvinnelaget til Lillestrøm kunne tent minst 800.000 på sine åtte spillere i VM. Like før VM endret imidlertid FIFA reglene, og nå må klubben dele halvparten med andre klubber.

Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)

BUDSJETTSPREKK: LSK Kvinner taper flere hundre tusen kroner på regelendringen til FIFA.

Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

– Det er masse penger for en klubb som oss, og vi fikk jo beskjeden vel sent, sier daglig leder Emma Helena Sørensen.

Med hele åtte spillere i den norske VM-stallen som reiser til Frankrike i juni er Lillestrøm-klubben den største leverandøren av landslagsspillere til Norge.

Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)

LANDSLAG: Synne Skinnes Hansen er en av åtte landslagsspillere fra LSK Kvinner.

Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Og det skulle gitt klingende mynt i kassen.

FIFA betaler nemlig for første gang rundt 100.000 kroner i kompensasjon til klubbene for hver spiller som er tatt ut til VM.

Men to uker før VM starter kom kontrabeskjeden fra FIFA. Klubben må dele halvparten av pengene med klubbene spilleren spilte for i alderen 12 til 22 år.

– Det hadde vert veldig fint å ha fått hele potten selv, men vi er først og fremst glad for at vi har åtte spillere på landslaget, sier Sørensen.

De hadde budsjettert med fem landslagsspillere i VM-stallen og ca 500.000 kroner i inntekter. Forløpig er de usikre på konsekvensene.

Sørensen er likevel rask med å understreke at hun ser verdien av at klubbene som har fostrer opp spillerne også får sin del av kaken.

Som å få en ny sponsor

Og i Trondheims/Ørn jubler man over regelendringen.

Med landslagsspillere som Guro Reiten, Lisa-Marie Karlseng Utland og Ingrid Syrstad Engen i stallen i ung alder, vil klubben trolig få mellom 50 til 70.000 kroner i ekstra inntekter i år.

– Dette er som å få en ny sponsor for oss. Dette var penger vi ikke hadde budsjettert med, sier daglig leder Torgrim Olsen.

Lisa-Marie Karlseng

EKSTRA PENG: Rosengård-spiller Lisa Marie Karlseng Utland har fortid til Trondheims/Ørn, som nå får glede av hennes VM-deltakelse.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

1. divisjonslaget Kaupanger Fotball nyter også godt av regelendringen. De har fostret opp landslagsspillerne Stine Hovland og Elise Thorsnes.

Utregninger NRK har gjort tyder på at klubben kan få en ekstrainntekt på 30 til 40.000 kroner.

– Vi vil rose FIFA, som også tilgodeser klubber som har bidratt med viktig utviklingsarbeid på spillerne sin vei frem mot internasjonalt nivå, sier Stian Frøiland som leder dameutvalget i klubben.

Viktig for breddeidretten

– Det er sikkert skuffende for Lillestrøm at det blir mindre enn ventet, men samtidig har vi mange spillere i troppen, så det blir nok en bra sum uansett, sier LSKs Guro Reiten som har en fortid i nettopp Trondheims/Ørn.

Fotballpresident Terje Svendsen tror dette er viktig for breddeidretten i Norge.

– Det vil for mange være kjærkomne penger i en tynn økonomi. Vi synes utviklingen som har vært i FIFA, med tanke på å øke den finansielle delen av kvinnefotballen, er positiv, selv om vi håper den skal økes enda mer.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal