Hopp til innhold

FIFA endret reglene to uker før VM – LSK taper 400.000 kroner

Kvinnelaget til Lillestrøm kunne tent minst 800.000 på sine åtte spillere i VM. Like før VM endret imidlertid FIFA reglene, og nå må klubben dele halvparten med andre klubber.

Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)

BUDSJETTSPREKK: LSK Kvinner taper flere hundre tusen kroner på regelendringen til FIFA.

Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

– Det er masse penger for en klubb som oss, og vi fikk jo beskjeden vel sent, sier daglig leder Emma Helena Sørensen.

Med hele åtte spillere i den norske VM-stallen som reiser til Frankrike i juni er Lillestrøm-klubben den største leverandøren av landslagsspillere til Norge.

Toppserien 2019, fotball kvinner, Vålerenga - LSK kvinner (1-2)

LANDSLAG: Synne Skinnes Hansen er en av åtte landslagsspillere fra LSK Kvinner.

Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix

Og det skulle gitt klingende mynt i kassen.

FIFA betaler nemlig for første gang rundt 100.000 kroner i kompensasjon til klubbene for hver spiller som er tatt ut til VM.

Men to uker før VM starter kom kontrabeskjeden fra FIFA. Klubben må dele halvparten av pengene med klubbene spilleren spilte for i alderen 12 til 22 år.

– Det hadde vert veldig fint å ha fått hele potten selv, men vi er først og fremst glad for at vi har åtte spillere på landslaget, sier Sørensen.

De hadde budsjettert med fem landslagsspillere i VM-stallen og ca 500.000 kroner i inntekter. Forløpig er de usikre på konsekvensene.

Sørensen er likevel rask med å understreke at hun ser verdien av at klubbene som har fostrer opp spillerne også får sin del av kaken.

Som å få en ny sponsor

Og i Trondheims/Ørn jubler man over regelendringen.

Med landslagsspillere som Guro Reiten, Lisa-Marie Karlseng Utland og Ingrid Syrstad Engen i stallen i ung alder, vil klubben trolig få mellom 50 til 70.000 kroner i ekstra inntekter i år.

– Dette er som å få en ny sponsor for oss. Dette var penger vi ikke hadde budsjettert med, sier daglig leder Torgrim Olsen.

Lisa-Marie Karlseng

EKSTRA PENG: Rosengård-spiller Lisa Marie Karlseng Utland har fortid til Trondheims/Ørn, som nå får glede av hennes VM-deltakelse.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

1. divisjonslaget Kaupanger Fotball nyter også godt av regelendringen. De har fostret opp landslagsspillerne Stine Hovland og Elise Thorsnes.

Utregninger NRK har gjort tyder på at klubben kan få en ekstrainntekt på 30 til 40.000 kroner.

– Vi vil rose FIFA, som også tilgodeser klubber som har bidratt med viktig utviklingsarbeid på spillerne sin vei frem mot internasjonalt nivå, sier Stian Frøiland som leder dameutvalget i klubben.

Viktig for breddeidretten

– Det er sikkert skuffende for Lillestrøm at det blir mindre enn ventet, men samtidig har vi mange spillere i troppen, så det blir nok en bra sum uansett, sier LSKs Guro Reiten som har en fortid i nettopp Trondheims/Ørn.

Fotballpresident Terje Svendsen tror dette er viktig for breddeidretten i Norge.

– Det vil for mange være kjærkomne penger i en tynn økonomi. Vi synes utviklingen som har vært i FIFA, med tanke på å øke den finansielle delen av kvinnefotballen, er positiv, selv om vi håper den skal økes enda mer.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal