Får dopingraide OL-landsbyene

OL-utøvere med urent mel i posen skal ikke føle seg trygge i Vancouver. Canadisk politi har nemlig fått lov og rett til å raide landsbyene.

Canadisk politi sammen med Cuche og Janka

De sveitsiske alpinistene Carlo Janka (t.v.) og Didier Cuche poserer smilende sammen med to canadiske 'mounties'. Men canadisk politi vil nok opptre langt myndigere overfor dopingsyndere i OL.

Foto: Andy Clark / Scanpix/Reuters

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har jobbet tett med OL-arrangøren og canadiske lovmyndigheter for å sikre deling av informasjon i kampen mot doping. Nå er alle formaliteter på plass, slik at canadisk politi kan raide OL-landsbyene slik italiensk politi gjorde i Torino-OL for fire år siden.

Les også: Seks østerrikere utestengt fra OL

I Torino foretok politiet raid mot boligene til de østerrikske skiskytter- og langrennslagene, og beslagla dopingprodukter og - utstyr etter tips fra OL-ledere.

Les også: Sparket på livstid

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Har all juridisk makt

- Canada har all juridisk makt som trengs for å håndheve antidoping-regler i landsbyene som skal huse OL-deltagerne, inkludert å autorisere politiraid, sier styremedlem Dick Pound i Vancouvers OL-organisasjon (VANOC).

Vancouver-OLs hjemmeside (ekstern lenke)

Pound, som tidligere var sjef for antidopingbyrået WADA, sier raidene vil kunne gjennomføres etter at politiet har fått tips om dopingbevis og deretter innhentet ransakingsordre fra en dommer.

Walter Mayer

Den tidligere langrennstreneren Walter Mayer var en av mange østerrikere som ble utestengt fra OL i Torino etter en dopingrazzia.

Foto: GERT EGGENBERGER / AP

- Vi kan gi politiet beskjed om at vi er i besittelse av bevis og at vi på bakgrunn av det mener at det foregår en overtredelse som involverer dopingmidlene A, B og C og at det er lag X som står bak, forklarer Pound.

Vil ha tilgang til mer informasjon

OL 2010 vil ha to OL-landsbyer, én i Vancouver og én i skiresorten Whistler.

Utøverne vil ha samme rettigheter til privatliv som vanlige innbyggere eller besøkere, men har ikke rett til noen spesiell juridisk beskyttelse i OL-landsbyene, slik utenlandske ambassader har.

Dick Pound, styremedlem i Vancouvers OL-organisasjon

Dick Pound arbeider for at ingen dopingsyndere skal føle seg trygge i Vancouver-OL.

Foto: Andres Leighton / AP

VANOC og IOC arbeider for tiden med å utarbeide en protokoll som vil gi politiet lov til å dele informasjon som de skaffer seg gjennom etterforskning eller grensekontroll ved utøvernes innreise til Canada.

I dag gjør nemlig lover om personvern det vanskelig for politiet å dele slike opplysninger med andre enn juridiske instanser.

- Vi ønsker at politiet skal kunne dele den type informasjon som vil ha betydning for idrettsrelaterte sanksjoner, forklarer Pound.

Siste nytt

 • Gündogan med koronavirus

  Manchester City-spelar Ilkay Gündogan har avlagt ein positiv test på koronavirus. Det bekreftar den engelske storklubben sjølv på sine nettsider i dag. Meldinga om Gündogans positive test kjem berre få timar før City startar sin sesong mot Wolverhampton. Tyskaren er no sett i sjølvisolasjon.

  DMv8jQsioRA
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Virustrøbbel for Ruuds høydepunkt

  Roland-Garros er sesongens store mål for Casper Ruud. Én uke før turneringen for alvor starter har fem spillere fått startnekt som følge av virussmitte. Kvalifiseringen til tennissesongens største turnering på grus startet mandag. Fem av spillerne som skulle deltatt blir ikke å se, opplyser det franske tennisforbudet i en pressemelding.

  Casper Ruud
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • Ny rankingbeste for Hovland

  Viktor Hovland sprakk på de tre siste hullene av US Open og falt fra sjette- til trettendeplass, men 23-åringen får et hyggelig plaster på såret dagen etter.

  Nordmannen klatret til en 29. plass på verdensrankingen etter det gode resultatet i US Open. Det er ny bestenotering.

  Denne uka er Hovland en del av Europas lag mot USA i den prestisjetunge Ryder Cup-turnering på Whistling Straits i Wisconsin.

  Caddie Shay Knight og Viktor Hovland i US Open
  Foto: John Minchillo / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal