NRK Meny
Normal

Får dopingraide OL-landsbyene

OL-utøvere med urent mel i posen skal ikke føle seg trygge i Vancouver. Canadisk politi har nemlig fått lov og rett til å raide landsbyene.

Canadisk politi sammen med Cuche og Janka

De sveitsiske alpinistene Carlo Janka (t.v.) og Didier Cuche poserer smilende sammen med to canadiske 'mounties'. Men canadisk politi vil nok opptre langt myndigere overfor dopingsyndere i OL.

Foto: Andy Clark / Scanpix/Reuters

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har jobbet tett med OL-arrangøren og canadiske lovmyndigheter for å sikre deling av informasjon i kampen mot doping. Nå er alle formaliteter på plass, slik at canadisk politi kan raide OL-landsbyene slik italiensk politi gjorde i Torino-OL for fire år siden.

Les også: Seks østerrikere utestengt fra OL

I Torino foretok politiet raid mot boligene til de østerrikske skiskytter- og langrennslagene, og beslagla dopingprodukter og - utstyr etter tips fra OL-ledere.

Les også: Sparket på livstid

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Har all juridisk makt

- Canada har all juridisk makt som trengs for å håndheve antidoping-regler i landsbyene som skal huse OL-deltagerne, inkludert å autorisere politiraid, sier styremedlem Dick Pound i Vancouvers OL-organisasjon (VANOC).

Vancouver-OLs hjemmeside (ekstern lenke)

Pound, som tidligere var sjef for antidopingbyrået WADA, sier raidene vil kunne gjennomføres etter at politiet har fått tips om dopingbevis og deretter innhentet ransakingsordre fra en dommer.

Walter Mayer

Den tidligere langrennstreneren Walter Mayer var en av mange østerrikere som ble utestengt fra OL i Torino etter en dopingrazzia.

Foto: GERT EGGENBERGER / AP

- Vi kan gi politiet beskjed om at vi er i besittelse av bevis og at vi på bakgrunn av det mener at det foregår en overtredelse som involverer dopingmidlene A, B og C og at det er lag X som står bak, forklarer Pound.

Vil ha tilgang til mer informasjon

OL 2010 vil ha to OL-landsbyer, én i Vancouver og én i skiresorten Whistler.

Utøverne vil ha samme rettigheter til privatliv som vanlige innbyggere eller besøkere, men har ikke rett til noen spesiell juridisk beskyttelse i OL-landsbyene, slik utenlandske ambassader har.

Dick Pound, styremedlem i Vancouvers OL-organisasjon

Dick Pound arbeider for at ingen dopingsyndere skal føle seg trygge i Vancouver-OL.

Foto: Andres Leighton / AP

VANOC og IOC arbeider for tiden med å utarbeide en protokoll som vil gi politiet lov til å dele informasjon som de skaffer seg gjennom etterforskning eller grensekontroll ved utøvernes innreise til Canada.

I dag gjør nemlig lover om personvern det vanskelig for politiet å dele slike opplysninger med andre enn juridiske instanser.

- Vi ønsker at politiet skal kunne dele den type informasjon som vil ha betydning for idrettsrelaterte sanksjoner, forklarer Pound.

Siste nytt

 • Panathinaikos utestengt

  Den greske klubben Panathinaikos er utestengd frå den neste europeiske turneringa dei kvalifiserer seg for dei tre neste sesongane, har UEFA bestemt.

  Årsaka er at dei ikkje har makta å få orden på økonomien, og har brote dei såkalla økonomisk fair play-reglane.

 • Sandnes Ulfs første poengtap

  Med 0-0 mot HamKam på Hamar tapte Sandnes Ulf sine første poeng i årets 1. divisjon, etter tre sigrar i sesongopninga.

  Sandnes-laget er dermed på tredjeplass, på målskilnaden bak Aalesund og Notodden. HanKam er framleis utan siger, men har tre uavgjorte.

 • Anklaget for å ha solgt laguttak

  Belgias tidligere landslagssjef Marc Wilmots anklager Chelsea-keeper Thibaut Courtois' far for å ha solgt lagoppstillinger til mediene under fotball-EM 2016.

  Overfor TV-kanalen BeIN Sports påstår Wilmots at Courtois lekket uttakene så snart de var gitt til spillerne.

  Marc Wilmots og Thibaut Courtois
  Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal