Normal

Får dopingraide OL-landsbyene

OL-utøvere med urent mel i posen skal ikke føle seg trygge i Vancouver. Canadisk politi har nemlig fått lov og rett til å raide landsbyene.

Canadisk politi sammen med Cuche og Janka

De sveitsiske alpinistene Carlo Janka (t.v.) og Didier Cuche poserer smilende sammen med to canadiske 'mounties'. Men canadisk politi vil nok opptre langt myndigere overfor dopingsyndere i OL.

Foto: Andy Clark / Scanpix/Reuters

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har jobbet tett med OL-arrangøren og canadiske lovmyndigheter for å sikre deling av informasjon i kampen mot doping. Nå er alle formaliteter på plass, slik at canadisk politi kan raide OL-landsbyene slik italiensk politi gjorde i Torino-OL for fire år siden.

Les også: Seks østerrikere utestengt fra OL

I Torino foretok politiet raid mot boligene til de østerrikske skiskytter- og langrennslagene, og beslagla dopingprodukter og - utstyr etter tips fra OL-ledere.

Les også: Sparket på livstid

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Har all juridisk makt

- Canada har all juridisk makt som trengs for å håndheve antidoping-regler i landsbyene som skal huse OL-deltagerne, inkludert å autorisere politiraid, sier styremedlem Dick Pound i Vancouvers OL-organisasjon (VANOC).

Vancouver-OLs hjemmeside (ekstern lenke)

Pound, som tidligere var sjef for antidopingbyrået WADA, sier raidene vil kunne gjennomføres etter at politiet har fått tips om dopingbevis og deretter innhentet ransakingsordre fra en dommer.

Walter Mayer

Den tidligere langrennstreneren Walter Mayer var en av mange østerrikere som ble utestengt fra OL i Torino etter en dopingrazzia.

Foto: GERT EGGENBERGER / AP

- Vi kan gi politiet beskjed om at vi er i besittelse av bevis og at vi på bakgrunn av det mener at det foregår en overtredelse som involverer dopingmidlene A, B og C og at det er lag X som står bak, forklarer Pound.

Vil ha tilgang til mer informasjon

OL 2010 vil ha to OL-landsbyer, én i Vancouver og én i skiresorten Whistler.

Utøverne vil ha samme rettigheter til privatliv som vanlige innbyggere eller besøkere, men har ikke rett til noen spesiell juridisk beskyttelse i OL-landsbyene, slik utenlandske ambassader har.

Dick Pound, styremedlem i Vancouvers OL-organisasjon

Dick Pound arbeider for at ingen dopingsyndere skal føle seg trygge i Vancouver-OL.

Foto: Andres Leighton / AP

VANOC og IOC arbeider for tiden med å utarbeide en protokoll som vil gi politiet lov til å dele informasjon som de skaffer seg gjennom etterforskning eller grensekontroll ved utøvernes innreise til Canada.

I dag gjør nemlig lover om personvern det vanskelig for politiet å dele slike opplysninger med andre enn juridiske instanser.

- Vi ønsker at politiet skal kunne dele den type informasjon som vil ha betydning for idrettsrelaterte sanksjoner, forklarer Pound.

Siste nytt

 • Isco blindtarmoperert

  Real Madrid-stjernen Isco fikk tirsdag diagnosen akutt blindtarmbetennelse og ble innlagt for operasjon, melder NTB. I tillegg til onsdagens bortekamp mot Sevilla mister 26-åringen helt sikkert også helgens byderby mot Atlético Madrid. Ifølge spanske medier regner Real Madrid med å måtte greie seg uten Isco i inntil en måned.

  FBL-EUR-C1-REAL MADRID-ROMA
  Foto: GABRIEL BOUYS / AFP
 • Ex-United-spiller tatt for doping

  Tidligere Manchester United-spiller Giuseppe Rossi har testet positivt på et forbudt medikament, bekrefter antidopingbyrået Nado Italia.

  Prøven skal ha vist spor av en type øyemedisin som kan brukes for å fjerne spor av andre stoffer.

  Rossi er klubbløs, men spilte for Genova da prøven ble tatt i mai.

  Giuseppe Rossi
  Foto: Simone Arveda / AP
 • Norsk junior på 5.-plass i VM

  Den belgiske favoritten Remco Evenepoel var i en klasse for seg i juniorenes temporitt i sykkel-VM tirsdag. Han var 1,24 minutter foran australske Lucas Plapp. Norske Søren Wærenskjold skuffet noe med sin 5.-plass. Han var 1,50 minutter bak vinneren.

  Søren Wærenskjold
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Team Ingebrigtsen