NRK Meny
Normal

Får dopingraide OL-landsbyene

OL-utøvere med urent mel i posen skal ikke føle seg trygge i Vancouver. Canadisk politi har nemlig fått lov og rett til å raide landsbyene.

Canadisk politi sammen med Cuche og Janka

De sveitsiske alpinistene Carlo Janka (t.v.) og Didier Cuche poserer smilende sammen med to canadiske 'mounties'. Men canadisk politi vil nok opptre langt myndigere overfor dopingsyndere i OL.

Foto: Andy Clark / Scanpix/Reuters

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har jobbet tett med OL-arrangøren og canadiske lovmyndigheter for å sikre deling av informasjon i kampen mot doping. Nå er alle formaliteter på plass, slik at canadisk politi kan raide OL-landsbyene slik italiensk politi gjorde i Torino-OL for fire år siden.

Les også: Seks østerrikere utestengt fra OL

I Torino foretok politiet raid mot boligene til de østerrikske skiskytter- og langrennslagene, og beslagla dopingprodukter og - utstyr etter tips fra OL-ledere.

Les også: Sparket på livstid

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Har all juridisk makt

- Canada har all juridisk makt som trengs for å håndheve antidoping-regler i landsbyene som skal huse OL-deltagerne, inkludert å autorisere politiraid, sier styremedlem Dick Pound i Vancouvers OL-organisasjon (VANOC).

Vancouver-OLs hjemmeside (ekstern lenke)

Pound, som tidligere var sjef for antidopingbyrået WADA, sier raidene vil kunne gjennomføres etter at politiet har fått tips om dopingbevis og deretter innhentet ransakingsordre fra en dommer.

Walter Mayer

Den tidligere langrennstreneren Walter Mayer var en av mange østerrikere som ble utestengt fra OL i Torino etter en dopingrazzia.

Foto: GERT EGGENBERGER / AP

- Vi kan gi politiet beskjed om at vi er i besittelse av bevis og at vi på bakgrunn av det mener at det foregår en overtredelse som involverer dopingmidlene A, B og C og at det er lag X som står bak, forklarer Pound.

Vil ha tilgang til mer informasjon

OL 2010 vil ha to OL-landsbyer, én i Vancouver og én i skiresorten Whistler.

Utøverne vil ha samme rettigheter til privatliv som vanlige innbyggere eller besøkere, men har ikke rett til noen spesiell juridisk beskyttelse i OL-landsbyene, slik utenlandske ambassader har.

Dick Pound, styremedlem i Vancouvers OL-organisasjon

Dick Pound arbeider for at ingen dopingsyndere skal føle seg trygge i Vancouver-OL.

Foto: Andres Leighton / AP

VANOC og IOC arbeider for tiden med å utarbeide en protokoll som vil gi politiet lov til å dele informasjon som de skaffer seg gjennom etterforskning eller grensekontroll ved utøvernes innreise til Canada.

I dag gjør nemlig lover om personvern det vanskelig for politiet å dele slike opplysninger med andre enn juridiske instanser.

- Vi ønsker at politiet skal kunne dele den type informasjon som vil ha betydning for idrettsrelaterte sanksjoner, forklarer Pound.

Siste nytt

 • Bare uavgjort for Atlético Madrid

  Atlético Madrid spilte uavgjort mot Tarik Elyounoussis Qarabag i dagens gruppespillskamp i Mesterligaen.

  Dermed står Atlético, som har nådd finalen i to av de tre siste sesongene, med bare to poeng etter tre kamper. Chelsea leder gruppen foran Roma.

  Azerbaijan Soccer Champions League Kevin Gameiro, Maksim Medvedev
  Foto: Aziz Karimov / AP
 • OL-sjef siktet for korrupsjon

  Carlos Nuzman, sjefen for fjorårets OL i Rio de Janeiro, er formelt siktet for korrupsjon, hvitvasking, skatteunndragelse og kriminell virksomhetsledelse. Nuzman er fra før suspendert fra sine verv i Den internasjonale olympiske komité (IOC).

  Brazil Nuzman Arrested
  Foto: Silvia Izquierdo / AP
 • Fem kamper for Ylven

  Vålerengas Martin Laumann Ylven er utestengt i fem kamper for den røffe taklingen mot Alexander Wall i søndagens kamp mot Frisk Asker. Vålerenga har akseptert straffen.

  GET-Ligaen i hockey: Storhamar - Vålerenga
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal