Samuelsen herjet og sendte Haugesund til cupfinale: – Driver en annen idrett

SKIEN/OSLO (NRK): Odd-trener Dag-Eilev Fagermo var bekymret og advarte mot én spiller før cupsemifinalen mot Haugesund. Det var Martin Samuelsen. Likevel ble 22-åringen kampens store spiller.

Laster innhold, vennligst vent..

– Det blir en rolig feiring, vi har kamp igjen på søndag. Men det er helt fantastisk, sier hovedpersonen selv til NRK.

Han gliser godt før han løper bort til Haugesund-fansen for å motta hyllesten etter kampen. Det er ikke rart. Samuelsen sørget nærmest på egenhånd for at Haugesund nå skal spille cupfinale mot Viking på Ullevaal i desember.

2NH9FHDROoA8BIM>

ENORM GLEDE: Haugesund-spillerne jubler sammen med bortefansen på Skagerak Arena torsdag kveld.

Foto: Trond Reidar Teigen

Måtte «kveles»

For først skaffet han straffesparket som sørget for 1-0 til gjestene, fullstendig mot spillets gang.

Deretter da han i en periode med voldsomt Odd-press, snappet opp ballen på vertenes halvdel, satte fart mot mål og hamret ballen i korthjørnet. Dermed stod det 2-0 til gjestene med under ti minutter igjen å spille.

Det spørs om det ikke kjennes svært bittert for Odd-trener Fagermo. Allerede før kampen advarte han mot Samuelsen. Han mente 22-åringen måtte «kveles», med det mente han «tas ut av kampen». Men det klarte de bare i en drøy omgang.

– Alle har sett potensialet til Martin. Nå har han klart å vise det. Han har stabilisert nivået sitt. Det er der vi ønsker å ha ham. Det utvilsomt en god fotballspiller, sier Haugesund-trener Jostein Grindhaug.

Grindhaug

KLAR FOR FINALE: Haugesund-trener Jostein Grindhaug (i midten), kan glise for for cupfinale.

Foto: Trond Reidar Teigen

– Vi visste at jo lengre kampen gikk, jo større overgangsmuligheter ville vi få. Og når Martin driver en annen idrett, plutselig, så er det vanskelig å stoppe ham. Helge (keeper, journ.anm.) var god, men Martin var hakket bedre, sier Christian Grindheim og gliser.

Minuttet før full tid sørget også Sondre Tronstad for at det ble en råsterk 3-0-seier for bortelaget.

Tam førsteomgang

Men i løpet av det første 45 minuttene var det egentlig lite som tydet på at Haugesund skulle stikke av med den siste cupfinalebilletten.

For Odd dominerte banespillet voldsomt, selv om de store sjansene uteble. I den første omgangen var kanskje Tobias Lauritsen – for øvrig midtspiss i toppscorer Torgeir Børvens karantenefravær – nærmest. Men avslutningen fra spiss vinkel gikk like utenfor.

En Odd-scoring lå likevel i lufta.

Danset seg forbi Odd-forsvaret

Derfor må det ha vært en enorm kalddusj det som inntraff etter pause. Lagene hadde bare vært på banen noen få minutter da Martin Samuelsen ble satt opp i mellomrommet. Han satte fart.

Til slutt utfordret han Fredrik Semb Berge inne i Odds 16-meter. Der hadde Odd-stopperen ikke annet valg enn å klippe ham ned.

Dommeren pekte på straffemerket. Der var Niklas Sandberg iskald. Keeper Rossbach gikk den ene veien, ballen den andre. Dermed var Haugesund i ledelsen – helt mot spillets gang.

Fotball menn NM-semifinale Odd - Haugesund.

SJANSELØS: Odd-keeper Sondre Rossbach ser straffen fra Niklas Sandberg gå rett i mål.

Foto: Trond Reidar Teigen

To kjappe like før slutt

Scoringen tok imidlertid ikke piffen av hjemmelaget. Vebjørn Hoff var nære med en god heading. Fredrik Nordkvelle var om mulig enda nærmere ikke bare én gang, men to ganger. Ved alle tre anledninger var keeper Helge Sandvik bunnsolid og nektet å slippe Odd inn i kampen.

Så, syv minutter før full tid, gjorde Samuelsen alt selv. Han snappet ballen fra Fredrik Oldrup Jensen. Satte så fart mot mål og hamret inn 2-0-målet i korthjørnet.

Da gikk luften ut av Odd-laget, som kort tid senere fikk se Sondre Tronstad leke seg nede ved dødlinja, før han satte inn 3-0.

Fagermo

ENGASJERT: Odd-trener Dag-Eilev Fagermo, her på sidelinjen underveis i cupkampen mot Haugesund.

Foto: Trond Reidar Teigen

– Overraskende og skuffende

Odd-trener Fagermo hadde ikke mye bortforklaringer etter kampen. Han mener straffesparket i andreomgang var «håpløst» for deres del og at laget hans deretter ble stresset.

– Når 2-0 kommer, så er det kjørt. Det er overraskende å tape 3-0 mot et lag som ligger såpass langt bak oss på tabellen. Det er både overraskende og skuffende, sier Fagermo til NRK.

At han manglet toppscorer Torgeir Børven gjorde han heller ikke noe stort poeng ut av.

– Når vi ikke vinner, så er vi ikke gode nok. Vi må unne dem cupfinale da, sier han.

NRK-ekspert Carl-Erik Torp vurderte Odds prestasjon slik:

– Det åpnet bra og har nok av sjanser. Setter man de, så endrer ting seg fort. Det er marginer i sånne kamper. Men alt i alt er jeg skuffet på vegne av Odd, sier han.

Dermed møter Haugesund Viking i cupfinalen på Ullevaal Stadion den 8. desember.

Siste nytt

 • Nedtur for Vukicevic

  Vladimir Vukicevic hadde ambisjoner om å sikre seg en OL-plass på 110 meter hekk gjennom god løping i Janusz Kusocinski Memorial-stevnet i Polen søndag. Men dessverre fikk 31-åringen en dårlig start og endte med 13,76 og femteplass. Dermed ble det en nedtur etter 13,49 og norsk rekord i Finland for ti dager siden.

  OL-kravet på 13,32 har virket utenfor rekkevidde, men Vukicevic har vært på vippen til å kvalifisere via verdensrankingen. Søndagens løp forbedrer ikke hans posisjon på rankingen i det hele tatt. Dermed er han fortsatt akkurat utenfor og begynner å få meget dårlig tid.

  Hadde han hypotetisk sett løpt på 13,50 og blitt nummer tre i søndagens løp, hadde han langt på vei vært klar for OL i Tokyo.

  Kvalifiseringsperioden varer til 29. juni og Vukicevic har ytterligere to løp på kalenderen innen det, i Leverkusen 27. juni og i Luzern 29. juni.

  Vladimir Vukicevic
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Kristoff har brutt NM etter velt

  Alexander Kristoff måtte bryte NM-rittet i Kristiansand etter bare én runde søndag. Årsaken er en flaske inn i hjulet på den første runden.

  Kristoff stilte var på startstreken med konkurrentene i 12.30-tiden søndag, men veltet på den første av totalt seks runder på 35 kilometer.

  – Det var noen som klarte å miste en flaske. Den sklir jo selvfølgelig inn i mitt forhjul. Jeg smeller ankelen rett inn i betongen. Jeg tror ikke den er brukket, men jeg klarte ikke å tråkke, sier Kristoff til VG og andre medier i Kristiansand.

  Han forteller at han klarer å bevege ankelen. Han fikk medisinsk hjelp etter at han falt.

  Dermed får ikke Kristoff vist muskler og konkurrert mot det norske sykkellaget Uno-X, som tidligere i juni bekreftet at det ønsket å få signaturen til Kristoff. Sykkelstjernen selv sa det var aktuelt.

  NM-fellesstarten i Kristiansand er på 214,5 kilometer.

  d
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Hauger økte ledelsen i Formel 3

  I regnværet i Frankrike dro det norske motortalentet fra resten av feltet i starten av Formel 3-løpet, men da regnværet stoppet begynte australske Jack Doohan å ta innpå nordmannen.

  Ut på den tolvte runden hadde Doohan kommet seg opp på halen av Hauger sin bil, og etter en hard kamp gjennom et par svinger og et langt strekke, klarte Doohan å ta seg forbi.

  Hauger la seg i ryggen på Doohan, mens han hardeste konkurrent i sammendraget Victor Martins kjempet om den siste pallplassen bak Hauger igjen.

  Dermed gjorde Hauger lurt i å ikke ta for mange sjanser på å kjøre forbi Doohan igjen for å sikre seg viktige poeng i sammendraget. Isteden kontrollerte nordmannen 18-åringen inn andreplassen, mens Jack Doohan tok sin første seier noensinne i Formel 3.

  – Det var en veldig god prestasjon av Dennis i dag. Han kjørte på dekk som var valgt for et vått dekke, men da det sluttet å regne mistet han det fortrinnet. Derfor var det bra gjort å klare å holde på den andreplassen med de dekkene. En god avslutning på en helg hvor det meste har gått som planlagt, sier far Tom Erik Hauger til NRK.

  I etterkant av løpet forteller Dennis Hauger selv at selv om han har fått med seg mye poeng, har det vært utfordrende å kjøre i helga. 18-åringen har nemlig slitt med sykdom, spesielt lørdagen var tøff.

  – Jeg slet med pusten under løp én. Da jeg kom over målstreken begynte jeg faktisk å hyperventilere, fordi jeg ikke klarte å puste. Sånn sett var det ikke en lett helg, men det ble litt bedre til løp to og tre, sier Hauger i et intervju vist på V-sport.

  Sammenlagt i Formel 3-mesterskapet er Hauger fortsatt nummer én med 66 poeng totalt. Martins beholder andreplassen seks poeng bak Hauger, mens søndagens vinner Doohan rykket opp til tredjeplass, åtte poeng bak Hauger.

  Dennis Hauger Challenge
  Foto: Cicilie S. Andersen / Cicilie S. Andersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal