Normal

Trener med gutter for å takle dette

ZÜRICH (NRK.no): Ezinne Okparaebo (26) jobber knallhardt for å bli like rå på avslutninger som hun er på starter - blant annet ved å la gutter løpe forbi henne på trening.

Ezinne Okparaebo kommer ofte bra ut fra startblokka, men blir tatt igjen av konkurrentene. Se finaleløpene fra EM i 2010 og 2012.

SE VIDEO: Ezinne Okparaebo var i EM-finalen både i 2010 og 2012, og håper å gå videre til årets finale også. Begge løpene var typisk for 26-åringen. Hun fikk en veldig god start, før hun falt litt gjennom da de beste konkurrentene nådde toppfarten sin.

 • Se EM i friidrett på NRK1 og NRK.no fra klokken 09.15!

– Et typisk Ezinne-løp er en skikkelig kanonstart, deretter veldig bra i de første 40 meterene og helt til løperne begynner å nå maksfart. Derfra og ut strever ofte Ezinne, oppsummerer NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Ezinne Okparaebo er nok ikke helt uenig i Rodals analyse. Hun forteller at det er nettopp den siste fasen av 100-meteren hun har fokusert mye på før EM.

Trent med jagende gutter

Okparaebo løper semifinale onsdag, og har en klar målsetning om å ta seg til finalen. Det klarte hun både i 2012 og 2010. Da er avslutningen nødt til å sitte.

– Jeg har jobbet mye med avslutningen. Blant annet har jeg trent med at noen gutter starter et stykke bak meg, og så kommer de og løper forbi meg. Da trener jeg på følelsen av å ha noen jagende bak meg. Det er jo en mental bit oppe i det hele, forklarer Okparaebo.

På internasjonalt nivå er det få som er mye raskere henne i startfasen, men hun mangler fortsatt litt mot de beste konkurrentenes toppfart.

Det er lett å bli stresset når man kjenner konkurrente nærme seg bak ryggen - og ikke minst om noen av dem løper forbi.

Okparaebo forteller at hun har øvd på å takle dette.

– Det handler om at jeg har måttet lære at uansett hvordan de andre løper kan jeg bare tenke på meg selv og å komme raskest mulig til målet, forklarer Okparaebo.

– Kan være finaleoppskrift

Rodal tror det er veldig lurt av Okparaebo å trene med «jagende» gutter.

– Ezinne er helt suveren i Norge, men internasjonalt har man sett henne litt mer anspent. Det kommer nok av at hun har følt seg litt presset i slike situasjoner. Hvis hun får til å løpe avslappet på onsdag, da kan det være finaleoppskriften, sier han.

Han mener derimot starten hennes er tilnærmet perfekt. Det er Okparaebo enig i.

– Jeg har en ekstremt god start. Når jeg har en dårlig start ser det likevel ut som jeg har en god start, og det er heller ikke så ofte den er dårlig. Når jeg løper Diamod League har jeg ofte den beste starten, men så er det en del som har bedre toppfart enn meg. Det er da man ser forskjellen, og det er det jeg har jobbet med, forklarer hun.

– Bedre teknisk

26-åringen har hatt en sesong hun beskriver som mye opp og ned, men i forsøksheatet i EM viste hun lovende tendenser.

Okparaebo løp inn til personlig sesongbeste på 11.24 og kvalifiserte seg greit til finalen uten å bruke mye krefter.

Rodal mener avslutningen i løpet var den beste hun har hatt på lang tid, og synes det lover godt for resten av EM.

– Jeg synes hun har slitt spesielt mye med avslutningen i år, men det så ut som det kanskje har løsnet litt. Hun var mye bedre teknisk. Jeg likte godt det jeg så, sier han.

Okparaebo har ikke satt seg noen resultatmål i EM, men har så klart lyst å gjøre det minst like bra som i tidligere europamesterskap. Hun ble nummer fire både i 2012 og 2010.

Se Ezinne Okparaebo løpe 100 m for kvinner.

SE VIDEO: Ezinne Okparaebo løp godt i forsøksheatet og hadde ingen problemer med å kvalifisere seg til semifinalen på 100 meter.

Siste nytt

 • Alex Ferguson tilbake på tribunen

  Sir Alex Ferguson kommer i dag til å være tilbake på Old Trafford for første gang, etter at han ble operert for hjerneblødning tidligere i år. United-legenden skal bli hedret i forbindelse med kampen mot Wolverhampton senere i dag.

  Laster Twitter-innhold
 • Zlatan åpner for Malmö-comeback

  Zlatan Ibrahimovic har gjort stor suksess i LA Galaxy siden han kom dit i vår. 36-åringen sier i et intervju med Calle Schulmann at det er ett trofé han savner, og at han har fått et tilbud fra Malmö.

  – De vil ha meg hjem, og vil at jeg skal avslutte karrieren der.

  MLS Red Bulls Galaxy Soccer
  Foto: Chris Carlson / AP
 • Olsbu Røiseland vant NM i sprint

  Marte Olsbu vant sprinten på rulleskiskytings-NM på Gautefall. Hun hadde to bom på liggende skyting, mens det ble fullt hus på stående. 2. plassen gikk til Tiril Eckhoff, som hadde to bom på begge skytingene. Thekla Brun-Lie tok tredjeplassen.

  Marte Olsbu NM Gautefall
  Foto: Norges Skiskytterforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
4-4-2 med Schau og Aune
E-sport: Counter-Strike GO, semifinale
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
VM hestesport: Kjøring: maraton
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Odd - Vålerenga
VM hestesport: kjøring, maraton