Hopp til innhold

Trener med gutter for å takle dette

ZÜRICH (NRK.no): Ezinne Okparaebo (26) jobber knallhardt for å bli like rå på avslutninger som hun er på starter - blant annet ved å la gutter løpe forbi henne på trening.

Ezinne Okparaebo kommer ofte bra ut fra startblokka, men blir tatt igjen av konkurrentene. Se finaleløpene fra EM i 2010 og 2012.

SE VIDEO: Ezinne Okparaebo var i EM-finalen både i 2010 og 2012, og håper å gå videre til årets finale også. Begge løpene var typisk for 26-åringen. Hun fikk en veldig god start, før hun falt litt gjennom da de beste konkurrentene nådde toppfarten sin.

  • Se EM i friidrett på NRK1 og NRK.no fra klokken 09.15!

– Et typisk Ezinne-løp er en skikkelig kanonstart, deretter veldig bra i de første 40 meterene og helt til løperne begynner å nå maksfart. Derfra og ut strever ofte Ezinne, oppsummerer NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Ezinne Okparaebo er nok ikke helt uenig i Rodals analyse. Hun forteller at det er nettopp den siste fasen av 100-meteren hun har fokusert mye på før EM.

Trent med jagende gutter

Okparaebo løper semifinale onsdag, og har en klar målsetning om å ta seg til finalen. Det klarte hun både i 2012 og 2010. Da er avslutningen nødt til å sitte.

– Jeg har jobbet mye med avslutningen. Blant annet har jeg trent med at noen gutter starter et stykke bak meg, og så kommer de og løper forbi meg. Da trener jeg på følelsen av å ha noen jagende bak meg. Det er jo en mental bit oppe i det hele, forklarer Okparaebo.

På internasjonalt nivå er det få som er mye raskere henne i startfasen, men hun mangler fortsatt litt mot de beste konkurrentenes toppfart.

Det er lett å bli stresset når man kjenner konkurrente nærme seg bak ryggen - og ikke minst om noen av dem løper forbi.

Okparaebo forteller at hun har øvd på å takle dette.

– Det handler om at jeg har måttet lære at uansett hvordan de andre løper kan jeg bare tenke på meg selv og å komme raskest mulig til målet, forklarer Okparaebo.

– Kan være finaleoppskrift

Rodal tror det er veldig lurt av Okparaebo å trene med «jagende» gutter.

– Ezinne er helt suveren i Norge, men internasjonalt har man sett henne litt mer anspent. Det kommer nok av at hun har følt seg litt presset i slike situasjoner. Hvis hun får til å løpe avslappet på onsdag, da kan det være finaleoppskriften, sier han.

Han mener derimot starten hennes er tilnærmet perfekt. Det er Okparaebo enig i.

– Jeg har en ekstremt god start. Når jeg har en dårlig start ser det likevel ut som jeg har en god start, og det er heller ikke så ofte den er dårlig. Når jeg løper Diamod League har jeg ofte den beste starten, men så er det en del som har bedre toppfart enn meg. Det er da man ser forskjellen, og det er det jeg har jobbet med, forklarer hun.

– Bedre teknisk

26-åringen har hatt en sesong hun beskriver som mye opp og ned, men i forsøksheatet i EM viste hun lovende tendenser.

Okparaebo løp inn til personlig sesongbeste på 11.24 og kvalifiserte seg greit til finalen uten å bruke mye krefter.

Rodal mener avslutningen i løpet var den beste hun har hatt på lang tid, og synes det lover godt for resten av EM.

– Jeg synes hun har slitt spesielt mye med avslutningen i år, men det så ut som det kanskje har løsnet litt. Hun var mye bedre teknisk. Jeg likte godt det jeg så, sier han.

Okparaebo har ikke satt seg noen resultatmål i EM, men har så klart lyst å gjøre det minst like bra som i tidligere europamesterskap. Hun ble nummer fire både i 2012 og 2010.

Se Ezinne Okparaebo løpe 100 m for kvinner.

SE VIDEO: Ezinne Okparaebo løp godt i forsøksheatet og hadde ingen problemer med å kvalifisere seg til semifinalen på 100 meter.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal