Hopp til innhold

England får ta straffe mot Norge på nytt - fem dager etter kampen

– Jeg skjønner ikke at det er mulig. UEFA pirker ved fotballens natur, sier en oppgitt Solveig Gulbrandsen.

Lisa Naalsund jenter 19 landslag

TO KAMPER: Norge må spille to EM-kvalifiseringskamper i Belfast torsdag kveld. Først den oppsatte siste gruppespillkampen mot Nord-Irland, deretter en omkamp mot England som ikke varer lengre enn at England får ta et straffespark på nytt og noen påfølgende tilleggsminutter. Bildet er fra fjorårets EM for U19-landslag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Har du hørt om fotballkampen som bare varte i ett straffespark og noen tilleggsminutter?

Trolig ikke.

Ikke før nå.

For kvart på elleve torsdag kveld skal Norges jenter 19-landslag spille en slik kamp mot England i EM-kvalifiseringen.

Det har fått veteran Solveig Gulbrandsen til å reagere.

– Jeg skjønner ikke at det er mulig. Dømt er dømt, og dersom avgjørelsen ikke blir endret der og da kan man ikke omgjøre den flere dager etterpå, sier Gulbrandsen til NRK.

Solveig Gulbrandsen

REAGERER: – Noe av sjarmen ved fotball er at det handler om menneskelige avgjørelser der og da. Da kan man ikke gå tilbake og gi lag straffespark om igjen flere dager etter kampen, sier Solveig Gulbrandsen.

Foto: CRISTINA QUICLER / Afp

Dommertabbe

Situasjonen er følgende:

I lørdagens EM-kvalifiseringskamp for jenter 19 i Belfast mellom Norge og England, fikk England straffe på overtid. England scoret, men dommeren annullerte målet og dømte frispark til Norge fordi en engelsk spiller beveget seg inn i 16-meteren før straffesparket ble tatt.

Kampen endte 2-1 til Norge og England la inn protest. Onsdag kveld ga Det internasjonale fotballforbundet (UEFA) England medhold fordi dommeren etter regelverket skulle gitt England en ny straffe i stedet for frispark til Norge.

I UEFA-avgjørelsen, som Norges Fotballforbund har gjengitt på sine nettsider, står det at kampen skal spilles på nytt ved at England får ta straffen om igjen og det spilles ut minuttene som var lagt til.

– Dette er veldig, veldig spesielt. Jeg har aldri før hørt at noen får ta et straffespark på nytt flere dager etter at kampen er ferdig, sier Gulbrandsen.

– Jeg synes dette er å pirke ved fotballens natur på den måten at det er dommere og ikke datamaskiner som dømmer fotball. Dommere er mennesker og gjør feil. Når ingen UEFA-delegat eller andre fanget opp feilen der og da, kan den ikke gjøres om.

– Hvis dette blir standarden skal UEFA få mye å gjøre fremover, sier hun.

Laster Twitter-innhold

– Synes synd på dem

I dette tilfelle lar det seg imidlertid løse fordi alle lagene i Norges gruppe er samlet i Belfast og spiller EM-kvalifiseringen som en turnering.

Det som gjør situasjonen ekstra delikat er at England kan gå til EM på bekostning av Norge - dersom de scorer på straffen.

– Det må være helt surrealistisk for spillerne. Jeg synes synd både på den norske keeperen og den engelske spilleren som skal ta straffen, sier Gulbrandsen.

– Ved godt mot

Men denne historien slutter ikke der. Fem timer før den omdiskuterte omkampen skal nemlig Norge spille en annen kamp, mot Nord-Irland. Dette er den siste gruppespillkampen og har hele tiden vært satt opp torsdag ettermiddag.

England skal på sin side spille mot Sveits.

– Det er en spesiell situasjon å havne i, men vi er ved godt mot. Både spillerne og støtteapparatet har håndtert dette på en god måte. Vårt fokus er nå på å gjøre en god kamp mot Nord-Irland, så er jeg sikker på at vi også skal håndtere England-kampen på en profesjonell måte, sier landslagstrener Nile Lexerød til NFF.

– Vi har fortsatt gode muligheter til å gå videre, og vi bruker ikke energi på ulike scenarioer utover de vi selv kan påvirke, sier han.

Sportsnyheter

Birgit Skarstein tok VM-gull etter maktdemonstrasjon

Birgit Skarstein (33) vant VM-finalen i utklassingsstil. Så gråt hun i armene til sportssjefen.

Siste nytt

 • Sterk dansk seier over Frankrike

  Danmark imponerte stort da de slo Frankrike 2-0 i Parken i den siste kampen i nasjonsligaen. Kasper Dolberg og Andreas Olsen scoret målene mot den regjerende verdensmesteren. Men seieren holdt ikke til gruppeseier i A-ligaen, fordi Kroatia slo Østerrike 3-1.

  Danmark vant også borte mot Frankrike, som bare ble nummer tre i gruppe 1.

  Danmark - Frankrike
  Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters
 • Mjelde scora i comeback-kampen

  Maren Mjelde scora sikkert på straffespark då Chelsea slo Manchester City 2–0 i storkampen i engelsk kvinnefotball søndag.

  Mjelde var med i Chelseas startoppstilling i superligaen for første gang sidan mars i fjor. Den norske landslagskapteinen har slite med skader, og vegen tilbake har vore lang.

  Søndag markerte ho comebacket i startoppstillinga på best mogelege måte. 12 minutt før full tid fekk Chelsea straffe då ballen trefte handa til ein City-spelar etter at innbytar Sophie Ingle hadde avslutta frå fin posisjon.

  Frå kritmerket fekk Mjelde sjansen, og 32-åringen svinga ballen sikkert opp i krysset bak City-keeper Ellie Roebuck.

  Scoringa var kampens andre. Tre minutt før pause var Guro Reiten tilretteleggar då Fran Kirby sende Chelsea i leiinga på enklaste vis. Gjestene var helt utspilt ved den anledninga.

  Mjelde og Reiten blei tatt av banen med høvesvis tre og fire minutt igjen å spele av ordinær tid. Julie Blakstad starta kampen på Manchester Citys benk, men blei sendt på banen fem minutt før slutt.

  Maren Mjelde
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Verdenslaget avgjorde - ingen Ruud-kamp

  Frances Tiafoe fra USA sikret seier til verdenslaget i Laver Cup, etter å ha slått Stefanos Tsitsipas i det som endte med et såkalt «super-tiebreak» - første mann til 10 poeng.

  Dermed får ikke Casper Ruud muligheten til å avgjøre i den oppsatte sistekampen for Europa-laget i London. Verdenslaget vant totalt 13-8, og tok turneringsseieren for første gang.

  Laver Cup
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste