Hopp til innhold

England får ta straffe mot Norge på nytt - fem dager etter kampen

– Jeg skjønner ikke at det er mulig. UEFA pirker ved fotballens natur, sier en oppgitt Solveig Gulbrandsen.

Lisa Naalsund jenter 19 landslag

TO KAMPER: Norge må spille to EM-kvalifiseringskamper i Belfast torsdag kveld. Først den oppsatte siste gruppespillkampen mot Nord-Irland, deretter en omkamp mot England som ikke varer lengre enn at England får ta et straffespark på nytt og noen påfølgende tilleggsminutter. Bildet er fra fjorårets EM for U19-landslag.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Har du hørt om fotballkampen som bare varte i ett straffespark og noen tilleggsminutter?

Trolig ikke.

Ikke før nå.

For kvart på elleve torsdag kveld skal Norges jenter 19-landslag spille en slik kamp mot England i EM-kvalifiseringen.

Det har fått veteran Solveig Gulbrandsen til å reagere.

– Jeg skjønner ikke at det er mulig. Dømt er dømt, og dersom avgjørelsen ikke blir endret der og da kan man ikke omgjøre den flere dager etterpå, sier Gulbrandsen til NRK.

Solveig Gulbrandsen

REAGERER: – Noe av sjarmen ved fotball er at det handler om menneskelige avgjørelser der og da. Da kan man ikke gå tilbake og gi lag straffespark om igjen flere dager etter kampen, sier Solveig Gulbrandsen.

Foto: CRISTINA QUICLER / Afp

Dommertabbe

Situasjonen er følgende:

I lørdagens EM-kvalifiseringskamp for jenter 19 i Belfast mellom Norge og England, fikk England straffe på overtid. England scoret, men dommeren annullerte målet og dømte frispark til Norge fordi en engelsk spiller beveget seg inn i 16-meteren før straffesparket ble tatt.

Kampen endte 2-1 til Norge og England la inn protest. Onsdag kveld ga Det internasjonale fotballforbundet (UEFA) England medhold fordi dommeren etter regelverket skulle gitt England en ny straffe i stedet for frispark til Norge.

I UEFA-avgjørelsen, som Norges Fotballforbund har gjengitt på sine nettsider, står det at kampen skal spilles på nytt ved at England får ta straffen om igjen og det spilles ut minuttene som var lagt til.

– Dette er veldig, veldig spesielt. Jeg har aldri før hørt at noen får ta et straffespark på nytt flere dager etter at kampen er ferdig, sier Gulbrandsen.

– Jeg synes dette er å pirke ved fotballens natur på den måten at det er dommere og ikke datamaskiner som dømmer fotball. Dommere er mennesker og gjør feil. Når ingen UEFA-delegat eller andre fanget opp feilen der og da, kan den ikke gjøres om.

– Hvis dette blir standarden skal UEFA få mye å gjøre fremover, sier hun.

Laster Twitter-innhold

– Synes synd på dem

I dette tilfelle lar det seg imidlertid løse fordi alle lagene i Norges gruppe er samlet i Belfast og spiller EM-kvalifiseringen som en turnering.

Det som gjør situasjonen ekstra delikat er at England kan gå til EM på bekostning av Norge - dersom de scorer på straffen.

– Det må være helt surrealistisk for spillerne. Jeg synes synd både på den norske keeperen og den engelske spilleren som skal ta straffen, sier Gulbrandsen.

– Ved godt mot

Men denne historien slutter ikke der. Fem timer før den omdiskuterte omkampen skal nemlig Norge spille en annen kamp, mot Nord-Irland. Dette er den siste gruppespillkampen og har hele tiden vært satt opp torsdag ettermiddag.

England skal på sin side spille mot Sveits.

– Det er en spesiell situasjon å havne i, men vi er ved godt mot. Både spillerne og støtteapparatet har håndtert dette på en god måte. Vårt fokus er nå på å gjøre en god kamp mot Nord-Irland, så er jeg sikker på at vi også skal håndtere England-kampen på en profesjonell måte, sier landslagstrener Nile Lexerød til NFF.

– Vi har fortsatt gode muligheter til å gå videre, og vi bruker ikke energi på ulike scenarioer utover de vi selv kan påvirke, sier han.

Siste nytt

 • Bodø/Glimt møter Dinamo Zagreb i playoff til mesterligaen

  Dinamo Zagreb blir Bodø/Glimts motstander i kampen om en plass i Champions League. Kroatene vant 6-3 sammenlagt over Ludogorets.

  Kroatene hadde med seg 2-1-ledelse fra den første kampen, og på hjemmebane ble det 4-2-seier. (NTB)

  Tredje kvalifiseringsrunde til Champions League 2022/2023: Bodø/Glimt - Zalgiris Vilnius (5-0)
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Medier: Børven på vei til Vålerenga

  Angrepsspiller Torgeir Børven (30) er på vei tilbake til sin gamle klubb Vålerenga, melder flere norske medier.

  Varden erfarte først at Børven hadde bestemt seg for sin nye klubb. Nettavisen har i likhet med skiensavisen kilder på at Børvens tyrkiske klubb har gått med på å slippe ham.

  Ifølge VG er det snakk om en 2,5 års avtale i Oslo-klubben hvor han spilte i to år.

  Vålerenga er i medvind om dagen og sikret seg sist uke landslagsstopper Stefan Strandberg. VIF har vunnet fem strake kamper i Eliteserien.

  Børven har siden i fjor vært under kontrakt med Gaziantep. (NTB)

  Eliteserien fotball 2020: Strømsgodset - Rosenborg (3-3)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Vos til topps i åpningen av Tour of Scandinavia

  Syklist Marianne Vos vant den første etappen av Tour of Scandinavia etter en jevn spurt i Helsingør.

  Nederlandske Vos (Jumbo-Visma) vant foran Megan Jastrab (DSM) og Shari Bossuyt (Canyon) i den 145 kilometer lange etappen fra København til Helsingør.

  – Det gikk veldig veldig fort. Jeg var veldig nervøs. Alle ønsker å være langt framme, men jeg er veldig glad for å kunne ta det, sa Vos til TV 2 etter seieren.

  Det norske håpet Susanne Andersen kom seg aldri i en god posisjon i massespurten og havnet utenfor topp ti. (NTB)

  First stage of the women's Tour of Scandinavia
  Foto: RITZAU SCANPIX / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste