Hopp til innhold

Iversens nye trener med kraftig advarsel: – Sier han har funnet svar, for det er det han vil høre

Trond Nystad skal prøve å hjelpe Emil Iversen tilbake, men er fullstendig uenig i utgangspunktet til sin nye elev.

Iversen, Aune, Nystad

GODE HJELPERE: Pål Trøan Aune og Trond Nystad blir sentrale i Emil Iversens nye satsing.

Foto: Ragna Kristine Sandholt / NRK

At jeg skal bli god, det er hans ansvar. Det er veldig deilig å ha den byrden vekk, at det ikke er mitt ansvar lenger.

Det sa Emil Iversen om Trond Nystad, da han onsdag presenterte sitt nye støtteapparat. Slik forklarer Iversen hvorfor han kontaktet nettopp Nystad da han ble vraket fra landslaget:

– Han er dønn ærlig.

Og akkurat det fikk media umiddelbart se i praksis. For når Iversen sier at han i løpet av våren hadde funnet noen klare svar som ligger til grunn for veien videre, får han en kraftig advarsel fra Nystad:

Han som utøver sier han har funnet svar, for det er det han vil høre.

Trond Nystad

VIL HA NYSGJERRIGHET: Trener Trond Nystad.

Foto: Ragna Krsitine Sandholt / NRK

Selv har den tidligere landslagstreneren en annen tilnærming.

Vi leter etter nåla i høystakken. Det finnes ikke noen svar, vi vet ikke hva som egentlig har gått feil. Emil sier han har funnet noen svar, jeg vil heller si at vi har funnet noen spørsmål, sier Nystad.

– Jævlig dårlig

Han har derfor vært tydelig på hva som blir viktigst for Iversen på veien mot VM i Trondheim i 2025, som er det store målet for den nye satsingen.

Jeg har sagt at han må være nysgjerrig, og så må han forandre ting. Det tror jeg er det vanskeligste for oss mennesker, å forandre ting. Vi vil at resultatet skal forandre seg og vi vil at andre skal forandre seg, men vi vil ikke forandre oss selv. Så han må se seg selv i speilet og er nødt til å forandre ting, det tror jeg blir det vanskeligste for han, sier Nystad til NRK.

Hvordan ser du på Emil Iversen som skiløper nå?

Han er jævlig dårlig, sier han og smiler.

Nei, jævlig dårlig er han ikke. Vi skal huske på at han ble nummer 13 i VM. Det er mange som blir kjempefornøyd med å bli nummer 13 i VM. Emil Iversen blir misfornøyd når han bare blir nummer 13, for han vet at han har mye større potensial. Han kan vinne skirenn, han kan bli verdensmester, han har mål om å kjempe om medalje i Trondheim, så potensialet er enormt. Men han er et stykke unna det i dag.

– Stolt

Akkurat det er Emil Iversen selv enig i, selv om han sjokkerte seg selv med innsatsen på ei intervalløkt onsdag morgen. Han trente med Johannes Høsflot Klæbo, Didrik Tønseth, Sindre Bjørnestad Skar og Pål Trøan Aune, og gjorde seg på ingen måte bort.

Så møtte han innbudte journalister for å fortelle om det nye opplegget han har snekret sammen etter at han i april avslørte overfor NRK at han hadde blitt vraket fra landslaget.

Jeg er veldig stolt over å kunne presentere et veldig bra opplegg. Vi er ikke så mange løpere. Det er én løper, og han sitter her. Der er det litt tynt, men det er mye potensial i den løperen, sier Iversen fra podiet.

Trond Nystad blir trener. Kompis Pål Trøan Aune er også hentet inn, etter at han selv la opp som utøver.

– Han går inn som alt mulig-mann og sprintekspert. Han er sannsynligvis den beste skiløperen i verden som ikke satser på ski, sier Iversen.

Team Iversen

DET NYE TEAMET: Trond Nystad (f.v.), Gaute Iversen, Mats Iversen, Emil Iversen, Ole Morten Iversen og Pål Trøan Aune.

Foto: Ragna Kristine Sandholt / NRK

Familien stiller opp

Nestemann på lista er bror Mats.

– Mats er manager. Han får ikke inn så mye penger, men han bruker en del, påpeker Iversen, og oppnevner broren som mediekontakt.

Pappa Ole Morten Iversen skal også bidra.

– Han har vært landslagstrener før. Han er sportssjef, skal passe på hvor vi skal på samling og renn, og at budsjettet går opp.

Sistemann på lista er den andre broren, Gaute.

– Han er mental coach. Hans jobb er å holde humøret oppe, sier Emil Iversen, som også har hyret inn en lege, en skismører, noen fysioterapeuter og en kiropraktor.

En rekke sponsorer, med Grilstad i spissen, skal betale for satsingen.

Jeg har beholdt alle og fått en ny en. Det ser jeg på som en veldig tillitserklæring. Det er mange i Norge som ikke har trua på meg, men det er en del viktige som har trua, konstaterer han.

Målet er ski-VM i 2025. Planen og drømmen er at vi skal ende opp med en medalje der.

Jeg kunne ha gitt meg og funnet meg ei gravemaskin eller et eller annet å kose meg med, eller jobbet med mange andre ting, men jeg tror absolutt at jeg har mye i meg ennå, sier Iversen.

Klæbo og Iversen

SKAL TRENE SAMMEN: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen har begge VM på hjemmebane i Granåsen som det neste store målet.

Foto: RAGNA KRISTINE SANDHOLT / NRK

Klæbo-hjelp

Det samme tror Johannes Høsflot Klæbo.

Jeg tror det blir bra. Han virker motivert og gira på å legge ned en bra jobb. Så jeg tror han kommer til å komme tilbake der han har vært, sier Klæbo til NRK.

Verdens beste skiløper bekrefter overfor NRK at han kommer til å trene mye med Iversen, uten at de formelt sett skal tilhøre et felles lag.

Jeg blir en kompis og treningspartner. Vi kommer til å ha mange treningsturer sammen vi gjennom sommeren og høsten. Så kommer vi helt sikkert til å være på forskjellige plasser enkelte ganger, men når begge er i Trondheim, så tipper jeg det kan bli om ikke to økter om dagen sammen, så i hvert fall én av dem, sier Klæbo.

Emil Iversen under femmila i Planica

NEDTUR: Det endte med en 13. plass da Emil Iversen skulle forsvare VM-gullet sitt på femmila i Planica.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han mener Iversen kommer til å klare seg godt uten oppfølging fra landslaget og viser til økta som akkurat er gjennomført.

– Spør du han om hvordan denne økta var, så er den terningkast seks. Hadde det vært med flere fra lag, så hadde det kanskje gått litt for hardt. Det er totalbelastningen som er viktig, og det er der han nå får styre alt selv, og det tror jeg han kommer til å klare fint, sier Klæbo.

– Tar jeg medalje i Granåsen, så legger jeg opp fem minutter etterpå

Iversen opplevde sitt største øyeblikk som skiløper da han ble verdensmester på femmila i Oberstdorf i 2021 – et gull han vant etter at Klæbo ble diskvalifisert.

Les også Klæbo åpner opp etter disking: – Jeg må være ærlig. Det er mye frustrasjon og sinne

Klæbo diska

Etterpå har Klæbo sanket VM- og OL-medaljer på løpende bånd, mens Iversen har lagt bak seg to svært krevende sesonger.

Nå er Iversen han innstilt på å gjøre den beinharde jobben som skal til for å nå toppen igjen.

Emil Iversen lader opp til ny sesong etter bihuleoperasjon

PUST I BAKKEN: Operasjonen i bihulene plasserte Emil Iversen i sofaen i våres.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Kan man da gi seg med en medalje i Granåsen så vil jeg si at skikarrieren min har vært bedre enn hva jeg hadde drømt om da jeg var ung. Da glemmer vi de to drittårene her. Tar jeg medalje under VM i Granåsen, så legger jeg opp fem minutter etterpå.

– Driter i hva resten holder på med

Johannes Høsflot Klæbo har troen på kompisen:

Jeg tror han er ganske revansjelysten, og så blir det spennende å se. Nå har han et år med en mesterskapsfri sesong hvor han rett og slett kan finpusse opplegget sitt, og så blir det spennende å se hvilke resultater han får.

Fram mot VM på hjemmebane skal de to kjøre hvert sitt opplegg utenfor landslaget, med noen felles treffpunkter på trening. Emil Iversen er veldig komfortabel med akkurat det.

Nå driter jeg i hva resten holder på med. De får bare trene, men jeg skal gjøre det jeg har trua på nå. Litt endringer blir det, så klart, men jeg føler veldig at jeg er på mitt eget spor, sier han til NRK.

Sportsnyheter

UEFA Euro 2024, day 31, Final, Spain - England

Ble hengt ut av TV-profil – her slår han tilbake etter EM-finalen

Etter EM-gullet klarte ikke Marc Cucurella å dy seg. Han sendte et stikk i retning TV-profil Gary Neville etter noen krasse uttalelser tidligere i mesterskapet.

Kane

Fikk EM-drømmen knust igjen: – Så vondt som det kan bli

Spania stakk seirende ut av en høydramatisk EM-finale og snøt England på tampen.

En radiobil med en røykboks blir fjernet fra gressmatten på Romssa Arena under midnattssolkampen.

Supporterklubb med uttalelse etter VAR-protest: – Dette ble dråpen for oss

Tennisballene fløy inn på nok en Eliteseriearena. Så fikk KFUM-spiller Momodou Lion Njie en flaske etter seg.

Siste nytt

 • Ruud ned én plass på ATP-rankingen

  Alex de Minaurs imponerende spill i Wimbledon har vippet Casper Ruud fra 8.- til 9.-plass på ATP-rankingen. For Holger Rune fortsetter nedturen.

  Det kommer fram av den ferske oppdateringen mandag.

  Blant de fem fremste er det ingen endringer, og Jannik Sinner er fortsatt klar verdensener tross kvartfinaletap i Wimbledon. Bak italieneren følger Novak Djokovic, mens Wimbledon-vinner Carlos Alcaraz blir værende på sin 3.-plass. Spanjolen hadde ikke mulighet til å øke sin poengsum i den engelske hovedstaden.

  Bak Alexander Zverev (5) og Daniil Medvedev (6) har De Minaur gjort et solid byks fra 9.- til 6.-plass. Hubert Hurkacz beholder sin posisjon som verdenssjuer, mens Andrej Rublev faller to plasser og er nummer åtte.

  De Minaurs klatring gjør at Ruud faller én plass. Opp til Rublev skiller det imidlertid bare 40 poeng. Ruuds beste posisjon på ATP-rankingen hadde han tilbake i september 2022. Da lå han på annenplass etter US Open.

  For danske Runes del ser nedturen enn så lenge ikke ut til å stoppe. 21-åringen er nummer 17 på ATP-rankingen. Det er Runes svakeste plassering siden oktober 2022. I september i fjor var dansken helt oppe på en 5.-plass. 21-åringens forrige tittel kom i München (ATP250) for 15 måneder siden.

  Denne uken skal Ruud i aksjon i svenske Båstad. Der skal han i tillegg til å spille singleturneringen også konkurrere i tospann med Rafael Nadal.

  (NTB)

  Xut-WFXOks4
  Foto: AP
 • Argentina vant Copa América - Messi i tårer og byttet ut med skade

  Inter-profil Lautaro Martínez ble tungen på vektskålen da Argentina tok sin andre strake Copa America-tittel. Lionel Messi ble skadet og måtte tas av banen.

  Martínez' scoring var kampens eneste, og det ble dermed han som sikret seieren for Argentina i Miami. Med finaletriumfen søndag har de lyseblå- og hvitkledde vunnet tre strake internasjonale titler. Også i 2021 ble det seier i Copa America, før VM-gullet i 2022 også ble vunnet av argentinerne.

  Etter en sen takling i første omgang, måtte seierherrenes stjernespiller Lionel Messi få legebehandling. Han holdt seg for ankelen, men kom seg igjen fort.

  Etter å ha snublet i sine egne bein i andre omgang, ble han byttet ut med Nicolas Gonzalez. En tydelig preget Messi greide ikke å holde tårene tilbake etter at han måtte gå fra banen.

  Det var mange som hadde billett til finalen mellom de to søramerikanske landene. Selve kampen startet med en forsinkelse på hele 45 minutter og ble innledet med kaos. Den argentinske avisen La Nación beskrev gråtende barn, folk som ble dyttet og folk som ikke gadd mer av kaoset ved inngangsporten, og dro hjem.

  Svenske Aftonbladet siterer lillebroren til Manchester United-spiller Alejandro Garnacho, som i en melding på X kaller kaoset en «skam». Ifølge svenske TT ble flere mennesker skadet og arrestert da politiet ble tvunget til å gripe inn med tåregass. Nyhetsbyrået skriver at sikkerhetsvakter fortsatte å lete etter uvedkommende på tribunen mens kampen pågikk.

  Det var ingen ringere enn den colombianske artisten Shakira som sto for underholdningen i den noe utvidede pausen. I stedet for det vanlige kvarteret, så varte den i 25 minutter.

  (NTB)

  XG827mnD878
  Foto: Reuters
 • Finalen i Copa America utsatt en halvtime

  Finalen mellom i Copa America ble utsatt i en halvtime grunnet supporterkaos, melder AFP.

  Det ble problemer da publikum skulle inn på stadion. Bilder derfra viser fotballsupportere som bryter sikkerhetsporter ved stadion i Florida. Flere har også fått medisinsk hjelp.

  Finalen spilles mellom Argentina og Colombia.

  Copa America 2
  Foto: Nathan Ray Seebeck / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal