Hopp til innhold

Iversens nye trener med kraftig advarsel: – Sier han har funnet svar, for det er det han vil høre

Trond Nystad skal prøve å hjelpe Emil Iversen tilbake, men er fullstendig uenig i utgangspunktet til sin nye elev.

Iversen, Aune, Nystad

GODE HJELPERE: Pål Trøan Aune og Trond Nystad blir sentrale i Emil Iversens nye satsing.

Foto: Ragna Kristine Sandholt / NRK

At jeg skal bli god, det er hans ansvar. Det er veldig deilig å ha den byrden vekk, at det ikke er mitt ansvar lenger.

Det sa Emil Iversen om Trond Nystad, da han onsdag presenterte sitt nye støtteapparat. Slik forklarer Iversen hvorfor han kontaktet nettopp Nystad da han ble vraket fra landslaget:

– Han er dønn ærlig.

Og akkurat det fikk media umiddelbart se i praksis. For når Iversen sier at han i løpet av våren hadde funnet noen klare svar som ligger til grunn for veien videre, får han en kraftig advarsel fra Nystad:

Han som utøver sier han har funnet svar, for det er det han vil høre.

Trond Nystad

VIL HA NYSGJERRIGHET: Trener Trond Nystad.

Foto: Ragna Krsitine Sandholt / NRK

Selv har den tidligere landslagstreneren en annen tilnærming.

Vi leter etter nåla i høystakken. Det finnes ikke noen svar, vi vet ikke hva som egentlig har gått feil. Emil sier han har funnet noen svar, jeg vil heller si at vi har funnet noen spørsmål, sier Nystad.

– Jævlig dårlig

Han har derfor vært tydelig på hva som blir viktigst for Iversen på veien mot VM i Trondheim i 2025, som er det store målet for den nye satsingen.

Jeg har sagt at han må være nysgjerrig, og så må han forandre ting. Det tror jeg er det vanskeligste for oss mennesker, å forandre ting. Vi vil at resultatet skal forandre seg og vi vil at andre skal forandre seg, men vi vil ikke forandre oss selv. Så han må se seg selv i speilet og er nødt til å forandre ting, det tror jeg blir det vanskeligste for han, sier Nystad til NRK.

Hvordan ser du på Emil Iversen som skiløper nå?

Han er jævlig dårlig, sier han og smiler.

Nei, jævlig dårlig er han ikke. Vi skal huske på at han ble nummer 13 i VM. Det er mange som blir kjempefornøyd med å bli nummer 13 i VM. Emil Iversen blir misfornøyd når han bare blir nummer 13, for han vet at han har mye større potensial. Han kan vinne skirenn, han kan bli verdensmester, han har mål om å kjempe om medalje i Trondheim, så potensialet er enormt. Men han er et stykke unna det i dag.

– Stolt

Akkurat det er Emil Iversen selv enig i, selv om han sjokkerte seg selv med innsatsen på ei intervalløkt onsdag morgen. Han trente med Johannes Høsflot Klæbo, Didrik Tønseth, Sindre Bjørnestad Skar og Pål Trøan Aune, og gjorde seg på ingen måte bort.

Så møtte han innbudte journalister for å fortelle om det nye opplegget han har snekret sammen etter at han i april avslørte overfor NRK at han hadde blitt vraket fra landslaget.

Jeg er veldig stolt over å kunne presentere et veldig bra opplegg. Vi er ikke så mange løpere. Det er én løper, og han sitter her. Der er det litt tynt, men det er mye potensial i den løperen, sier Iversen fra podiet.

Trond Nystad blir trener. Kompis Pål Trøan Aune er også hentet inn, etter at han selv la opp som utøver.

– Han går inn som alt mulig-mann og sprintekspert. Han er sannsynligvis den beste skiløperen i verden som ikke satser på ski, sier Iversen.

Team Iversen

DET NYE TEAMET: Trond Nystad (f.v.), Gaute Iversen, Mats Iversen, Emil Iversen, Ole Morten Iversen og Pål Trøan Aune.

Foto: Ragna Kristine Sandholt / NRK

Familien stiller opp

Nestemann på lista er bror Mats.

– Mats er manager. Han får ikke inn så mye penger, men han bruker en del, påpeker Iversen, og oppnevner broren som mediekontakt.

Pappa Ole Morten Iversen skal også bidra.

– Han har vært landslagstrener før. Han er sportssjef, skal passe på hvor vi skal på samling og renn, og at budsjettet går opp.

Sistemann på lista er den andre broren, Gaute.

– Han er mental coach. Hans jobb er å holde humøret oppe, sier Emil Iversen, som også har hyret inn en lege, en skismører, noen fysioterapeuter og en kiropraktor.

En rekke sponsorer, med Grilstad i spissen, skal betale for satsingen.

Jeg har beholdt alle og fått en ny en. Det ser jeg på som en veldig tillitserklæring. Det er mange i Norge som ikke har trua på meg, men det er en del viktige som har trua, konstaterer han.

Målet er ski-VM i 2025. Planen og drømmen er at vi skal ende opp med en medalje der.

Jeg kunne ha gitt meg og funnet meg ei gravemaskin eller et eller annet å kose meg med, eller jobbet med mange andre ting, men jeg tror absolutt at jeg har mye i meg ennå, sier Iversen.

Klæbo og Iversen

SKAL TRENE SAMMEN: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen har begge VM på hjemmebane i Granåsen som det neste store målet.

Foto: RAGNA KRISTINE SANDHOLT / NRK

Klæbo-hjelp

Det samme tror Johannes Høsflot Klæbo.

Jeg tror det blir bra. Han virker motivert og gira på å legge ned en bra jobb. Så jeg tror han kommer til å komme tilbake der han har vært, sier Klæbo til NRK.

Verdens beste skiløper bekrefter overfor NRK at han kommer til å trene mye med Iversen, uten at de formelt sett skal tilhøre et felles lag.

Jeg blir en kompis og treningspartner. Vi kommer til å ha mange treningsturer sammen vi gjennom sommeren og høsten. Så kommer vi helt sikkert til å være på forskjellige plasser enkelte ganger, men når begge er i Trondheim, så tipper jeg det kan bli om ikke to økter om dagen sammen, så i hvert fall én av dem, sier Klæbo.

Emil Iversen under femmila i Planica

NEDTUR: Det endte med en 13. plass da Emil Iversen skulle forsvare VM-gullet sitt på femmila i Planica.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han mener Iversen kommer til å klare seg godt uten oppfølging fra landslaget og viser til økta som akkurat er gjennomført.

– Spør du han om hvordan denne økta var, så er den terningkast seks. Hadde det vært med flere fra lag, så hadde det kanskje gått litt for hardt. Det er totalbelastningen som er viktig, og det er der han nå får styre alt selv, og det tror jeg han kommer til å klare fint, sier Klæbo.

– Tar jeg medalje i Granåsen, så legger jeg opp fem minutter etterpå

Iversen opplevde sitt største øyeblikk som skiløper da han ble verdensmester på femmila i Oberstdorf i 2021 – et gull han vant etter at Klæbo ble diskvalifisert.

Les også: Klæbo åpner opp etter disking: – Jeg må være ærlig. Det er mye frustrasjon og sinne

Klæbo diska
Klæbo diska

Etterpå har Klæbo sanket VM- og OL-medaljer på løpende bånd, mens Iversen har lagt bak seg to svært krevende sesonger.

Nå er Iversen han innstilt på å gjøre den beinharde jobben som skal til for å nå toppen igjen.

Emil Iversen lader opp til ny sesong etter bihuleoperasjon

PUST I BAKKEN: Operasjonen i bihulene plasserte Emil Iversen i sofaen i våres.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Kan man da gi seg med en medalje i Granåsen så vil jeg si at skikarrieren min har vært bedre enn hva jeg hadde drømt om da jeg var ung. Da glemmer vi de to drittårene her. Tar jeg medalje under VM i Granåsen, så legger jeg opp fem minutter etterpå.

– Driter i hva resten holder på med

Johannes Høsflot Klæbo har troen på kompisen:

Jeg tror han er ganske revansjelysten, og så blir det spennende å se. Nå har han et år med en mesterskapsfri sesong hvor han rett og slett kan finpusse opplegget sitt, og så blir det spennende å se hvilke resultater han får.

Fram mot VM på hjemmebane skal de to kjøre hvert sitt opplegg utenfor landslaget, med noen felles treffpunkter på trening. Emil Iversen er veldig komfortabel med akkurat det.

Nå driter jeg i hva resten holder på med. De får bare trene, men jeg skal gjøre det jeg har trua på nå. Litt endringer blir det, så klart, men jeg føler veldig at jeg er på mitt eget spor, sier han til NRK.

Sportsnyheter

Magnus Carlsen og Gary Kasparov

Carlsen-klippet går viralt igjen og igjen – gav opp å stoppe delinga

Magnus Carlsen er eit internasjonalt fenomen, også utanfor sjakkverda. Spesielt eitt klipp går støtt og stadig som ei farsott i sosiale medium.

Siste nytt

 • Ryerson med utrolig soloscoring i sterk Dortmund-seier

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund vant 3-1 borte mot Hoffenheim fredag.

  Med det er også Dortmund oppe på en foreløpig tabelltopp før resten av den sjette runden fullføres i tysk Bundesliga. Dortmund står med 14 poeng (fire seirer og to uavgjorte) på seks kamper.

  Det var Niclas Füllkrug som sendte Dortmund i ledelsen i kampens 18. minutt, etter at han og Julian Brandt utnyttet en feil i Hoffenheim-forsvaret.

  Andrej Kramaric utlignet på straffe like etter, men på overtid i første omgang sendte Marco Reus Dortmund tilbake i ledelsen da han var først på en løs ball inne i feltet.

  Dortmunds Ramy Bensebaini fikk rødt kort 20 minutter før slutt, men istedenfor Hoffenheim-scoring, var det Julian Ryerson som punkterte kampen fire minutter på overtid.

  Lyngdølen vant ballen like utenfor egen 16-meter og klarte å gå hele veien, før han fra 10 meter trillet ballen mellom beina til Jonas Baumann i Hoffenheim-målet.

  – Det er et av de verste målene som er scoret av en nordmann noen gang, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

  – Han kommer til å huske det målet der resten av livet, sa Sundet videre.

  Fredagens kamp var Ryersons 100. i tysk Bundesliga. Det er nordmannens andre scoring for Dortmund etter overgangen i vinter.

  Julian Ryerson
  Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters
 • Magnus Carlsen misset på to matchballer – finaletap i Champions Chess Tour

  For første gang i år kom Magnus Carlsen til kort i en avgjørende tittelkamp i Champion Chess Tour. På veien kastet han bort to seiersmuligheter.

  Utfallet var svært overraskende. Maxime Vachier-Lagrave måtte vinne to finalekamper for å nekte Carlsen årets fjerde CCT-triumf, og den bragden greide franskmannen å utføre.

  I begge oppgjør vant han åpningspartiet med svarte brikker, og det var nøkkelen til fredagens suksess. I tillegg gjorde Carlsen flere grove feil.

  Nordmannen tapte den første finalekampen 1,5-2,5 i en serie på best av fire partier. Han spilte tre strake remis etter den skjeve starten.

  Nederlaget betød ikke slutten på Carlsens tittelsjanser. Han kom til superfinalen som ubeseiret, og det ga ham en fordel med to matchballer. Han utnyttet ikke noen av dem.

  Den andre finalekampen ble spilt som best av to. Carlsen måtte derfor vinne med svarte brikker for å utligne Vachier-Lagraves overtak. Det endte i stedet med nok et tapt parti. (NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Hovland skal spille med Åberg igjen - møter verdenseneren

  Viktor Hovland og Europa leder 6,5-1,5 etter første dag av Ryder Cup. Lørdag morgen fortsetter turneringen med foursomes.

  Der skal Hovland igjen spille med svenske Ludvig Åberg. De to slo den amerikanske duoen Max Homa og Brian Harman fredag formiddag.

  Lørdag er det verdensener Scottie Scheffler og tidligere verdensener Brooks Koepka som er motstanderne for den skandinaviske duoen.

  De andre foursome-kampene lørdag:

  Rory McIlroy og Tommy Fleetwood mot Jordan Spieth og Justin Thomas.

  Shane Lowry og Sepp Straka mot Max Homa og Brian Harman.

  Jon Rahm og Tyrrell Hatton mot Patrick Cantlay og Xander Schauffele.

  Hovland Åberg
  Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste