Hopp til innhold

Iversens nye trener med kraftig advarsel: – Sier han har funnet svar, for det er det han vil høre

Trond Nystad skal prøve å hjelpe Emil Iversen tilbake, men er fullstendig uenig i utgangspunktet til sin nye elev.

Iversen, Aune, Nystad

GODE HJELPERE: Pål Trøan Aune og Trond Nystad blir sentrale i Emil Iversens nye satsing.

Foto: Ragna Kristine Sandholt / NRK

At jeg skal bli god, det er hans ansvar. Det er veldig deilig å ha den byrden vekk, at det ikke er mitt ansvar lenger.

Det sa Emil Iversen om Trond Nystad, da han onsdag presenterte sitt nye støtteapparat. Slik forklarer Iversen hvorfor han kontaktet nettopp Nystad da han ble vraket fra landslaget:

– Han er dønn ærlig.

Og akkurat det fikk media umiddelbart se i praksis. For når Iversen sier at han i løpet av våren hadde funnet noen klare svar som ligger til grunn for veien videre, får han en kraftig advarsel fra Nystad:

Han som utøver sier han har funnet svar, for det er det han vil høre.

Trond Nystad

VIL HA NYSGJERRIGHET: Trener Trond Nystad.

Foto: Ragna Krsitine Sandholt / NRK

Selv har den tidligere landslagstreneren en annen tilnærming.

Vi leter etter nåla i høystakken. Det finnes ikke noen svar, vi vet ikke hva som egentlig har gått feil. Emil sier han har funnet noen svar, jeg vil heller si at vi har funnet noen spørsmål, sier Nystad.

– Jævlig dårlig

Han har derfor vært tydelig på hva som blir viktigst for Iversen på veien mot VM i Trondheim i 2025, som er det store målet for den nye satsingen.

Jeg har sagt at han må være nysgjerrig, og så må han forandre ting. Det tror jeg er det vanskeligste for oss mennesker, å forandre ting. Vi vil at resultatet skal forandre seg og vi vil at andre skal forandre seg, men vi vil ikke forandre oss selv. Så han må se seg selv i speilet og er nødt til å forandre ting, det tror jeg blir det vanskeligste for han, sier Nystad til NRK.

Hvordan ser du på Emil Iversen som skiløper nå?

Han er jævlig dårlig, sier han og smiler.

Nei, jævlig dårlig er han ikke. Vi skal huske på at han ble nummer 13 i VM. Det er mange som blir kjempefornøyd med å bli nummer 13 i VM. Emil Iversen blir misfornøyd når han bare blir nummer 13, for han vet at han har mye større potensial. Han kan vinne skirenn, han kan bli verdensmester, han har mål om å kjempe om medalje i Trondheim, så potensialet er enormt. Men han er et stykke unna det i dag.

– Stolt

Akkurat det er Emil Iversen selv enig i, selv om han sjokkerte seg selv med innsatsen på ei intervalløkt onsdag morgen. Han trente med Johannes Høsflot Klæbo, Didrik Tønseth, Sindre Bjørnestad Skar og Pål Trøan Aune, og gjorde seg på ingen måte bort.

Så møtte han innbudte journalister for å fortelle om det nye opplegget han har snekret sammen etter at han i april avslørte overfor NRK at han hadde blitt vraket fra landslaget.

Jeg er veldig stolt over å kunne presentere et veldig bra opplegg. Vi er ikke så mange løpere. Det er én løper, og han sitter her. Der er det litt tynt, men det er mye potensial i den løperen, sier Iversen fra podiet.

Trond Nystad blir trener. Kompis Pål Trøan Aune er også hentet inn, etter at han selv la opp som utøver.

– Han går inn som alt mulig-mann og sprintekspert. Han er sannsynligvis den beste skiløperen i verden som ikke satser på ski, sier Iversen.

Team Iversen

DET NYE TEAMET: Trond Nystad (f.v.), Gaute Iversen, Mats Iversen, Emil Iversen, Ole Morten Iversen og Pål Trøan Aune.

Foto: Ragna Kristine Sandholt / NRK

Familien stiller opp

Nestemann på lista er bror Mats.

– Mats er manager. Han får ikke inn så mye penger, men han bruker en del, påpeker Iversen, og oppnevner broren som mediekontakt.

Pappa Ole Morten Iversen skal også bidra.

– Han har vært landslagstrener før. Han er sportssjef, skal passe på hvor vi skal på samling og renn, og at budsjettet går opp.

Sistemann på lista er den andre broren, Gaute.

– Han er mental coach. Hans jobb er å holde humøret oppe, sier Emil Iversen, som også har hyret inn en lege, en skismører, noen fysioterapeuter og en kiropraktor.

En rekke sponsorer, med Grilstad i spissen, skal betale for satsingen.

Jeg har beholdt alle og fått en ny en. Det ser jeg på som en veldig tillitserklæring. Det er mange i Norge som ikke har trua på meg, men det er en del viktige som har trua, konstaterer han.

Målet er ski-VM i 2025. Planen og drømmen er at vi skal ende opp med en medalje der.

Jeg kunne ha gitt meg og funnet meg ei gravemaskin eller et eller annet å kose meg med, eller jobbet med mange andre ting, men jeg tror absolutt at jeg har mye i meg ennå, sier Iversen.

Klæbo og Iversen

SKAL TRENE SAMMEN: Johannes Høsflot Klæbo og Emil Iversen har begge VM på hjemmebane i Granåsen som det neste store målet.

Foto: RAGNA KRISTINE SANDHOLT / NRK

Klæbo-hjelp

Det samme tror Johannes Høsflot Klæbo.

Jeg tror det blir bra. Han virker motivert og gira på å legge ned en bra jobb. Så jeg tror han kommer til å komme tilbake der han har vært, sier Klæbo til NRK.

Verdens beste skiløper bekrefter overfor NRK at han kommer til å trene mye med Iversen, uten at de formelt sett skal tilhøre et felles lag.

Jeg blir en kompis og treningspartner. Vi kommer til å ha mange treningsturer sammen vi gjennom sommeren og høsten. Så kommer vi helt sikkert til å være på forskjellige plasser enkelte ganger, men når begge er i Trondheim, så tipper jeg det kan bli om ikke to økter om dagen sammen, så i hvert fall én av dem, sier Klæbo.

Emil Iversen under femmila i Planica

NEDTUR: Det endte med en 13. plass da Emil Iversen skulle forsvare VM-gullet sitt på femmila i Planica.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han mener Iversen kommer til å klare seg godt uten oppfølging fra landslaget og viser til økta som akkurat er gjennomført.

– Spør du han om hvordan denne økta var, så er den terningkast seks. Hadde det vært med flere fra lag, så hadde det kanskje gått litt for hardt. Det er totalbelastningen som er viktig, og det er der han nå får styre alt selv, og det tror jeg han kommer til å klare fint, sier Klæbo.

– Tar jeg medalje i Granåsen, så legger jeg opp fem minutter etterpå

Iversen opplevde sitt største øyeblikk som skiløper da han ble verdensmester på femmila i Oberstdorf i 2021 – et gull han vant etter at Klæbo ble diskvalifisert.

Les også Klæbo åpner opp etter disking: – Jeg må være ærlig. Det er mye frustrasjon og sinne

Klæbo diska

Etterpå har Klæbo sanket VM- og OL-medaljer på løpende bånd, mens Iversen har lagt bak seg to svært krevende sesonger.

Nå er Iversen han innstilt på å gjøre den beinharde jobben som skal til for å nå toppen igjen.

Emil Iversen lader opp til ny sesong etter bihuleoperasjon

PUST I BAKKEN: Operasjonen i bihulene plasserte Emil Iversen i sofaen i våres.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Kan man da gi seg med en medalje i Granåsen så vil jeg si at skikarrieren min har vært bedre enn hva jeg hadde drømt om da jeg var ung. Da glemmer vi de to drittårene her. Tar jeg medalje under VM i Granåsen, så legger jeg opp fem minutter etterpå.

– Driter i hva resten holder på med

Johannes Høsflot Klæbo har troen på kompisen:

Jeg tror han er ganske revansjelysten, og så blir det spennende å se. Nå har han et år med en mesterskapsfri sesong hvor han rett og slett kan finpusse opplegget sitt, og så blir det spennende å se hvilke resultater han får.

Fram mot VM på hjemmebane skal de to kjøre hvert sitt opplegg utenfor landslaget, med noen felles treffpunkter på trening. Emil Iversen er veldig komfortabel med akkurat det.

Nå driter jeg i hva resten holder på med. De får bare trene, men jeg skal gjøre det jeg har trua på nå. Litt endringer blir det, så klart, men jeg føler veldig at jeg er på mitt eget spor, sier han til NRK.

Siste nytt

  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP
  • Fenomenet Wembanyama enstemmig valgt til årets rookie i NBA

    Victor Wembanyama levde opp til de enorme forventningene i debutsesongen i NBA. Han ble enstemmig valgt til årets rookie.

    Det franske fenomenet ble oppført på førsteplass på samtlige 99 stemmesedler. Selv om han spilte for et dårlig lag (San Antonio Spurs, som vant bare 22 kamper), leverte han prestasjoner som ikke er sett før.

    Wembanyama endte med snitt på 21,4 poeng, 10,6 returer, 3,9 assist, 3,6 blokkerte skudd og 1,2 ballerobring per kamp. Ingen spiller har i sin første sesong hatt så gode tall i alle de kategoriene.

    Phoenix Suns forward Kevin Durant fouls San Antonio Spurs center Victor Wembanyama
    Foto: AP
  • Træen måtte bryte Giro d'Italia – Milan endelig til topps

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen. Jonathan Milan vant tirsdagens etappe.

    Siden hans forrige seier i Giroen, hadde Milan fem 2.-plasser før triumfen endelig kom i tirsdagens spurt. Italieneren vant etappen foran Kaden Groves og Phil Bauhaus.

    – Etter fem 2.-plasser er det lett å unna ham denne seieren, utbrøt Discovery-kommentator Theis Magelssen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting som følge av lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    – Jeg må dessverre fortelle at jeg bryter Giroen. Smertene ble for store, og det var ikke fornuftig å fortsette. Jeg synes det er veldig kjipt å måtte gi meg, men nå skal jeg hjem og restituere og fokusere på resten av sesongen, sier Træen i en video Bahrain-Victorious har publisert på X.

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal