Hopp til innhold

Else Marthe Sørlie Lybekk - Bautaen

Ifølge NRK-Sportens håndballorakel Unni Anisdahl er Sørlie Lybekk en bauta for det norske landslaget, både på og utenfor banen.

Else-Marethe Sørli Lybekk i aksjon under VM i 2007.

Else-Marethe Sørli Lybekk i aksjon under VM i 2007.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Jeg er fra landet og der er folk vant til å stå fram!

Det gikk hardt for seg i familen Sørlie under oppveksten. Med to håndballinteresserte søstre dreide mye seg om den lille ballen.

Else Marthe har spilt sammen med søsteren Ragnhild i Leipzig, mens Annette har gitt seg.

Kapteinsemne

Else Marthe har aldri kviet seg for å ta ansvar. Fra tidlig av har hun likt å være leder, det har også landslagstrener Marit Breivik satt pris på.

En ung Else-Marthe Sørlie (før hun giftet seg til Lybekk) før OL i 2000.

En ung Else-Marthe Sørlie (før hun giftet seg til Lybekk) før OL i 2000.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Det ser ut til at du har rett i forhold til bauta-sammenligningen, Unni!

Også utenfor banen gjør hun sakene sine bra. Hun har allerede to bachelor-grader i psykologi og informasjons og samfunnskontakt. Og for tiden holder hun på med en master i organisasjon og ledelse!

Debut i 1997

Sørlie Lybekk er en av de store veteranene på landslaget. Det er faktisk bare Heidi Tjugum og Tonje Larsen som har vært med lenger.

Hun debuterte den 2. november 1997 mot Tyskland i en kamp som endte uavgjort 23-23.

Den 29. mars i år rundet hun 200 landskamper i oppgjøret mot Brasil som Norge overraskende tapte med ett mål.

Men selv om hun tilhører den eksklusive veterangruppen er det bare hyggelig å omgås "ungjentene" på landslaget.

- Vi er en stor venninnegjeng med utrolig flotte jenter som har masse å prate om, forsikrer Else Marthe oss om.

Hun legger også vekt på at det er utrolig viktig siden de skal være sammen i flere måneder før og under OL i Beijing.

Urettferdig vraking

Etter mange år som nøkkelspiller fikk hun en nedtur før EM i Ungarn i 2004.

Den siste plassen i troppen gikk til Isabel Blanco. Men Blanco ble skadet og Sørlie Lybekk ble hentet ned til turneringen.

Der ble det kun plass til litt oppvarming og tribunesliting mens jentene ute på banen tok hjem gullet. I 2004 og 2005 ble det kun 7 kamper, en tid hun ser tilbake på med blandede følelser.

- Det var rart å ikke være en del av landslaget når man hadde vært det i så mange år. Det føltes urettferdig, men det er jo vanskelig å være objektiv. Samtidig hadde jeg en veldig fin tid på klubben da jeg var utenfor landslaget, og det har hjulpet meg til å lade batteriene, konstaterer strekspilleren.

Mange tilbud

Nå er uansett karrieren i utlandet slutt, i hvert fall i denne omgang.

Gamleklubben Nordstrand satser, og det har 29-åringen lyst til å være med på.

Hun har spilt med stor suksess i tyske Leipzig siden 2003, og selv om det ikke har manglet på tilbud fra andre klubber i både Norge, Danmark og Tyskland, er det Nordstrand som får glede av bautaen de neste sesongene.

- Else-Marthe har status i gruppa. Hun har et klart hode i alle situasjoner og er veldig klar i sine holdninger til det å være i et lag. Else-Marthe passer veldig godt som kaptein, er sjefens beskrivelse av 29-åringen.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Atlético Madrid fikk opphevet rasismestraff

    Den spanske fotballklubben Atletico Madrid slipper å delvis stenge egen arena samt betale en bot for rasistisk oppførsel av egne supportere.

    Torsdag valgte Det spanske fotballforbundet å godta anken Atletico hadde inngitt mot straffen klubben ble ilagt for en tid tilbake. Til grunn for sanksjonene lå rasisme rettet mot Athletic Bilbao-vingen Nico Williams.

    Atletico ble opprinnelig beordret til å delvis stenge egen hjemmearena i to La Liga-kamper, samt betale en større bot, for Williams-episodene. Vingen skal ha blitt møtt med apelyder under en kamp i forrige måned.

    Forbundet peker på Atleticos «aktive samarbeid» som grunn til at straffen nå legges bort. (NTB)

    84_5MnFD41w
    Foto: Reuters
  • Lahti får «låne» den klassiske Kollen-femmila – første gang på 40 år

    Det blir ingen prestisjefylt Kollen-femmil for langrennsstjernene i 2025. I stedet får Lahti arrangere en 50 kilometer i verdenscupen to uker etter VM i Granåsen.

    Det ble endelig vedtatt på denne ukens møte i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) i slovenske Portoroz.

    Verdenscuprennene i langrenn i Holmenkollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet. I stedet for femmil blir det distanserenn over 10 og 20 kilometer.

    Årsaken er at mesterskapet i Granåsen avsluttes med femmil for begge kjønn. Med det som bakteppe har langrennstoppene i FIS besluttet at det ikke vil være fornuftig med en ny femmil kun én uke etter i Holmenkollen.

    I stedet er det funnet plass til distansen når sirkuset forflytter seg videre til Lahti to uker etter VM. Femmila i Lahti går dermed søndag 23. mars.

    (NTB)

    jm3C-4cNNLY
    Foto: NTB
  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal