Hopp til innhold

Her er Ekstremsportvekos mest ekstreme

De hopper fra fly uten fallskjerm, setter utfor skyhøye fossefall og kjører i 100 kilometer i timen på smale brett. Sjekk hvem NRK-ekspertene mener er de villeste utøverne under Ekstremsportveko.

veko

Kajakkpadling, longboard og basehopp er bare noen av de utallige ekstremsportene som utøves på Voss denne uken. (Alle foto: NRK)

ekspert

Anne Rimmen og Thomas Lerdahl har jobbet med Ekstremsportveko på Voss i en årrekke. (Foto: Marius Arnesen)

Under Ekstremsportveko på Voss får man hvert år demonstrert hvor langt enkelte er villige til å tøye grensene for hva som er mulig i samspillet mellom menneske og natur.

Årets utgave av «veko» startet søndag. I den anledning har NRKs kommentator Thomas Lerdahl og programleder Anne Rimmen plukket ut utøverne de mener er de mest ekstreme som deltar.

Gary Connery, basehopp

Det knyttes store forventninger til Gary Connerys visitt til Voss. I miljøet blir han regnet som en legende.

Briten er nemlig den eneste i verden som har gjort følgende: hoppet fra et fly (halvannen kilometer over bakken) kun iført vingedrakt - altså uten fallskjerm - og deretter landet i en haug med pappesker.

Stuntet kan du se her (ekstern lenke).

– Noen vil si det er galskap, men faktum er at han har tatt basehopping og hopping med vingedrakt til et helt nytt nivå. Han presser grensene for hva som er mulig, sier Lerdahl.

BRITAIN/ Stuntman Gary Connery wearing a specially developed wingsuit prepares to land among some cardboard boxes in Henley-on-Thames

Gary Connery fotografert like før landing under hans mest kjente stunt. Vennene måtte lete etter ham inne i den gigantiske haugen av esker, men Connery kom til slutt ut - uskadd og med et stort glis.

Foto: EDDIE KEOGH / Reuters

Jokke Sommer, basehopp

Mange husker kanskje Sommer fra NRK-programmet «Oppdrag Sognefjorden». Det var også under innspillingen han utførte sitt mest kjente stunt.

Iført vingedrakt fløy han bare et par meter over bakken ned fjellsiden, og sneiet omtrent hodene på de andre deltakerne som sto på en fjellhylle og så på.

Stuntet kan du se i denne videoen (artikkelen fortsetter under):

Jokke Sommer - gal basehopper

Jokke Sommers legendariske hopp under Oppdrag Sognefjorden.

– Jokke er besatt av detaljer. Når han er så grundig gir det også rom for å presse grensene som få andre klarer. Han leter etter muligheter overalt. Da får man øyeblikk som under «Oppdrag Sognefjorden». Jokke er en mann som tar pusten fra de fleste, selv folk i miljøet, sier Lerdahl.

– Han er gal. Jeg tror og håper han har kontroll på det han driver med, sier Rimmen.

Thorbjørn Sunde, longboard

Sunde er rangert som verdens beste longboardkjører. På det smale brettet forsøker han å komme opp i hastigheter på rundt 100 kilometer i timen nedover bratte veier, enten det er biler på dem eller ikke.

– Han er annerledes enn de andre. Han leter etter leken i alt han foretar seg, men har samtidig et vinnerinstinkt som gjør ham til en sterk konkurransemann, sier Lerdahl.

– Longboard ser ut som et skateboard, men er litt lenger. På forhånd tenker nok de fleste at det ikke ser spesielt ekstremt ut. Men når man står der og ser hvor fort de kjører, uansett om det er i svinger, på våt asfalt eller gjerne med biler rundt, da får man seg en overraskelse, mener Rimmen.

Video 32ac4166-0dd9-4816-a0de-09948f293f76.gif

Se Thorbjørn Sunde og andre longboardere.

Mariann Sæther, padling

Sæther har representert Norge i ni VM og utallige internasjonale konkurranser. Hun reiser verden rundt og utforsker hele tiden nye steder å padle. Hun velger ofte steder der andre utøvere viker unna, selv de mannlige.

Sæther er blant annet en av få kvinner som har satt utfor fossefallet Tomata One.

– Hun er verdens beste kvinnelige padler, men her står også mange av de gode gutta i skyggen. Hun er offensiv og padler stryk ingen andre jenter gjør, og få andre gutter. Kort og godt blant Norges tøffeste damer, sier Lerdahl.

– Hun er helt rå til det hun driver med. Jeg er en pyse og tenker jeg aldri i verden kunne gjort det hun gjør. Men det tror jeg jammen mange av konkurrentene hennes tenker også, sier Rimmen.

Mariann Sæther er en kayak padler i verdensklasse. Her utfordrer hun et stup, få i verden tør å prøve.

Se videoreportasje med Mariann Sæther!

Scott Palmer, fallskjerm og mye annet

Palmer er en altmuligmann innenfor ekstremsport. Mest kjent er han fra deltagelsen i MTV-programmet «Jackass», hvor han gjorde flere uforglemmelige stunt.

Blant annet da han kastet seg ut av et fly uten fallskjerm og ble plukket opp av en annen fallskjermhopper i luften.

Du kan se video av stuntet her (ekstern lenke).

– Han er en karakter fra Jackass, og det sier jo sitt om hvilken type vi har med å gjøre. Med sånne stunts vet ingen hva han finner på neste gang, sier Lerdahl.

Siste nytt

  • Gåskjenn imponerte igjen i Vueltaen

    Ingvild Gåskjenn imponerte igjen og tråkket inn til 11.-plass på den tøffe etappen i kvinnenes Vuelta a España fredag.

    Hun hang med tetgruppen helt til bare et par kilometer gjensto av den siste bratte stigningen. Da ble det for tøft å matche tempoet til de beste, men hun kom i mål ett minutt etter etappevinner Évita Muzic.

    Den franske 24-åringen var den eneste som greide å følge nederlandske Demi Vollering i den røde ledertrøya, og hun passerte henne også på de siste metrene.

    Vollering økte med sin 2.-plass forspranget til sine nærmeste rivaler i sammendraget. Før de to siste etappene er hun 56 sekunder foran italienske Elisa Longo Borghini.

    Gåskjenn er beste norske på 15.-plass, 5.13 minutt bak lederen.

    fOJ3-7Dfrfg
    Foto: NTB
  • Foden og Shaw vant journalistpris – Ødegaard og Terland i topp seks

    Manchester City-spillerne Phil Foden og Khadija Shaw er av fotballjournalistforeningen (FWA) kåret til sesongens spillere i engelsk fotball.

    Foden fikk 42 prosent av stemmene i avstemningen om årets mannlige spiller. Han vant foran Arsenal-spiller Declan Rice og lagkamerat Rodri. Martin Ødegaard endte på fjerdeplass.

    Det er tredje gang på de fire siste årene at prisen går til en City-spiller. Erling Braut Haaland vant i fjor og Ruben Dias i 2021.

    Elisabeth Terland ble beste norske kvinne på femteplass. Hun har hatt en meget god sesong for Brighton. (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Klart tap for Mol/Berntsen – får avgjørende kamp om plass i cupspillet

    Sandvolleyballduoen Hendrik Mol og Mathias Berntsen tapte klart for de brasilianske hjemmefavorittene George og Andre i verdenstouren i Brasilia fredag.

    Det var deres andre strake tap i gruppespillet etter at de kvalifiserte seg til hovedturneringen ved å vinne to kamper onsdag.

    Natt til lørdag norsk tid spiller den norske duoen mot amerikanske Miles Partain og Andy Benesh i en kamp der vinneren går til cupspillet. Det innebærer plass i første utslagsrunde lørdag.

    Norges stjerneduo Anders Mol og Christian Sørum mister både denne og flere andre turneringer etter at Mol brakk beinet under trening i mars. (NTB)

    VM i beachvolleyball i Mexico
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal