Hopp til innhold

EFTA-svar drøyer i Kristoffersen-saken – utfallet kan få konsekvenser for idretten

Rettssaken mellom Henrik Kristoffersen (24) og Norges Skiforbund kan få så store konsekvenser at flere regjeringer engasjerer seg i saken.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Pressetreff Slalåm.

VENTER: Sesongen starter bare om få timer, men svaret fra EFTA-domstolen lar vente på seg.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

24-åringen venter fortsatt på uttalelsen fra domstolen til EFTA (Det europeiske frihandelsforbund).

EFTA-rådet kan bli helt avgjørende for utfallet i rettssaken mellom Kristoffersen og skiforbundet, som er berammet etter sesongen.

NRK får opplyst fra EFTA-domstolen at saken er blitt så stor og omfattende at de bruker uvanlig lang tid på å komme til en konklusjon. Der normal behandlingstid er cirka tre måneder, er Kristoffersen-konklusjonen nå inne i den sjuende måneden. Etter det NRK erfarer ventes en konklusjon i løpet av november.

– Et viktig regelverk er til prøving

Bakgrunnen for konflikten er at Kristoffersen ønsker å plassere logoen til sin private sponsor Red Bull på hjelmen. Det har Norges Skiforbund nektet alpinisten, siden den plassen allerede er solgt til landslagets offisielle sponsor Telenor.

Det mener Kristoffersen er i strid med direktivet om tjenestefrihet innenfor EØS-området – det såkalte tjenestedirektivet.

Sweden Alpine Skiing World Cup

KJERNEN: Det er sponsorplassen på Kristoffersens hjelm som er kjernen til konflikten. Plassen har Norges Skiforbund solgt til Telenor. Kristoffersen ønsker at hans private sponsor Red Bull skal ha den respektive plassen.

Foto: Marco Trovati / AP

Han har derfor saksøkt Norges Skiforbund for 15 millioner kroner.

Partene har allerede møtt hverandre i Oslo tingrett, hvor tingretten ba EFTA-domstolen om råd i saken.

Den norske regjeringen har allerede gitt innlegg til domstolen, og der er standpunktet at man støtter argumentene til Norges Skiforbund i saken.

– Norges syn er at EØS-avtalen, eller tjenestedirektivet, ikke forbyr en sånn regel som Norges Skiforbund har i denne saken og som forbyr Kristoffersen å ha en Red Bull-logo på hjelmen sin, sier advokat Torje Sunde hos Regjeringsadvokaten.

– Det er et viktig regelverk som er til prøving i saken. Tjenestedirektivet er helt sentralt for tjenesteytere i Europa, og det ønsker vi å ha en mening om. Dette berører også en spesiell finansieringsmodell som er helt spesiell for norsk idrett, nemlig at rettigheter til sponsoravtaler forvaltes sentralt og ikke av utøverne. Det skal komme særforbundene til gode, man skal drifte landslagene og man skal rekruttere nye personer til idretter, utdyper Sunde.

Spørsmålene som saken reiser, er interessante for flere. Det er totalt åtte innlegg for EFTA-domstolen, deriblant fra den svenske og den nederlandske regjeringen, opplyser Sunde.

– Det finnes ulike måter å drifte et idrettsforbund på, men den nordiske modellen, den som er tuftet på et solidaritetsprinsipp blant utøverne og at inntektene skal komme alle til gode – det prinsippet er viktig, mener Sunde.

– I verste fall må man tenke helt annerledes

Da NRK møtte Kristoffersen fredag, hadde han med seg en Red Bull-flaske på pressetreffet, mens capsen bar logoen til Telenor.

Alpinstjernen ønsket ikke å svare på noen spørsmål angående rettssaken overhodet.

Advokat Anne-Lise Rolland i Norges Skiforbund forklarer at det er idretten som eier alle markedsføringsplasser på hodeplagg og klær. På drikkeflasken har skiforbundet godkjent at Kristoffersen kan fremme sin private sponsor.

– For at flest mulig kan være med på landslag har grenen ansvar for sin egen økonomi. Den aktuelle plassen på hjelmen er solgt til en grensponsor, så den er rett og slett ikke ledig, sier Rolland.

Red Bull-saken i Oslo Tingrett.

I RETTEN: Lars Kristoffersen, Henriks far, hilser på advokat for Norges Skiforbund Anne-Lise Rolland da saken var oppe i Oslo tingrett i 2016.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Utfallet av saken kan potensielt føre til store endringer også utover rammene til Norges Skiforbund.

Hva vil det bety hvis skiforbundet taper saken?

– Det kommer litt an på hvilken måte man taper og hva som er begrunnelsen. I verste fall kan det være man må tenke helt annerledes i forhold til finansiering av norsk idrett, sier Rolland.

Den svenske og nederlandske regjeringen har kommet med sine innlegg i saken, men Rolland presiserer at EFTA-domstolen har blitt bedt om svar fra Oslo tingrett på en begrenset del av saken, nemlig regelen om fri bevegelse av tjenester.

– Svarene i saken tyder på at også de har tenkt at dette gjelder den generelle retten til å inngå sponsoravtaler og idrettens muligheter til å nekte utøver å inngå sponsoravtaler. Det er selvfølgelig et mye bredere tema enn det denne konkrete saken handler om, nemlig at han ikke får selge den markedsføringsplassen. Jeg tror det er derfor saken har fått et så stort engasjement, sier Rolland.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal