NRK Meny
Normal

Henrik Kristoffersen får ta dette merket inn for EU

Rettssaken mellom Lars Kristoffersen og Norges skiforbund skrus til enda et hakk. Tingretten har bedt om hjelp fra EFTA-domstolen.

SPO-WIT-SKI-2017-AUDI-FIS-SKI-WORLD-CUP-FINALS---LADIES'-&-MENS' 2017 Audi FIS Ski World Cup Finals - Ladies' & Mens' Slalom

FÅR BRINGE DETTE MERKET I EUROPA: Alpinisten Henrik Kristoffersen har vært en rettsstrid med Norges Skiforbund i flere år om retten til å bruke egen sponsor. Det skal EU-jurister nå behandle.

Foto: EZRA SHAW / AFP

I dag fikk NRK tilgang til ei rettsbok som viser at tingrettsdommeren i saken har bedt om bistand fra EFTA-domstolen, organet som avgjør saker som angår tolkning av EØS-regler.

Det er en liten seier for Kristoffersen, som har bedt om at domstolen tok saken dit.

– Det har vært et ønske fra oss å ta den dit, ja, sier far og manager Lars Kristoffersen til NRK.no.

Ettersom Norge er med i EØS-samarbeidet, har tingretten rett til å stille EFTA-domstolen spørsmål om tolkningen av EØS-reglene. Der skal EU-jurister sette seg inn i Kristoffersens sak, og en uttalelse herfra vil kunne ha stor innvirkning på alpinistens sak.

LES OGSÅ: Kjenner om Kristoffersen: – Han har en god sak

– Skiforbundet eier merket

Kjernen i saken er sponsorplassen midt foran på hjelmen til Kristoffersen. Kristoffersen har ønsket å selge den til sine private sponsorer, energidrikken Red Bull, men han har fått nei fra Skiforbundet, som har solgt den videre til Telenor.

Det mener Kristoffersen-leiren er i strid med direktivet om tjenestefrihet innenfor EØS-området - det såkalte tjenestedirektivet.

– NSF mener at skiforbundet eier rettigheten til å selge denne sponsorplassen foran på hjelmen, og i tråd med det har NSF solgt den til Telenor. Vi mener at det ikke er noen restriksjon på hans tjenestefrihet at han ikke kan selge den én gang til, sier Norges skiforbunds advokat Per Andreas Bjørkan til NRK.

Partene forbereder nå spørsmål de skal sende til EFTA.

LES OGSÅ: Kristoffersen i forsoningsmøte med landslaget

Siste nytt

 • Torsdagens utfortrening også avlyst

  Torsdagens planlagte gjennomkjøring av utforløypa i Lake Louise måtte avlyses. Arrangøren vil spare på traseen til helgens øvelser. Også onsdag ble utfortreningen avlyst fordi snøen som falt tidligere i uken hadde gjort traseen for bløt.

  jansrud
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • FIS lar russerne gå verdenscup

  De seks russiske langrennsløperne som er livstidsutestengt fra OL av IOC, får gå verdenscupåpningen i Ruka i helgen. FIS' dopingpanel vil avvente bevismateriale fra IOC før det eventuelt ønsker å utestenge utøverne, skriver de i en pressemelding.

  Belog og Legkov
  Foto: Pierre Teyssot / Afp
 • Bekreftet: Thoresen til Russland

  Storhamar bekrefter på sine nettsider at Patrick Thoresen vender tilbake til SKA St. Petersburg i KHL. – Vi ønsker Patrick masse lykke til i jakten på sitt 3. Gagarin cup-trofe, skriver klubben. Han spiller sin siste kamp for Storhamar på søndag.

  Hockey Classic: GET-Ligaen: Lillehammer - Storhamar
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 Europa League: Rosenborg - Real Sociedad