Hopp til innhold

Dopingjeger Lereim: – Det har tatt altfor lang tid

Inggard Lereim mener Den internasjonale olympiske komité (IOC) burde retestet OL-prøver for lenge siden, men er samtidig lettet over at det nå skjer.

Lereim

ERFAREN: Inggard Lereim har jobbet med å avsløre juksemakere i en årrekke.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Solheim

FORNØYD: Anders Solheim i Antidoping Norge.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Nå er forsikringene om retestingen mer konkret og tidfestet. Vi har noen spennende uker i vente, sier Lereim til NRK.

IOC avslørte tirsdag at 31 utøvere fra seks forskjellige idretter og tolv ulike land er tatt for dopingmisbruk under Beijing-OL i 2008 etter reanalysering.

Flere risikerer startnekt under Rio-OL i sommer.

Tar utgangspunkt i aktuelle utøvere

Samtidig skal haugevis av prøver fra London (2012) og Sotsji (2014) også analyseres.

Lereim peker imidlertid at de samme lovnadene er blitt gjort med Torino-OL (2006) – uten at resultatene ligger på bordet.

– Jeg synes det har tatt altfor lang tid, men nå ser de ut til å realisere det. Vi får håpe det skjer i god tid før Rio slik at man får en skikkelig reaksjon, sier Lereim.

Anders Solheim i Antidoping Norge har akkurat lest IOCs pressemelding når NRK ringer. Han applauderer tiltakene.

– Jeg synes det er flott at de reanalyserer fra tidligere OL og tar hensyn til OL-et som kommer. De tar jo utgangspunkt i de som er aktuelle for Rio, sier Solheim.

– Mange bør være spente

Han mener det aller viktigste IOC kan gjøre fremover er å styrke etterforskingen og undersøkelsene utover testingen.

Tidligere WADA-president Dick Pound ledet en uavhengig kommisjon som avslørte omfattende og organisert doping i Russland i november.

Forrige uke hevdet den tidligere russiske antidopingsjefen Grigorij Rodtsjenkov at minst 15 av landets medaljevinnere dopet seg under Sotsji-OL.

Stormakten er utestengt fra alle internasjonale friidrettsarrangementer, men den endelige avgjørelsen om utestengelse fra Rio-OL kommer først i midten av juni.

– Denne etterforskingen må ha førsteprioritet fordi det gir mulighet til å avdekke doping du ikke kan avdekke gjennom urin- eller blodprøver, sier Solheim.

I motsetning til Lereim peker Solheim på at det ofte er naturlige grunner til at reanalyseringen kan ta tid.

Testmetodene utvikler seg stadig.

– Nå retester de med tanke på Rio-OL. Jeg synes det høres ut som en fornuftig prioritering, sier Solheim.

– Mange bør være spente. Jeg er glad for at det varsles reanalyse av Sotsji-OL konkret og ikke bare Beijing, sier Lereim.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal