Dommer står frem – føler seg mobbet av Edvartsen

FIFA-dommer Reidar Gundersen går hardt ut mot måten Svein-Erik Edvartsen har behandlet ham og andre dommerkolleger på. Gundersen og en anonym kollega sier de har blitt mobbet, trakassert og skjelt ut av Edvartsen.

FIFA-dommer Reidar Gundersen snakker ut

STÅR FREM: FIFA-dommer Reidar Gundersen forteller om hendelser hvor Svein-Erik Edvartsen har skjelt han ut foran andre dommerkolleger. I tillegg legger Gundersen frem SMS-korrespondanse mellom han og Edvartsen.

Konflikten mellom Svein-Erik Edvartsen og de øvrige toppdommerne tar en ny vending.

Fredag står Reidar Gundersen, FIFA-dommer og assistent i eliteserien, fram og forteller sin historie i Edvartsen-saken.

– Mobbing, trakassering, uthenging, utfrysing. Det er dette saken handler om, sier en tydelig preget Gundersen til NRK.

Svein-Erik Edvartsen

I HARDT VÆR: Svein-Erik Edvartsen.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

I kjølvannet av Edvartsen-konflikten har det tidligere kommet frem at flere dommere har følt seg mobbet av den profilerte dommeren. Reidar Gundersen er den første som står fram.

Han erkjenner at dette er et «siste rop om hjelp».

– Det har gått for langt. Jeg kan ikke skjønne at hensynet til én person skal gå foran alle andre. Jeg kan ikke fatte og begripe det, sier Gundersen, som er tydelig på at Edvartsen ikke bør få dømme igjen.

Hva gjør du om NFF ikke tar grep?

– Da legger jeg opp.

Gjennom sin advokat John Christian Elden sier Svein-Erik Edvartsen at han ikke kjenner seg igjen i det Gundersen forteller.

– Edvartsen kjenner seg ikke igjen i kritikken, og finner det underlig at den kommer nå når det ikke engang ble hevdet på dommermøtet sist torsdag eller tidligere, etter at de sist gang hadde kontakt i 2015. Hvis noen mener Edvartsen bør skifte adferd, er et minimum å forvente at det tas opp direkte med han, og ikke gjennom media flere år senere. Han er både en ydmyk og lærenem person, men som setter dommergjerningen svært høy, sier Edvartsen via sin advokat.

 • Les hele tilsvaret fra Svein-Erik Edvartsen nederst i artikkelen!

Hevder han fikk sparken av Edvartsen

Gundersen forteller om hendelser hvor Svein-Erik Edvartsen skal skjelt han ut i kampsituasjon og senere foran andre dommerkolleger. Han forteller også om flere SMS-er der han skal ha fått beskjed «om å bytte jobb, slutte som assistentdommer i Fifa og melde forfall til kamper.»

Dommeren sier at han også fikk kritikk for å ikke svare Edvartsen tidsnok på SMS og på sosiale medier.

Gundersen og Edvartsen var lenge i ett team, før han i 2015 fikk beskjed om at han var ute:

Reidar Gundersen

FØLER SEG MOBBET: Reidar Gundersen var lenge i samme dommerteam som Edvartsen.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

– Vi hadde et møte i teamet hvor han rett og slett sa det rett ut: «Du er ikke en del av teamet mitt resten av denne sesongen her og heller ikke i fremtiden. Du kommer aldri til å gå på linja med meg igjen». Det var den beskjeden jeg fikk, sier Gundersen.

Han mener det har vært tøffest å se andre kolleger få samme behandling av Edvartsen.

– For min del gikk det gikk det på «bytt jobb, slutt i jobben, meld forfall». Jeg har fått lese at andre har fått andre meldinger. Det er vondt, og det er sårende. Det vondeste er å se kollegene som har blitt utsatt for det. Å være vitne til at kollegaen din blir skjelt ut i garderoben fordi de har gjort en feil, under dekke av åpenhet, takhøyde og ærlighet. Når du prøver å holde konstruktiv dialog på saken og blir avfeid, sier FIFA-dommeren og legger til:

–​ Du må utvise et minimum av respekt, ikke minst i et team. Det er greit det skal være takhøyde, åpenhet og ærlighet, men du kan ikke si hva du vil når du vil og hvordan du vil uten å ta den minste selvkritikk eller være ydmyk.

– Har du noen gang konfrontert Edvartsen?

– Nei, det turte jeg ikke, svarer Gundersen.

– Hvorfor ikke?

– Frykt.

– For hva?

– Frykt for represalier eller konsekvenser. Det er litt vanskelig å forklare – man vet ikke alltid hva man frykter. Du kjenner det bare at det er et ubehag. Han er aktiv på sosiale medier og du vet ikke hva som kommer ut – hva han sier til kollegene dine og hvordan de reagerer.

Får støtte av anonym kollega

Gundersen får støtte av en dommerkollega, som ønsker å være anonym.

– Jeg opplevde i 2015 og 2016 å bli utsatt for det jeg mener er mobbing og trakassering av Svein-Erik Edvartsen ved flere anledninger, skriver han i et brev, som er sendt til flere medier og Norges Fotballforbund.

Han var en av dommerne som gikk ut med sin historie under oppvaskmøtet på Gardermoen i forrige uke.

– Jeg har blitt trykket ned av en person jeg har sett opp til i flere år, i form av nedsettende og trakasserende SMS-er og meldinger på sosiale medier. Dette påvirket min selvtillit og spesielt i vårsesongen 2016 gikk dette også utover prestasjoner i kampene. Jeg opplevde at Svein-Erik Edvartsen, som en erfaren dommer, klarte å misbruke den tilliten jeg hadde til han, forteller assistentdommeren.

Tekst-meldinger

MELDINGER: NRK har fått tilgang til denne samtalen mellom Edvartsen og den anonyme toppdommeren.

Foto: Skjermdump

Slik svarer Edvartsen

Via sin advokat sier Svein-Erik Edvartsen følgende i sakens anledning:

«Edvartsen noterer at det tilfeldigvis kommer identisk sak i NRK, VG og TV 2 i dag med en drittpakke som skal gjelde et forhold om dømming før 2015.

Edvartsen bekrefter at han stiller store faglige krav, særlig når det dømmes i internasjonal fotball. Det er også derfor han er rangert som nummer 2 i Norge. Tonen er til tider både røff og direkte.

Fotballdømming på topp nasjonalt og internasjonalt nivå krever mye – og ikke minst klare prioriteringer. For å lykkes på toppnivå må fotballdømming alltid prioriteres. Når det er snakk om internasjonale kamper, visste de alltid at Edvartsens team ville få to kamper ila. sommerferien.

John Christian Elden

ADVOKAT: Svein-Erik Edvartsen svarer på kritikken via sin advokat John Christian Elden.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

De visste tidlig hvilke datoer som måtte sperres til fotball. Til tross for dette, booket Gundersen ferie på de samme datoene. Dette satte teamet for øvrig i krevende situasjoner. Dersom Gundersen føler seg mobbet, er det beklagelig og det har aldri vært Edvartsens hensikt.

Det er dog merkelig at påstanden kommer to år etter at han har dømt med Gundersen. Gundersen dømte 9 kamper med Edvartsen i 2014 og 5 kamper i 2015 i Tippeligaen. Gundersen dømte ingen kamper med han i 2016 verken nasjonalt eller internasjonalt. Gundersen dømte heller ingen internasjonale kamper med han i 2015. 21/6-15 var sist gang Edvartsen dømte med Gundersen.

Etter dette vraket NFFs dommersjef Terje Hauge han fra Edvartsens team. Dommersjefen har som kjent vært meget klar på at det er han alene som skal bestemme hvem som skal få være dommer eller assistentdommer i den enkelte team, og at han ikke finner seg i innblanding fra dommerne.

Edvartsen kjenner seg ikke igjen i kritikken, og finner det underlig at den kommer nå når det ikke engang ble hevdet på dommermøtet sist torsdag eller tidligere, etter at de sist gang hadde kontakt i 2015. Hvis noen mener Edvartsen bør skifte adferd, er et minimum å forvente at det tas opp direkte med han, og ikke gjennom media flere år senere. Han er både en ydmyk og lærenem person, men som setter dommergjerningen svært høyt.»

Siste nytt

 • Kristoffs lagkamerat vant

  Davide Formolo fra UAE Team Emirates vant tredje etappe av Criterium Dauphine. Han vant 33 sekunder foran sammenlagtleder Primoz Roglic, som økte ledelsen i sammendraget.

  Ingen av de norske hevdet seg i toppen.

  Davide Formolo
  Foto: Justin Setterfield / AFP
 • Cup-avgjørelse tas senest september

  Fredag var det generalstyremøte hos Norges Fotballforbund hvor blant annet cupen for herrer og kvinner ble diskutert.

  Generalsekretær Pål Bjerketvedt forteller til NRK at det vil bli tatt en endelig avgjørelse i løpet av månedsskiftet august/september.

  Utfordringen forbundet står overfor er det tette kampprogrammet kommende sesong. I tillegg er det ikke klarhet i hvilke kampdager som er aktuelle. Det er på grunn av manglende info fra det europeiske forbundet (UEFA) med tanke på internasjonale turneringer.

  Generalsekretæren presiserer at det vil bli en amputert variant av cupen dersom forbundet velger å gjennomføre den.

  Kongepokalen, fotball
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Suksesstrener tar over England

  Nederlandske Sarina Wiegman blir ny sjef for de engelske landslagsdamene fra 2021.

  Wiegman, som har tatt Nederland til EM-gull i 2017 og VM-sølv i fjor leder Nederland i neste års OL før hun byter jobb.

  – Sarina var vårt førstevalg. Hun passer perfekt inn i den kulturen vi har, noe som er helt avgjørende når man skal bygge et vinnerlag, sier Sue Campbell i det engelske fotballforbundet.

  Sarina Wiegman
  Foto: Bernadett Szabo / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal