Hopp til innhold

Dommer står frem – føler seg mobbet av Edvartsen

FIFA-dommer Reidar Gundersen går hardt ut mot måten Svein-Erik Edvartsen har behandlet ham og andre dommerkolleger på. Gundersen og en anonym kollega sier de har blitt mobbet, trakassert og skjelt ut av Edvartsen.

FIFA-dommer Reidar Gundersen snakker ut

STÅR FREM: FIFA-dommer Reidar Gundersen forteller om hendelser hvor Svein-Erik Edvartsen har skjelt han ut foran andre dommerkolleger. I tillegg legger Gundersen frem SMS-korrespondanse mellom han og Edvartsen.

Konflikten mellom Svein-Erik Edvartsen og de øvrige toppdommerne tar en ny vending.

Fredag står Reidar Gundersen, FIFA-dommer og assistent i eliteserien, fram og forteller sin historie i Edvartsen-saken.

– Mobbing, trakassering, uthenging, utfrysing. Det er dette saken handler om, sier en tydelig preget Gundersen til NRK.

Svein-Erik Edvartsen

I HARDT VÆR: Svein-Erik Edvartsen.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

I kjølvannet av Edvartsen-konflikten har det tidligere kommet frem at flere dommere har følt seg mobbet av den profilerte dommeren. Reidar Gundersen er den første som står fram.

Han erkjenner at dette er et «siste rop om hjelp».

– Det har gått for langt. Jeg kan ikke skjønne at hensynet til én person skal gå foran alle andre. Jeg kan ikke fatte og begripe det, sier Gundersen, som er tydelig på at Edvartsen ikke bør få dømme igjen.

Hva gjør du om NFF ikke tar grep?

– Da legger jeg opp.

Gjennom sin advokat John Christian Elden sier Svein-Erik Edvartsen at han ikke kjenner seg igjen i det Gundersen forteller.

– Edvartsen kjenner seg ikke igjen i kritikken, og finner det underlig at den kommer nå når det ikke engang ble hevdet på dommermøtet sist torsdag eller tidligere, etter at de sist gang hadde kontakt i 2015. Hvis noen mener Edvartsen bør skifte adferd, er et minimum å forvente at det tas opp direkte med han, og ikke gjennom media flere år senere. Han er både en ydmyk og lærenem person, men som setter dommergjerningen svært høy, sier Edvartsen via sin advokat.

  • Les hele tilsvaret fra Svein-Erik Edvartsen nederst i artikkelen!

Hevder han fikk sparken av Edvartsen

Gundersen forteller om hendelser hvor Svein-Erik Edvartsen skal skjelt han ut i kampsituasjon og senere foran andre dommerkolleger. Han forteller også om flere SMS-er der han skal ha fått beskjed «om å bytte jobb, slutte som assistentdommer i Fifa og melde forfall til kamper.»

Dommeren sier at han også fikk kritikk for å ikke svare Edvartsen tidsnok på SMS og på sosiale medier.

Gundersen og Edvartsen var lenge i ett team, før han i 2015 fikk beskjed om at han var ute:

Reidar Gundersen

FØLER SEG MOBBET: Reidar Gundersen var lenge i samme dommerteam som Edvartsen.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

– Vi hadde et møte i teamet hvor han rett og slett sa det rett ut: «Du er ikke en del av teamet mitt resten av denne sesongen her og heller ikke i fremtiden. Du kommer aldri til å gå på linja med meg igjen». Det var den beskjeden jeg fikk, sier Gundersen.

Han mener det har vært tøffest å se andre kolleger få samme behandling av Edvartsen.

– For min del gikk det gikk det på «bytt jobb, slutt i jobben, meld forfall». Jeg har fått lese at andre har fått andre meldinger. Det er vondt, og det er sårende. Det vondeste er å se kollegene som har blitt utsatt for det. Å være vitne til at kollegaen din blir skjelt ut i garderoben fordi de har gjort en feil, under dekke av åpenhet, takhøyde og ærlighet. Når du prøver å holde konstruktiv dialog på saken og blir avfeid, sier FIFA-dommeren og legger til:

–​ Du må utvise et minimum av respekt, ikke minst i et team. Det er greit det skal være takhøyde, åpenhet og ærlighet, men du kan ikke si hva du vil når du vil og hvordan du vil uten å ta den minste selvkritikk eller være ydmyk.

– Har du noen gang konfrontert Edvartsen?

– Nei, det turte jeg ikke, svarer Gundersen.

– Hvorfor ikke?

– Frykt.

– For hva?

– Frykt for represalier eller konsekvenser. Det er litt vanskelig å forklare – man vet ikke alltid hva man frykter. Du kjenner det bare at det er et ubehag. Han er aktiv på sosiale medier og du vet ikke hva som kommer ut – hva han sier til kollegene dine og hvordan de reagerer.

Får støtte av anonym kollega

Gundersen får støtte av en dommerkollega, som ønsker å være anonym.

– Jeg opplevde i 2015 og 2016 å bli utsatt for det jeg mener er mobbing og trakassering av Svein-Erik Edvartsen ved flere anledninger, skriver han i et brev, som er sendt til flere medier og Norges Fotballforbund.

Han var en av dommerne som gikk ut med sin historie under oppvaskmøtet på Gardermoen i forrige uke.

– Jeg har blitt trykket ned av en person jeg har sett opp til i flere år, i form av nedsettende og trakasserende SMS-er og meldinger på sosiale medier. Dette påvirket min selvtillit og spesielt i vårsesongen 2016 gikk dette også utover prestasjoner i kampene. Jeg opplevde at Svein-Erik Edvartsen, som en erfaren dommer, klarte å misbruke den tilliten jeg hadde til han, forteller assistentdommeren.

Tekst-meldinger

MELDINGER: NRK har fått tilgang til denne samtalen mellom Edvartsen og den anonyme toppdommeren.

Foto: Skjermdump

Slik svarer Edvartsen

Via sin advokat sier Svein-Erik Edvartsen følgende i sakens anledning:

«Edvartsen noterer at det tilfeldigvis kommer identisk sak i NRK, VG og TV 2 i dag med en drittpakke som skal gjelde et forhold om dømming før 2015.

Edvartsen bekrefter at han stiller store faglige krav, særlig når det dømmes i internasjonal fotball. Det er også derfor han er rangert som nummer 2 i Norge. Tonen er til tider både røff og direkte.

Fotballdømming på topp nasjonalt og internasjonalt nivå krever mye – og ikke minst klare prioriteringer. For å lykkes på toppnivå må fotballdømming alltid prioriteres. Når det er snakk om internasjonale kamper, visste de alltid at Edvartsens team ville få to kamper ila. sommerferien.

John Christian Elden

ADVOKAT: Svein-Erik Edvartsen svarer på kritikken via sin advokat John Christian Elden.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

De visste tidlig hvilke datoer som måtte sperres til fotball. Til tross for dette, booket Gundersen ferie på de samme datoene. Dette satte teamet for øvrig i krevende situasjoner. Dersom Gundersen føler seg mobbet, er det beklagelig og det har aldri vært Edvartsens hensikt.

Det er dog merkelig at påstanden kommer to år etter at han har dømt med Gundersen. Gundersen dømte 9 kamper med Edvartsen i 2014 og 5 kamper i 2015 i Tippeligaen. Gundersen dømte ingen kamper med han i 2016 verken nasjonalt eller internasjonalt. Gundersen dømte heller ingen internasjonale kamper med han i 2015. 21/6-15 var sist gang Edvartsen dømte med Gundersen.

Etter dette vraket NFFs dommersjef Terje Hauge han fra Edvartsens team. Dommersjefen har som kjent vært meget klar på at det er han alene som skal bestemme hvem som skal få være dommer eller assistentdommer i den enkelte team, og at han ikke finner seg i innblanding fra dommerne.

Edvartsen kjenner seg ikke igjen i kritikken, og finner det underlig at den kommer nå når det ikke engang ble hevdet på dommermøtet sist torsdag eller tidligere, etter at de sist gang hadde kontakt i 2015. Hvis noen mener Edvartsen bør skifte adferd, er et minimum å forvente at det tas opp direkte med han, og ikke gjennom media flere år senere. Han er både en ydmyk og lærenem person, men som setter dommergjerningen svært høyt.»

Siste nytt

  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB
  • Nadal gjorde kort prosess i etterlengtet comeback – feide Cobolli av grusen

    Rafael Nadal imponerte da han endelig var tilbake på tennisbanen igjen. 37-åringen feide Flavio Cobolli av grusen i Barcelona Open.

    Nadal vant 6-2, 6-3 over den 62.-rangerte italieneren. Dermed tok han seg videre til kamp mot Alex de Minaur i neste runde. Nadal har vunnet turneringen 12 ganger.

    Det var gruskongens første kamp på favorittunderlaget siden han slo Casper Ruud i finalen i Roland-Garros i juni 2022. Han har vært plaget av skader siden da, og hans forrige kamp var i januar.

    Under skadeoppholdet har Nadal falt til 644.-plass på ATP-rankingen. (NTB)

    Nadal
    Foto: NTB
  • Norges håndballmenn møter Danmark og Frankrike i OL-gruppespillet

    Norge kom i gruppe med blant andre Danmark og tittelforsvarer Frankrike da trekningen for OL-turneringen i håndball for menn ble foretatt i Paris.

    Tirsdagens trekning ble foretatt i forbindelse med styremøtet i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) i OL-byen.

    Norge havnet i gruppe B med Danmark, Ungarn, Frankrike, Egypt og Argentina.

    De tolv OL-klare nasjonene ble fordelt i to grupper med seks lag i hver. De fire beste i hver gruppe tar seg til kvartfinalene.

    OL-turneringen i håndball spilles fra 27. juli til 11. august. Innledningskampene er lagt til Paris Expo Porte de Versailles, og finalerundene skal spilles i Stade Pierre-Mauroy i Lille.

    Frankrike er tittelforsvarer i OL både for kvinner og menn. (NTB)

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal