Hopp til innhold

Disse kameraene skaper splid: – Økt fare for mobbing

Over 2000 kameraer skal monteres rundt på norske anlegg og arenaer for å strømme norsk breddeidrett. Det får Oslo kommune til å sette seg på bakbena.

MyGame-kamera

DEBATT: Kamera eller ikke kamera? Folk er splittet om bruken av verktøyet på breddearrangementer.

Foto: MyGame

– Det vil bidra til økt prestasjonspress. Det vil bidra til økt fare for mobbing, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal (SV) til NRK.

Utrullingen av kameraene for å strømme norsk breddeidrett er allerede i gang, men forslaget har også blitt møtt med motstand.

Foreløpig har Oslo kommune gitt et klinkende, klart «nei» til innføringen i kommunale anlegg.

Omar Samy Gamal

KRITISK: Byråd Gamal refser forslaget til flere særforbund om strømme breddekamper.

Foto: Oslo kommune

–Tilbakemeldingene fra foreldre, grasrota i idretten i Oslo og de organisasjonene som representerer de mest sårbare er at dette vil bidra til ekskludering, fremfor inkludering, begrunner byråden.

Skryt

Nylig ble det kjent at seks av de største norske særforbundene, inkludert Norges Fotballforbund (NFF) og Norges Håndballforbund (NHF), har inngått avtaler med strømmeselskapet MyGame om å vise lokale kamper fra lavere divisjoner fra årsklassen 15 år og oppover.

«Prosjektet skal være en del av totalsatsingen idretten har satt i gang for å øke synligheten av og interessen for norsk idrett generelt og breddeidretten spesielt – og for å få filming i barne- og ungdomsidretten inn i kontrollerte former», skriver generalsekretærene i NFF og NHF i en uttalelse til NRK.

Ishockey og håndball er to av idrettene som har strømmet breddeidrettskamper i noen år, mens fotballutrullingen starter for ordentlig nå – hvor over 2000 kameraer skal installeres i Fotball-Norge.

De første kameraene ble allerede montert i Finnmark forrige uke.

Det har vært veldig positivt å få opp disse kameraene for oss. Det har gått veldig fint. Nå som kameraer er installert, gjør det at vi kan vise fotball på tvers av fylke. Vi føler at det kan være med på å gjøre avstandene mindre, sier daglig leder for Finnmark fotballkrets, Roger Finjord, til NRK.

Kamera

FILMER: Slik ser et kamera som skal filme en breddekamp ut.

Foto: MyGame/NFF

Møter motstand

Men utrullingen har ikke bare blitt møtt med jubel. Oslo kommune, og byråd Gamal, uttalte allerede i mai at det var uaktuelt å sette opp kameraene på anlegg i hovedstaden.

Han frykter tiltaket vil ramme de aller mest sårbare og de som står utenfor idretten i dag. Byråden har ikke endret sitt standpunkt.

– Hvis prestasjonspresset øker i idretten, hvis barrierene for å delta øker, så vil det gjøre at færre kommer inn.

– Dere er en av de eneste (kommunene) som foreløpig har sagt klart «nei». Hva tenker du om det?

– De kommunene får ta de vurderingene som de vil. Min oppfordring er å ikke gå den veien. Min tilbakemelding til idrettstoppene, som er veldig opptatt av dette her, er at de må slutte å holde på med kommersialisering av barne- og ungdomsidretten, og heller fokusere på hvordan de kan inkludere flere barn, sier Gamal.

v9gI7m6B

DISTRIBUERER: Anders Opdahl i Amedia med Anders Opdahl og TV 2 med Olav Sandnes, skal være med å sende noen kampene.

Foto: Javad Parsa / NTB

Reagerer

Ishockeyen har i en rekke år strømmet breddeidrett – også i Oslo. Generalsekretær Ottar Eide forteller at de aldri har møtt noe motstand fra kommunen.

Vi har ikke fått noen restriksjoner på det. Vi har fått med oss at det er utfordringer for flere idretter. Kanskje vi går under radaren. Jeg er usikker på hvorfor ikke kommunen har reagert før, sier han til NRK.

Han påpeker at de har strenge systemer på personvern- og beskyttelse, og at kamper ikke vil strømmes hvis noen ikke ønsker å bli filmet.

NIF vedtok i sommer nye retningslinjer for strømming av breddeidrett og et års arbeid og dialogmøter med Datatilsynet, som skal sørge for at strømming skjer under trygge rammer.

Derfor reagerer Eide på innvendingene til Oslo kommune.

Jeg tror det er litt manglende kunnskap om systemer og hvordan det fungerer. Jeg kan forstå at de er skeptisk, men jeg tror også det handler om manglende kunnskap og kompetanse.

Eide spekulerer i at volumet og at flere nå er involverte, er grunnen til at byråden reagerer.

Jeg synes det er synd hvis man ikke kan ha det tilbudet og at man ikke har den forståelsen. At man ser ting mer på en negativ måte enn det det er grunnlag for.

Generalsekretæren skjønner ikke helt argumentasjonen til byråden, og mener man uansett kan besøke hallene og at presset ligger i idrettens natur.

Det er ganske spesielt å se det på den måten der. Jeg kan ikke på det grunnlaget, se at det er en konsekvens. Folk kan jo møte opp i hallen å se uansett. Jeg synes det høres litt søkt ut, mener Eide og legger til at rekrutteringen har økt etter at kamper ble strømmet.

Tydelig nei

Hockeyen mener blant annet at strømmingen har bidratt til økt rekruttering hos dem. Hva tenker du om det?

xp7HTnVXN8M

SMILER: Fotballpresident Lise Klaveness og Harald Strømme i MyGame på Ullevaal stadion under ny TV-satsing på breddefotball møte.

Foto: Javad Parsa / NTB

– De sier medlemskapstallene vokser, men jeg setter spørsmålstegn ved om de tallene kan forklares med strømming.

Etter å ha blant annet snakket med Oslo idrettskrets, er han klar talen. Gamal sier han prinsipielt er imot å profittere på barn- og ungdomsidretten, og kommer avslutningsvis med en oppfordring til lederne i de diverse særforbundene.

Jeg er veldig tydelig på at idrettstoppen må skjerpe seg. Det handler ikke bare om filming, men at vi skal heller skal bruke tid og krefter på å inkludere flere.

Byråden skal møte NFF og NHF i januar.

– Vi må nok erkjenne at vi i idretten ikke har vært flinke nok til å kommunisere hva våre nye retningslinjer faktisk innebærer. For vi er i likhet med Oslo kommune opptatt av at strømming ikke skal bidra til prestasjonspress, og forhåpentligvis vil Oslo kommune bli enig i at løsningen vi skal presentere vil bidra positivt i så måte, skriver generalsekretær Karl-Petter Løken blant annet i en uttalelse til NRK.

Gamal sier han alltid er åpen for et møte og vil lytte til argumentene.

– Er det sannsynlig at dere snur deres innstilling?

Sannsynligheten for det er forsvinnende liten for at de får gjennomslag for det.

Så det er en åpning for at dere snur?

De skal få legge frem sin sak først, men nei jeg tror ikke at de kommer til å få gjennomslag for det nei, svarer han.

Siste nytt

  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal