Hopp til innhold

Dette skjer i EM i dag: Kan Sverige ryste gigantene?

Mandag kan Robert Lewandowski skrive polsk fotballhistorie, mens Sverige står overfor en svært krevende åpningskamp.

Sverige

SPENTE: Sverige har hatt en bråkete oppladning med både koronasmitte og skader, men smilene er likevel ikke langt unna.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Dagens kamper:

15.00: Skottland – Tsjekkia (TV 2)

18.00: Polen – Slovakia (NRK1)

21.00: Spania – Sverige (TV 2)

Dagens snakkiser:

 • Christian Eriksens kollaps under lørdagens kamp mellom Danmark og Finland, preger fortsatt hele EM. Den danske stjernespilleren ligger fortsatt på Rikshospitalet i København, men skal etter forholdene ha det bra. Mandag uttalte både Eriksen og lagkameratene seg for første gang etter den dramatiske hendelsen.
 • Det har naturligvis vært en frykt for smitte i EM-troppene i forkant av EM. Foreløpig har det ikke vært utbredt smitte blant lagene, men mandag kveld møtes de to lagene som har blitt rammet hardest. For Spania ble kaptein Sergio Busquets smittet for en uke siden, mens Diego Llorente testet positivt like etter. Frykten for mer smitte har gjort at hele Spania-troppen nå har blitt vaksinert. For Sverige har både Dejan Kulusevski og Mattias Svanberg fått påvist koronasmitte.

Skottland – Tsjekkia

Mandagens første EM-kamp sparkes i gang på hjemmebanen til Skottland, Hampden Park, i Glasgow. Dette blir det 19. oppgjøret mellom lagene, men dagens kamp er det første møtet mellom lagene i VM- eller EM-sammenheng.

Tsjekkias Tomás Soucek har vært en viktig brikke i West Ham-laget det siste året. Midtbanespilleren står med ti mål på 28 kamper i Premier League denne sesongen.

I kampen mot Skottland blir han en nøkkelspiller på midtbanen til Tsjekkia sammen med Jakub Jankto.

Ekspertens dom:

– De to svakeste lagene i gruppe D. Det blir vanskelig å slå England eller Kroatia, så hvis noen av dem skal ha en sjanse til å gå videre bør de vinne denne. Liten fordel til Skottland på grunn av hjemmebane, sier NRK-ekspert Carl Erik Torp.

Polen – Slovakia

Polens Robert Lewandowski har scoret på bestilling for Bayern München i Bundesliga denne sesongen, og han ga seg ikke før han sto med elleville 41 mål på 29 kamper.

Klarer han å følge opp for fedrelandet i sommer, kan han bli den første polakken som scorer i tre forskjellige EM.

lewandowski

SULTEN: Robert Lewandowski.

Foto: Janek Skarzynski / AFP

Etter en tøff EM- kvalifisering, som endte med playoffkamper, har Slovakia bare tapt én av sine åtte siste kamper etter at Stefan Tarkovic' ble ny trener.

Kaptein Marek Hamsík er Slovakias mestscorende gjennom tidene.

Ekspertens dom:

– En ganske åpen kamp mellom to lag som ikke har vist særlig form i forkant av EM. Endelig får vi se verdens beste spiss i aksjon med Robert Lewandowski. Hvis noen skal avgjøre denne kampen, er det ham, sier Torp.

Spania – Sverige

Kveldens siste kamp spilles i Sevilla, der «söta bror» møter «La Furia Roja», som sammen med Tyskland er tre ganger tidligere EM-mestere.

I EM-åpningen må spanjolene klare seg uten Sergio Busquets og Diego Llorente på grunn av koronasmitte.

Sveriges tropp har den siste uken også hatt smittetilfeller, og de stiller definitivt uten Dejan Kulusevski og Mattias Svanberg. Samtidig er Albin Ekdal og Jens Cajuste usikre kort etter skadeplager.

Euro 2020 Qualifier - Group F - Malta v Spain

STOLT HISTORIE: Spania jakter sin fjerde gullmedalje i EM.

Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters

Luis Enriques spanske tropp gikk ubeseiret gjennom kvalifiseringen til mesterskapet. Dette er det første spanske laget i EM- og VM-sammenheng som ikke inkluderer en eneste Real Madrid-spiller.

Real Madrid-kaptein Sergio Ramos ser EM som tilskuer.

Ekspertens dom:

– Spania er nok en av favorittene totalt sett i turneringen, men ettersom det er åpningskamp, så tror Sverige har gode sjanser til å ta både ett og tre poeng, sier Stabæk-treneren Janne Jönsson.

Siste nytt

 • Flere løpere står over Beitostølen-helgen

  Verdenscup-sirkuset flytter seg til Beitostølen kommende helg, me ndet er flere profiler som står over. Ingvild Flugstad Østberg, Helene Marie Fossesholm og Sjur Røthe er blant dem som ikke stiller til start.

  Det opplyser Norges Skiforbund i en pressemelding.

  Totalt er det 39 løpere, fordelt på 18 kvinner og 21 menn, som er tatt ut til den kommende verdenscuphelgen på Beitostølen.

  Fredag er det klassisk sprint, etterfulgt av 10 kilometer klassisk på lrødagen og mixed stafett på søndagen.

  Helene Fossesholm
  Foto: Fredrik Tombra / NRK
 • Røiseland går ikke verdenscup før jul

  Skiskytterforbundet bekrefter i en pressemelding at Marte Olsbu Røiseland fortsatt sliter med helsa, og er ute frem til januar.

  Det er en beslutning som er tatt i samråd med helse- og trenerteamet.

  – Dette er så klart veldig kjedelig, og ikke noe jeg ønsker. Jeg har aller mest lyst til å konkurrere sammen med resten av laget. Men kroppen er fortsatt ikke der den skal være, og helsa er tross alt viktigst. Fokuset mitt er å stille sterkt i VM og da må jeg ta den tiden jeg trenger, sier hun i pressemeldingen.

  Røiseland har siden midten av september slitt med helseproblemer, nærmere bestemt helvetesild.

  I et intervju med NRK i slutten av oktober sa skiskytterprofilen at det var usikkert når hun kan konkurrere igjen.

  – Jeg vet ikke hundre prosent når kroppen vil fungere igjen, selv om jeg har troen på det. Det har jeg ikke fått testet ennå. Den uvissheten har vært vanskelig i høst, sa Røiseland.

  Marte Olsbu Røiseland
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Saudi-Arabia eneste kandidat til å arrangere asiamesterskapet i 2027

  India har trukket sitt kandidatur, og igjen står kun Saudi-Arabia til å arrangere asiamesterskapet i fotball 2027.

  Det asiatiske fotballforbundet (AFC) opplyser at India har trukket seg ut av kampen om å arrangere mesterskapet. Det kom ikke fram noe informasjon om hvorfor.

  Saudi-Arabia har vunnet turneringen, som arrangeres hvert fjerde år, tre ganger. De har aldri før vært verter for mesterskapet.

  Kongressen i AFC i februar vil formelt kunngjøre Saudi-Arabia som arrangør.

  2023-mesterskapet vil avholdes i Qatar. Det skulle i utgangspunktet gått til Kina, men landet trakk seg på grunn av koronasituasjonen.

  Qatar vant den siste turneringen i 2019. Da ble turneringen avholdt i De forente arabiske emirater. (NTB)

  Abdulelah Al-Amri får gult kort
  Foto: Ricardo Mazalan / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste