Dette skjer i EM i dag: Kan Sverige ryste gigantene?

Mandag kan Robert Lewandowski skrive polsk fotballhistorie, mens Sverige står overfor en svært krevende åpningskamp.

Sverige

SPENTE: Sverige har hatt en bråkete oppladning med både koronasmitte og skader, men smilene er likevel ikke langt unna.

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP

Dagens kamper:

15.00: Skottland – Tsjekkia (TV 2)

18.00: Polen – Slovakia (NRK1)

21.00: Spania – Sverige (TV 2)

Dagens snakkiser:

 • Christian Eriksens kollaps under lørdagens kamp mellom Danmark og Finland, preger fortsatt hele EM. Den danske stjernespilleren ligger fortsatt på Rikshospitalet i København, men skal etter forholdene ha det bra. Mandag uttalte både Eriksen og lagkameratene seg for første gang etter den dramatiske hendelsen.
 • Det har naturligvis vært en frykt for smitte i EM-troppene i forkant av EM. Foreløpig har det ikke vært utbredt smitte blant lagene, men mandag kveld møtes de to lagene som har blitt rammet hardest. For Spania ble kaptein Sergio Busquets smittet for en uke siden, mens Diego Llorente testet positivt like etter. Frykten for mer smitte har gjort at hele Spania-troppen nå har blitt vaksinert. For Sverige har både Dejan Kulusevski og Mattias Svanberg fått påvist koronasmitte.

Skottland – Tsjekkia

Mandagens første EM-kamp sparkes i gang på hjemmebanen til Skottland, Hampden Park, i Glasgow. Dette blir det 19. oppgjøret mellom lagene, men dagens kamp er det første møtet mellom lagene i VM- eller EM-sammenheng.

Tsjekkias Tomás Soucek har vært en viktig brikke i West Ham-laget det siste året. Midtbanespilleren står med ti mål på 28 kamper i Premier League denne sesongen.

I kampen mot Skottland blir han en nøkkelspiller på midtbanen til Tsjekkia sammen med Jakub Jankto.

Ekspertens dom:

– De to svakeste lagene i gruppe D. Det blir vanskelig å slå England eller Kroatia, så hvis noen av dem skal ha en sjanse til å gå videre bør de vinne denne. Liten fordel til Skottland på grunn av hjemmebane, sier NRK-ekspert Carl Erik Torp.

Polen – Slovakia

Polens Robert Lewandowski har scoret på bestilling for Bayern München i Bundesliga denne sesongen, og han ga seg ikke før han sto med elleville 41 mål på 29 kamper.

Klarer han å følge opp for fedrelandet i sommer, kan han bli den første polakken som scorer i tre forskjellige EM.

lewandowski

SULTEN: Robert Lewandowski.

Foto: Janek Skarzynski / AFP

Etter en tøff EM- kvalifisering, som endte med playoffkamper, har Slovakia bare tapt én av sine åtte siste kamper etter at Stefan Tarkovic' ble ny trener.

Kaptein Marek Hamsík er Slovakias mestscorende gjennom tidene.

Ekspertens dom:

– En ganske åpen kamp mellom to lag som ikke har vist særlig form i forkant av EM. Endelig får vi se verdens beste spiss i aksjon med Robert Lewandowski. Hvis noen skal avgjøre denne kampen, er det ham, sier Torp.

Spania – Sverige

Kveldens siste kamp spilles i Sevilla, der «söta bror» møter «La Furia Roja», som sammen med Tyskland er tre ganger tidligere EM-mestere.

I EM-åpningen må spanjolene klare seg uten Sergio Busquets og Diego Llorente på grunn av koronasmitte.

Sveriges tropp har den siste uken også hatt smittetilfeller, og de stiller definitivt uten Dejan Kulusevski og Mattias Svanberg. Samtidig er Albin Ekdal og Jens Cajuste usikre kort etter skadeplager.

Euro 2020 Qualifier - Group F - Malta v Spain

STOLT HISTORIE: Spania jakter sin fjerde gullmedalje i EM.

Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters

Luis Enriques spanske tropp gikk ubeseiret gjennom kvalifiseringen til mesterskapet. Dette er det første spanske laget i EM- og VM-sammenheng som ikke inkluderer en eneste Real Madrid-spiller.

Real Madrid-kaptein Sergio Ramos ser EM som tilskuer.

Ekspertens dom:

– Spania er nok en av favorittene totalt sett i turneringen, men ettersom det er åpningskamp, så tror Sverige har gode sjanser til å ta både ett og tre poeng, sier Stabæk-treneren Janne Jönsson.

Sportsnyheter

Athletics - Men's 400m Hurdles - Round 1. Karsten Warholm

Warholm møter erkerivalen i semifinalen: – Kan hende de kunne tenkt seg å slippe

TOKYO/OSLO (NRK): Karsten Warholm virket både avslappet og tent i sitt første løp i OL. Nå er det klart at han møter sin største rival, Rai Benjamin, allerede i semifinalen.

Drs4U_QiSnQ8BIM
8BIM)

Borch takket Tuftes godterikrokodille-stunt etter OL-sølvet

Kjetil Borch rodde inn til et knallsterk OL-sølv i singelsculler. Etterpå fortalte han om øyeblikket da Olaf Tufte la en godterikrokodille på puta hans - og hvorfor det endret alt.

Siste nytt

 • Frankrike viste styrke

  Frankrike imponerte og kontrollerte Spania til 37-31-seier i Norges OL-gruppe i herrehåndball.

  Franskmennene ledet hele 18–12 ved pause og hadde siden et sikkert grep i 2.-omgangen. Norge tapte med ett mål mot spanjolene tidligere i turneringen.

  Seieren gjør at Frankrike har gode sjanser til å vinne puljen og møte nummer fire fra B-gruppen i kvartfinale.

  Norge møter franskmennene i siste kamp søndag. Det kan bli en duell om seieren i puljen. (NTB)

  Frankrike håndball
  Foto: Martin Bernetti / AFP
 • Svak avslutning av Hovland

  Viktor Hovland er fortsatt godt med i kampen om medaljene i OL-turneringen i Tokyo, men nordmannen skulle nok ønsket seg en litt bedre avslutning på fredagens andrerunde.

  Akkurat som i på åpningsrunden åpnet Hovland strålende. Etter åtte hull var Hovland allerede fire under par og spilte strålende golf, men så ble det tyngre.

  En bogey på hull ti og avslutningshullet, samt en lang rekke med par imellom, gjorde at Hovland gikk to under par totalt.

  Da Hovland gikk i mål var han på en delt 13. plass, fire slag bak ledende Carlos Ortiz fra Mexico.

  – Det gikk ikke hele veien inn i dag. Jeg følte jeg spilte mye bedre på de siste ti hullene enn det ser ut som på scorekortet. Jeg fikk dessverre ikke mye igjen for det, sier Hovland til NRK etter dag 2 av OL-golfen.

  – Hvorfor får du ikke full uttelling?

  – Det er noe som heter golf. Det er sånn det er, jeg kan ikke bestemme hvor ballen skal ende opp, sier Hovland.

  Nå gjenstår det to runder igjen av OL-golfen, som altså fullføres natt til lørdag og natt til søndag norsk tid.

  – Jeg må egentlig bare fortsette med det jeg driver med, jeg føler jeg er veldig nærme å få til et par bra runder. Jeg må bare være tålmodig og la de gode slagene komme, sier han.

  Det er fortsatt en del spillere som ikke har gått i mål. Blant dem er Kristian Krogh Johannessen som har en jobb å gjøre for å komme seg oppover på resultatlista i dag.

  Viktor Hovland
  Foto: Kazuhiro Nogi / AFP
 • Gull og olympisk rekord for McKeon

  Australske Emma McKeon satte ny olympisk rekord da hun tok gullet på 100 meter fri fredag.

  McKeon satte OL-rekord allerede i kvalifiseringen, men senket den ytterligere i finalen med 17 hundredeler. Nå lyder den på 51,96.

  rgMOoxPx-fA
  Foto: Jae C. Hong / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal