NRK Meny
Normal

Dette er VANNPOLO

I starten satt spillerne på flytende tønner.

Vannpolo
Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP

Øvelser

I OL skal det deles ut 2 gullmedaljer i vannpolo.

 • Menn
 • Kvinner

Slik konkurreres det

Banen er mellom 20 og 30 m lang (menn), og melom 20 og 25 m lang (kvinner). Bredden er mellom 10 og 20 meter.

Hvert lag har sju spillere i vannet, av dem er én målvakt. Kampene spilles i fire perioder, hver på sju minutter effektiv spilletid. Pausene mellom periodene er på to minutter hver. Ved uavgjort i utslagskampene blir det 2 x 3 minutter ekstraomganger.

Hvert lag kan ta to timeouter pr kamp, hver på inntil ett minutt.

Hver periode stater med at lagene stiller på sin mållinje - tre spillere på hver side av målburet. Ballen ligger på midten, og spillerne styrter mot midten når dommeren gir startsignalet.

Det handler naturligvis om å score flest mål. Angrep blir avblåst når de varer lenger enn 35 sekunder.

Spillerne får ikke røre bunnen av bassenget. De får heller ikke holde ballen med begge hender, eller slå ballen med knyttneven - målvaktene unntatt. Regelbrudd innenfor 5-meterslinjen resulterer i straffe. Spillerne kan også få 20 sekunder utvisning. Tredje slike utvisning gir matchstraff.

Utøverne svømmer opptil fem kilometer pr kamp.

Lagene er delte inn i to grupper. I kvinneklassen går de to beste i hver gruppe til semifinale, i mennenes klasse går de fire beste til kvartfinale.

Se animasjon av vannpolo

Deltakere

12 lag deltar i mennenes klasse, 8 i kvinneklassen. Hvert lag har 13 deltakere i troppen.

Kort historie

Spillet oppstod mer eller mindre parallelt både i USA og i Europa på 1800-tallet. USA-varianten var heller brutal.

Den bestod i spillere som satt på en tønne og slo ballen med køller, som i hestepolo. Dette utartet ofte til reine slåsskamper der ute på vannet.

I Europa utviklet sporten seg på en annen måte, og engelskmennene trakk i 1870-årene opp regler, som har ledet fram til dagens utgave av idretten.

Vannpolo for menn kom på OL-programmet allerede i Paris i 1900, og har vært der siden. Det gikk nøyaktig hundre år før kvinnene fikk være med, det skjedde i Sydney i 2000.

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal