Dette er SKYTING

Skyting er idretten som krever ekstrem konsentrasjon midt blant like ekstrem støy.

Skyting
Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Øvelser

I OL skal det deles ut 15 gullmedaljer i skyting

 • Luftpistol, menn
 • Luftrifle, menn
 • Hurtigpistol, menn
 • Pistol, menn
 • Helmatch, menn
 • Rifleskyting liggende, menn
 • Dobbeltrap, menn
 • Skeet, menn
 • Trap, menn
 • Luftpistol, kvinner
 • Luftrifle, kvinner
 • Pistol, kvinner
 • Helmatch, kvinner
 • Skeet, kvinner
 • Trap, kvinner

Slik konkurreres det

I alle øvelsene hendler det naturligvis om å treffe best - enten nærmest mulig sentrum på blinken, eller flest mulig flygende objekter som blir skutt ut.

Sentrum i blinkene er bare noen få millimeter i diameter, og ser for skytterne ut omtrent som punktummet i slutten av denne setningen.

I de innledende skytingene får man hele poeng, inntil 10 for en blink. Men i finalene blir verdiene regnet i desimaler, slik at en perfekt blink gir 10,9 poeng.

Helmatch: Dette er også kalt tre posisjoner - eller 3 positions på engelsk. Det skytes på 50 meters hold. De mannlige deltakerne skyter totalt 120 skudd - først 40 liggende på 45 minutter, så 40 stående på 75 minutter, og til slutt 40 knestående på 60 minutter.

Kvinnene skyter 20 skudd i hver stilling i løpet av 135 minutter.

De åtte beste går til finalen, der det skytes ti skudd stående med en tidsbegrensing på 75 sekunder pr skudd.

Liggende rifleskyting: Det skytes på 50 meters hold. Skytterne skyter 60 skudd på 75 minutter. De åtte beste går til finale, der det skytes ti skudd med 45 sekunder pr skudd.

Luftgevær: Her er avstanden 10 m, og det skytes stående. 60 skudd skal skytes på 105 minutter, for menn, 40 skudd på 75 minutter for kvinner. De åtte finalistene skyter ti skudd med 75 sekunder til rådighet pr skudd.

Pistol: Mennene skyter 60 skudd stående på 50 meters avstand i løpet av 120 minutter. De åtte finalistene skyter 10 skudd med 75 sekunder pr skudd.

Kvinnene skyter seks serier presisjonsskyting, der deltakerne har fem minutter pr serie. Deretter seks hurtigserier med tre sekunder pr skudd. I finalen skyter de åtte beste ti raske skudd.

Hurtigpistol: Det skytes på 25 meters hold. I kvalifiseringen skytes seks femskuddserier. I de to første seirene har skytterne åtte sekunder pr serie, i de to neste seks sekunder, og i de to siste fire sekunder.

Seks skyttere går til finale, der det skytes to serier med fire sekunder pr serie.

Luftpistol: Her skytes det på 10 meters hold. Mennene har 105 minutter på seg til å sende avgårde 60 skudd. Kvinnene skyter 40 skudd på 75 minutter.

De åtte finalistene skyter 10 skudd med 75 sekunder pr skudd.

Trap: Skytterne går rundt på fem forskjellige standplasser og skal prøve å skyte ned 25 "duer" på hver av dem. Duene skytes ut fra en rampe, og flyr rundt 75 meter i en hlyde på to til fire meter.

Skytteren har to skudd pr due, men veit ikke fra hvilken retning den neste kommer.

De seks beste går til finale, der seks duer skal skytes ned.

Dobbeltrap: Som trap, men med to duer samtidig. Det skytes totalt 150 duer, i finalen 25.

Skeet: Duene kastes ut en eller to i gangen, enten fra høyre eller venstre. Skytterne må holde våpenet ved hoften som utgangsstilling, og har ett skudd pr due. Kvalifiseringen består av 125 duer (menn) og 75 (kvinner), finalen av 25.

Se animasjon av skyting

Deltakere

Opptil 390 skyttere får delta i Beijing. Ingen nasjon kan ha med mer enn 2 deltakere i hver øvelse. Unntaket er trap og skeet for kvinner, der grensa er 1.

Kort historie

Skyting var i mange hundre år en nødvendighet for å skaffe mat, og også for å føre krig. Samtidig ble det også holdt konkurranser, og de første skytterklubbene dukket opp i europeiske byer allerede på 1200-tallet.

Som sport ble den først populær i den engelsktalende del av verden, spesielt i England, USA, Sør-Afrika og Irland, mot slutten av 1800-tallet.

I dag er skyting verdens største individuelle idrett med nærmere 50 millioner aktive utøvere.

Skyting var med på OL-programmet allerede i 1896, da med tre greiner. Bare i 1904 og 1928 var det ingen skyte-konkurranser på programmet. Antallet konkurranser har deretter økt jevnt, og er nå oppe i 15. Også våpnene har selvsagt endret karakter i disse årene.

Siste nytt

 • Vålerenga kjemper om europa-seier

  Vålerenga Sjakklubb, med Magnus Carlsen i spissen, kjemper om seiren i europacupen. Etter den femte runden ligger de på en fjerdeplass, på lik poengsum som Alkaloid, som leder. Det gjenstår to runder.

  Europacup i sjakk
  Foto: Jack Nilssen / Vålerenga Sjakklubb / NTB scanpix
 • Carlsen fortsatt verdensener

  Magnus Carlsen var presset før møtet med Shakhriyar Mamedyarov, men med remis i europacup-kampen topper han fortsatt verdensrankingen.

  Carlsen måtte unngå tap for ikke å miste posisjonen han har hatt siden 2011. Det greide han uten store problemer.

  Magnus Carlsen etter Norway Chess i Stavanger 2018.
  Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
 • FA vil straffe Mourinho

  Det engelske fotballforbundet (FA) har åpnet sak mot Manchester United-manager José Mourinho etter seieren mot Newcastle. Mourinho kom med uttalelser på portugisisk foran et TV-kamera. Uttalelsene var ifølge FA «fornærmende og grove, og var upassende».

  Jose Mourinho
  Foto: Oli Scarff / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Nasjonsligaen: Norge - Bulgaria