NRK Meny
Normal

Dette er sandvolleyball

Det begynte som tidsfordriv på sandstrendene allerede på 1920-tallet. I California, naturligvis.

Sandvolleyball
Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Øvelser

I OL deles det ut 2 gullmedaljer i sandvolleyball

 • Menn
 • Kvinner

Slik konkurreres det

Lagene består av bare to spillere, og det spilles naturligvis på sand-underlag. Banen er 16 x 8 meter. Nettet er 2,43 m (menn) og 2,24 meter (kvinner).

Ballen er 66-68 cm i omkrets, og veier rundt 250 gram.

Målet er som i volleyball å slå ballen i baken på motstanderens banehalvdel. Klarer man det, får man poeng, og man får også serve neste ball. Hver spiller kan bare berøre ballen én gang før nestemann berører den, og hver tlag kan bare ha tre berøringer før ballen må slås over nettet.

Det spilles best av tre sett, det vil si at den som vinner to sett, vinner kampen.

De to første settene spilles til det ene laget har fått 21 poeng, men de må vinne med to poengs overvekt. Står det 20-20, spilles det derfor videre. I et eventuelt tredje sett spilles det til 15 poeng, men også her kreves to poengs overvekt.

Hvert lag kan kreve to timeouter, hver på 30 sekunder, i hvert sett.

I OL begynner lagene med gruppespill. Det er fire lag i hver gruppe, og alle møter alle. Det gir hvert lag tre kamper i gruppespillet. De 16 beste går til åttedelsfinalen. Det betyr at de to beste i hver gruppe, pluss de to beste treerne, går direkte videre. De fire dårligste treerne møtes to og to til kamp om se to siste plassene i åttedelsfinalen.

Se animasjon av sandvolleyball

Deltakere

Det deltar 24 lag for menn og 24 lag for kvinner.

Kort historie

På 1920-tallet begynte familier og vennegjenger å more seg med volleyball på sandstrender i California. Aktiviteten ble raskt populær, og allerede i 1930 ble første konkurransen holdt - i Santa Monica.

Til å begynne med var det seks spillere på hvert lag, som i tradisjonell volleyball. Men raskt ble det til to, som i dag.

Den ble også raskt populær på strendene i Europa og i Sør-Amerika. Første VM gikk i Boston i USA i 1950.

Men ikke før på 1980-tallet ble idretten virkelig stor, og i 1987 ble de første proffturneringene avviklet. På OL-programmet kom sandvolleyball i Atlanta i 1996.

Siste nytt

 • Ingebrigtsen med nytt EM-krav

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny Norges rekord på 1500 meter. Lørdag klarte han også EM-kravet på 5000 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP
 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale