Hopp til innhold

Dette er kunstløp

Kunstløp OL-illustrasjon
Foto: NRK

Slik konkurreres det

Utøverne skal gjennom øvelser av stor vanskelighetsgrad, som de skal utføre på mest mulig elegant måte, og i samspill med musikk. Dette blir vurdert av et dommerpanel, og deres karakterer avgjør rekkefølgen.

Totalt skal 12 dommere vurdere gjennomføringen. Ni av disse blir trukket ut som tellende hver gang. Av disse ni karakterene strykes høyeste og laveste.

I tillegg er det et panel av andre dommere som fatsetter vanskelighetsgraden av de enkelte elementene i øvelsen.

Single: Utøverne skal gjennom et obligatorisk program på 2.50 minutter og et friprogram på 4.30 minutter. I friprogrammet får utøveren stor frihet til å sette sammen et program som krever kreativitet, nye øvelser og tekniske vanskeligheter. Friprogrammet teller to tredeler av den totale poengsummen.

Parløp: Det er bygt på mye av de samme premissene som single-øvelsene, men selvsagt med den forskjell at også samspillet mellom de to utøverne teller mye med. Synkroniseringen av skøytingen, løftene og sprangene er en viktig del.

Isdans: Dette er som navnet sier en dans på is, og dermed mye roligere enn parløp. Rytme, bevegelsene til musikken og presisjonen er det viktige. I motsetning til parløp har isdans ingen hopp og høye løft. Danserne holder kontakt med isen i det meste av øvelsen.

Isdans har også tre deler - en obligatorisk øvelse med fast program, i tillegg til både originaldans og fridans, der utøverne står mye friere i komposisjonen. Det kreves elementer som danseløft, spinn, synkroniserte rotasjoner og spesielle skevenser av skøyting i komposisjonen av disse programmene.

Øvelser

Det konkurreres i fire øvelser:

  • Parløp
  • Isdans
  • Single, men
  • Single, kvinner

Animasjonsframstilling av kunstløp

Noen uttrykk

Axel: Sprang oppkalt etter nordmannen Axel Paulsen og består av hopp med sats framover (det eneste hoppet med sats framover) og landing på det andre beinet, og med 1,5 rotasjoner. En dobbel Axel har 2,5 rotasjoner, en tippel Axel 3,5. Dette regnes som det vanskeligste hoppet.

Kombinasjons-spinn: En spinn der utøveren forandrer posisjon, av og til også fot, under rotasjonen.

Dødsspiral: Et element fra parløp. Mannen roterer i midten mens han holder kvinnen, som spinner rundt ham i horisontal posisjon med én skøyte på isen. Dette kan være både på innerkjær og ytterskjær.

Lutz: Hopp med utsiden av den ene skøyten og landig med utsiden av den andre, utøveren glir bakover i en vid sving og roterer motsatt vei. Oppkalt etter østerrikeren Alios Lutz.

Kvadruppel-hopp: Alle hopp med fire til fem rotasjoner.

Salchow: Hopp der utøveren satser bakover på venstre ben med innerskjær der høyre ben svinges rundt for å skape rotasjon, og hvor man letter i det høyre ben svinges fra bak til foran. Oppkalt etter Ulrich Salchow.

Piruett: Når utøveren roterer tundt sin egen vertikale akse.

Kork: En piruett i sittende posisjon.

Toe Loop: Utøveren står bakover i satsen på høyre ben og på ytterskjær, og letter i det han setter venstre pigg i isen.

Flip: Tåhopp der utøveren står bakover i satsen på venstre ben på innerskjær og letter i det han setter høyre pigg i isen.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal