Hopp til innhold

Dette er kunstløp

Kunstløp OL-illustrasjon
Foto: NRK

Slik konkurreres det

Utøverne skal gjennom øvelser av stor vanskelighetsgrad, som de skal utføre på mest mulig elegant måte, og i samspill med musikk. Dette blir vurdert av et dommerpanel, og deres karakterer avgjør rekkefølgen.

Totalt skal 12 dommere vurdere gjennomføringen. Ni av disse blir trukket ut som tellende hver gang. Av disse ni karakterene strykes høyeste og laveste.

I tillegg er det et panel av andre dommere som fatsetter vanskelighetsgraden av de enkelte elementene i øvelsen.

Single: Utøverne skal gjennom et obligatorisk program på 2.50 minutter og et friprogram på 4.30 minutter. I friprogrammet får utøveren stor frihet til å sette sammen et program som krever kreativitet, nye øvelser og tekniske vanskeligheter. Friprogrammet teller to tredeler av den totale poengsummen.

Parløp: Det er bygt på mye av de samme premissene som single-øvelsene, men selvsagt med den forskjell at også samspillet mellom de to utøverne teller mye med. Synkroniseringen av skøytingen, løftene og sprangene er en viktig del.

Isdans: Dette er som navnet sier en dans på is, og dermed mye roligere enn parløp. Rytme, bevegelsene til musikken og presisjonen er det viktige. I motsetning til parløp har isdans ingen hopp og høye løft. Danserne holder kontakt med isen i det meste av øvelsen.

Isdans har også tre deler - en obligatorisk øvelse med fast program, i tillegg til både originaldans og fridans, der utøverne står mye friere i komposisjonen. Det kreves elementer som danseløft, spinn, synkroniserte rotasjoner og spesielle skevenser av skøyting i komposisjonen av disse programmene.

Øvelser

Det konkurreres i fire øvelser:

  • Parløp
  • Isdans
  • Single, men
  • Single, kvinner

Animasjonsframstilling av kunstløp

Noen uttrykk

Axel: Sprang oppkalt etter nordmannen Axel Paulsen og består av hopp med sats framover (det eneste hoppet med sats framover) og landing på det andre beinet, og med 1,5 rotasjoner. En dobbel Axel har 2,5 rotasjoner, en tippel Axel 3,5. Dette regnes som det vanskeligste hoppet.

Kombinasjons-spinn: En spinn der utøveren forandrer posisjon, av og til også fot, under rotasjonen.

Dødsspiral: Et element fra parløp. Mannen roterer i midten mens han holder kvinnen, som spinner rundt ham i horisontal posisjon med én skøyte på isen. Dette kan være både på innerkjær og ytterskjær.

Lutz: Hopp med utsiden av den ene skøyten og landig med utsiden av den andre, utøveren glir bakover i en vid sving og roterer motsatt vei. Oppkalt etter østerrikeren Alios Lutz.

Kvadruppel-hopp: Alle hopp med fire til fem rotasjoner.

Salchow: Hopp der utøveren satser bakover på venstre ben med innerskjær der høyre ben svinges rundt for å skape rotasjon, og hvor man letter i det høyre ben svinges fra bak til foran. Oppkalt etter Ulrich Salchow.

Piruett: Når utøveren roterer tundt sin egen vertikale akse.

Kork: En piruett i sittende posisjon.

Toe Loop: Utøveren står bakover i satsen på høyre ben og på ytterskjær, og letter i det han setter venstre pigg i isen.

Flip: Tåhopp der utøveren står bakover i satsen på venstre ben på innerskjær og letter i det han setter høyre pigg i isen.

Siste nytt

  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) har skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De har lyktes med å overtale han til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben var for slitsom i lengden.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal