Hopp til innhold

Det vanskelige, lille landet

To ganger har Slovenia ødelagt for Norge. I kveld kan det skje igjen.

Nils Johan Semb

SÅ NÆR: Norge stilte med 4-5-1, men med tre spisser mot Slovenia. Det endte 0-0 i sluttspillet i EM 2000, og da spanjolene scoret to på overtid, måtte landslagssjef Nils Johan Semb ned i knestående. Norge var slått ut.

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

Slovenias stjernekeeper Jan Oblak er ute med skade. Atletico Madrid-keeperen er kanskje den største profilen for det lille landet som møter Norge i kveldens Nations League-kamp på Ullevaal. Ute er Slovenias mestscorende spiss Tim Matavž, som har ti mål på 37 kamper, og borte er den erfarne forsvarskjempen Boštjan Cesar.

Ser vi bare på tallene, kan det virke som enkel motstand for Norge, for siden 1998 har lagene møttes sju ganger, med fem seire, én uavgjort og ett tap.

Men for noen poengtap. To ganger har Slovenia direkte stoppet norsk avansement. Men la oss ta opp- og nedturene i kronologisk rekkefølge, for det startet riktig så bra mot Slovenia, som bare hadde vært FIFA-medlem i seks år da de to lagene møttes første gang:

10/10-98: 2-1-seier i Ljubljana (EM-kvalifisering)

1998

SEMBS FØRSTE SEIER: Kjetil Rekdal og Henning Berg jublet etter 2–1 målet.

Foto: CALLE TØRNSTRØM / NTB scanpix

Nils Johan Sembs første seier som norsk landslagssjef, og den første seieren i Norges forrige vellykkede kvalifisering. Norge kom under da Stig Inge Bjørnebye ble fintet ut av en linjemann som lot til å markere ballen ut, men vendte til seier med mål av Tore André Flo og Kjetil Rekdal.

8/9-99: 4-0-seier på Ullevaal (EM-kvalifisering)

1999

GODE TIDER: Slovenia var overkommelige på vei inn i mesterskapet. Med 4–0 på Ullevål var Norge igjen klare for et mesterskap. De gode tidene skulle snu året etter.

Foto: Morten Holm / NTB scanpix

Forrige gang Norge kvalifiserte seg til et sluttspill. Et fullsatt Ullevaal så Steffen Iversen, Ole Gunnar Solskjær og Øyvind Leonhardsen score etter et tidlig slovensk selvmål. Semb fikk fjeset trykket ned i en bløtkake under feiringen på indre bane. Det var Norges åttende strake seier i tidenes statistisk beste landslagsår, der seiersrekken stoppet på rekordtallet ni.

21/6-00: 0–0 i Arnhem, Nederland (EM-sluttspill)

2000fans

DA SPANIA SCORET: Norske supportere deppet da meldingen kom etter 0-0-kampen mellom Norge og Slovenia i EM 2000. For spanjolene scoret to ganger på overtid mot Jugoslavia, og dermed var Norge ute av mesterskapet

Foto: null / NTB scanpix

Grupperivalene møttes igjen i sluttspillet. Semb lot stjernespissene Flo, John Carew, Iversen og Solskjær starte, men tre av dem ute av posisjon i 4-5-1-formasjonen, og kampen ble en trist affære. Ved kampslutt lå Norge an til å møte Nederland i EM-kvartfinale, men to spanske mål på overtid mot Jugoslavia sendte Norge ut, og bildet av Semb på alle fire i uendelig skuffelse ble et symbol på kampen som fortsatt er Norges forrige sluttspillkamp for menn.

VG kalte det dramaet som knuste Norge.

13/10-04: 3-0-seier på Ullevaal (VM-kvalifisering)

Åge Hareides første år som landslagssjef var en berg-og-dalbane. I oktober gikk det unna, med borteseier mot Skottland fire dager før denne oppvisningen, en måned etter en skuffende innledning på VM-kvalifiseringen. Carew, Morten Gamst Pedersen og Alexander Ødegaard scoret da VM-toget kom på skinner igjen.

I etterkant ble Norge kritisert for grisespill.

3/9-05: 3-2-seier i Celje (VM-kvalifisering)

Etter litt for mange poengtap i kvalifiseringen trengte Norge en seier, og fikk den etter å ha tatt ledelsen tre ganger i Celje. Carew, Claus Lundekvam og Gamst scoret målene. Sistnevnte ble matchvinner rett før slutt.

Det var det tøffeste Erik «Panzer »Hagen hadde vært med på.

11/9-12: 2-1-seier på Ullevaal (VM-kvalifisering)

2012

SEIER, SÅ VIDT: John Arne Riise scorer Norges andre mål fra straffemerket på overtid under VM-kvalifiseringskampen i fotball mellom Norge og Slovenia på Ullevaal stadion 11. september 2012. Sen seier til tross, det ble ingen kvalifisering det året.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Norge trengte desperat en seier etter å ha innledet kvalifiseringen med tap for Lars Lagerbäcks Island i Reykjavík noen dager tidligere. Slovenia scoret først, men Markus Henriksen utlignet. På overtid skaffet innbytter Alexander Søderlund straffespark. Egil «Drillo» Olsens to førstevalg som straffeskyttere var byttet ut, men John Arne Riise snek foran tredjevalget Espen Ruud og banket ballen i mål til seier.

11/10-13: 0-3-tap i Maribor (VM-kvalifisering)

Før avspark gikk alt Norges vei. Andre resultater gjorde at laget plutselig hadde alle tiders sjanse til å sikre toeromspill i en kvalifisering som virket tapt da Drillo på sjokkerende vis fikk sparken to uker tidligere. Per-Mathias Høgmo fikk en brutal ilddåp i Maribor, der hjemmelaget ledet 2–0 etter et kvarter på vei mot utklassingsseieren som slukket alt håp om norsk deltakelse i VM-sluttspillet i Brasil.

Det fikk fotballpresident Yngve Hallén til å medgå at Norge ikke har noe i et VM å gjøre.

* 13/10-18: Fem år og to dager senere er det Lars Lagerbäck som leder Norge i jakt på poeng som kan bidra til gruppeseier i den nye nasjonsligaen. I november spilles returkampen i Ljubljana.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal