Derfor kunne distanseløperne knuse sprinteliten

Marcus Hellner og Marit Bjørgen er normalt ikke best i sprint. Men i den tøffe Kollen-løypa var de to distanseløperne uslåelige.

Marcus hellner og Marit Bjørgen

Marcus Hellner og Marit Bjørgen dominerte hver sin finale på torsdag, men ingen av dem er egentlig best i sprint.

Foto: Scanpix

Carl-Henning Gran

Tidligere landslagstrener Carl-Henning Gran mener den tøffe løypa var en fordel for distanseløperne.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Før torsdag hadde Bjørgen bare vunnet én verdenscupsprint denne sesongen. Hellner hadde faktisk ikke vunnet en sprint i hele karrieren.

Likevel var de i en klasse for seg i VM-sprinten.

Les: Sølv til Petter Northug

NRKs langrennsekspert Carl-Henning Gran mener den tøffe Kollen-løypa banet veien for distanseløperne.

- Det var en tøff løype, og det ga en fordel til løpere med stort oksygenopptak, altså stor motor, sier Gran.

Det var ikke bare selve traséen som var tung.

- Føret i dag var trått. Utøverne får ikke noe gratis på slikt underlag. Sterke distanseløpere hadde større fordel jo flere heat de gikk i dag, sier den tidligere landslagstreneren i langrenn.

Les: Gull-Marit fant tiger i senga

- Åpner for tradisjonelle løpere

Hellner selv innrømmer at den noe utradisjonelle løypa var en av grunnene til at han tok et noe uventet gull.

- Jeg synes jeg er en ganske god sprinter, men kanskje åpner en slik løype opp for mer tradisjonelle løpere som meg og Marit, sier han.

Video Hellner føler seg bra etter seier i sprinten

Se NRKs intervju med Marcus Hellner etter sprintgullet.

Arild Monsen

Svenskenes sprinttrener Arild Monsen.

Foto: NRK

Svensken vant alle sine heat ved å kline til i den lange bakken på baksiden av Gratishaugen. I finalen gjorde han akkurat det samme, og kjørte full guffe derfra og inn.

- Den bakken var mitt våpen i dag. Jeg greide å gå hardt oppover og likevel være pigg i resten av løypa, sier Hellner.

Lang og tung løype

Gulljenta Marit Bjørgen var mildt sagt fornøyd med løypa.

- Som distanseløper passet det meg godt at løypa varte i over tre minutter, lenger enn for eksempel i Drammen forrige uke.

- Dessuten var ikke snøen spesielt rask, så det passet for meg som er best på de lange løpene, sa Bjørgen på pressekonferansen etter løpet.

Opplev sprintløypa med hjelmkamera her!

Akkurat som Hellner valgte hun å klinke til tidlig i løypa for å mørne konkurrentene og komme først inn på stadion.

- Jeg visste at hvis jeg var i ferd med å bli sliten, kom de andre også til å være det. Da visste jeg at jeg kunne være bedre på slutten, sier Bjørgen.

Utvikling i ferd med å snu?

Det siste tiåret har langrennssporten beveget seg i retning av at det blir stadig viktigere å ha høy maksfart. I VM går alle øvelsene utenom én i fellesstart.

Les også: Stort at jentene har tatt gull nummer 100

Svenskenes norske sprinttrener Arild Monsen tror Holmenkollen-sprinten er et tegn på at utvikling er i ferd med å snu, og at løpernes oksygenopptak blir viktigere. I hvert fall i sprint-øvelsen.

- Jeg har sagt hele tiden at utviklingen går mer og mer mot at løperne trenger stor kapasitet. Begrepet "ren sprinter" tror vil utvannes etter hvert, sier Monsen.

- Er det en positiv utvikling?

- Denne utviklingen er kjempebra. Helt topp, sier Monsen.

Video Bjørgen tok den første gullmedaljen

Se Marit Bjørgen ta Norges 100. VM-gull.

Siste nytt

 • Griezmann reddet uavgjort

  I mesterliga-debuten til begge lags trenere, Gennaro Gattuso og Quique Sétien, endte det med stillingskrig i Napoli.

  Etter en halvtime uten målsjanser og med størst ballinnehav av gjestene, slo Napoli nådeløst til. Dries Mertens fikk både plass og tid i 16-meteren og kunne tangere Marek Hamsiks scoringsrekord for Napoli med sin 121. scoring for de lyseblå.

  Men like etter at Mertens blir byttet ut svarer Barcelona. Napoli-spillerne fokuserer på Lionel Messi, og da får Nelson Semedo mulighet til å stikke gjennom. Får ballen servert på sølvfat av Sergio Busquets og slår direkte inn til Antoine Griezmann som sikrer resultatet til 1-1 på San Paolo i Napoli. Dermed har katalanerne sikret seg det beste utgangspunktet i mesterligaens åttedelsfinale.

  I sluttminuttene pådrar Arturo Vidal seg sitt andre gule kort og må dermed stå over returoppgjøret på Camp Nou om tre uker.

  Champions League - Round of 16 First Leg - Napoli v FC Barcelona
  Foto: Ciro De Luca / Reuters
 • Lewandowski-show i London

  Bayern München skaffet seg et strålende utgangspunkt fra det første oppgjøret i mesterligaens 8-delsfinale med en 3-0 seier borte mot Chelsea.

  En jevnspilt førsteomgang ble fulgt opp av en skikkelig ketchup-effekt for tyskerne etter pause. Tidligere Arsenal-spiller Serge Gnabry ble spilt fri av Robert Lewandowski ikke bare én gang, men to ganger på under fem minutter og gjør ingen feil.

  Så skulle Robert Lewandowski få seg en scoring. 19-åringen Alphonso Davies fosset fremover og serverte polakken sin ellevte scoring i årets mesterliga. Dermed gikk han forbi Erling Braut Haaland som toppscorer i turneringen.

  Vondt ble til verre for engelskmennene når Marcos Alonso fikk rødt kort med snaue ti minutter igjen å spille. Dermed kan tyskerne senke skuldrene noe før returoppgjøret spilles på Allianz Arena om tre uker.

 • Nytt Stavanger-tap

  Stavanger tapte tirsdag sin tredje kamp siden seriemesterskapet i ishockey ble sikret. Vålerenga vant 3-2 på hjemmebane.

  Stavanger sikret seriemesterskapet 2. februar, men siden har laget tapt tre av fem kamper.

  Magnus Brekke Henriksen ble matchvinner for Vålerenga med et snaut kvarter igjen av kampen.

  Stavanger jakter sin egen poengrekord fra 2012 med 112 poeng på 45 kamper. Med tre kamper igjen kan laget maksimalt få 115 poeng.

  Vålerenga - Stavanger
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal