Hopp til innhold

– Dette er over en rettferdighetsgrense

Havner du i den andre av de to semifinalene i sprintlangrenn, har du nesten tapt. Nå vurderes drastiske endringer.

Finn Hågen Krogh hadde det klart for seg hvem han ikke ville møte i semifinalen. Derfor valgte han å gå i mål som nummer to.

Femteplass i NM-prologen sendte Finn Hågen Krogh til en kvartfinale der det lønte seg å tape. Nå kan reglene bli endret.

Ski-NM på Lillehammer sist vinter:

I det tredje kvartfinaleheatet i herresprinten, bremser Finn Hågen Krogh opp rett før målstreken. Han vil bli nummer to, ikke nummer én. Det vil nemlig gi ham en plass i den første semifinalen – som igjen vil gi ham mer hvile mellom semifinale og finale.

At det skal lønne seg å tape, er åpenbart et stort paradoks. Ny statistikk fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) viser imidlertid at Krogh gjorde det eneste rette da muligheten bød seg.

Vegard Ulvang i Sotsji

Vegard Ulvang er leder i den internasjonale langrennskomiteen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Tallenes tale er nemlig at 75 prosent av pallplasseringene i verdenscupen for herrer sist vinter ble beslaglagt av løpere som kom fra første semifinale. Ser man på de siste åtte sesongene samlet, har 63,70 prosent av løperne på seierspallen kommet fra første semifinale.

– Dette er for mye og etter manges syn over en rettferdighetsgrense, sier Vegard Ulvang til NRK.no.

Ulvang er leder i langrennskomiteen i FIS. Under høstmøtet i Zurich denne uka kan hans komité vedta endringer for å gjøre sprintkonkurransene mer rettferdige.

Kan innføre fritt valg

Helt konkret vurderer FIS å endre metoden for å avgjøre hvilke kvartfinale løperne skal havne i. Fram til nå har løperne blitt plassert i en gitt kvartfinale som en direkte konsekvens av resultatet i prologen.

Vinneren av prologen havner i kvartfinale 1 – som også gir plass i første semifinale. Nummer to og tre i prologen plasseres henholdsvis i kvartfinale 4 og 5 – hvilket innebærer at de må via den andre semifinalen på sin vei mot finalen (se hele fordelingen i faktaboksen).

Ser man på statistikken, er det altså svært ugunstig å havne på andre- og tredjeplass i prologen med tanke på hviletid videre i konkurransen.

Et av alternativene som nå diskuteres, er å la utøverne selv velge hvilken kvartfinale de ønsker å gå i. Prologvinneren velger først, deretter velger andremann – og så videre.

– Da får man premiering for å ha gått en rask prolog. De som har gått fortest får velge om de ønsker å møte de beste løperne i et tidlig heat eller om de velger kortere restitusjonstid ved å få svakere motstand i et senere heat. Det kan være en måte å gjøre det litt mer rettferdig på, sier Ulvang.

Her er statistikken som viser at 75 prosent av utøverne som kom på pallen i sprintlangrenn sist vinter, kom fra semifinale 1.

Sprintgrafikk NY

Statistikken viser prosentvis sjanse for å komme på seierspallen i sprint ut fra hvilken kvart- og semifinale du kommer fra. QF betyr kvartfinale, SF betyr semifinale.

Foto: FIS

Ekstra spenningsmoment

Han mener en slik ordning også vil tilføre sprintkonkurransene ekstra spenning.

– Det blir en taktisk vurdering utøveren må gjøre, og dermed øker det presset på den aktive, påpeker han.

Ulvang mener også at selve valget kan være et underholdende element både for publikum på stadion og TV-seere.

Vegard Ulvang understreker at han ikke selv har gjort seg opp noe endelig standpunkt om han vil gå inn for forslaget, og er innstilt på å forholde seg til Norges holdning når saken skal diskuteres. Skiforbundet har heller ikke fattet et endelig standpunkt.

Ola Vigen Hattestad

Ola Vigen Hattestad hadde fordelen av å komme fra første semifinale da han tok OL-gull i Sotsji i vinter. Fire år tidligere var han sjanseløs i OL-finalen etter å ha gått veien via andre semifinale.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

OL-mester Ola Vigen Hattestad er imidlertid ingen stor tilhenger av forslaget om kvartfinalevalg ut fra prologplassering. Han tror nemlig det er noe helt annet må til om sprintlangrenn skal bli mer rettferdig.

– Store forskjeller

Hattestad vil rett og slett ha en lengre pause mellom semifinalene og finalen.

– Utfordringen er at det skiller veldig mye på restitusjonstid. I OL hadde jeg over 20 minutter, mens Emil Jönsson og Sergej Ustyugov bare hadde 13-14 minutter. Den gangen var jeg heldig, mens andre ganger er man uheldig. Det er utfordringen, sier han.

– Det vil alltid være en fordel å gå i første semifinale. Men hvis vi får 20 minutter mellom andre semifinale og finalen, så begynner det å nærme seg rettferdige. I enkelte renn er vi neste der, mens enkelte ganger er det nede i 12-13 minutter hvis det blir forsinkelser i programmet. Da blir det store forskjeller, fastslår Ola Vigen Hattestad.

Utøvernes ønske om lengre pauser, har Vegard Ulvang ingen problemer med å forstå. Men han har problemer med å innfri.

– Da skaper vi også et produkt som er vanskeligere å få vist til et større publikum. Vi risikerer at TV-selskapene hopper av, så det er et krevende spørsmål, sier Vegard Ulvang.

Hvis høstmøtet i FIS går inn for fritt kvartfinalevalg, vil løsningen trolig bli testet ut for første gang under den nasjonale langrennsåpningen

Herrefenomen

Det hører for øvrig med til historien at det kun er i herreklassen det er en statistisk sammenheng mellom sluttresultatet og hvilken semifinale man havner i.

I løpet av de åtte siste sesongene har 50,57 prosent av løperne på seierspallen kommet fra semifinale 1 mens 49,43 prosent kommer fra semifinale 2 i kvinneklassen.

En eventuell regelendring vil naturligvis likevel gjelde begge kjønn.

Havner du i semifinale nummer to i sprintlangrenn for menn, har du langt mindre sjanse for å havne på pallen. Dagens ordning kalles urettferdig, og nå vurderer det internasjonale skiforbundet å gjøre store endringer. 
Reporter: Christian Nitshcke Smith Foto: Ghorbani/Slåen Redigering: Øistein Solli

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

VM-bronsevinnar Narve Gilje Nordås kviknar som regel til når han får mikrofonen i ansiktet, men VM-håpet kjem med ei avsløring til NRK.

Siste nytt

 • Utfortrening i Kvitfjell avlyst

  Etter at torsdagens utfortrening i Kvitfjell for kvinnene først ble utsatt, er det nå klart at den er avlyst.

  Det opplyser FIS i en presseoppdatering.

  Årsaken er det pågående snø- og regnværet.

  Etter planen skal det være en ny trening fredag, før det er utforenn lørdag og super-G søndag.

  France Alpine Skiing Worlds
  Foto: Marco Trovati / AP
 • Vålerenga forsterker med offensiv spiller fra Djurgården

  Den svenske 22-åringen Tilde Lindwall har signert en toårskontrakt med Vålerengas kvinnelag i fotball.

  Oslo-klubben bekrefter signeringen i sine kanaler.

  – Det føles veldig bra. Jeg har fått et supert inntrykk av klubben og ønsket å ta det neste steget i min karriere. Derfor ville jeg komme til Vålerenga, sier Lindwall i en uttalelse.

  Spilleren som kan bekle flere offensive posisjoner, kommer fra Djurgården. Der har hun spilt siden hun var seks år.

  Kontrakten hennes var utløpt, hvilket betyr at hun går gratis til Vålerenga.

  Sist sesong endte hun med seks mål og en målgivende i den svenske ligaen. Totalt har det blitt 128 offisielle kamper for Djurgården.

  Lindwall har også flere kamper med det svenske flagget på brystet.

  – Tilde besitter offensive kvaliteter som passer godt inn i vår måte å spille på. Hun har en fin profil i forhold til alder, erfaring fra Damallsvenskan og yngre landslag. Kombinasjonen av dette gjør Tilde til en riktig spiller for Vålerenga. Vi har stor tro på at hun kan fortsette utviklingen sin hos oss, sier sportssjef Steinar Pedersen. (NTB)

  Steinar Pedersen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ronaldo utestengt etter obskøn gest

  Fotballstjernen Cristiano Ronaldo må bli på sidelinjen i én kamp for oppførselen sin etter en seier i den saudiarabiske ligaen.

  Ronaldos Al-Nassr vant 3-2 mot Al Shabaab søndag, og etter kampen ble portugiseren filmet mens han gjorde håndbevegelser foran skrittet.

  Oppførselen var rettet mot Al Shabaab-fansen som ropte «Messi, Messi, Messi» – et åpenbart pek mot Ronaldos årelange rivalisering med den argentinske superstjernen.

  Disiplinærkomiteen i den saudiarabiske ligaen (Saff) opplyser at i tillegg til én kamps utestengelse må Ronaldo betale omkring 85.000 kroner i bot.

  (NTB)

  Ronaldo
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal