Hopp til innhold

– Dette er over en rettferdighetsgrense

Havner du i den andre av de to semifinalene i sprintlangrenn, har du nesten tapt. Nå vurderes drastiske endringer.

Finn Hågen Krogh hadde det klart for seg hvem han ikke ville møte i semifinalen. Derfor valgte han å gå i mål som nummer to.

Femteplass i NM-prologen sendte Finn Hågen Krogh til en kvartfinale der det lønte seg å tape. Nå kan reglene bli endret.

Ski-NM på Lillehammer sist vinter:

I det tredje kvartfinaleheatet i herresprinten, bremser Finn Hågen Krogh opp rett før målstreken. Han vil bli nummer to, ikke nummer én. Det vil nemlig gi ham en plass i den første semifinalen – som igjen vil gi ham mer hvile mellom semifinale og finale.

At det skal lønne seg å tape, er åpenbart et stort paradoks. Ny statistikk fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) viser imidlertid at Krogh gjorde det eneste rette da muligheten bød seg.

Vegard Ulvang i Sotsji

Vegard Ulvang er leder i den internasjonale langrennskomiteen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Tallenes tale er nemlig at 75 prosent av pallplasseringene i verdenscupen for herrer sist vinter ble beslaglagt av løpere som kom fra første semifinale. Ser man på de siste åtte sesongene samlet, har 63,70 prosent av løperne på seierspallen kommet fra første semifinale.

– Dette er for mye og etter manges syn over en rettferdighetsgrense, sier Vegard Ulvang til NRK.no.

Ulvang er leder i langrennskomiteen i FIS. Under høstmøtet i Zurich denne uka kan hans komité vedta endringer for å gjøre sprintkonkurransene mer rettferdige.

Kan innføre fritt valg

Helt konkret vurderer FIS å endre metoden for å avgjøre hvilke kvartfinale løperne skal havne i. Fram til nå har løperne blitt plassert i en gitt kvartfinale som en direkte konsekvens av resultatet i prologen.

Vinneren av prologen havner i kvartfinale 1 – som også gir plass i første semifinale. Nummer to og tre i prologen plasseres henholdsvis i kvartfinale 4 og 5 – hvilket innebærer at de må via den andre semifinalen på sin vei mot finalen (se hele fordelingen i faktaboksen).

Ser man på statistikken, er det altså svært ugunstig å havne på andre- og tredjeplass i prologen med tanke på hviletid videre i konkurransen.

Et av alternativene som nå diskuteres, er å la utøverne selv velge hvilken kvartfinale de ønsker å gå i. Prologvinneren velger først, deretter velger andremann – og så videre.

– Da får man premiering for å ha gått en rask prolog. De som har gått fortest får velge om de ønsker å møte de beste løperne i et tidlig heat eller om de velger kortere restitusjonstid ved å få svakere motstand i et senere heat. Det kan være en måte å gjøre det litt mer rettferdig på, sier Ulvang.

Her er statistikken som viser at 75 prosent av utøverne som kom på pallen i sprintlangrenn sist vinter, kom fra semifinale 1.

Sprintgrafikk NY

Statistikken viser prosentvis sjanse for å komme på seierspallen i sprint ut fra hvilken kvart- og semifinale du kommer fra. QF betyr kvartfinale, SF betyr semifinale.

Foto: FIS

Ekstra spenningsmoment

Han mener en slik ordning også vil tilføre sprintkonkurransene ekstra spenning.

– Det blir en taktisk vurdering utøveren må gjøre, og dermed øker det presset på den aktive, påpeker han.

Ulvang mener også at selve valget kan være et underholdende element både for publikum på stadion og TV-seere.

Vegard Ulvang understreker at han ikke selv har gjort seg opp noe endelig standpunkt om han vil gå inn for forslaget, og er innstilt på å forholde seg til Norges holdning når saken skal diskuteres. Skiforbundet har heller ikke fattet et endelig standpunkt.

Ola Vigen Hattestad

Ola Vigen Hattestad hadde fordelen av å komme fra første semifinale da han tok OL-gull i Sotsji i vinter. Fire år tidligere var han sjanseløs i OL-finalen etter å ha gått veien via andre semifinale.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

OL-mester Ola Vigen Hattestad er imidlertid ingen stor tilhenger av forslaget om kvartfinalevalg ut fra prologplassering. Han tror nemlig det er noe helt annet må til om sprintlangrenn skal bli mer rettferdig.

– Store forskjeller

Hattestad vil rett og slett ha en lengre pause mellom semifinalene og finalen.

– Utfordringen er at det skiller veldig mye på restitusjonstid. I OL hadde jeg over 20 minutter, mens Emil Jönsson og Sergej Ustyugov bare hadde 13-14 minutter. Den gangen var jeg heldig, mens andre ganger er man uheldig. Det er utfordringen, sier han.

– Det vil alltid være en fordel å gå i første semifinale. Men hvis vi får 20 minutter mellom andre semifinale og finalen, så begynner det å nærme seg rettferdige. I enkelte renn er vi neste der, mens enkelte ganger er det nede i 12-13 minutter hvis det blir forsinkelser i programmet. Da blir det store forskjeller, fastslår Ola Vigen Hattestad.

Utøvernes ønske om lengre pauser, har Vegard Ulvang ingen problemer med å forstå. Men han har problemer med å innfri.

– Da skaper vi også et produkt som er vanskeligere å få vist til et større publikum. Vi risikerer at TV-selskapene hopper av, så det er et krevende spørsmål, sier Vegard Ulvang.

Hvis høstmøtet i FIS går inn for fritt kvartfinalevalg, vil løsningen trolig bli testet ut for første gang under den nasjonale langrennsåpningen

Herrefenomen

Det hører for øvrig med til historien at det kun er i herreklassen det er en statistisk sammenheng mellom sluttresultatet og hvilken semifinale man havner i.

I løpet av de åtte siste sesongene har 50,57 prosent av løperne på seierspallen kommet fra semifinale 1 mens 49,43 prosent kommer fra semifinale 2 i kvinneklassen.

En eventuell regelendring vil naturligvis likevel gjelde begge kjønn.

Havner du i semifinale nummer to i sprintlangrenn for menn, har du langt mindre sjanse for å havne på pallen. Dagens ordning kalles urettferdig, og nå vurderer det internasjonale skiforbundet å gjøre store endringer. 
Reporter: Christian Nitshcke Smith Foto: Ghorbani/Slåen Redigering: Øistein Solli

Sportsnyheter

p234ibC21dE

Strandberg ut mot forsvarskritikken: – Kan mer fotball enn de på Twitter

Norge hadde lenge full kontroll på kampen, men Georgia slo kraftig tilbake. Både fremover og bakover i banen gikk det galt – nå hagler kritikken.

Siste nytt

 • Solbakken gjør én endring på laget

  Landslagssjef Ståle Solbakken har funnet plass til Ola Solbakken på bekostning av Sander Berge til oppgjøret mot Georiga. Dermed er det én endring fra laget som tapte 3–0 for Spania: Ørjan Håskjold Nyland – Marcus Holmgren Pedersen, Stefan Strandberg, Leo Skiri Østigård, Birger Meling – Martin Ødegaard, Patrick Berg, Fredrik Aursnes – Ola Solbakken, Alexander Sørloth, Mohamed Elyounoussi.

  Ola Solbakken
  Foto: Fredrik Varfjell
 • Nye IOC-anbefalinger – dårlig nytt for Bolsjunov

  IOC-president Thomas Bach sier tirsdag at IOC står fast ved fordømmelsen og utestengelsen av Russland og Belarus, men organisasjonen har ennå ikke vurdert hvorvidt russiske og belarusiske utøvere skal få delta under nøytralt flagg i OL i 2024.

  Forutsetningene for å slippe til russiske utøvere er følgende, ifølge en pressemelding sendt ut fra IOC:

  * Utøverne må konkurrere som nøytrale.
  * Ingen får delta som lag.
  * Utøvere som støtter Russlands krig er ikke velkommen.
  * Utøvere som er en del av hæren, får ikke delta.

  Flere russiske utøvere er tilknyttet hæren, deriblant Aleksandr Bosljunov. Langrennsstjernen har tittelen kaptein i Putins hær.

  – IOC skal diskutere dette når tiden er inne, uavhengig av om de (utøverne) har kvalifisert seg for OL gjennom kravene i deres enkelte internasjonale forbund, sa Bach på en pressekonferanse.

  – IOC føler dypt med det ukrainske folk og det ukrainske olympiske miljøet. Smerten og lidelsen er forbi fatteevne, uttalte IOC-presidenten.

  Thomas Bach
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Vipers må kutte i spillerstallen etter millionunderskudd

  Håndballklubben Vipers har hatt flere sesonger med et positivt resultat, men gikk med underskudd i fjor, skriver Fædrelandsvennen.

  – Isolert sett er jeg ikke fornøyd med et underskudd, men det var budsjettert slik at vi visste i hele 2022 at det gikk mot et underskudd. Det ble noe større enn budsjett på grunn av høyere lønnskostnader og reisekostnader spesielt til Champions League, sier styreleder Rune Nomeland i Våg HK til Fædrelandsvennen. (NTB)

  Vipers-seriegull
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste