Hopp til innhold

Derfor vil Norge endre sprintreglene

Arild Monsen mener det er for dårlig betaling for å gå fort i sprintprologene. Nå vil den norske landslagstreneren endre systemet.

Finn Hågen Krogh hadde det klart for seg hvem han ikke ville møte i semifinalen. Derfor valgte han å gå i mål som nummer to.

Finn Hågen Krogh bremset opp for å ikke vinne sitt kvartfinaleheat i NM-sprinten. Dermed fikk han en fordel i semifinalen

Systemet vi har i dag var kjempebra da det ble vedtatt i 2006. Intensjonen var kjempegod. Men nå er tiden moden for å evaluere og justere, sier Monsen til NRK.no.

Som de fleste vet, går de 30 beste videre fra prolog til kvartfinale i langrennssprint. Plasseringen i prologen avgjør hvilken av de fem kvartfinalene man havner i – og også i stor grad hvilken semifinale man havner i.

Bare hvis man havner i kvartfinale 3, er det uvisst hvilken semifinale man eventuelt går til. Vinner man kvartfinale 3, går man til semifinale 2. Blir man nummer 2 i kvartfinale 3, går man til semifinale 1.

Tapte med vilje

Konsekvensen av dette så vi under NM på ski. Der lå Finn Hågen Krogh an til å vinne kvartfinale 3. Da bremset han opp rett før målstreken og slapp forbi seg en løper.

Se episoden i videovinduet øverst i saken.

– Med tanke på finalen er det best å være i semifinale 1. Da får man mest hvile. Den muligheten ser jeg med en gang jeg kommer i heat 3, forklarte Krogh til NRK.no etter løpet.

Og her er vi ved sakens kjerne:

Dagens oppsett tar utgangspunkt i at løperne som gjør det best i prologen, skal få enklest mulig motstand i henholdsvis kvart- og semifinale. Derfor kan nummer én og nummer to i prologen ikke møtes før i selve finalen. Og derfor er det andremann, ikke førstemann, i kvartfinale 3 som møter prologvinneren i semifinale 1.

Arild Monsen

- Dagens kvartfinale-inndeling er urettferdig og må endres, sier sprinttrener Arild Monsen

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Urettferdig

Problemet er at det trolig ikke er mest avgjørende hvem man møter i heatene. Det som betyr noe, er å gå i så tidlige heat som mulig – for å få lengst mulig restitusjonstid til neste heat.

Legger man det til grunn, får man i dagens system bedre betalt for å bli nummer 30 i prologen enn å bli nummer to eller tre. Ender man på andre- eller tredjeplass i prolog, er man i en av de to siste kvartfinalene og den siste semifinalen.

– Det er urettferdig, fastslår Arild Monsen.

Han synes det er vrient å definere hvor stor fordelen er av å gå i kvartfinale 1 og semifinale 1.

– Men hvis man ser på restitusjonstiden, så kan jo den variere fra 16 til 32 minutter mellom kvart- og semifinale ut fra hvilket kvartfinaleheat man havner i. Og restitusjonstiden mellom semifinale og finale kan variere fra 14 til 25 minutter. Og i en ekstrem syreøvelse som sprint, er det ingen diskusjon om at hvert minutt teller, sier han.

– De beste skal få mest hvile

Monsen vil ikke gå i detalj på hvordan han ser for seg et nytt system.

– Detaljene må vi diskutere politisk etter sesongen. Men vi må finne et system som premierer dem som er lengst framme i prologen. De skal ha lengst hviletid. Sånn er det ikke i dag, og derfor må vi tenke helt nytt, fastslår han.

Én mulighet kan være å plassere de to beste i prologen i kvartfinale 1 og de to neste i kvartfinale 2. I så fall vil de fire beste i prologen, hvis de også presterer i kvartfinalen, havne sammen i semifinale 1.

Som kjent går bare to løpere direkte videre fra hvert heat, men Monsen er likevel ikke bekymret for at de beste skal eliminere hverandre før finalen.

– Det er derfor vi har lucky loser-systemet som gjør at to løpere kan gå videre på tid. Hvis for eksempel de fire beste i prologen går sammen, har de gode forutsetninger for å klare det, påpeker Arild Monsen.

Størst utslag i herreklassen

Dagens system gjør størst utslag i herreklassen, ettersom damene går først.

De som går femte kvartfinale for damer, får hvile gjennom alle fem kvartfinalene for herrer. De som går siste semifinale for kvinner, får hvile gjennom begge herresemifinalene. De som går femte kvartfinale for herrer, får altså bare hvile gjennom to kvinnesemifinaler.

Dette gjør at det i kvinneklassen uansett er mer restitusjonstid enn i herreklassen. Herreklassen avvikles rett og slett på kortere tid.

Eventuelle endringer må vedtas i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) til våren.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal