– Større følelsesmenneske enn han uttrykker

Magnus Carlsen (22) har vunnet to VM-partier på rad. Likevel legger han lokk på følelsene. Helt til han kommer på hotellrommet.

Carlsen og Anand

Magnus Carlsen viser sjelden eller aldri følelser etter å ha vunnet sjakkpartier. Her fra pressekonferansen etter det første VM-partiet mot Vishy Anand (t.v.).

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg kan love deg at han jubler vilt på bakrommet. Men foran pressen og foran motstanderen er det ingen kultur for å vise følelser, sier Hallgeir Opedal til NRK.no.

Magnus Carlsen og Vishy Anand

KALD SOM EN FISK: Magnus Carlsen trekker aldri på smilebåndet mens partiene pågår.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Opedal har skrevet bok om Magnus Carlsen, og har fulgt sjakkyndlingen verden rundt over flere år.

Han har som flere andre også lagt merke til Carlsens manglende entusiasme over den vanvittige suksessen på sjakkbrettet.

Etter seks av tolv VM-partier leder Carlsen 4–2 på poeng, og har ifølge flere eksperter langt på vei avgjort kampen om VM-tittelen.

Men Carlsen har på ingen måte gitt fra seg noe jubelbrøl helt ennå (se avgjørelsen i det sjette partiet nederst i artikkelen).

– Å juble er for primitive mennesker, sier Simen Agdestein til NRK.no.

Sjakktradisjon å ikke juble

Selv nå de siste to dagene, der Carlsen har tatt to strake partiseire på nærmest sensasjonelt vis, har sjakkgeniet virket nokså uberørt av det hele.

Mens norske eksperter og TV-seere har jublet høyt når partiene på utrolig vis har bikket Magnus Carlsens vei, har 22-åringen fra Bærum fremstått ydmyk og iskald på de påfølgende pressekonferansene.

– Jeg var litt heldig at han gikk i fella mi, uttalte Carlsen etter lørdagens sjette parti, med et ørlite smil i munnviken.

Hallgeir Opedal

Hallgeir Opedal har fulgte Carlsen over hele verden.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Opedal mener det er typisk sjakkspillere å skylde på flaks når man vinner.

– Enten så er det flaks eller så var man heldig. Det er helt vanlige uttalelser på pressekonferanser etter sjakkpartier. Det er liksom sånn kulturen er. Man skal fremstå litt mutt og uberørt uansett om man vinner eller taper, sier Opedal.

– Hvorfor er det sånn?

– Det er en kultur som sitter dypt forankret i sjakksporten. Hvis du viser glede, vil sjakkspillere se på deg og tenke «hvem er det du tror du er?». Det er bare sånn det er, sier Opedal.

Simen Agdestein, Norges nest beste sjakkspiller gjennom tidene, forklarer bakgrunnen for den manglende entusiasmen slik:

– Sjakk er en «gentleman»-idrett. Man skal ha respekt for motstanderen, som sitter på den samme pressekonferansen og har det forferdelig. Det handler om å ikke gni det inn når man vinner, sier Agdestein til NRK.no.

– Får man ikke et behov for å juble når man vinner? Som når man scorer i fotball?

– Jeg har scoret mål på landslaget, så jeg kjenner følelsen. Det bruser godt i kroppen. Men å vinne i sjakk gir en annen gledesfølelse. Når man vinner i sjakk er alt i harmoni, og man er både fornøyd og lettet over at det gikk bra. Når man taper, er alt helt forferdelig, sier Agdestein, som altså har åtte landskamper for Norge i tillegg til sjakkarrieren.

VIDEO: Se Magnus Carlsen på pressekonferansen etter lørdagens parti

(artikkelen fortsetter under videoen)

Viswanathan Anand var tydelig preget på pressekonferansen, mens Magnus Carlsen var naturlig nok fornøyd.

VIDEO: Vishy Anand hisset seg opp over et journalistspørsmål på pressekonferansen.

Jublet vilt på bakrommet

Forfatteren og journalisten Opedal har imidlertid flere eksempler på at Carlsen er et større følelsesmenneske enn han gir uttrykk for i rampelyset.

En episode skiller seg ut fra resten.

– Det var etter en turnering i Nederland. Carlsen hadde vunnet et parti mot Vladimir Kramnik (verdens tredje beste spiller journ.anm.), og svarte vanlig kort og mutt på den påfølgende pressekonferansen. Så møtte han en kamerat på bakrommet – og sammen brølte de av glede! «Jeg slo Kramnik!» jublet Carlsen. Hehe, det var et ganske utrolig øyeblikk, mimrer Opedal.

Carlsen viser imidlertid ikke bare følelser når det går bra. Opedal forteller at Carlsen sparket hull i en hotellvegg etter et bittert tap for noen år siden.

Magnus Carlsen smiler

UVANLIG BLID: Her smiler Magnus Carlsen bredt etter et av VM-partiene. Det er sjelden kost i sjakkverden.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Han er absolutt et følelsesmenneske. Men som han har sagt til meg: Ofte er han så sliten etter partiene at han knapt orker å smile. Det er en vanvittig påkjenning å sitte seks-sju timer i dyp konsentrasjon, sier Opedal.

Mer enn vanlig

Opedal mener Carlsen sjelden har vist så mye følelser som under pressekonferansene i sjakk-VM.

– Det høres nesten rart ut, men jeg har aldri sett ham så glad som nå under VM, faktisk. Etter lørdagens seier smilte han jo bredt. Og det sier jo en del om Magnus, sier Hallgeir Opedal, og legger til:

– Og jeg kan se for meg at han brølte høyt når han kom opp på suiten sin. Der var det nok en lang rekke «high-fives», sier Opedal.

Sjakk-VM fortsetter med det sjuende partiet mandag klokken 10.30. Da skal Carlsen igjen spille med svarte brikker. Agdestein mener det hadde vært rart om Carlsen skulle juble vilt allerede. Kampen er på ingen måte ferdigspilt, sier han.

– Magnus kan ikke drive å juble nå. Han skal holde fokus på det han skal gjøre, og ikke «senke guarden». Det er ingenting å juble for ennå, sier Agdestein.

VIDEO: Her innser Anand nederlaget

Magnus Carlsen vant det sjette partiet, og leder nå 4-2 mot Viswanathan Anand.

Her gir Anand seg

Siste nytt

 • Liverpool kjøper venstreback

  Kostas Tsimikas skifter beite fra Olympiacos til Liverpool. Den 24 år gamle venstrebacken har tre landskamper for Hellas.

  Liverpool bekrefter overgangen på sitt nettsted.

  – Jeg er veldig glad. Jeg er veldig stolt av å være her. For meg er det verdens største klubb. Det er en ære å være her, og jeg vil gjøre mitt beste, sier Tsimikas.

  Kostas Tsimikas
  Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS
 • Tromsø med overbevisende seier

  Tromsø rundspilte Sandnes Ulf etter alle kunstens regler og vant til slutt hele 5–0. Kristoffer Hoven punkterte kampen da Sogndal slo Geir Frigårds HamKam 4–2.

  Dermed fortsatte den fantastiske åpningen på sesongen for Tromsø, som topper tabellen seks poeng foran Ranheim.

  På motsatt ende av tabellen ligger HamKam med to poeng.

  6NsNR2mbGeY
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen
 • Blytung start for Maflin

  Kurt Maflin (37) fikk lite til å stemme på den første kvartfinaledagen i snooker-VM, og han står foran en formidabel oppgave foran tirsdagens avslutning.

  For Anthony McGill leder 7–1 etter mandagens åtte første partier i Sheffield. Kvartfinalen fortsetter tirsdag formiddag, og førstemann til 13 partier vinner.

  – Hei folkens, j***** dårlig dag i dag, I’m down but not out. Tid for å slåss som en viking, skrev Maflin på Twitter ett den første runden av kvartfinalen.

  Kurt Maflin
  Foto: Nigel French / Nigel French

Sendeplan

Kl. Program Kanal