Den tidligere alpinisten Finn Christian Jagge er død

Finn Christian «Finken» Jagge har gått bort 54 år gammel, bekrefter hans kone Trine-Lise Jagge på Facebook.

Finn Christian Jagge

DØD: Den tidligere alpinisten Finn Christian Jagge har gått bort 54 år gammel.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

– Vår største kjærlighet, vår største helt og klippe. Verdens beste Pappa og verdens beste MesterHubby, døde i dag, etter akutt sykdom. Det er ubeskrivelig vondt og vi er helt knust.

Det skriver Jagges kone i et innlegg på Facebook onsdag ettermiddag. Mange reagerte med sjokk og flere gamle lagkamerater og venner har uttrykt sin sorg over «Finkens» brå bortgang.

– Det er forferdelig trist. Han var bare i litt over midten av livet, en ung 54-åring som var aktiv. Det er bare tragisk og trist. Som idrettsmann var han en unik atlet. Han var gode i flere idretter, også i tennis. I alpinmiljøet var han en legende, sier tidligere lagkamerat og NRK-ekspert Kjetil André Aamodt.

– Han er en av de største profilene vi hadde.

De gamle lagkameratene har ikke annet enn gode ting å si om «Finken».

– Det er vanskelig å finne ord som passer med en gang, for det kom som et sjokk, selvfølgelig, sier tidligere alpinist Atle Skårdal til NRK, og fortsetter:

– Han var et naturlig midtpunkt på laget gjennom sine positive og åpne atferd. Han var alltid i godt humør og et bindeledd for hele laget. Han var en fighter av de sjeldne.

3lN8m3yYGpA

Jagge tok i alt syv seire i verdenscupen, her fra italienske Sestriere i 1997.

Foto: ALEX TROVATI / AP

Ole Kristian Furuseth, en annen gammel lagkamerat av Jagge, var i sjokk etter Jagges plutselige bortgang.

– Han betydde veldig mye for meg når vi var på laget sammen, og har etter det alltid vært en god venn. Finn hadde alltid god replikk på lur og hadde en rå fysikk og innstilling til trening. Jeg minnes alle de flotte opplevelsene vi hadde sammen, forteller Furuseth.

Hans Petter Buraas beskriver det tette båndet som ble knyttet mellom alpinistene på reise. Også han var tidligere lagkamerat med Jagge.

– Det er jo noe spesielt med en sånn kameratgjeng, en skigjeng som har bodd sammen og levd et liv sammen som vi skulle vært en familie. Man tenker selv om man blir dårlig og sjuk og må på sykehuset så regner man alltid med at det meste ordner seg på et eller annet vis, men det gjorde det ikke for Finken, sier Buraas til NRK.

– Det har ikke gått helt opp for meg det som har skjedd.

Den tidligere alpinisten Finn Christian «Finken» Jagge er død, 54 år gammel. Fra senere tid er han kjent fra blant annet Mesternes Mester på NRK og Skal vi danse på TV2.

Den tidligere alpinisten Finn Christian «Finken» Jagge er død, 54 år gammel. Fra senere tid er han kjent fra blant annet Mesternes Mester på NRK og Skal vi danse på TV 2.

OL-gullet i Albertville

Jagge som var aktiv i verdenscupen fra 1986 og frem til 2000 står med syv verdenscupseire i slalåm, samt en gullmedalje fra OL i Albertville i 1992.

Finn Christian Jagge

Finn Christian Jagge med OL-gullet i slalåm i 1992.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Og nettopp OL-gullet fra Frankrike står igjen som høydepunktet fra hans aktive karriere.

Jagge som før slalåmrennet kun stod med én verdenscupseier på øvelsen skulle opp mot blant andre det italienske fenomenet Alberto Tomba.

Nordmannen kjørte en gnistrende første omgang og holdt unna for italieneren som måtte ta til takke med sølvet.

– Det aller største var OL-gullet, da han slo Alberto Tomba. Han var et konkurransemenneske med mye humor, sier Aamodt til NRK.

Løftet norsk alpinsport

I tillegg til verdenscupseirene og OL-gullet, ble Jagge nummer tre i verdenscupen sammenlagt i 1992, 1997 og 1999, før han la opp i 2000.

Og Aamodt er klar på at hans tidligere lagkamerat har betydd mye for norsk alpinsport.

– Han holdt sporten i live på 80-tallet og var en utrolig viktig pioner for alt som er skjedd siden. Sammen med Atle Skårdal og Ole Kristian Furuseth, løftet «Finken» norsk alpinsport.

Finken legger opp.

På gullstol og med smoking takket Finn Christian Jagge for seg som alpinist i 2000.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Etter gullet i Albertville ble han tildelt Aftenpostens gullmedalje, som er en av de høyeste utmerkelsene som blir utdelt innen norsk idrett.

I perioden fra 2005 til 2007 var Jagge trener for kvinnelandslaget i alpint. I 2011 vant han den tredje utgaven av NRK serien Mesternes mester.

De siste årene var han ekspertkommentator for TV 2 under deres alpinsendinger.

Siste nytt

 • Lyon knuste Ronaldos mesterligadrøm

  Cristiano Ronaldos mesterligareise stoppet allerede i åttedelsfinalen. Etter 2-2 mellom Juventus og Lyon over to kamper, gikk det franske laget ti kvartfinale på bortemålsregelen. For Lyon er dette ett steg vekk fra økonomisk krise.

  Memphis Depay scoret returoppgjørets første mål etter bare 12 minutter. Men mot slutten av første omgang fikk Ronaldo blod på tann. Først scoret han like før pause, deretter satte han mål nummer to etter en time.

  Det holdt likevel ikke. Lyon er klare for kvartfinale, mens Juventus' reise stoppet i åttedelsfinalen.

  Ronaldo
  Foto: Miguel Medina / AFP
 • City sendte ut Real Madrid

  Manchester City er klare for kvartfinale i mesterligaen etter 4-2 sammenlagt mot Real Madrid. City ledet 2-1 før returoppgjøret, men 13 ganger mesterligavinner Real Madrid er likevel ingen lett motstander.

  Men de lyseblå fikk den beste starten. Raheem Sterling satte inn kampens første etter ni minutter, deretter tente Karim Benzema håpet for Real Madrid med en redusering et kvarter før pause.

  Det gikk likevel ikke riktig vei for den spanske klubben. Gabriel Jesus sendte de enda lenger ned i gjørma, med Citys andre scoring for kvelden. Dermed er det ingen mulighet for mesterligatrofe nummer 14 for Real Madrid i år.

  Britain Soccer Champions League
  Foto: Oli Scarff / AP
 • Hovland kan klare cuten

  Viktor Hovland hadde ikke sin beste dag på golfbanen og avsluttet annen runde fredag på ett slag over par. Det kan holde til videre spill i PGA-mesterskapet.

  Etter to birdie, tre bogey og resten par på mesterskapets annen dag, ligger Hovland på -1 etter to dagers spill.

  Det holdt til en delt 37.-plass før resten av golfeliten hadde gjort seg ferdig med sine runder i San Francisco fredag.

  PGA Championship - Round Two
  Foto: Harry How / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal