Den tidligere alpinisten Finn Christian Jagge er død

Finn Christian «Finken» Jagge har gått bort 54 år gammel, bekrefter hans kone Trine-Lise Jagge på Facebook.

Finn Christian Jagge

DØD: Den tidligere alpinisten Finn Christian Jagge har gått bort 54 år gammel.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

– Vår største kjærlighet, vår største helt og klippe. Verdens beste Pappa og verdens beste MesterHubby, døde i dag, etter akutt sykdom. Det er ubeskrivelig vondt og vi er helt knust.

Det skriver Jagges kone i et innlegg på Facebook onsdag ettermiddag. Mange reagerte med sjokk og flere gamle lagkamerater og venner har uttrykt sin sorg over «Finkens» brå bortgang.

– Det er forferdelig trist. Han var bare i litt over midten av livet, en ung 54-åring som var aktiv. Det er bare tragisk og trist. Som idrettsmann var han en unik atlet. Han var gode i flere idretter, også i tennis. I alpinmiljøet var han en legende, sier tidligere lagkamerat og NRK-ekspert Kjetil André Aamodt.

– Han er en av de største profilene vi hadde.

De gamle lagkameratene har ikke annet enn gode ting å si om «Finken».

– Det er vanskelig å finne ord som passer med en gang, for det kom som et sjokk, selvfølgelig, sier tidligere alpinist Atle Skårdal til NRK, og fortsetter:

– Han var et naturlig midtpunkt på laget gjennom sine positive og åpne atferd. Han var alltid i godt humør og et bindeledd for hele laget. Han var en fighter av de sjeldne.

3lN8m3yYGpA

Jagge tok i alt syv seire i verdenscupen, her fra italienske Sestriere i 1997.

Foto: ALEX TROVATI / AP

Ole Kristian Furuseth, en annen gammel lagkamerat av Jagge, var i sjokk etter Jagges plutselige bortgang.

– Han betydde veldig mye for meg når vi var på laget sammen, og har etter det alltid vært en god venn. Finn hadde alltid god replikk på lur og hadde en rå fysikk og innstilling til trening. Jeg minnes alle de flotte opplevelsene vi hadde sammen, forteller Furuseth.

Hans Petter Buraas beskriver det tette båndet som ble knyttet mellom alpinistene på reise. Også han var tidligere lagkamerat med Jagge.

– Det er jo noe spesielt med en sånn kameratgjeng, en skigjeng som har bodd sammen og levd et liv sammen som vi skulle vært en familie. Man tenker selv om man blir dårlig og sjuk og må på sykehuset så regner man alltid med at det meste ordner seg på et eller annet vis, men det gjorde det ikke for Finken, sier Buraas til NRK.

– Det har ikke gått helt opp for meg det som har skjedd.

Den tidligere alpinisten Finn Christian «Finken» Jagge er død, 54 år gammel. Fra senere tid er han kjent fra blant annet Mesternes Mester på NRK og Skal vi danse på TV2.

Den tidligere alpinisten Finn Christian «Finken» Jagge er død, 54 år gammel. Fra senere tid er han kjent fra blant annet Mesternes Mester på NRK og Skal vi danse på TV 2.

OL-gullet i Albertville

Jagge som var aktiv i verdenscupen fra 1986 og frem til 2000 står med syv verdenscupseire i slalåm, samt en gullmedalje fra OL i Albertville i 1992.

Finn Christian Jagge

Finn Christian Jagge med OL-gullet i slalåm i 1992.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Og nettopp OL-gullet fra Frankrike står igjen som høydepunktet fra hans aktive karriere.

Jagge som før slalåmrennet kun stod med én verdenscupseier på øvelsen skulle opp mot blant andre det italienske fenomenet Alberto Tomba.

Nordmannen kjørte en gnistrende første omgang og holdt unna for italieneren som måtte ta til takke med sølvet.

– Det aller største var OL-gullet, da han slo Alberto Tomba. Han var et konkurransemenneske med mye humor, sier Aamodt til NRK.

Løftet norsk alpinsport

I tillegg til verdenscupseirene og OL-gullet, ble Jagge nummer tre i verdenscupen sammenlagt i 1992, 1997 og 1999, før han la opp i 2000.

Og Aamodt er klar på at hans tidligere lagkamerat har betydd mye for norsk alpinsport.

– Han holdt sporten i live på 80-tallet og var en utrolig viktig pioner for alt som er skjedd siden. Sammen med Atle Skårdal og Ole Kristian Furuseth, løftet «Finken» norsk alpinsport.

Finken legger opp.

På gullstol og med smoking takket Finn Christian Jagge for seg som alpinist i 2000.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Etter gullet i Albertville ble han tildelt Aftenpostens gullmedalje, som er en av de høyeste utmerkelsene som blir utdelt innen norsk idrett.

I perioden fra 2005 til 2007 var Jagge trener for kvinnelandslaget i alpint. I 2011 vant han den tredje utgaven av NRK serien Mesternes mester.

De siste årene var han ekspertkommentator for TV 2 under deres alpinsendinger.

Siste nytt

 • Forrykende start for Hovland

  Golfproffen Viktor Hovland fikk en tidlig bogey, men har deretter radet opp birdier i innledningen av andrerunden på europatouren i golf i Tyskland fredag.

  Hovland åpnet turneringen solid torsdag, og fredag kan 23-åringen se ut til å ha en kjemperunde på gang i München.

  Etter par på åpningshullet ble det riktignok en bogey på hull to. Der ble det også bogey torsdag. Fra hull nummer fire til hull nummer åtte noterte imidlertid Hovland seg for ikke mindre enn fire birdier.

  Det niende hullet endte i tillegg på samme vis. Etter et litt upresist innspill slo nordmannen seg nydelig inn på greenen på par fem-hullet. Deretter kunne han trille ballen i hullet til dagens femte birdie.

  Dermed er han åtte slag under par i turneringen etter halvspilt fredagsrunde. (NTB)

  US Open Golf
  Foto: Gregory Bull / AP
 • Koronaåret ga ingen skadebonanza

  Tett kampprogram og tøff belastning på spillerne skapte frykt for en markant økning i antall skader i Eliteserien i fotball i 2020-sesongen. Slik ble det ikke.

  En ny studie gjennomført blant klubbene på øverste nivå i norsk fotball, konkluderer med at den koronapregede 2020-sesongen ikke førte med seg større skadeproblemer enn normalt.

  – Det var ingen flere skader. Skadefrekvensen var den samme, sier Torstein Dalen-Lorentsen til NTB.

  Han er stipendiat ved Senter for idrettsskadeforskning på Norges idrettshøgskole og står bak studien som nå er klar. Dalen-Lorentsen har sett nærmere på skadeomfanget i åtte av de 13 klubbene som var i Eliteserien både i 2019- og 2020-sesongen.

  – Vi hadde nok trodd at det kanskje skulle være flere skader (i 2020), men samtidig er vi ikke veldig overrasket over at det ikke var det, sier Dalen-Lorentsen.

  Eliteserien fotball 2020, Kristiansund - Mjøndalen.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • - Vi kan jo ikke frede noen

  Branns sportsjef Jimmi Nagel Jacobsen sier klubben vil prioritere å se etter nye spillere når overgangsvinduet åpner, enn å finne ny trener.

  – Det er en tung og vanskelig situasjon, men vi skal gjøre alt vi kan for å bli i Eliteserien. Det åpner snart et overgangsvindu. Det blir viktig for å finne noen som kan hjelpe og forsterke oss, sier Jimmi Nagel Jacobsen til BT.

  – Nei, det er ikke det vi ser på nå. Overhodet ikke, sier han.

  Branns styreleder sier situasjonen i klubben må evalueres de neste dagene, og at ingen er fredet. Klubben sliter i bunnen av Eliteserien.

  – Alle har jo tillit til de ikke har det lenger. Vi kan jo ikke frede noen. Slik det er nå, så ser jeg ikke andre løsninger enn at vi må evaluere hvorfor vi er der vi er. Så må vi få gode svar på hvordan vi skal komme oss videre, sier styreleder Birger Grevestad jr. til kanalen.

  Eliteserien fotball 2021: FK Haugesund - Brann (1-0)
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal