Hopp til innhold

Den tidligere alpinisten Finn Christian Jagge er død

Finn Christian «Finken» Jagge har gått bort 54 år gammel, bekrefter hans kone Trine-Lise Jagge på Facebook.

Finn Christian Jagge

DØD: Den tidligere alpinisten Finn Christian Jagge har gått bort 54 år gammel.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

– Vår største kjærlighet, vår største helt og klippe. Verdens beste Pappa og verdens beste MesterHubby, døde i dag, etter akutt sykdom. Det er ubeskrivelig vondt og vi er helt knust.

Det skriver Jagges kone i et innlegg på Facebook onsdag ettermiddag. Mange reagerte med sjokk og flere gamle lagkamerater og venner har uttrykt sin sorg over «Finkens» brå bortgang.

– Det er forferdelig trist. Han var bare i litt over midten av livet, en ung 54-åring som var aktiv. Det er bare tragisk og trist. Som idrettsmann var han en unik atlet. Han var gode i flere idretter, også i tennis. I alpinmiljøet var han en legende, sier tidligere lagkamerat og NRK-ekspert Kjetil André Aamodt.

– Han er en av de største profilene vi hadde.

De gamle lagkameratene har ikke annet enn gode ting å si om «Finken».

– Det er vanskelig å finne ord som passer med en gang, for det kom som et sjokk, selvfølgelig, sier tidligere alpinist Atle Skårdal til NRK, og fortsetter:

– Han var et naturlig midtpunkt på laget gjennom sine positive og åpne atferd. Han var alltid i godt humør og et bindeledd for hele laget. Han var en fighter av de sjeldne.

3lN8m3yYGpA

Jagge tok i alt syv seire i verdenscupen, her fra italienske Sestriere i 1997.

Foto: ALEX TROVATI / AP

Ole Kristian Furuseth, en annen gammel lagkamerat av Jagge, var i sjokk etter Jagges plutselige bortgang.

– Han betydde veldig mye for meg når vi var på laget sammen, og har etter det alltid vært en god venn. Finn hadde alltid god replikk på lur og hadde en rå fysikk og innstilling til trening. Jeg minnes alle de flotte opplevelsene vi hadde sammen, forteller Furuseth.

Hans Petter Buraas beskriver det tette båndet som ble knyttet mellom alpinistene på reise. Også han var tidligere lagkamerat med Jagge.

– Det er jo noe spesielt med en sånn kameratgjeng, en skigjeng som har bodd sammen og levd et liv sammen som vi skulle vært en familie. Man tenker selv om man blir dårlig og sjuk og må på sykehuset så regner man alltid med at det meste ordner seg på et eller annet vis, men det gjorde det ikke for Finken, sier Buraas til NRK.

– Det har ikke gått helt opp for meg det som har skjedd.

Den tidligere alpinisten Finn Christian «Finken» Jagge er død, 54 år gammel. Fra senere tid er han kjent fra blant annet Mesternes Mester på NRK og Skal vi danse på TV2.

Den tidligere alpinisten Finn Christian «Finken» Jagge er død, 54 år gammel. Fra senere tid er han kjent fra blant annet Mesternes Mester på NRK og Skal vi danse på TV 2.

OL-gullet i Albertville

Jagge som var aktiv i verdenscupen fra 1986 og frem til 2000 står med syv verdenscupseire i slalåm, samt en gullmedalje fra OL i Albertville i 1992.

Finn Christian Jagge

Finn Christian Jagge med OL-gullet i slalåm i 1992.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix

Og nettopp OL-gullet fra Frankrike står igjen som høydepunktet fra hans aktive karriere.

Jagge som før slalåmrennet kun stod med én verdenscupseier på øvelsen skulle opp mot blant andre det italienske fenomenet Alberto Tomba.

Nordmannen kjørte en gnistrende første omgang og holdt unna for italieneren som måtte ta til takke med sølvet.

– Det aller største var OL-gullet, da han slo Alberto Tomba. Han var et konkurransemenneske med mye humor, sier Aamodt til NRK.

Løftet norsk alpinsport

I tillegg til verdenscupseirene og OL-gullet, ble Jagge nummer tre i verdenscupen sammenlagt i 1992, 1997 og 1999, før han la opp i 2000.

Og Aamodt er klar på at hans tidligere lagkamerat har betydd mye for norsk alpinsport.

– Han holdt sporten i live på 80-tallet og var en utrolig viktig pioner for alt som er skjedd siden. Sammen med Atle Skårdal og Ole Kristian Furuseth, løftet «Finken» norsk alpinsport.

Finken legger opp.

På gullstol og med smoking takket Finn Christian Jagge for seg som alpinist i 2000.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Etter gullet i Albertville ble han tildelt Aftenpostens gullmedalje, som er en av de høyeste utmerkelsene som blir utdelt innen norsk idrett.

I perioden fra 2005 til 2007 var Jagge trener for kvinnelandslaget i alpint. I 2011 vant han den tredje utgaven av NRK serien Mesternes mester.

De siste årene var han ekspertkommentator for TV 2 under deres alpinsendinger.

Siste nytt

 • Golfprofil i strupen på LIV-utbryterne

  LIV-touren fortsetter å være den store snakkisen i golfmiljøet. Billy Horschel har null sympati med spillere som er utestengt av PGA.

  – Man høster som man sår. De valgte å spille på den touren, og da synes jeg de skal holde seg der. De burde ikke få komme tilbake til europa- og PGA-touren, sier Horschel i forkant av Scottish Open og fortsetter:

  – De sier at PGA-touren ikke lytter. Slike uttalelser gjør meg veldig frustrert, for mange av dem er hyklere og lyver om en del ting. Jeg kan ikke bare sitte her mer og være diplomatisk.

  Tidligere i sommer ble LIV-spillere kastet ut av PGA- og europatouren. Sistnevnte bøtela også dem som deltok i golfligaens første turnering tidlig i juni.

  Den nyetablerte touren er særlig kontroversiell fordi den er økonomisk støttet av det statlige fondet i Saudi-Arabia. Kritikerne mener det hele er et forsøk på å «sportsvaske» landets omdømme.

  Flere av de utestengte spillerne føler seg urettferdig behandlet og har anket avgjørelsen.

  Memorial Golf
  Foto: Darron Cummings / AP
 • Gleder seg til å spille med Haaland: – En fantastisk spiller

  Kalvin Phillips signerte mandag for Manchester City og forteller i et intervju at han ser fram til samarbeidet med målmaskinen Erling Braut Haaland.

  – Han er en fantastisk spiller. Målsnittet hans taler for seg selv, og avslutningene hans er utrolige, sier Phillips til klubbens hjemmeside.

  Manchester City har forsterket seg godt denne sommeren og har hentet tre spillere allerede. I tillegg til Phillips (500 millioner kroner) og Haaland (619 millioner), har også keeper Stefan Ortega (61,54 millioner) signert for klubben.

  – Jeg tror han kommer til å komme inn i ligaen og fortsette akkurat der han avsluttet med Dortmund. Forhåpentligvis scorer han noen mål for oss tidlig i sesongen, og så flyr han videre derfra, fortsetter nysigneringen om den norske kraftspissen. (NTB)

  Fotball, Nations League: Norge - Sverige (3-2)
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Gullballen-vinneren mister EM

  Tidligere i dag meldte det spanske landslaget at Alexia Putellas hadde pådratt seg en skade i det venstre kneet, men at skadeomfanget var ukjent.

  Nå bekrefter landslaget at skaden er ille. Hun har pådratt seg en korsbåndsskade og mister EM, skriver det spanske landslaget på Twitter.

  – Det er jo fryktelig synd. Det er nesten så man ikke tror det, en så alvorlig skade rett før et mesterskap der Spania var favoritter og hun den beste spilleren. Fryktelig synd på Putellas og Spania, men også for alle oss andre som liker å se gode spillere, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

  Putellas vant gullballen i 2021, og er regnet av mange som verdens beste spiller.

  Den spanske avisen COPE skriver at Real Sociedad-spiller Amaiur Sarriegi er kalt inn som erstatter.

  Dette er den andre viktige spilleren Spania mister inn mot mesterskapet. Barcelonaspiller Jenni Hermoso måtte innse at EM røk i midten av juni, det også på grunn av en kneskade.

  Før skaden var spanjolene oddsfavoritt til å vinne mesterskapet. De har første kamp mot Finland fredag.

  Alexia Putellas
  Foto: FRANCK FIFE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste