Hopp til innhold

Den hemmelige saunakontrakten som skulle skjule finsk doping

En hemmelig kontrakt, signert i en sauna, skulle sikre Jari Isometsä omtrent én og en halv million kroner om han tok på seg all skyld og holdt tett om de andre involverte i dopingskandalen under VM i 2001.

Jari Isometsä og kontrakten

DOPINGTATT: Jari Isometsä smilte bredt på pressekonferansen etter at han var tatt for doping under VM på hjemmebane i 2001. Dagen før hadde han signert en kontrakt (innfelt) som skulle sikre ham én million finske mark, rundt halvannen million kroner, om han tok på seg all skyld.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det var den største dopingskandalen i den finske sportshistorien, sier Kalle Rantala, forsker ved idrettsmuseet i Helsinki, til NRK i forbindelse med dokumentarserien «Best i verden».

Han snakker om dopingavsløringen som rystet Finland under ski-VM i Lahti i 2001.

Det som skulle bli en stor skandale, begynte derimot med én utøver: Jari Isometsä.

– Det er bare én utøver, og det er mange utøvere som er igjen, og mange bra utøvere.

Det sa han til NRK etter at han ble tatt for doping tidlig i mesterskapet.

Senere skulle det vise seg at det han hevdet var et enkelttilfelle, faktisk var en stor operasjon hvor de største, finske stjernene var innblandet.

  • Dokumentaren Best i verden – Saunakontrakten vises på NRK 1 tirsdag klokken 20.25.

Signerte hemmelig «saunakontrakt»

Samme dag som Isometsä fortalte NRK at kun én utøver var involvert, møtte han landslagskameratene i en sauna. Der skrev de denne kontrakten:

Saunakontrakten

SAUNAKONTRAKTEN: Denne kontrakten skulle sikre at kun Jari Isometsä ble avslørt for dopingbruk under VM.

«Jari Isometsä, Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Janne Immonen, Kari Pekka Kyrö og Antti Leppävuori.

Vi har avtalt den 18. februar 2001 at ulykken som har skjedd Jari Isometsä skal kompenseres av personene nevnt over. Kompensasjonen er på én million mark og skal fullbyrdes i løpet av tre år. Denne avtalen forutsetter at Jari Isometsä selv tar fullstendig ansvar for den positive dopingprøven og fritar alle de andre for ansvar og tvil.»

Den ble signert av landslagssjefen Antti Leppävuori, herretreneren Kari Pekka Kyrö og Isometsä.

Etter VM var Isometsä, Immonen, Kirvesniemi, Myllylä, Virpi Kuitunen og Milla Jauho alle tatt for doping.

Nektet for doping

Dagen etter at det ble kjent at Isometsä hadde testet positivt på det ulovlige middelet Hemohes (HES), som kan brukes for å skjule bloddoping, vant Virpi Kuitunen gull på kvinnenes jaktstart. Hun skulle få dager senere selv bli tatt for doping, men nå var hun klar i sine svar om Isometsä.

Kari-Pekka Kyrö

SVART DAG: Da hovedtreneren for de finske landslagsherrene under VM, Kari-Pekka Kyrö, stilte til pressekonferanse om dopingavsløringene på mesterskapets siste dag, ble sponsorveggen bak podiet dekket med svart duk.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg vet ingenting om det, og jeg prøver bare å gjøre mitt beste i dag. Det har ingenting med oss å gjøre, bedyret hun.

Herreløperen Harri Kirvesniemi la seg på samme linje.

– Denne saken betyr ikke at det finske laget er dopet, sa han.

Fant doputstyr på bensinstasjon

Det de ikke visste, var at noen hadde funnet en veske med brukerutstyr og tomme HES-poser. På posene sto navnet til den finske landslagslegen.

Dermed rullet ballen for alvor i nedoverbakke for finsk langrenn.

På siste konkurransedag, en dag hvor Johann Mühlegg tok gull på herrenes femmil, smalt den virkelige bomben: Seks finske utøvere hadde avlagt positive dopingprøver.

  • Jari Isometsä og Kari Pekka Kyrö ønsker ikke å kommentere saken. Antti Leppävuori har ikke besvart NRKs henvendelser.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal