Mannen kineserne frykter

Dayron Robles fra Cuba er mannen som kan ødelegge noe av OL-festen for 1,3 milliarder forventningsfulle kinesere.

Dayron Robles

Dayron Robles løp inn på 12.87 og ny verdensrekord den 12. juni i år.

Foto: SAMUEL KUBANI / AFP

For i vertslandet Kina er det nesten allerede opplest og vedtatt at tittelforsvarer Liu Xiang skal vinne nytt OL-gull i ”Fugleredet” i Beijing torsdag 21. august.

Da den 21 år gamle atletiske cubaneren suste inn til 12.87 på 110m hekk i tsjekkiske Ostrava den 12. juni i år, og forbedret Liu Xiangs gjeldende verdensrekord på distansen med 1/100 sekund, sendte han nok et aldri så lite skremmeskudd i retning Kina

Ingen overraskelse

For innbarkede friidrettseksperter var det allikevel ingen stor overraskelse at Dayron Robles markerte seg såpass tidlig i sesongen.

Sist vinter ”lekte” han med sine konkurrenter i verdenseliten på 60m hekk innendørs, og var svært nær briten Colin Jacksons mangeårige verdensrekord på 7.30. Robles presterte 7.33 som best, og feilet kun én eneste gang: I innendørs-VM i Valencia misforstod storfavoritten startskuddet i sitt forsøksheat, ble stående igjen i blokka og var sjanseløs.

Suveren tekniker

For øvrig har den 192 cm lange kubaneren utviklet en suveren teknikk. Han toucher sjelden hekkene, er kjapp til landing etter hver hekk, og har samtidig en usedvanlig godt utviklet fysikk.

Ifølge ekspertene er han den eneste i verdenseliten akkurat nå, som kun bruker sju steg fram til første hekk, noe som tidligere var typisk for den anerkjente øst-europeiske ”skole”.

Da han som 10-åring begynte med friidrett hjemme i Guantanamo på Cuba, likte han best høyde, men trenere så hans potensiale som hekkeløper, og fra 13-14-årsalderen - i 2000 – begynte han å trene og satse seriøst på hekk.

Gradvis utvikling

To år seinere vant han det nasjonale ungdomsmesterskapet på Cuba, og ble tatt opp på juniorlandslaget. Ennå ikke fylt 18 år – stod han for Cubas eneste medalje i jr.VM i friidrett i Grosseto, Italia i 2004. Talentet ble nr. 2 på 110m hekk.

Deretter kom utviklingen trinnvis: Senior-VM i Helsinki 2005 brukte han til å samle internasjonal mesterskapserfaring. Mange av hans konkurrenter var stabile på tider godt under 13.30. I sitt aller siste junior-år presterte han 13.46 på distansen og innså at det var fremdeles et stykke fram til de aller beste.

Ble ranket som nummer en

Overgangen fra junior til senior i 2006 ble allikevel en sensasjon for svært konkurranseglade Dayron. Det ble med sølv i innendørs-VM på 60m hekk i Moskva, og med det hyppige konkurranseopplegget kom også rutinen og etter hvert selvtilliten, og han ble stabil på et vesentlig høyere nivå.

I løpet av sesongen 2006 slo han alle sine internasjonale konkurrenter en eller annen gang, inkl. OL-mester Liu Xiang, Kina og VM-vinner fra året før, Ladji Doucoure, Frankrike.

I løpet av sesongen presterte han åtte stevner med tider bedre enn 13.20, og var plutselig rangert som nr. 1 på IAAFs rankingliste.

Familiekjær

Dayron Robles har alltid følt sterke bånd til sin familie. Hans far Gualberto - var en anerkjent musiker, og som cubanere flest elsker også Dayron rytmer, dans og musikk. Men om han utenfor banen har en forkjærlighet for disco, reggae og rap, så er det helt andre rytmer som gjelder på idrettsarenaen.

Da han krysset mållinjen i Ostrava i juni, ble han den sjette cubaneren med verdensrekord i friidrett.

Gullmedaljong

Tidligere cubanske verdensstjerner som Alberto Juantorena, Javier Sotonayor, Anier Garcia og Oleidis Menendez har alle vært en inspirasjon og kilde til motivasjon. Anier Garcia vant OL-gullet på hekk i Sydney for 8 år siden, og bidrar med viktige råd – sammen med Dayrons hovedtrener Santiago Antunez på Toppidrettssenteret i Havanna.

Og apropos familie: - I konkurranser har Dayron Robles gjerne en gullmedaljong rundt halsen. Den har han fått av sin bestemor – og er et bilde av Patron Saint of Cuba - et symbol på hell, lykke og energi for alle kubanere. Om det holder til gull i Beijing, gjenstår å se. I så fall blir det samtidig en skuffelse for en drøy milliard kinesere, som setter sin lit til Liu Xiang.

Siste nytt

 • Hamilton koronasmittet

  Den allerede kronede Formel 1-verdensmesteren Lewis Hamilton har testet positivt for koronaviruset. Briten vil dermed gå glipp av helgens løp i Bahrain.

  – I samsvar med covid-19-protokollene og retningslinjene fra offentlige helsemyndigheter i Bahrain er han nå i isolasjon, skriver FIA i en uttalelse.

  Den positive testen vil derimot ikke få noen ytterligere konsekvenser for helgens løp. Hamilton vant søndag det første av to løp i Bahrain.

  Lewis Hamilton.
  Foto: Bryn Lennon / AFP
 • Newcastle satt i karantene

  Hele Newcastles førstelag ble mandag bedt om å gå i karantene etter et smitteutbrudd i klubben. Fredagens Premier League-kamp mot Aston Villa står i fare.

  Det skriver The Guardian.

  Fire spillere og en ansatt i støtteapparatet ble satt i isolasjon med smitte allerede søndag. Dermed ble hele førstelaget testet på nytt. Mandag ble de bedt om å gå i karantene.

  Championship - Sheffield Wednesday v Brentford
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
 • Finaletap for Carlsen

  På 30-årsdagen måtte Magnus Carlsen tåle finaletap mot Wesley So i åpningsturneringen i Champions Chess Tour.

  – Jeg følte hele veien i turneringen at det lugget ganske kraftig. Nå i finalen fikk jeg egentlig som fortjent, sa bursdagsbarnet til TV2.

  Duellen mellom Carlsen og So ble avgjort med to lynsjakkpartier, etter at mandagens fire innledende hurtigsjakkpartier endte 2-2.

  So vant det første lynsjakkpartiet, og i det andre holdt han Carlsen til remis.

  Turneringseieren betyr at amerikaneren vinner 30.000 dollar, tilsvarende 267.000 norske kroner.

  Norway Chess 2020
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal