Hopp til innhold

Mannen kineserne frykter

Dayron Robles fra Cuba er mannen som kan ødelegge noe av OL-festen for 1,3 milliarder forventningsfulle kinesere.

Dayron Robles

Dayron Robles løp inn på 12.87 og ny verdensrekord den 12. juni i år.

Foto: SAMUEL KUBANI / AFP

For i vertslandet Kina er det nesten allerede opplest og vedtatt at tittelforsvarer Liu Xiang skal vinne nytt OL-gull i ”Fugleredet” i Beijing torsdag 21. august.

Da den 21 år gamle atletiske cubaneren suste inn til 12.87 på 110m hekk i tsjekkiske Ostrava den 12. juni i år, og forbedret Liu Xiangs gjeldende verdensrekord på distansen med 1/100 sekund, sendte han nok et aldri så lite skremmeskudd i retning Kina

Ingen overraskelse

For innbarkede friidrettseksperter var det allikevel ingen stor overraskelse at Dayron Robles markerte seg såpass tidlig i sesongen.

Sist vinter ”lekte” han med sine konkurrenter i verdenseliten på 60m hekk innendørs, og var svært nær briten Colin Jacksons mangeårige verdensrekord på 7.30. Robles presterte 7.33 som best, og feilet kun én eneste gang: I innendørs-VM i Valencia misforstod storfavoritten startskuddet i sitt forsøksheat, ble stående igjen i blokka og var sjanseløs.

Suveren tekniker

For øvrig har den 192 cm lange kubaneren utviklet en suveren teknikk. Han toucher sjelden hekkene, er kjapp til landing etter hver hekk, og har samtidig en usedvanlig godt utviklet fysikk.

Ifølge ekspertene er han den eneste i verdenseliten akkurat nå, som kun bruker sju steg fram til første hekk, noe som tidligere var typisk for den anerkjente øst-europeiske ”skole”.

Da han som 10-åring begynte med friidrett hjemme i Guantanamo på Cuba, likte han best høyde, men trenere så hans potensiale som hekkeløper, og fra 13-14-årsalderen - i 2000 – begynte han å trene og satse seriøst på hekk.

Gradvis utvikling

To år seinere vant han det nasjonale ungdomsmesterskapet på Cuba, og ble tatt opp på juniorlandslaget. Ennå ikke fylt 18 år – stod han for Cubas eneste medalje i jr.VM i friidrett i Grosseto, Italia i 2004. Talentet ble nr. 2 på 110m hekk.

Deretter kom utviklingen trinnvis: Senior-VM i Helsinki 2005 brukte han til å samle internasjonal mesterskapserfaring. Mange av hans konkurrenter var stabile på tider godt under 13.30. I sitt aller siste junior-år presterte han 13.46 på distansen og innså at det var fremdeles et stykke fram til de aller beste.

Ble ranket som nummer en

Overgangen fra junior til senior i 2006 ble allikevel en sensasjon for svært konkurranseglade Dayron. Det ble med sølv i innendørs-VM på 60m hekk i Moskva, og med det hyppige konkurranseopplegget kom også rutinen og etter hvert selvtilliten, og han ble stabil på et vesentlig høyere nivå.

I løpet av sesongen 2006 slo han alle sine internasjonale konkurrenter en eller annen gang, inkl. OL-mester Liu Xiang, Kina og VM-vinner fra året før, Ladji Doucoure, Frankrike.

I løpet av sesongen presterte han åtte stevner med tider bedre enn 13.20, og var plutselig rangert som nr. 1 på IAAFs rankingliste.

Familiekjær

Dayron Robles har alltid følt sterke bånd til sin familie. Hans far Gualberto - var en anerkjent musiker, og som cubanere flest elsker også Dayron rytmer, dans og musikk. Men om han utenfor banen har en forkjærlighet for disco, reggae og rap, så er det helt andre rytmer som gjelder på idrettsarenaen.

Da han krysset mållinjen i Ostrava i juni, ble han den sjette cubaneren med verdensrekord i friidrett.

Gullmedaljong

Tidligere cubanske verdensstjerner som Alberto Juantorena, Javier Sotonayor, Anier Garcia og Oleidis Menendez har alle vært en inspirasjon og kilde til motivasjon. Anier Garcia vant OL-gullet på hekk i Sydney for 8 år siden, og bidrar med viktige råd – sammen med Dayrons hovedtrener Santiago Antunez på Toppidrettssenteret i Havanna.

Og apropos familie: - I konkurranser har Dayron Robles gjerne en gullmedaljong rundt halsen. Den har han fått av sin bestemor – og er et bilde av Patron Saint of Cuba - et symbol på hell, lykke og energi for alle kubanere. Om det holder til gull i Beijing, gjenstår å se. I så fall blir det samtidig en skuffelse for en drøy milliard kinesere, som setter sin lit til Liu Xiang.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal