Hopp til innhold

Dæhlie frykter været kan ødelegge Sundbys gulldrøm

SJUSJØEN (NRK): Bjørn Dæhlie (51) mener astmaen er en av årsakene til at Martin Johnsrud Sundby (34) aldri har vunnet gull. Sundby innrømmer at tåke er dårlig nytt for ham.

Bjørn Dæhlie, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe

IMPONERT: Bjørn Dæhlie konstaterer at toget med Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger og Martin Johnsrud Sundby er i god rute til VM i Seefeld.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Martin rykka fra her nede, han går veldig bra i dag!

Bjørn Dæhlie hiver etter pusten. Han er med Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe på treningsøkt på Sjusjøen.

Den kanskje aller største stjerna fra OL på Lillehammer for 25 år siden må ta noen snarveier for delvis å henge med i korte deler av løypa. 51-åringen er imponert over det han ser av de norske VM-håpene.

Og altså aller mest imponert over Sundby.

– Det kan fort slumpe til å bli et gull på ham, jeg synes han ser ut til å være i veldig god form, sier Dæhlie.

Sikker på formen

Han snakker om VM i Seefeld. Der skal Sundby fortsette jakten på sitt første individuelle mesterskapsgull.

– Det er hyggelig å høre fra Bjørn. Han var min helt i barndommen, sier han.

At han går fra resten på akkurat denne økta, forklarer Sundby delvis med at han har bedre preparerte ski enn de andre. Men han erkjenner at det går bra.

Halvannen uke før han går sin første VM-distanse, 30 km fellesstart med skibytte, føler han seg trygg på følgende:

– Jeg kommer til å være i min beste form denne sesongen i Seefeld, det er det ingen tvil om. Men om det holder til gull, har jeg ikke peiling på.

Frykter astmaen

Sundby tok gull både i stafett og lagsprint under OL i Pyeongchang sist vinter, og har også to VM-gull i stafett. Han har også seks individuelle mesterskapsmedaljer, men ingen gull.

Det tror Bjørn Dæhlie blant annet skyldes astmaproblemene som har plaget Martin Johnsrud Sundby gjennom hele karrieren.

– Han nok slitt litt med helsa innimellom. Får du litt luftveisproblemer, så er det plutselig trøblete, påpeker han.

Dæhlie tror at nettopp det fortsatt kan være det største hinderet på veien mot et gull.

– Vi satser på tørt, flott, fint vinterføre i Seefeld, med maksimale forhold for lungene og formen til Martin, så er han der, sier den gamle skikongen.

Martin Johnsrud Sundby og Espen Bjervig

KONTROLL: Martin Johnsrud Sundby kan love langrennssjef Espen Bjervig og resten av Norge at han har fått gjort den jobben han skal før VM.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Tåke verst

Selv prøver Sundby å tenke minst mulig på det, men han erkjenner at det finnes værtyper som definitivt ikke favoriserer ham.

– Tåke og fuktig luft og dårlig sikt, er for meg som for alpinistene i Åre, det er ikke helt topp. Og så tror jeg at jeg i løpet av dagene i Seefeld skal få gode forhold for meg, sier Sundby.

– Litt alpesol og litt varmere luft, jeg hater ikke det, hvis det dukker opp, smiler han.

Enn så lenge ser værmeldinga bra ut.

Siste nytt

 • NBA markerte Griners hjemkomst

  Flere NBA-lag ønsket Brittney Griner velkommen hjem i torsdagens kamper etter at WNBA-stjernen ble sluppet fri fra russisk fangenskap.

  Griner ble løslatt i bytte mot en russiske våpenhandler. Griner, en av USAs beste kvinnelige basketballspillere, ble dømt til ni års fengsel i august etter at hun i februar ble stoppet på flyplassen i Moskva for besittelse av cannabisolje. Oljen brukes i e-sigaretter.

  NBA-lag har lenge lagt press på amerikanske myndigheter for å få 32-åringen hjem, og etter at nyheten om at hun er fri kom, prydet hun storskjermen i flere arenaer. Blant annet i hjemstaten Texas, der Houston Rockets møtte San Antonio Spurs i et delstatsderby.

  I tillegg var rådhuset i Houston lyst opp i USAs farger i forbindelse med hjemkomsten.

  Portland Trail Blazers hadde et bilde av henne med påskriften «OL-gullvinner Britney Griner kommer hjem», mens Miami Heat ønsket henne «velkommen hjem».

  Griner er født i Houston og spiller for Phoenix Mercury i den kvinnelige toppligaen. Der har hun vært siden 2013, samtidig som hun har spilt for russiske UMMC Jekaterinburg når WNBA-sesongen har hatt pause.

  Det var i forbindelse med dette at hun ble pågrepet på flyplassen i Moskva. (NTB)

  Rockets Spurs Basketball
  Foto: Darren Abate / AP
 • Haug scoret for Roma tross tap

  Sophie Romàn Haug scoret for Roma da Wolfsburg viste muskler og vant 4-2 i gruppespillet i mesterligaen torsdag kveld.

  Ewa Pajor sendte Wolfsburg i ledelsen etter 24 minutter, før Sveindís Jane Jónsdóttir scoret vertenes andre mål i det 40. spilleminutt.

  Andressa Alves utlignet for Roma to minutter senere, men det hjalp lite da Lena Lattwein og Pajor scoret Wolfsburgs tredje og fjerde mål i andre omgang.

  Mens Emilie Haavi startet kampen for Roma, ble Haug og Mina Bergersen henvist til gjestenes benk.

  Haug ble byttet inn etter 63 minutter og satte inn reduseringen 13 minutter senere.

  Wolfsburg topper gruppe B med ti poeng etter fire kampen. Roma følger på 2.-plass, tre poeng bak.

  Privatlandskamp fotball kvinner 2022: Norge - Brasil (1-4)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Forventer at Hamilton forlenger

  Mercedes mektige sjef Toto Wolff er klar på at superstjernen Lewis Hamilton kommer til å forlenge med Formel 1-laget til tross for en seiersløs sesong.

  – Han (Hamilton) har ingen gode grunner til å forlate Mercedes etter neste sesong, eller å sette strek for karrieren, sier Wolff i Formel 1-podkasten «Beyond the Grid», ifølge britiske Daily Mail.

  Mercedes-sjefen innrømmer samtidig at 37-åringens kontrakt, som går ut etter neste sesong, vil være «ett av temaene» laget vil se nærmere på i vinterpausen.

  – Det er ikke satt noen frist for å lande en ny kontrakt. Lewis er en del av teamet, og teamet er en del av Lewis, fortsatte Wollf. (NTB)

  F1 US Grand Prix Auto Racing
  Foto: Charlie Neibergall / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste