Dæhlie frykter været kan ødelegge Sundbys gulldrøm

SJUSJØEN (NRK): Bjørn Dæhlie (51) mener astmaen er en av årsakene til at Martin Johnsrud Sundby (34) aldri har vunnet gull. Sundby innrømmer at tåke er dårlig nytt for ham.

Bjørn Dæhlie, Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe

IMPONERT: Bjørn Dæhlie konstaterer at toget med Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger og Martin Johnsrud Sundby er i god rute til VM i Seefeld.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Martin rykka fra her nede, han går veldig bra i dag!

Bjørn Dæhlie hiver etter pusten. Han er med Martin Johnsrud Sundby, Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe på treningsøkt på Sjusjøen.

Den kanskje aller største stjerna fra OL på Lillehammer for 25 år siden må ta noen snarveier for delvis å henge med i korte deler av løypa. 51-åringen er imponert over det han ser av de norske VM-håpene.

Og altså aller mest imponert over Sundby.

– Det kan fort slumpe til å bli et gull på ham, jeg synes han ser ut til å være i veldig god form, sier Dæhlie.

Sikker på formen

Han snakker om VM i Seefeld. Der skal Sundby fortsette jakten på sitt første individuelle mesterskapsgull.

– Det er hyggelig å høre fra Bjørn. Han var min helt i barndommen, sier han.

At han går fra resten på akkurat denne økta, forklarer Sundby delvis med at han har bedre preparerte ski enn de andre. Men han erkjenner at det går bra.

Halvannen uke før han går sin første VM-distanse, 30 km fellesstart med skibytte, føler han seg trygg på følgende:

– Jeg kommer til å være i min beste form denne sesongen i Seefeld, det er det ingen tvil om. Men om det holder til gull, har jeg ikke peiling på.

Frykter astmaen

Sundby tok gull både i stafett og lagsprint under OL i Pyeongchang sist vinter, og har også to VM-gull i stafett. Han har også seks individuelle mesterskapsmedaljer, men ingen gull.

Det tror Bjørn Dæhlie blant annet skyldes astmaproblemene som har plaget Martin Johnsrud Sundby gjennom hele karrieren.

– Han nok slitt litt med helsa innimellom. Får du litt luftveisproblemer, så er det plutselig trøblete, påpeker han.

Dæhlie tror at nettopp det fortsatt kan være det største hinderet på veien mot et gull.

– Vi satser på tørt, flott, fint vinterføre i Seefeld, med maksimale forhold for lungene og formen til Martin, så er han der, sier den gamle skikongen.

Martin Johnsrud Sundby og Espen Bjervig

KONTROLL: Martin Johnsrud Sundby kan love langrennssjef Espen Bjervig og resten av Norge at han har fått gjort den jobben han skal før VM.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Tåke verst

Selv prøver Sundby å tenke minst mulig på det, men han erkjenner at det finnes værtyper som definitivt ikke favoriserer ham.

– Tåke og fuktig luft og dårlig sikt, er for meg som for alpinistene i Åre, det er ikke helt topp. Og så tror jeg at jeg i løpet av dagene i Seefeld skal få gode forhold for meg, sier Sundby.

– Litt alpesol og litt varmere luft, jeg hater ikke det, hvis det dukker opp, smiler han.

Enn så lenge ser værmeldinga bra ut.

Siste nytt

 • Juklerød på UEFA sitt stjernelag

  Royal Antwerpen-spilleren Simen Juklerød var med da Det europeiske fotballforbundet fredag presenterte rundens lag i europaligaen.

  Juklerød spilte hele kampen da Royal Antwerpen innledet gruppespillet med en sterk 1-2-seier borte mot bulgarske Ludogorets.

  Den tidligere Bærum- og Vålerenga-spilleren slo den målgivende pasningen da den belgiske klubben utlignet til 1–1 i annen omgang.

  Eliteserien 2018: Vålerenga-Molde 0 - 0
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Takka nei til ishockeyturnering

  Norges ishockeyforbund vil ikkje delta i ei landslagsturnering i Tyskland i november.

  Landslaget var invitert til den årlege turneringa saman med Tyskland og Latvia. Russland og Sveits trakk seg frå turneringa, og det var grunnen til at Norge fekk tilbodet.

  – Vi har jobba hardt med å finne løysingar rundt reisebiten til spelarane, men klarte ikkje å få alt på plass med tanke på heimreisa for spelarane frå dei ulike ligaane i Europa, seier sportssjef Petter Salsten til NTB.

  Landslagsturnering i ishockey for menn: Norge-Østerrike.
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Svak opning av Hovland i California

  Viktor Hovland ligg på ein delt 51.-plass etter første runde av PGA-turningen i California. Hovland brukte 71 slag for å fullføre runden og ligg dermed 1 under par i turneringa. Nordmannen har sju slag opp til førstemann Sebastián Muñoz (64 slag).

  Xander Schauffele og Viktor Hovland
  Foto: Chase Stevens / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal