Hopp til innhold

Cupfinalen krasjer med Afrika-finale: Sandviken må spille uten toppscoreren

NM-finalen for kvinner og finalen i Afrikamesterskapet er satt opp på samme dag. Det gjør at Sandviken mangler sin viktigste spiller i cupfinalen, men NFF mener de har alt på det rene.

Semifinalen i fotball 2018 kvinner: Klepp - Sandviken.

VIKTIG: Ajara Nchout scoret i straffesparkkonkurransen i semifinalen mot Klepp. Hun er toppscorer for Sandviken denne sesongen.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Det er helt håpløst at NFF setter opp en cupfinale på en internasjonal dato. Det er rett og slett veldig trist, sier Sandvikens styreleder Pål Hansen.

Ajara Nchout

LANDSLAGSSPILLER: Nchout spiller for Kamerun i Afrikamesterskapet.

Foto: Darryl Dyck / AP

Kamerunske Ajara Nchout scoret 15 mål for Sandviken i årets toppserie, i tillegg til to i cupen. Men mens lagvenninnen spiller cupfinale mot LSK Kvinner 1. desember, spiller Nchout enten finale for Kamerun i Afrikamesterskapet, eller har spilt bronsefinale kvelden før.

Hansen tror NFF har vært for opptatt av konseptet med å legge finalene for kvinner og menn til samme helg.

– Meningen har nok vært god, og noe har de måttet lande på. Men det samme ville aldri skjedd med en herrefinale, det sier seg selv, sier styrelederen.

Fått reaksjoner fra hele Norge

Terminlisten for Afrikamesterskapet har vært godt kjent lenge, og burde ikke komme som en overraskelse på det norske fotballforbundet.

– Kommer dere til å reagere overfor NFF?

– De er nok godt kjent med vårt syn. Vi har gitt beskjed, og vi har også fått reaksjoner fra hele Fotball-Norge. Dette er ikke noe bare vi mener er helt utrolig. Så får vi bare jobbe med det derfra.

Han ønsker uansett Ajara Nchout lykke til i Afrikamesterskapet, der Kamerun er klar for semifinalen. Ikke minst fordi Sandvikens spiss har scoret i begge de to første kampene for de grønne og gule.

– De kan godt vinne hele mesterskapet, og det visste vi jo før hun reiste.

– Et kjempesavn

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp sier cupfinalen blir en attraksjon mindre uten Nchout.

– Det blir et kjempesavn for Sandviken. Hun hadde vært en ekstremt viktig spiller i den kampen, med det kampbildet vi forventer. Det var nesten umulig å slå LSK Kvinner i utgangspunktet, og nå er det enda vanskeligere, sier han.

Sandviken-kaptein Stine Hovland sier det er kjipt å miste deres viktigste spiller til årets viktigste kamp, og mener NFF burde gjort noe for å unngå det.

– De har jo alltid tatt hensyn til det internasjonale på herresiden, når det gjelder landskamper, og det viser seg nå at de kanskje ikke har gjort det samme på kvinnesiden, sier hun.

Semifinalen i fotball 2018 kvinner: Klepp - Sandviken.

SÅRT SAVNET: Spissen kommer til å være sårt savnet mot LSK Kvinner i cupfinalen 1. desember.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

NFF: – Ikke noe vi trenger å ta hensyn til

Arrangementssjef i NFF, Rune Pedersen, er forundret over dette. Han sjekker saken når NRK har ringt, og ringer tilbake:

– Dette er ingen internasjonal dato på FIFAs kalender. Da er ikke vi nødt til å ta hensyn til det heller. Det er ikke uvanlig at regionale turneringer, både for menn og kvinner, blir holdt utenom de internasjonale datoene. Og jeg kjenner heller ikke til at vi har fått noen henvendelse fra Sandviken om dette, sier Pedersen.

NFF pressetreff.

TAR IKKE SELVKRITIKK: Nils Fisketjønn og NFF mener de ikke kan ta hensyn til turneringer norske landslag ikke deltar i.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Konkurransedirektør i forbundet, Nils Fisketjønn, forteller til NRK at de ikke visste om årets Afrikamesterskap da de la terminlisten.

– Det er selvsagt beklagelig, men når terminlista vår ble lagt i fjor var vi ikke kjent med denne datoen, sier Fisketjønn.

Det synes Sandviken-styrelederen er merkelig.

– Hvis ikke NFF skal ha kontroll på når internasjonale mesterskap spilles, så vet jeg ikke hvem som skal ha kontroll på det, sier Hansen.

Afrikamesterskapet har til sammenligning også ofte skapt problemer for klubbene i engelske Premier League, der de beste spillerne har blitt kalt hjem i januar og februar. Fra neste år har derimot mennenes Afrikamesterskap blitt flyttet til sommeren for å unngå slike problemer.

– Nå er det heller ikke noe nytt at mesterskap rundt om i verden kolliderer med norske ligaer, det skjer på herresiden også. Vi forholder oss først og fremst til turneringer våre landslag er med i, sier Fisketjønn.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal