Contador, Schleck eller Evans?

Åtte etapper er gjennomført, og tetsjiktet har begynt å etablere seg. Her er en oversikt over Tourens topp og bunn.

Contador, Schleck og Evans

Alberto Contador (t.h), Andy Schleck og Cadel Evans er de heteste kandidatene til å rulle inn på Champs-Élysées med champagneglass i hånda 25. juli.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

I seierskampen:

Alberto Contador

Alberto Contador har vist styrke så langt i rittet. Andy Schleck i bakgrunnen har allerede notert én etappeseier.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Alberto Contador (Astana)
Stø som en klippe hittil i rittet og kom seg over den fryktede brusteinen med hodet høyt, høyt hevet. Skal gjøre det store i fjellene, men venter til Pyreneene med å legge full kraft i tråkkene. Har fordel av å være råsterk på tempo, som kommer på
nest siste etappe.

Andy Schleck (Saxo Bank)
Sammen med Cadel Evans var lillebror Schleck eneste sammenlagtfavoritt som fulgte Thor Hushovd til mål på brusteinen tidligere i rittet. Har kun Chris Anker Sørensen å lene seg på i fjellene. Bunnsolid hittil, men bør ha over minuttet forsprang før tempoen.

Cadel Evans (BMC)
Verdensmesteren ga alt i Giro d'Italia, men nådde ikke opp. Har startet Touren overbevisende hittil og framstår som en het vinnerkandidat. Men er det i tidligste laget å ta over gul trøye før halvveis? Står normalt distansen og er en sterk temporytter med et godt lag rundt seg.

På skuddhold:

Denis Mentsjov (Rabobank)
Holder koken og vel så det hittil i Touren og har ikke gjort mer ut av seg enn å sykle fjellstøtt på samtlige etapper hittil. Blir en reell utfordrer i Pyreneene og er en sterk temporytter, men spørsmålet er om han holder hele veien til mål.

Roman Kreuziger (Liquigas)
Henger bra med og viste styrke i fjellene søndag. Har solid hjelp av lagkamerat Ivan Basso, og duoen har hverandre å spille på i fjellene. En outsider.

Ivan Basso (Liquigas)
Hang med i fjellene søndag, men tapte minutter innledningsvis. Årets Giro d'Italia-vinner kan ha svidd av for mange krefter på hjemmebane i mai. Men sammen med lagkompis Kreuziger har Liquigas to sterke kort å spille på.

Levi Leipheimer (Radioshack)
Eneste av det på papiret råsterke Radioshack-laget som fortsatt hevder seg nær toppen etter Armstrongs marerittdag søndag. Leipheimer er en sammenlagtrytter som mestrer fjell og temposykling bedre enn de fleste. En outsider.

Carlos Sastre (Cervelo)
Er uten hjelp fra laget sitt i fjellene, men henger med likevel. Blir uansett for tynt i lengden og er ingen stor temposyklist. Skal være i sitt livs form for å gjenta suksessen fra 2008 og det er han neppe.

Samuel Sanchez

Samuel Sanchez ble kun slått av Andy Schleck på søndagens fjell-etappe.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Michael Rogers (HTC-Columbia)
Et lag bygd opp rundt spurteren Mark Cavendish taler imot Rogers, som er stø i fjellene og sterk på tempo. Henger med i fjellene hittil, men ventes å bli ett nummer for liten når alvoret starter i Pyreneene.

Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi)
OL-mesteren var intet topptips fra start, men er likevel Euskaltel-kaptein og leverte overraskende varer søndag. Blir trolig for svak totalt sett.

Jurgen van den Broeck (Omega Pharma)
Har vist potensial i et par sesonger allerede og åpnet Touren sterkt med å henge med favorittgruppen søndag, men skal få det vel tøft i fjellene i fortsettelsen.

Ute av dansen:

Lance Armstrong Tour de France

Lance Armstrong etter fadesen på søndag. Må nok innse at han har ikledd seg den gule ledertrøyen for siste gang.

Foto: NIcolai Dumitrache / Ap

Lance Armstrong (Radioshack)
Etter kun to dårlige dager i sju Tour-år på rad fra 1999 til 2005, gikk det først galt (punkterte) på brusteinen. Så var han involvert i tre velt søndag. Tapte nesten tolv minutter. Dermed er det over og ut med drømmen om hans åttende Tour-seier. Blir ren hjelperytter heretter.

Alexandre Vinokourov (Astana)
Var med helt framme i Touren inntil varmen slo ham fullstendig ut søndag. Skulle ha vært Contadors viktigste hjelper, men måtte overlate jobben til lagkamerat Daniel Navarro. Blir ren hjelperytter heretter.

Bradley Wiggins (Sky)
Fjorårets store Tour-overraskelse (4.-plass) hadde problemer på brusteinen og gikk rett i veggen 4 kilometer før toppen søndag. Holder ikke følge med de sterkeste i fjellene og har et urutinert lag rundt seg.

Ryder Hesjedal (Garmin)
Har imponert etter at lagets sammenlagthåp og ulykkesfugl, Christian Vandevelde, veltet ut av Touren tidlig. Men søndag var det slutt 7 kilometer før toppen. Er et nummer for liten i fjellene.

Frank Schleck

Frank Schleck får medisinsk behandling etter å ha gått i bakken på den tredje etappen. Luxembourgeren måtte bryte rittet.

Foto: Joel Saget / Ap

Har brutt:
Christian Vandevelde (Garmin), Frank Schleck (Saxo Bank).

Hvem vinner årets Tour de France? Si din mening!

Siste nytt

 • OL-medaljør Maren Skjøld legger opp

  Alpinist Maren Skjøld avslutter karrieren, skriver hun selv på Instagram onsdag.

  Skjøld ble vraket fra landslaget den kommende sesongen på grunn av manglende sportslig utvikling, opplyste Sportssjef i alpint, Claus J. Ryste, til NRK i mai.

  Skjøld tok OL-bronse i lagkonkurransen i Pyeongchang i 2018.

  Maren Skjøld sikret seg bronsjemedalje under lagkonkurranse parallell slalåm
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Tre nykommere på årets hopplandslag

  Hopplandslaget utvides fra 12 til 15 utøvere. Anders Håre (20), Thea Minyan Bjørseth (16) og Eirin Kvandal (18) er nye på laget. Kvinnelandslaget blir utvidet til seks utøvere, mens ni utøvere er tatt ut til herrelandslaget. Landslaget innleder med samling på Lillehammer denne uken.

  Hopp
  Foto: Gorm Kallestad
 • Lundby mottok Raw Air-prisen

  Maren Lundby vant som kjent Raw Air sammenlagt i mars, men turneringen ble avbrutt på grunn av koronautbruddet. Nå har hun imidlertid mottatt beviset på at hun gikk til topps i den prestisjefulle hoppturneringen. Lundby vant samtidig verdenscupen sammenlagt.

  Maren Lundby
  Foto: Frode Søreide / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal