Hopp til innhold

Johnsrud Sundby: – Jeg sov dårlig og var usikker på skivalget

Dario Cologna kan ha startet en skirevolusjon med å bli nummer tre på 15 kilometer klassisk med skøyteski. Vinner Martin Johnsrud Sundby bestemte seg 25 sekunder før start for å gå med festesmurning.

Johnsrud Sundby vinner i Davos, 6,6 sekunder foran Didrik Tønseth.

MED FESTE: Martin Johnsrud Sundby går i mål som vinner av 15 kilometeren.

Martin Johnsrud Sundby sikret seieren foran Didirik Tønseth på 15 kilometeren i Davos.

Men det alle snakket om underveis i løpet var at Calle Halfvarsson, Dario Cologna og Petter Northug alle valgte å gå uten feste i de klassiske løypene.

– Jeg så at Petter valgte det samme og var kjapp i starten, så jeg bestemte meg for å prøve. Om det går bra, så er det bra. Om det ikke går bra, så er det bare uflaks. Jeg var nær ved å skrive historie, men uansett var det et fint test, sier Cologna, som var 7,3 sekunder fra å ta sin første seier i Davos.

Halfvarsson ble nummer sju, 31 sekunder bak Sundby. Northug ble nummer 10, 55 sekunder bak den norske vinneren. Svensken er ikke sikker på om valget av skøyteski var det riktige, men mener det fungerte godt.

– Jeg tenkte for egen del at det er 80 prosent staking i denne løypa, så jeg trodde på det, sier Halfvarson.

– Kan staking ta over for klassisk langrenn?

– Blir det en slik løype, der vi bare går opp, opp, opp den første delen, og så bare nedover, da er det i grenseland. Men jeg tror ikke det blir slik i andre løyper. Det blir spesielt her i Davos, men i de fleste andre verdenscupløypene blir det annerledes, sier svensken.

– Revolusjonerende

Trener på landslaget, Trond Nystad, kaller valget av skøyteski for en revolusjon.

– Det er noen tøffe karer som prøver å gå gjennom på blanke ski. Det er revolusjonerende for skisporten, sier landslagstrener Trond Nystad til NRK.

Vinner Martin Johnsrud Sundby bestemte seg 25 sekunder før start at han skulle gå med feste.

– Her har jeg ikke trivdes så godt tidligere, men jeg klarte å legge opp et smart løp i dag, selv om jeg veldig lenge var i tvil om hvilke ski jeg skulle velge. Jeg sov dårlig i natt og var usikker. Jeg bestemte meg for å gå med festesmurning for det er det jeg kan, sier Sundby.

– Jeg angret som en hund de to første rundene, for da lå jeg 15 sekunder bak. Men så hadde jeg litt mer å gå med på sisterunden.

Cologna 14,8 seunder foran Jespersen etter 12,8 km.

REVOLUSJON: Dario Cologna staker sterkt oppover bakkene i Davos.

Eldar Rønning vurderte også å gå uten feste i løypene i Davos. Men han kom fram til at det ville bli for tøft.

– Tre runder kan bli tøft med staking. Men klisteret suger veldig, spesielt på toppen der det er mer tørt. Det var helt klart en vurdering i dag. Det er ganske spesielt, men det er også et veldig spesielt føre, sa Eldar Rønning etter sitt løp.

– Utviklet seg enormt

Anders Aukland har staket seg gjennom mange løyper i sin karriere og broren Jørgen Aukland har gått uten feste hvert eneste renn de siste tre-fire årene, også under 15 kilometer klassisk på Beitostølen under de nasjonale åpningene de siste årene.

– Nivået i staking har utviklet seg enormt mye. Vi har sett det i sprinter, men på de lengre etappene i verdenscupen har løypene vært for bratte, sier Anders Aukland.

– Men dette er noe vi kommer til å se mer av.

Anders Aukland tror fremtiden avhenger av hvordan løypene blir laget og at man klarer å legge inn nok sammenhengende motbakker.

– Vi kan ikke stoppe utviklingen der løperne blir bedre og bedre i staking. Det er ikke negativt, men jeg liker at løperne må beherske både diagonal og staking, sier Aukland.

Dario Cologna håper tendensen med mer staking ikke tar over for det vanlige, klassiske langrennet. Selv om han valgte å gå uten feste på hjemmebane.

– Jeg er ikke stor fan av dette, men om det går fortere, så må man prøve. Det er ikke vårt problem for arrangørene må sørge for lengre motbakker. Det var litt uflaks med de dårlige snøforholdene. Med en komplett løype, så ville normal klassisk teknikk være det beste, sier han.

Sveitseren går så langt som å si at det var bra Sundby vant i Davos - med feste under skiene.

– Jeg tror utøverne blir sterkere og sterkere i staking. Det er den raskeste teknikken, og man kan også gå fort i motbakkene. I dag var det noen av stigningene som manglet, sånn sett var det kanskje fint at Sundby vant slik at det var seier for vanlig klassisk langrenn, sier han.

Ulvang følger utviklingen

Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), har tidligere uttrykt sin bekymring for at flere løpere velger å stake seg gjennom klassiske løyper.

– Det er kommet over tid, det er blitt et alvorlig problem – og er det som bekymrer meg mest på langrennssportens vegne akkurat nå, sa Vegard Ulvang om dette temaet til NRK under OL i Sotsji i februar i år.

I tillegg til Jørgen Aukland har også Johan Kjølstad kjempet seg gjennom lengre klassiske løyper på ski uten feste. Han ble nummer 20 under den nasjonale åpningen på Beitostølen forrige sesong.

– Vi har sett eksempler på at løpere har staket en 15-kilometer. Det gjør meg bekymret. Hva skjer om fem og ti år, undret Ulvang seg i Sotsji

I Davos har vi fått se noe av det Ulvang var bekymret for. I et verdenscuprenn valgte tre av de største stjernene å stake seg gjennom 15 kilometer klassisk. Den beste av dem ble nummer tre, bare få sekunder fra å stikke av med seieren.

I etterkant av løpet vil ikke Ulvang si at han er bekymret, men at det er en interessant utvikling.

– Jeg har aldri sett et klassiskløp i Davos der det er staket så mye. Det er en trend og utvikling som vi følger, men også en utvikling som går sin gang. Det er realiteten, og det er ekstra viktig å kontrollere så det ikke blir jukset ved at folk skøyter, sier Ulvang til NRK.

– I den grad det er et problem at noen staker gjennom, så er jo spørsmålet om man skal ha klassisk i det hele tatt. Det spørsmålet kan dukke opp hvis det går i retning av bare staking.

Petter Northug og Dario Cologna valgte å gå med skøyteski under klassiskrennet i Davos. Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

UTEN FESTE: Flere løpere valgte å stake seg gjennom løypene i Davos.

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

VM-bronsevinnar Narve Gilje Nordås kviknar som regel til når han får mikrofonen i ansiktet, men VM-håpet kjem med ei avsløring til NRK.

Siste nytt

 • Mer værtrøbbel i Holmenkollen: Kvinnenes normaldistanse utsatt

  Været fortsetter å skape problemer i Holmenkollen. For andre dag på rad er kvinnenes normaldistanse i skiskyting utsatt.

  Juryen har besluttet å utsette starttidspunkt på rennet med 30 minutter. Det betyr at nytt starttidspunkt for rennet blir klokken 13.00.

  Det er tykk tåke og våte forhold i Holmenkollen.

  I Holmenkollen er det én grad på plussiden av gradestokken og det er meldt litt nedbør gjennom dagen. Dermed kan det også spøke for herrenes normaldistanse, som - etter planen - stakes i gang klokken 15.45.

  Det rennet skulle opprinnelig starte 15.30, men har blitt flyttet til 15.45.

  Det er meldt vanskelige værforhold gjennom hele Holmenkollen-helga med varmegrader og nedbør hele helgen.

  Holmenkollen, fredag 1. mars
  Foto: Hanne Skjellum / NRK
 • Magne Hoseth ferdig i Lyngby etter 50 dager

  Selvom det ble et kort opphold takker han hele klubben for sjansen og erkjenner, at han og De Kongeblå ikke var rett match.

  Beslutningen bunder primært i manglende støtte til treneren fra hverken den øvrige trenerstab eller fra spillergruppen.

  Uten den har det vært nærmest umulig for klubbens ledelse og gjøre noe annet enn å handle nå. Velviten om at dette ses på som drastisk utenifra.

  Det skriver Lyngby på sine hjemmesider fredag.

  – Jeg vil gjerne benytte muligheten til å si takk til spesielt ledelsen for og ha hatt troet på meg og gitt meg sjanse, sier Magne Hoseth til klubbens hjemmeside.

  Videre skiriver klubben at de beklager og håper på forståelse fra supportere og omverdenen samt fra Magne Hoseth.

  QPGpc1q79hM
  Foto: NTB
 • Positive nyheter om alvorlige syke Kristoffer Olsson

  Midtjylland-trener Arne Sandstø sier det er kommet gode nyheter fra sykehuset rundt den svenske landslagsspilleren Kristoffer Olsson.

  – I går (torsdag) var det positive signaler på det som har skjedd de siste dagene. Legene er fornøyde. Han er stabil, sier Sandstø til NTB.

  Sandstø er førstelagstrener i Midtjylland, klubben til den svenske landslagsspilleren Olsson. Tirsdag gikk klubben ut med nyheten om at Olsson hadde kollapset i sitt hjem og siden fått behandling på sykehus. Han lå da i respirator.

  Sandstø forteller om en vanskelig situasjon i klubben.

  – Det er naturlig at det blir en litt mer lavmælt stemning og at dette preger hele atmosfæren i klubben. Kristoffer er en gutt som har vært lenge i klubben og har DNA-et til Midtjylland. Han er sånn alle i Midtjylland ønsker at man skal være, sier han til NTB.

  9RG9CgTztY8
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal