Hopp til innhold

Johnsrud Sundby: – Jeg sov dårlig og var usikker på skivalget

Dario Cologna kan ha startet en skirevolusjon med å bli nummer tre på 15 kilometer klassisk med skøyteski. Vinner Martin Johnsrud Sundby bestemte seg 25 sekunder før start for å gå med festesmurning.

Johnsrud Sundby vinner i Davos, 6,6 sekunder foran Didrik Tønseth.

MED FESTE: Martin Johnsrud Sundby går i mål som vinner av 15 kilometeren.

Martin Johnsrud Sundby sikret seieren foran Didirik Tønseth på 15 kilometeren i Davos.

Men det alle snakket om underveis i løpet var at Calle Halfvarsson, Dario Cologna og Petter Northug alle valgte å gå uten feste i de klassiske løypene.

– Jeg så at Petter valgte det samme og var kjapp i starten, så jeg bestemte meg for å prøve. Om det går bra, så er det bra. Om det ikke går bra, så er det bare uflaks. Jeg var nær ved å skrive historie, men uansett var det et fint test, sier Cologna, som var 7,3 sekunder fra å ta sin første seier i Davos.

Halfvarsson ble nummer sju, 31 sekunder bak Sundby. Northug ble nummer 10, 55 sekunder bak den norske vinneren. Svensken er ikke sikker på om valget av skøyteski var det riktige, men mener det fungerte godt.

– Jeg tenkte for egen del at det er 80 prosent staking i denne løypa, så jeg trodde på det, sier Halfvarson.

– Kan staking ta over for klassisk langrenn?

– Blir det en slik løype, der vi bare går opp, opp, opp den første delen, og så bare nedover, da er det i grenseland. Men jeg tror ikke det blir slik i andre løyper. Det blir spesielt her i Davos, men i de fleste andre verdenscupløypene blir det annerledes, sier svensken.

– Revolusjonerende

Trener på landslaget, Trond Nystad, kaller valget av skøyteski for en revolusjon.

– Det er noen tøffe karer som prøver å gå gjennom på blanke ski. Det er revolusjonerende for skisporten, sier landslagstrener Trond Nystad til NRK.

Vinner Martin Johnsrud Sundby bestemte seg 25 sekunder før start at han skulle gå med feste.

– Her har jeg ikke trivdes så godt tidligere, men jeg klarte å legge opp et smart løp i dag, selv om jeg veldig lenge var i tvil om hvilke ski jeg skulle velge. Jeg sov dårlig i natt og var usikker. Jeg bestemte meg for å gå med festesmurning for det er det jeg kan, sier Sundby.

– Jeg angret som en hund de to første rundene, for da lå jeg 15 sekunder bak. Men så hadde jeg litt mer å gå med på sisterunden.

Cologna 14,8 seunder foran Jespersen etter 12,8 km.

REVOLUSJON: Dario Cologna staker sterkt oppover bakkene i Davos.

Eldar Rønning vurderte også å gå uten feste i løypene i Davos. Men han kom fram til at det ville bli for tøft.

– Tre runder kan bli tøft med staking. Men klisteret suger veldig, spesielt på toppen der det er mer tørt. Det var helt klart en vurdering i dag. Det er ganske spesielt, men det er også et veldig spesielt føre, sa Eldar Rønning etter sitt løp.

– Utviklet seg enormt

Anders Aukland har staket seg gjennom mange løyper i sin karriere og broren Jørgen Aukland har gått uten feste hvert eneste renn de siste tre-fire årene, også under 15 kilometer klassisk på Beitostølen under de nasjonale åpningene de siste årene.

– Nivået i staking har utviklet seg enormt mye. Vi har sett det i sprinter, men på de lengre etappene i verdenscupen har løypene vært for bratte, sier Anders Aukland.

– Men dette er noe vi kommer til å se mer av.

Anders Aukland tror fremtiden avhenger av hvordan løypene blir laget og at man klarer å legge inn nok sammenhengende motbakker.

– Vi kan ikke stoppe utviklingen der løperne blir bedre og bedre i staking. Det er ikke negativt, men jeg liker at løperne må beherske både diagonal og staking, sier Aukland.

Dario Cologna håper tendensen med mer staking ikke tar over for det vanlige, klassiske langrennet. Selv om han valgte å gå uten feste på hjemmebane.

– Jeg er ikke stor fan av dette, men om det går fortere, så må man prøve. Det er ikke vårt problem for arrangørene må sørge for lengre motbakker. Det var litt uflaks med de dårlige snøforholdene. Med en komplett løype, så ville normal klassisk teknikk være det beste, sier han.

Sveitseren går så langt som å si at det var bra Sundby vant i Davos - med feste under skiene.

– Jeg tror utøverne blir sterkere og sterkere i staking. Det er den raskeste teknikken, og man kan også gå fort i motbakkene. I dag var det noen av stigningene som manglet, sånn sett var det kanskje fint at Sundby vant slik at det var seier for vanlig klassisk langrenn, sier han.

Ulvang følger utviklingen

Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), har tidligere uttrykt sin bekymring for at flere løpere velger å stake seg gjennom klassiske løyper.

– Det er kommet over tid, det er blitt et alvorlig problem – og er det som bekymrer meg mest på langrennssportens vegne akkurat nå, sa Vegard Ulvang om dette temaet til NRK under OL i Sotsji i februar i år.

I tillegg til Jørgen Aukland har også Johan Kjølstad kjempet seg gjennom lengre klassiske løyper på ski uten feste. Han ble nummer 20 under den nasjonale åpningen på Beitostølen forrige sesong.

– Vi har sett eksempler på at løpere har staket en 15-kilometer. Det gjør meg bekymret. Hva skjer om fem og ti år, undret Ulvang seg i Sotsji

I Davos har vi fått se noe av det Ulvang var bekymret for. I et verdenscuprenn valgte tre av de største stjernene å stake seg gjennom 15 kilometer klassisk. Den beste av dem ble nummer tre, bare få sekunder fra å stikke av med seieren.

I etterkant av løpet vil ikke Ulvang si at han er bekymret, men at det er en interessant utvikling.

– Jeg har aldri sett et klassiskløp i Davos der det er staket så mye. Det er en trend og utvikling som vi følger, men også en utvikling som går sin gang. Det er realiteten, og det er ekstra viktig å kontrollere så det ikke blir jukset ved at folk skøyter, sier Ulvang til NRK.

– I den grad det er et problem at noen staker gjennom, så er jo spørsmålet om man skal ha klassisk i det hele tatt. Det spørsmålet kan dukke opp hvis det går i retning av bare staking.

Petter Northug og Dario Cologna valgte å gå med skøyteski under klassiskrennet i Davos. Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

UTEN FESTE: Flere løpere valgte å stake seg gjennom løypene i Davos.

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal