Hopp til innhold

Johnsrud Sundby: – Jeg sov dårlig og var usikker på skivalget

Dario Cologna kan ha startet en skirevolusjon med å bli nummer tre på 15 kilometer klassisk med skøyteski. Vinner Martin Johnsrud Sundby bestemte seg 25 sekunder før start for å gå med festesmurning.

Johnsrud Sundby vinner i Davos, 6,6 sekunder foran Didrik Tønseth.

MED FESTE: Martin Johnsrud Sundby går i mål som vinner av 15 kilometeren.

Martin Johnsrud Sundby sikret seieren foran Didirik Tønseth på 15 kilometeren i Davos.

Men det alle snakket om underveis i løpet var at Calle Halfvarsson, Dario Cologna og Petter Northug alle valgte å gå uten feste i de klassiske løypene.

– Jeg så at Petter valgte det samme og var kjapp i starten, så jeg bestemte meg for å prøve. Om det går bra, så er det bra. Om det ikke går bra, så er det bare uflaks. Jeg var nær ved å skrive historie, men uansett var det et fint test, sier Cologna, som var 7,3 sekunder fra å ta sin første seier i Davos.

Halfvarsson ble nummer sju, 31 sekunder bak Sundby. Northug ble nummer 10, 55 sekunder bak den norske vinneren. Svensken er ikke sikker på om valget av skøyteski var det riktige, men mener det fungerte godt.

– Jeg tenkte for egen del at det er 80 prosent staking i denne løypa, så jeg trodde på det, sier Halfvarson.

– Kan staking ta over for klassisk langrenn?

– Blir det en slik løype, der vi bare går opp, opp, opp den første delen, og så bare nedover, da er det i grenseland. Men jeg tror ikke det blir slik i andre løyper. Det blir spesielt her i Davos, men i de fleste andre verdenscupløypene blir det annerledes, sier svensken.

– Revolusjonerende

Trener på landslaget, Trond Nystad, kaller valget av skøyteski for en revolusjon.

– Det er noen tøffe karer som prøver å gå gjennom på blanke ski. Det er revolusjonerende for skisporten, sier landslagstrener Trond Nystad til NRK.

Vinner Martin Johnsrud Sundby bestemte seg 25 sekunder før start at han skulle gå med feste.

– Her har jeg ikke trivdes så godt tidligere, men jeg klarte å legge opp et smart løp i dag, selv om jeg veldig lenge var i tvil om hvilke ski jeg skulle velge. Jeg sov dårlig i natt og var usikker. Jeg bestemte meg for å gå med festesmurning for det er det jeg kan, sier Sundby.

– Jeg angret som en hund de to første rundene, for da lå jeg 15 sekunder bak. Men så hadde jeg litt mer å gå med på sisterunden.

Cologna 14,8 seunder foran Jespersen etter 12,8 km.

REVOLUSJON: Dario Cologna staker sterkt oppover bakkene i Davos.

Eldar Rønning vurderte også å gå uten feste i løypene i Davos. Men han kom fram til at det ville bli for tøft.

– Tre runder kan bli tøft med staking. Men klisteret suger veldig, spesielt på toppen der det er mer tørt. Det var helt klart en vurdering i dag. Det er ganske spesielt, men det er også et veldig spesielt føre, sa Eldar Rønning etter sitt løp.

– Utviklet seg enormt

Anders Aukland har staket seg gjennom mange løyper i sin karriere og broren Jørgen Aukland har gått uten feste hvert eneste renn de siste tre-fire årene, også under 15 kilometer klassisk på Beitostølen under de nasjonale åpningene de siste årene.

– Nivået i staking har utviklet seg enormt mye. Vi har sett det i sprinter, men på de lengre etappene i verdenscupen har løypene vært for bratte, sier Anders Aukland.

– Men dette er noe vi kommer til å se mer av.

Anders Aukland tror fremtiden avhenger av hvordan løypene blir laget og at man klarer å legge inn nok sammenhengende motbakker.

– Vi kan ikke stoppe utviklingen der løperne blir bedre og bedre i staking. Det er ikke negativt, men jeg liker at løperne må beherske både diagonal og staking, sier Aukland.

Dario Cologna håper tendensen med mer staking ikke tar over for det vanlige, klassiske langrennet. Selv om han valgte å gå uten feste på hjemmebane.

– Jeg er ikke stor fan av dette, men om det går fortere, så må man prøve. Det er ikke vårt problem for arrangørene må sørge for lengre motbakker. Det var litt uflaks med de dårlige snøforholdene. Med en komplett løype, så ville normal klassisk teknikk være det beste, sier han.

Sveitseren går så langt som å si at det var bra Sundby vant i Davos - med feste under skiene.

– Jeg tror utøverne blir sterkere og sterkere i staking. Det er den raskeste teknikken, og man kan også gå fort i motbakkene. I dag var det noen av stigningene som manglet, sånn sett var det kanskje fint at Sundby vant slik at det var seier for vanlig klassisk langrenn, sier han.

Ulvang følger utviklingen

Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), har tidligere uttrykt sin bekymring for at flere løpere velger å stake seg gjennom klassiske løyper.

– Det er kommet over tid, det er blitt et alvorlig problem – og er det som bekymrer meg mest på langrennssportens vegne akkurat nå, sa Vegard Ulvang om dette temaet til NRK under OL i Sotsji i februar i år.

I tillegg til Jørgen Aukland har også Johan Kjølstad kjempet seg gjennom lengre klassiske løyper på ski uten feste. Han ble nummer 20 under den nasjonale åpningen på Beitostølen forrige sesong.

– Vi har sett eksempler på at løpere har staket en 15-kilometer. Det gjør meg bekymret. Hva skjer om fem og ti år, undret Ulvang seg i Sotsji

I Davos har vi fått se noe av det Ulvang var bekymret for. I et verdenscuprenn valgte tre av de største stjernene å stake seg gjennom 15 kilometer klassisk. Den beste av dem ble nummer tre, bare få sekunder fra å stikke av med seieren.

I etterkant av løpet vil ikke Ulvang si at han er bekymret, men at det er en interessant utvikling.

– Jeg har aldri sett et klassiskløp i Davos der det er staket så mye. Det er en trend og utvikling som vi følger, men også en utvikling som går sin gang. Det er realiteten, og det er ekstra viktig å kontrollere så det ikke blir jukset ved at folk skøyter, sier Ulvang til NRK.

– I den grad det er et problem at noen staker gjennom, så er jo spørsmålet om man skal ha klassisk i det hele tatt. Det spørsmålet kan dukke opp hvis det går i retning av bare staking.

Petter Northug og Dario Cologna valgte å gå med skøyteski under klassiskrennet i Davos. Komm.: Jann Post og Torgeir Bjørn.

UTEN FESTE: Flere løpere valgte å stake seg gjennom løypene i Davos.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal