Cheptegei knuste verdensrekorden på 5000 meter – Henrik Ingebrigtsen måtte bryte

– Det er et løp verden aldri har sett maken til, ropte Jann Post da Joshua Cheptegei fra Uganda forbedret den 16 år gamle verdensrekorden på 5000 meter med to sekunder.

SUPERLØP: Joshua Cheptegei satte verdensrekord på 5000 meter.

Det var vanskelig å tro at det skulle holde helt inn, men ugandiske Joshua Cheptegei holdt på utrolig vis superfarten helt inn på 5000-meteren i Diamond League-stevnet i Monaco.

– Oj, oj, oj, for et løp!

– Et løp verden aldri har sett maken til. Det ser lett ganske lett ut, men det der kostet, nærmest ropte NRK-kommentator Jann Post.

For den nye verdensrekorden lyder på 12.35.36. Kenenisa Bekele hadde den forrige, med 12.37,35 - satt i 2004.

– Jeg er så glad. Herregud, jeg har verdensrekorden. Fantastisk, sier han selv.

I starten fikk Cheptegei harehjelp, men de siste 2000 meterne løp han helt alene i front. 3000-meteren ble passert på 7.35,14 og 4000 meter på 10.05,46.

Nummer to på distansen var et hav bak, kenyanske Nicholas Kimeli løp inn til 12.51.78.

Cheptegei

POSERER: Seierherren foran tiden som beviser rekorden. – For en elegant løper han er, sier Post.

Foto: Eric Gaillard / AP

Fant ikke fly til Monaco

Det som gjorde det enda mer imponerende er at Cheptegei brukte hele 80 timer på reisen fra Uganda til Monaco. Han fant ingen mulighet til å komme seg til fyrstedømmet, og til slutt fikk han hjelp av regjeringen til å skaffe et fly, forteller han selv.

Og selv om den siste tiden har vært spesiell – også for ham – har han åpenbart brukt den bra. Og i stedet for å ha sin vanlige base i Europa, har han nå vært i hjemlandet.

– Når jeg ser på jobben jeg har gjort nå, så er det verdt det, forteller rekordholderen.

– Han har forbedret restitusjonen sin. De har hatt strenge koronarestriksjoner, så har måtte vært mye i hjemmet sitt. Han har nå hatt 100 prosent fokus på idretten sin, og ingen utenomsportslige ting, forklarer NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Ingebrigtsen brøyt

Henrik Ingebrigtsen løp i samme felt, men han måtte bryte etter rundt 3000 meter av løpet.

– Hva skjedde med Henrik? Jeg er litt bekymret, sier Post.

– Han fikk en kjenning under foten i morges. Han fikk behandling og prøvde å løpe, men kjente det underveis nå blir det ny behandling, sa far og trener Gjert Ingebrigtsen til friidrett.no.

Per Svela fullførte derimot med glans. Han løp inn til personlig rekord, med tiden 13.23,97 og en 8.-plass i Diamond League-debuten.

– Det er alltid gildt å sette pers, og da kan du ikke klage. Du løper fortere enn noen gang før. Det var helt fantastisk. Dette gjorde hele sesongen. Jeg fikk et skikkelig løp, og å få være med i Diamond League er jo alle friidrettsutøveres drøm, sier en overlykkelig Svela.

Sportsnyheter

VM-kvalifisering i fotball for damer: Norge - Armenia

Landslagsdebutanten åpnet målfesten: – Jeg tenkte «åh, hva gjør jeg her?»

ULLEVAAL (NRK): I sin aller første kamp for det norske landslaget åpnet Guro Bergsvand (27) ballet for det som ble en målrik affære for det norske landslaget.

Simone Biles: – Vi ble sviktet av systemet

Simone Biles og tre turnkollegaer fortalte Senatet om overgrepene de ble utsatt for av landslagslegen, Larry Nasser. FBI beskyldes for løgn og ansvarsfraskrivelse.

Siste nytt

 • Glimt med drømmeåpning i Europa

  Bodø/Glimt fikk en drømmestart i sin første sesong i europeisk fotball og vant 3-1 i første gruppespillskamp i serieligaen.

  – Vi ble nesten litt overrumplet og ble litt utålmodige i spillet. Heldigvis fikk vi justert oss inn, og da synes jeg det er klasseforskjell, sier Ulrik Saltnes når han overfor Viasat 4 oppsummerer kampen sett fra sitt ståsted.

  For etter en omgang med nerver kom Glimt ut i hundre og kjørte over Zorja Lugansk etter pause.

  Da scoret først Saltnes etter 48 minutter. Bare minuttet etter la Ola Solbakken på til 2-0. Luften så ut til å ha gått ut av gjestene fra Ukraina.

  Etter en time vartet Amahl Pellegrino med kampens prestasjon. Langskuddet hans gikk i en fin bue over bortelagets keeper. 3-0 var et faktum og kampen i realiteten avgjort.

  På tampen av kampen fikk Zorja en sjanse til å pynte på resultatet. Den utnyttet de godt og reduserte til 3-1.

  – Det er det største jeg har opplevd på en fotballbane, sier Ola Solbakken til Viasat 4 etter kampen.

  HwZXJaxsdpU
  Foto: Mats Torbergsen / NTB
 • Carlsen tok teten i Norway Chess

  Magnus Carlsen var under press mot Sergej Karjakin i Norway Chess, men vendte partiet da russeren spilte uforsiktig. Carlsen vant duellen i klassisk sjakk og har fire seire på rad.

  Med tre nye poeng torsdag overtar den norske verdensmesteren ledelsen i storturneringen i Stavanger. Det skjer bare tre dager etter at Carlsen lå 3,5 poeng bak daværende turneringsleder Richard Rapport fra Ungarn.

  gBz9cDZ8M_Y
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Solskjær svarer etter kritikken

  Kritikken har haglet mot Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær etter tirsdagens mesterligafadese.

  – Vi forventer mer av oss selv, innrømmer Solskjær på pressekonferansen før helgens Premier League-runde.

  Manchester United returnerte tomhendt fra gruppespillets første kamp i Sveits, etter å ha blitt senket fem minutter på overtid av Young Boys' Jordan Siebatcheu.

  Jesse Lingard tabbet seg ut med et svakt tilbakespill, men kritikken ble først og fremst rettet mot storklubbens norske manager etter 1–2-tapet.

  – I media blir man ofte dømt på oppførsel og utfall, heller enn intensjonen. Selvfølgelig blir det svart og hvitt.

  – Vi går inn i kampene med gode intensjoner, gjør endringer med gode gode intensjoner, vi takler med gode intensjoner, vi spiller pasninger med gode intensjoner, sier Solskjær.

  Manchester United fikk en drømmestart med Cristiano Ronaldo-mål etter 13 minutter, men fikk så utvist Aaron Wan-Bissaka og røk deretter på en smell.

  – Det er alltid resultatet som avgjør hvilke overskrifter vi får se, mener Solskjær.

  Manchester United leder Premier League med ti poeng etter fire kamper. Søndag venter West Ham borte i serien.

  Manchester United's Norwegian manager Ole Gunnar Solskjaer looks on prior to the UEFA Champions League Group F football match between Young Boys and Manchester United at Wankdorf stadium in Bern, on September 14, 2021. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
  Foto: Sebastien Bozon / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal