Cheptegei knuste verdensrekorden på 5000 meter – Henrik Ingebrigtsen måtte bryte

– Det er et løp verden aldri har sett maken til, ropte Jann Post da Joshua Cheptegei fra Uganda forbedret den 16 år gamle verdensrekorden på 5000 meter med to sekunder.

SUPERLØP: Joshua Cheptegei satte verdensrekord på 5000 meter.

Det var vanskelig å tro at det skulle holde helt inn, men ugandiske Joshua Cheptegei holdt på utrolig vis superfarten helt inn på 5000-meteren i Diamond League-stevnet i Monaco.

– Oj, oj, oj, for et løp!

– Et løp verden aldri har sett maken til. Det ser lett ganske lett ut, men det der kostet, nærmest ropte NRK-kommentator Jann Post.

For den nye verdensrekorden lyder på 12.35.36. Kenenisa Bekele hadde den forrige, med 12.37,35 - satt i 2004.

– Jeg er så glad. Herregud, jeg har verdensrekorden. Fantastisk, sier han selv.

I starten fikk Cheptegei harehjelp, men de siste 2000 meterne løp han helt alene i front. 3000-meteren ble passert på 7.35,14 og 4000 meter på 10.05,46.

Nummer to på distansen var et hav bak, kenyanske Nicholas Kimeli løp inn til 12.51.78.

Cheptegei

POSERER: Seierherren foran tiden som beviser rekorden. – For en elegant løper han er, sier Post.

Foto: Eric Gaillard / AP

Fant ikke fly til Monaco

Det som gjorde det enda mer imponerende er at Cheptegei brukte hele 80 timer på reisen fra Uganda til Monaco. Han fant ingen mulighet til å komme seg til fyrstedømmet, og til slutt fikk han hjelp av regjeringen til å skaffe et fly, forteller han selv.

Og selv om den siste tiden har vært spesiell – også for ham – har han åpenbart brukt den bra. Og i stedet for å ha sin vanlige base i Europa, har han nå vært i hjemlandet.

– Når jeg ser på jobben jeg har gjort nå, så er det verdt det, forteller rekordholderen.

– Han har forbedret restitusjonen sin. De har hatt strenge koronarestriksjoner, så har måtte vært mye i hjemmet sitt. Han har nå hatt 100 prosent fokus på idretten sin, og ingen utenomsportslige ting, forklarer NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Ingebrigtsen brøyt

Henrik Ingebrigtsen løp i samme felt, men han måtte bryte etter rundt 3000 meter av løpet.

– Hva skjedde med Henrik? Jeg er litt bekymret, sier Post.

– Han fikk en kjenning under foten i morges. Han fikk behandling og prøvde å løpe, men kjente det underveis nå blir det ny behandling, sa far og trener Gjert Ingebrigtsen til friidrett.no.

Per Svela fullførte derimot med glans. Han løp inn til personlig rekord, med tiden 13.23,97 og en 8.-plass i Diamond League-debuten.

– Det er alltid gildt å sette pers, og da kan du ikke klage. Du løper fortere enn noen gang før. Det var helt fantastisk. Dette gjorde hele sesongen. Jeg fikk et skikkelig løp, og å få være med i Diamond League er jo alle friidrettsutøveres drøm, sier en overlykkelig Svela.

Siste nytt

 • 14 korona-positive i Genoa

  Seks spelarar og åtte andre tilsette i Serie A-klubben Genoa er smitta av korona-viruset, melder La Stampa.

  Smitten blei oppdaga i prøver som var tekne før og like etter Genoas kamp mot Napoli søndag kveld.

  Nasjonale helsestyresmakter har fått rapport om smitten, og ifølgje avisa er det mange som fryktar at heile Serie A kanskje må ta pause etter eit så stort utbrot så nær opptil kamp.

  Genoa fotball
  Foto: Tano Pecoraro / AP
 • Tampa Bay vann Stanley Cup

  Med 2-0 over Dallas i sjette kamp vann Tampa Bay finaleserien om Stanley Cup med 4-2 i kampar.

  Brayden Point og Blake Coleman scora måla i kampen i natt.

  Det er Tampa Bays første Stanley Cup-siger sidan 2004.

  Ondrej Palat med Stanley Cup-pokalen
  Foto: Perry Nelson / Reuters
 • Hevder Glimt får 56 mill. for Hauge

  Ifølge italienske nettsteder betaler Milan rundt 56 millioner norske kroner for Bodø/Glimts Jens Petter Hauge (20), melder NTB. Sempremilan skriver at Milan mener alvor og at Hauge kan bli presentert allerede tirsdag etter å ha gjennomgått den medisinske testen. Hauges agent skal ha hatt møter med Milan i de siste dagene.

  Nettstedet Calciomercato var den første til å melde at Milan var villig til å betale fire millioner euro for nordmannen, og at de senere høynet dette budet til fem millioner euro.

  Sistnevnte nettsted mener at overgangen vil gå i orden om ikke noe ekstraordinært skjer. Overgangen vil skje umiddelbart, og ikke i januar etter at den norske sesongen er over.

  Nettstedet Milannews24 skriver at kontrakten løper over fem år, og gir Hauge en million euro i året. Han kan debutere for Milan mot Spezia søndag.

  Det samme nettstedet skriver også at Manchester United var interessert i Glimt-spilleren, og at interessen derfra var én av grunnene til at Milan handlet så raskt.

  G7kCJ4VLmGk
  Foto: Mats Torbergsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal