NRK Meny
Normal

– Cavendish er den største favoritten

NRKs kommentatorpar har satt opp sine favoritter til å vinne søndagens landeveisritt i sykkel-VM, og de mener at det skal bli tøft å slå Mark Cavendish.

Mark Cavendish, Boasson Hagen, Hushovd

Mark Cavendish (tv) har slått Edvald Boasson Hagen (th) og Thor Hushovd (bak i grønt) i flere spurter de siste årene. Her i på den femte etappen av Tour de France i fjor.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Lars Petter Nordhaug

Lars Petter Nordhaug har tro på Mark Cavendish i Københavns gater på søndag.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Mark Cavendish er kanskje min største favoritt ettersom han er i den formen han er, sier ekspertkommentator Lars Petter Nordhaug.

Se Nordhaugs og Jann Posts VM-favoritter nederst i saken!

Sykkel-VM i København har pågått snart en uke med blant annet temporitt og U21-konkurranser, men den virkelige rosinen i pølsa er søndagens landeveisritt.

Cavendish vant blant annet fem etapper i årets utgave av Tour de France og sikret seg to seire i det siste rittet han deltok i rett i forkant av VM.

Sky-rytteren Nordhaug er nok dermed enig med de fleste sykkelinteresserte i at Cavendish er mannen man må slå hvis man skal kunne ikle seg den regnbuestripede verdensmestertrøya etter løpet på søndag.

– I utgangspunktet hadde jeg satt opp Hushovd, Gilbert og Sagan med tanke på bakken før mål, men hvis det blir en spurt er det litt mer bingo hvem som vinner. Cavendish har både i det siste og også tidligere vist at han er vanskelig å slå hvis han har dagen, sier Nordhaug videre.

Forsvare VM-tittelen?

Både løype og oppløp passer imidlertid tittelforsvarer Thor Hushovd veldig bra. I tillegg er han i veldig bra form etter bra oppladning i Storbritannia rundt.

– Det er ikke noe tvil om at både Boasson Hagen og Hushovd er blant favorittene. Hushovd har også utnevnt seg selv til å være favoritt, så han er absolutt blant topp tre, sier ekspertkommentatoren.

– Hadde bakken vært litt lengre hadde Gilbert vært den store favoritten, men nå er det flere som kan blande seg inn i kampen om seieren, der i blant den norske duoen.

"Mafiaspill"

De andre store sykkelnasjonene som Italia, Spania og Australia vil nok også prøve å få fram en spurter helt mot slutten, men spørsmålet er om de har klart å bli enige innad i laget hvem det skal satses på. Det er ikke sikkert at de forskjellige lagene før start vil gå ut med hvem det skal sykles for. Kommentatorene Post og Nordhaug tror dette kan være tilfelle i det italienske laget.

– Vi har også satt opp "Sacha Modolo" som en av topp ti favorittene. Italia har sagt at de vil kjøre for Benatti, men vi har tatt høyde for at de kanskje spiller et slags mafiaspill og bare sier at de skal kjøre for Benatti, mens de i virkeligheten skal kjøre for Modolo, tror Nordhaug.

Vær og vind

Sky-rytteren skal selv i morgen ut for å teste VM-løypa i København, men etter det han har hørt er det også flere sykelister som kan blande seg inn i kampen om seieren. Litt avhengig av forholdene på søndag.

– Etter det jeg har hørt er det en ganske lett løype, men bare en litt hard stigning opp mot mål. Den er 400 meter og har en stigning på 5 prosent, så det er en liten bakke, men alt tyder på at det blir en spurt. De fleste lagene kommer hit med spurtere, og da kjører man gjerne for det, sier Nordhaug.

– Vind og føreforhold kan også virke inn på spurten. Er det sterk medvind vil det gjøre at flere av rytterne som vanligvis ikke skulle være helt framme i teten, faktisk kan hevde seg, sier han.

Så langt er det meldt opphold og vindstille i København på søndag, men slik kan jo endre seg.

Se: Været i København på søndag

Kommentatorene i "bua" er likevel ganske sikker på at de har plukket ut vinneren søndag blant de 10 favorittene de har plukket ut.

– Vi har satt opp de største favorittene fra de største nasjonene, og da er vi ganske sikre på at vi treffer med en av dem, avslutter Jann Post.

Søndagens ritt kan du se på NRK.no eller NRK1 kl. 09.25.

Les: Slik sender NRK fra sykkel-VM

Post/Nordhaugs VM-favoritter:

 • Mark Cavendish (Storbritannia)
 • Thor Hushovd (Norge)
 • Edvald Boasson Hagen (Norge)
 • Philippe Gilbert (Belgia)
 • Peter Sagan (Slovakia)
 • Oscar Freire (Spania)
 • Matt Goss (Australia)
 • Sacha Modolo (Italia)
 • Andre Greipel (Tyskland)
 • Tyler Farrar (USA)

Siste nytt

 • Atlético herjet med Sevilla

  Atlético Madrid nekter å gi opp La Liga-drømmen. Antoine Griezmann gjorde hattrick da serietoeren vant hele 5-2 borte mot Sevilla. Vanligvis er Sevilla blant de tøffeste lagene å møte på bortebane.

  Griezmann
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Stabæks måltyv takket nei til Kina

  Stabæk fikk nylig et tilbud på over 20 millioner kroner for Ohi Omoijuanfo, men bæringene takket nei til budet fra kinesiske Henan Jianye, skriver Nettavisen. Spissen scoret 17 mål på 27 seriekamper forrige sesong.

  Eliteserien i fotball 2017. Lillestrøm - Stabæk. (2-2)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Vipers var overlegne mot Tertnes

  Serieleder Vipers legger press på rivalene etter en klar 33-22-seier hjemme mot Tertnes i eliteserien i håndball. Vipers ledet 18–8 til pause, og endte til slutt med ellevemålsseier for vertene. Kristine Lunde-Borgersen ble Vipers toppscorer.

  Vipers-Tertnes
  Foto: Geir Ingar Egeland

Sendeplan

Kl. Program Kanal