Hopp til innhold

– Cavendish er den største favoritten

NRKs kommentatorpar har satt opp sine favoritter til å vinne søndagens landeveisritt i sykkel-VM, og de mener at det skal bli tøft å slå Mark Cavendish.

Mark Cavendish, Boasson Hagen, Hushovd

Mark Cavendish (tv) har slått Edvald Boasson Hagen (th) og Thor Hushovd (bak i grønt) i flere spurter de siste årene. Her i på den femte etappen av Tour de France i fjor.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Lars Petter Nordhaug

Lars Petter Nordhaug har tro på Mark Cavendish i Københavns gater på søndag.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Mark Cavendish er kanskje min største favoritt ettersom han er i den formen han er, sier ekspertkommentator Lars Petter Nordhaug.

Se Nordhaugs og Jann Posts VM-favoritter nederst i saken!

Sykkel-VM i København har pågått snart en uke med blant annet temporitt og U21-konkurranser, men den virkelige rosinen i pølsa er søndagens landeveisritt.

Cavendish vant blant annet fem etapper i årets utgave av Tour de France og sikret seg to seire i det siste rittet han deltok i rett i forkant av VM.

Sky-rytteren Nordhaug er nok dermed enig med de fleste sykkelinteresserte i at Cavendish er mannen man må slå hvis man skal kunne ikle seg den regnbuestripede verdensmestertrøya etter løpet på søndag.

– I utgangspunktet hadde jeg satt opp Hushovd, Gilbert og Sagan med tanke på bakken før mål, men hvis det blir en spurt er det litt mer bingo hvem som vinner. Cavendish har både i det siste og også tidligere vist at han er vanskelig å slå hvis han har dagen, sier Nordhaug videre.

Forsvare VM-tittelen?

Både løype og oppløp passer imidlertid tittelforsvarer Thor Hushovd veldig bra. I tillegg er han i veldig bra form etter bra oppladning i Storbritannia rundt.

– Det er ikke noe tvil om at både Boasson Hagen og Hushovd er blant favorittene. Hushovd har også utnevnt seg selv til å være favoritt, så han er absolutt blant topp tre, sier ekspertkommentatoren.

– Hadde bakken vært litt lengre hadde Gilbert vært den store favoritten, men nå er det flere som kan blande seg inn i kampen om seieren, der i blant den norske duoen.

"Mafiaspill"

De andre store sykkelnasjonene som Italia, Spania og Australia vil nok også prøve å få fram en spurter helt mot slutten, men spørsmålet er om de har klart å bli enige innad i laget hvem det skal satses på. Det er ikke sikkert at de forskjellige lagene før start vil gå ut med hvem det skal sykles for. Kommentatorene Post og Nordhaug tror dette kan være tilfelle i det italienske laget.

– Vi har også satt opp "Sacha Modolo" som en av topp ti favorittene. Italia har sagt at de vil kjøre for Benatti, men vi har tatt høyde for at de kanskje spiller et slags mafiaspill og bare sier at de skal kjøre for Benatti, mens de i virkeligheten skal kjøre for Modolo, tror Nordhaug.

Vær og vind

Sky-rytteren skal selv i morgen ut for å teste VM-løypa i København, men etter det han har hørt er det også flere sykelister som kan blande seg inn i kampen om seieren. Litt avhengig av forholdene på søndag.

– Etter det jeg har hørt er det en ganske lett løype, men bare en litt hard stigning opp mot mål. Den er 400 meter og har en stigning på 5 prosent, så det er en liten bakke, men alt tyder på at det blir en spurt. De fleste lagene kommer hit med spurtere, og da kjører man gjerne for det, sier Nordhaug.

– Vind og føreforhold kan også virke inn på spurten. Er det sterk medvind vil det gjøre at flere av rytterne som vanligvis ikke skulle være helt framme i teten, faktisk kan hevde seg, sier han.

Så langt er det meldt opphold og vindstille i København på søndag, men slik kan jo endre seg.

Se: Været i København på søndag

Kommentatorene i "bua" er likevel ganske sikker på at de har plukket ut vinneren søndag blant de 10 favorittene de har plukket ut.

– Vi har satt opp de største favorittene fra de største nasjonene, og da er vi ganske sikre på at vi treffer med en av dem, avslutter Jann Post.

Søndagens ritt kan du se på NRK.no eller NRK1 kl. 09.25.

Les: Slik sender NRK fra sykkel-VM

Post/Nordhaugs VM-favoritter:

  • Mark Cavendish (Storbritannia)
  • Thor Hushovd (Norge)
  • Edvald Boasson Hagen (Norge)
  • Philippe Gilbert (Belgia)
  • Peter Sagan (Slovakia)
  • Oscar Freire (Spania)
  • Matt Goss (Australia)
  • Sacha Modolo (Italia)
  • Andre Greipel (Tyskland)
  • Tyler Farrar (USA)

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal